Ingratitudinea ca fatalitate

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Alte confuzii jpeg

Într-o carte pentru marele public, intitulată provocator

(tradusă şi la noi drept

), Robert Greene şi Joost Elffers includ, printre cele aproape cincizeci de reguli ale supravieţuirii, una mai puţin obişnuită, cu nuanţă paradoxală. Este vorba despre vechiul principiu machiavelic al neîncrederii în cei apropiaţi, împins la extremă, transformat în nihilism absolut. Legea (cu numărul doi în ierarhia stabilită de autori) sună în felul următor: „Nu te încrede prea mult în prieteni, învaţă să te foloseşti de duşmani!“ Argumentul ei este: „Fii precaut cu prietenii – te vor trăda cu atît mai repede cu cît le vei trezi mai multă invidie! În plus, devin răsfăţaţi şi tiranici. Angajează pe un fost duşman şi îţi va fi mai credincios decît un prieten, pentru că are tot interesul să-ţi dovedească loialitatea sa! De fapt, ai mai multe motive să te temi de prieteni decît de duşmani. Dacă nu ai duşmani, fă-ţi-i!“ În sprijinul ideii sînt aduse mărturiile unor celebrităţi istorice care, se pare, ar fi cunoscut valabilitatea acestui precept din experienţă proprie. Voltaire exclamă cu sarcasmul său binecunoscut: „Apără-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă apăr singur“, iar Diana de Poitiers (o iubită a Regelui Henric al II-lea) constată că, „dacă vrei să ai un duşman adevărat, alege-ţi un prieten; el ştie unde să te lovească!“ După ce aminteşte că „a fost înşelat nu o dată tocmai de către persoana la care ţinuse cel mai tare şi în iubirea căreia se încrezuse mai mult decît în oricare alta“, Baldassare Castiglione ne sfătuieşte să nu cădem „vreodată în capcana ispititoare a prieteniei“, ca să nu avem mai tîrziu ce regreta. În sfîrşit, chiar Abraham Lincoln i-a numit la un moment dat (în plin Război Civil) pe sudişti „semeni de-ai noştri aflaţi în greşeală“ şi, fiind apostrofat pentru blasfemie, a replicat cu subînţeles: „Oare nu îmi nimicesc duşmanii atunci cînd mi-i fac prieteni?“ Duşmanul prieten funcţionează, prin urmare, ca o „cheie a puterii“, în interiorul unui sistem al valorilor răsturnate. 

Greene şi Elffers îşi întăresc demonstraţia cu un exemplu istoric, încărcat de învăţăminte. Pe la mijlocul secolului al IX-lea, Mihail al III-lea (fiul Teodorei) a devenit împărat al Bizanţului, în pofida vîrstei tinere şi, implicit, a lipsei de experienţă. Fără deprinderi în arta guvernării, tînărul s-a lăsat condus de instinct, considerînd că acesta nu putea da greş, şi şi-a ales ca sfetnic pe prietenul cel mai bun, Basileos, la origine un simplu rîndaş lipsit de educaţie şi rafinament. Atuul proaspătului consilier era însă devotamentul camaraderesc faţă de împărat, arătat cu mult înainte ca Mihail să obţină coroana şi, ca atare, prezumtiv nedisimulat. Basileos a primit treptat nenumărate favoruri de la amicul lui atotputernic. S-a căsătorit cu iubita împăratului însuşi (Eudoxia Ingerina), a luat dregătoriile cele mai înalte (inclusiv conducerea armatei), a strîns averi fabuloase (încet-încet, mai mari decît ale lui Mihail) şi i-a eliminat (fizic) pe toţi posibilii concurenţi la graţiile monarhului (inclusiv pe unchiul acestuia, Bardas). În scurt timp, Mihail s-a văzut transformat într-o unealtă a lui Basileos, ajungînd să conştientizeze faptul că, în mod bizar, îi era inferior, psihologic vorbind, fostului îngrijitor al hergheliei imperiale. Nu avea banii şi nici măcar puterea acestuia (el deţinea controlul armatei şi se bucura de sprijin majoritar în Senat).  Sfîrşitul devenise, practic, inevitabil. Într-o bună zi, Mihail se trezi înconjurat de un grup de soldaţi (conduşi chiar de consilierul lui) şi fu pe loc decapitat. Ulterior, Basileos se proclamă împărat al Bizanţului, neputîndu-şi refuza bucuria de a purta el însuşi, înaintea mulţimii curioase, în vîrful suliţei, capul fostului său binefăcător. 

