Înmulţirea

Publicat în Dilema Veche nr. 421 din 8-14 martie 2012
Marea de altădată jpeg

Cînd tanti Herta, cu ochii ei albaştri şi cu o mînă în şold, a strigat că nu mai sînt şniţele, am încremenit cu toţii. După secunde de tăcere, un tip cu o tavă în mînă a întrebat timid cînd vor veni altele. „Zehn Minuten“, a răspuns sonor tanti Herta din bucătărie, arătîndu-şi cele zece degete de la mîini. Acolo, la aproape trei mii de metri altitudine, era neobişnuit de multă lume. Nici măcar perfectele sisteme austriece de produs şniţele (cum or fi arătînd ele) nu mai făceau faţă cererii. N-am aşteptat însă zece minute; după doar trei, prin ghişeele bucătăriei au început să iasă şiruri de farfurii cu şniţel. Am pus şi eu mîna pe una, apoi m-am dus să iau şi ştrudel. Era ultima zi şi copilul zisese că trebuie să mai renunţăm la pizza sau spaghetti şi să mîncăm „austrieşte“, dar nu chiar würst, ca să nu ne umflăm prea tare. Oricum, se cerea şi un Jägermeister pentru digestie. Complexul, un fel de mall cu vreo şase săli de mese şi la parter şi la etaj, cu două autoserviri, bar, magazine, lifturi, scări rulante şi toalete cu marmură şi chiuvete Villeroy & Boch, răsuna de bocănitul clăparilor. Era o zi însorită şi destul de caldă, aşa că toată lumea se înghesuise acolo sus, să schieze la gheţar, unde zăpada era mai tare.

Chiar şi telegondola cea mare, cu toată capacitatea ei de transport (2400 de oameni pe oră) fusese suprasolicitată în acea zi. De dimineaţă ne înghesuiserăm într-o mare de schiori. Adunările astea spontane de schiori sînt probabil unele dintre cele mai colorate din cîte există. Sute de oameni de toate naţiile, cu fîşuri de toate calităţile şi culorile înaintează pas cu pas, bocănind şi tot mutîndu-şi mai în faţă schiurile ţinute vertical. Limbile se încurcau. Predominau germana şi rusa (deh). Nu lipseau poloneza, olandeza sau româna iar mai rar auzeai şi franceză sau italiană.

Pentru mulţimea ruşilor, în zonă se preiau deja şi două canale de televiziune, cu muzică de-a lor. Au apărut şi instructori care oferă lecţii de schi în ruseşte (haraşo i bîstro). Cei mai mulţi preferă totuşi engleza. Aşa a fost şi conversaţia în care, alături de mine, femeia în galben din telescaun îi povestea monitorului ei că doar la Soci s-a mai mişcat cîte ceva, fiindcă acolo se va ţine Olimpiada de Iarnă. În rest, spunea ea, fiecare staţiune din Rusia are cîte o singură pîrtie şi cîte o singură instalaţie de urcare. „Înţeleg – zicea monitorul – n-aveţi multe opţiuni la voi în ţară.“

Altădată, am mers în telegondolă cu doi indivizi cu geci portocalii identice, unul gras cu o faţă pătrată de miliţian, celălalt slab, blonziu şi aducînd cu Putin. N-a fost nevoie să deschidă gura pentru a afla de unde veneau. Dădeau impresia că ar fi stăpînii telegondolei şi ai locului. I-am văzut altădată într-o Honda cu număr rusesc (cîte zile făcuseră oare pe drum?). I-am întîlnit şi la băile termale din Langendorf, unde le lipseau şampania şi caviarul. Un loc unde, observa un prieten, stătuserăm ca boabele de mazăre într-o conservă.

