Instantanee de spital

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Marea de altădată jpeg

Tipul cu halat alb de molton şi barbă albă se perindă a nu ştiu cîta oară, cu mîinile în sîn, aparent fără treabă. Nu-i limpede dacă e pacient sau angajat. Un doctor se opreşte în dreptul unui bătrînel scund care îl aştepta pe culoar. Îl întreabă prevenitor, cu capul aplecat într-o parte: „Ia spuneţi, ce-aţi păţit?“. Bătrînelul duce mîna la spate şi-i explică problema cu voce scăzută. Doctorul duce şi el mîna acolo, să pipăie pe sub haina de piele: „Aţi ridicat ceva, aţi împins?“. „Am împins maşina că nu mai pornea“, zice omul cu ruşine. „Mda“, zîmbeşte doctorul. „Haideţi să mergem să faceţi o radiografie.“

O asistentă iese din lift cu un vraf de dosare la piept. Se proţăpeşte în capătul culoarului răcnind: „Nuţiii!“. Colega strigată se presupune a fi printr-un salon de unde ar putea să audă, fiindcă toate uşile sînt deschise. Într-adevăr, în cîteva secunde apare o asistentă mai în vîrstă, cu halatul pe umeri şi cu o eprubetă în mînă. „Unde erai, măi, fată – o întreabă cea cu dosarele. Hai, că ne-aşteaptă doamna doctor.“ „Ei, să stea şi ea puţin, că nu dau turcii.“

Tipul cu barbă albă îşi flendură din nou poalele halatului de-a lungul coridorului. După cum se mişcă, pare totuşi un fel de pacient vechi, un plictisit de-al locului. Doi bărbaţi cu burţi mari s-au postat în faţa uşii pe care scrie: Bloc Operator. Accesul Interzis! Consoartele lor cu multe fuste s-au aşezat pe calorifer. O asistentă vine valvîrtej şi le spune să stea mai de-o parte, să nu mai încurce trecerea. „Da’ ce ai cu noi domniţă dragă, cred că ne-ai văzut mai bruneţi aşa, şi nu-ţi place.“ „Doamne, fereşte!“ reacţionează asistenta, oprindu-se în loc. „V-am zis doar că nu e bine să staţi în drum. Altfel ce, bruneţii nu sînt şi ei oameni? Eu nu fac diferenţe dintr-astea.“ Apare şi un doctor care intervine pe ton apăsat: „De ce n-aveţi voi un pic de răbdare? Staţi jos acolo, că mai aveţi de aşteptat. E pe masă, e trează, nu mai e nici intubată, dar o mai ţinem puţin la reanimare. Nici o grijă, o facem bine!“. „Da, dom’ doctor, aicea stăm cuminţi, aşa“, zice omul zîmbind larg şi dezvelindu-şi măselele de aur.

„Pardon, pardon!“ strigă un brancardier care împinge o masă pe roţi. La capătul ei se văd două tălpi vinete de femeie, bălăbănindu-se într-o parte şi în alta. E învelită într-un cearceaf alb şi, cînd ajunge mai aproape, se vede că şi capul e acoperit. „Ptiu, e moartă!“, exclamă una din femeile cu fuste. Lumea îşi face cruce. „E de la accident, a adus-o SMURD-ul“, zice cineva. Preţ de cîteva zeci de secunde se aşterne liniştea.

Bărbatul cu măselele de aur se caută cu greutate prin buzunarele-i largi pe unde sună un telefon. Răspunde: „Da, da, păi, nu ţi-am zis că m-a chemat la poliţie? Să le fie de cap. Ce? Mă, da’ cum să zici una ca asta? Înseamnă că eşti chiar tăntălău. Las’ că vorbim noi că acu’ sînt la spital, am operat-o pe Trandafira. Da, mă. Hai, hai, lasă-mă acu’...“ Bagă telefonul în buzunarul de la cămaşă şi pufneşte către consoartă: „Nicu. Se face că nu ştie nimic, daa’ nici nu m-aşteptam altfel“.