În realitate, rădăcinile principiului

se află într-o zonă suficient de obscură a umanului şi, într-adevăr, fundamental paradoxală, ce s-ar putea numi generic „incapacitatea organică de a fi recunoscător“. Dacă tot am apelat la citate faimoase, să ne amintim şi observaţia lui Tacit, conform căreia „oamenilor le vine mai uşor să răsplătească o nedreptate decît o binefacere, pentru că recunoştinţa este o povară, în timp ce răzbunarea este o plăcere“ ori pe cea a regelui Ludovic al XIV-lea care constata, amar, că, „de fiecare dată cînd numesc pe cineva într-o slujbă vacantă, mă aleg cu o sută de dezamăgiţi plus un ingrat“. Ingratitudinea nu reprezintă neapărat un defect omenesc, ci o trăsătură mentalitară a speciei noastre îndeobşte. A fi etern recunoscător pentru o binefacere înseamnă a-ţi îngrădi propria libertate şi a intra într-un tipar comportamental care nu-ţi aparţine. Nimeni nu poate trăi la infinit în modelul etic presupus de gestul gratitudinii şi nu se poate ridica mereu la standardele aşteptărilor binefăcătorului său. Să observăm că, în plan subliminal, existenţa binefăcătorului se constituie – pentru beneficiarul binefacerii – mai curînd într-o prezenţă tiranică, necesitînd eradicarea. El devine, prin revers, agresorul, individul a cărui materialitate istorică cere necondiţionat schimbarea de sine. Deşi ideal, Jean Valjean este o excepţie a istoriei şi nu o regulă a ei. Omenirea se întemeiază pe o multitudine de inşi medii, cu identităţi imuabile şi impulsuri irepresibile de a-şi fi propriii stăpîni. Specificitatea gratitudinii şi, mai ales, consecinţele sale pe termen lung exclud tocmai ideea libertăţii dintre componentele acestei ecuaţii. Recurenţa unei tipologii a ingratului în istorie nu trebuie să surprindă, prin urmare. 

Istoreme

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

euro dolar png
De ce scade euro de când Trump a câștigat alegerile din SUA
Moneda euro s-a depreciat încă din momentul în care a fost anunțată victoria lui Donald Trump la Casa Albă, însă scenariile cu privire la menținerea acestei pante descendente depind de nivelul de agresivitate al politicilor tarifare impuse de SUA.
omul cu masca de fier jpg
19 noiembrie: Moare, la Bastilia, „Omul cu masca de fier”, legendarul prizonier politic francez. Controverse privind identitatea lui
În 1703 murea, la Bastilia, legendarul prizonier politic francez care a inspirat numeroşi romanicieri ai lumii, identitatea sa nefiind stabilită în mod cert nici acum, după mai bine de 300 de ani. Tot într-o zi de 19 noiembrie, Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, împlineşte 85 de ani
mircea beurab jpg
Chirurgul Mircea Beuran, totul despre simptomele tăcute ale cancerului și pericolele din frigider
Dr. Mircea Beuran, unul dintre cei mai apreciați și respectați medici chirurgi din România, a oferit un interviu complet și complex, o adevărată lecție despre ce și cum să mâncăm ca să trăim sănătos.
Romania Cipru, Liga Natiunilor 3 (Sportpictures) jpg
Reacții după succesul României în Liga Națiunilor. Țara noastră speră la Mondial
„Tricolorii” au savurat din plin parcursul din acest sezon.
image png
Un trio amoros a distrus un mariaj. Doi copii au acum părinții despărțiți: „S-a schimbat atât de mult încât nu o mai recunosc!”
O partidă de amor în trei a distrus un mariaj, lăsând doi copii fără căminul lor. Povestea unui cuplu care a încercat sexul cu o altă persoană a făcut înconjurul internetului. Cum s-a terminat totul, aflați din rândurile de mai jos.
69940037 1004 webp
Putin a vrut ca moldovenii să vadă rachetele rusești
Cel puțin două rachete rusești au intersectat duminică, la altitudine joasă, nordul Republicii Moldova, în timpul atacului aerian masiv al Rusiei asupra Ucrainei.
Romania Cipru, Liga Natiunilor 2 (Sportpictures) jpg
antimateria jpg
Un gram din această substanță costă 62.000.000.000.000 de dolari. Ce proprietăți uluitoare are
Când vorbim despre lucruri scumpe, imaginea unui iaht de lux sau a unei vile opulente ne poate veni imediat în minte. Totuși, puțini dintre noi ar asocia cuvântul „scump” cu o substanță aproape mitologică, produsă în adâncurile acceleratoarelor de particule.
razboi hibrid
Ruperea unui cablu de telecomunicaţii submarin care leagă Germani și Finlanda a stârnit îngrijorări legate de un război hibrid
Guvernele german şi finlandez au vorbit luni despre un "război hibrid" şi ameninţarea rusă, spunând că sunt "profund îngrijorate", în urma ruperii unui cablu de telecomunicaţii submarin care leagă cele două ţări.