Ei bine, şi acolo sus, la dracu’ cu cărţi, în creierii munţilor, lîngă sinistrele crevase verzi ale celor doi gheţari Rettenbach şi Tiefenbach, mii de oameni se înghesuiau la mese şi umpleau pîrtiile ca furnicile. Urcau fără număr cu instalaţiile de cablu şi se dădeau la vale cu schiurile şi plăcile lor, morfolind neîncetat zăpada, atenţi să nu se ciocnească unii de alţii. Se mai întîmplau şi asemenea evenimente, mai apăreau şi înjurături, dar cuvinte precum bitte, entschuldigen, sorry erau predominante (Johnny Răducanu ar fi zis că era o „omenire de oameni“). Maximă civilizaţie şi maximă aglomeraţie într-o zonă care, în mod normal, ar fi total ostilă vieţii. În urmă cu peste 5 mii de ani, primitivul Otzi vîna pe acolo cu riscul vieţii şi chiar murea îngheţat spre a fi descoperit, în beneficiul ştiinţei moderne, pe la începutul anilor ’90. Ce ar fi zis Otzi despre civilizaţia actuală de pe plaiurile lui de vînătoare? (Dar ce-or zice ruşii sau românii?) Şi ce ar fi zis Otzi despre aşa o aglomeraţie? O înghesuială continuată pe nesuferitele autostrăzi din Germania şi chiar în avion, acolo unde tînăra stewardesă blondă începuse să dea semne de nerăbdare. Bagajele de mînă nu mai încăpeau în locurile de deasupra scaunelor şi ea, încercînd să le aşeze mai bine, se alesese cu vreo două sacoşe şi un laptop în cap. Era gata să facă o criză de nervi. Dacă ar fi fost tanti Herta, cu experienţa ei de la bucătăria populară de pe gheţar, ar fi strigat la noi să ne mai punem, dracu’, hanţele şi pe sub scaune. Pînă la urmă a făcut-o, într-un mod elegant, pilotul. După aterizare ne-am înghesuit prin burduful aeroportului, apoi am aflat despre răspomenitele îmbulzeli de la administraţiile financiare din Bucureşti şi m-a apucat demofobia. Unde să te mai refugiezi? 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

depozite bancare unde castigi cei mai multi bani in septembrie jpg
Cum a rămas o româncă fără 600.000 de euro și fără două autoturisme. Ce a putut să pățească femeia
Un bărbat, de 27 de ani, a furat de la o femeie 600.000 de euro și două mașini. Omul s-a dat drept constructor și a promis că îi repară acoperișul acesteia. Bărbatul este în prezent cercetat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi abuz de încredere.
Secţiile de vot ar putea fi conectate în reţea pentru a combate frauda electorală
Infracțiuni electorale: Ce riscă cei care încalcă legea la alegerile parlamentare
Oricine încalcă legea riscă pedepse severe, inclusiv închisoare de până la 7 ani. Sancțiuni dure riscă cei care împiedică votul, corup alegătorii, comit fraude electorale sau falsifică documente.
rapid jpg
Reacție uluitoare a clubului Rapid în scandalul imnului. Un oficial îl ceartă pe Andrei Păunescu
După articolul publicat de Adevărul în legătură cu litigiul aflat în derulare cu Andrei Păunescu, temă preluată de mai multe surse media, Rapid a reacționat oficial.
roxana mînzatu posibila comisar european FOTO FACEBOOK ROXANA MÎNZATU jpg
Românca din vârful Comisiei Europene se va ocupa de un domeniu deficitar în România: „Condiții bune de muncă, salarii corecte”
Roxana Mînzatu a fost votată vicepreședinte Executiv al Comisiei Europene și comisar european pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen a subliniat că românca „se va asigura că punem oamenii pe primul loc”.
cristian terhes facebook
Care sunt motivele invocate de Cristian Terheș în cererea de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale
Cristian Terheş, candidat din partea Partidului Național Conservator Român la alegerile prezidențiale de duminică, 24 noiembrie, acuză fraudarea primului tur de scrutin, invocând îndrumările la vot făcute de membri USR în timp ce românii din diaspora încă votau.
Premierul Marcel Ciolacu sedinta de guvern portret 3 august 2023  FOTO Inquam Photos Octav Ganea (5) jpg
Salariul minim crește cu 9,46% de la 1 ianuarie
Salariul minim brut pe economie crește de la 1 ianuarie de la 3.700 lei în prezent, la 4.050 lei, ordonanța fiind aprobată miercuri în ședința de Guvern.
Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
DNSC, despre campaniile electorale de pe TikTok: „Nu intră în atribuțiile instituției noastre”
Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a transmis într-un comunicat care au fost atribuțiile sale în perioada alegerilor.
profimedia 0939263219 jpg
Ucraina are nevoie de resurse împotriva Rusiei, nu de trupe NATO, spune o țară din Alianță
Ucraina ar nevoie de resursele potrivite pentru a lupta împotriva Rusiei din partea aliaților mai degrabă decât de trupe, a spus ministrul estonian al apărării pentru The Hill.
Damian Drăghici, concert excepțional Meditații românești, pe scena Operei Române foto: Click!