Sună un alt telefon cu o melodie sinistră. Răspunde un ins sclivisit, cu părul dat cu gel. „Aaa, da doamna Rodica“ – zice în timp ce trage linii imaginare pe pardoseală cu muchia pantofilor săi negri de piele întoarsă, cu cataramă argintie. „Eu v-am sunat, da. Am numărul de la un coleg care mi-a spus că v-ar interesa o ofertă de ouă ecologice. Daaa, păi se poate? Sigur doamnă. Se face.“

Se întoarce brancardierul cu masa mobilă pe care a rămas doar cearceaful alb, ghemotocit. Şi-a depus „încărcătura“ la subsol. Lumea îi face loc în tăcere, urmărindu-l cu privirea pînă cînd pelerina sa, verde ca o aripă de lăcustă, dispare îndărătul uşilor de la blocul operator.

Pe culoar îşi face apariţia un doctor înalt şi îngîndurat. Merge cu paşi mari şi elastici, urmat de două rezidente micuţe care se străduiesc să se ţină după el. Ca două vrăbiuţe după un vultur.

O femeie corpolentă cu un pulover tricotat, de lînă, se aşază pe pervazul ferestrei lîngă un tînăr care pare să-i fie nepot, şi începe a-i înşira: „Măi, Costi, tu ştii bine că de ziua lui nen’tu a murit şi George, de ziua lui nen’tu s-a prăpădit şi Sofronia, tot de ziua lui nen’tu a avut şi Mariţa acidentu’, cînd şi-a rupt coastele...“ Tînărul, cu obrajii aprinşi, o ascultă sfios, parcă neştiind ce să creadă. Şi ce-ar fi de crezut...

index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (III)
Expresiile subiect de drept și drept subiectiv par să aibă o nuanță tautologică sau să trimită la o definiție idem pe idem.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Turcia fără Erdogan?
Recep Tayyip Erdogan este de atîta vreme la putere încît nimeni nu poate spune cu siguranță cum va arăta Turcia după o eventuală plecare a sa din palatul prezidențial.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Cum de nu există din partea instituțiilor aferente reacții prompte, severe, susținute juridic, împotriva unei astfel de imposturi?
Frica lui Putin jpeg
Centrali
Cîte unul se crede central fiindcă e bătăușul clasei; un altul, fiindcă e al planetei.
AFumurescu prel jpg
Inteligență artificială; cu materialul clientului
…a trecut întîi o boare pe deasupra știrilor: există inteligență artificială! Mai întîi ni s-au deșteptat telefoanele.
index jpeg 5 webp
Amelia Earhart și Eleanor Roosevelt, o cină și un zbor cu stelele
„Este începutul unei noi epoci, nu-i așa, cînd o femeie în rochie de seară pilotează un avion noaptea?”, a spus retoric și entuziast Eleanor Roosevelt.
Iconofobie jpeg
Poezia continentelor
Ce surprinde la Whitman este uşurinţa cu care transferă ideea poetică (transcendentalistă) spre geografia culturală a umanităţii.
„Cu bule“ jpeg
Zgubilitic
Cuvîntul zgubilitic nu s-a răspîndit prea mult, dar își păstrează expresivitatea prin felul în care pare să parodieze o terminologie medicală (psihiatrică), prin contrastul comic între simbolismul lipsit de eufonie al primei sale părți și terminația savantă.
HCorches prel jpg
Două tristeți și o așteptare
Le transmit, din experiența personală, că vor simți îmbunătățiri semnificative ale vieții lor, pe toate planurile!
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
Cum spargem balonul chinez
Dacă relațiile sino-americane ar fi un joc de cărți, s-ar putea spune că avem o mînă bună. Dar chiar și o mînă bună poate pierde, dacă e jucată greșit.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Scrisori regăsite
Montefiore spune că nota aceasta, găsită după moartea lui Stalin în seiful său personal, a avut efectul scontat.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.