Ingratitudinea ca fatalitate

Publicat în Dilema Veche nr. 580 din 26 martie - 1 aprilie 2015
Alte confuzii jpeg

Într-o carte pentru marele public, intitulată provocator

(tradusă şi la noi drept

), Robert Greene şi Joost Elffers includ, printre cele aproape cincizeci de reguli ale supravieţuirii, una mai puţin obişnuită, cu nuanţă paradoxală. Este vorba despre vechiul principiu machiavelic al neîncrederii în cei apropiaţi, împins la extremă, transformat în nihilism absolut. Legea (cu numărul doi în ierarhia stabilită de autori) sună în felul următor: „Nu te încrede prea mult în prieteni, învaţă să te foloseşti de duşmani!“ Argumentul ei este: „Fii precaut cu prietenii – te vor trăda cu atît mai repede cu cît le vei trezi mai multă invidie! În plus, devin răsfăţaţi şi tiranici. Angajează pe un fost duşman şi îţi va fi mai credincios decît un prieten, pentru că are tot interesul să-ţi dovedească loialitatea sa! De fapt, ai mai multe motive să te temi de prieteni decît de duşmani. Dacă nu ai duşmani, fă-ţi-i!“ În sprijinul ideii sînt aduse mărturiile unor celebrităţi istorice care, se pare, ar fi cunoscut valabilitatea acestui precept din experienţă proprie. Voltaire exclamă cu sarcasmul său binecunoscut: „Apără-mă, Doamne, de prieteni, că de duşmani mă apăr singur“, iar Diana de Poitiers (o iubită a Regelui Henric al II-lea) constată că, „dacă vrei să ai un duşman adevărat, alege-ţi un prieten; el ştie unde să te lovească!“ După ce aminteşte că „a fost înşelat nu o dată tocmai de către persoana la care ţinuse cel mai tare şi în iubirea căreia se încrezuse mai mult decît în oricare alta“, Baldassare Castiglione ne sfătuieşte să nu cădem „vreodată în capcana ispititoare a prieteniei“, ca să nu avem mai tîrziu ce regreta. În sfîrşit, chiar Abraham Lincoln i-a numit la un moment dat (în plin Război Civil) pe sudişti „semeni de-ai noştri aflaţi în greşeală“ şi, fiind apostrofat pentru blasfemie, a replicat cu subînţeles: „Oare nu îmi nimicesc duşmanii atunci cînd mi-i fac prieteni?“ Duşmanul prieten funcţionează, prin urmare, ca o „cheie a puterii“, în interiorul unui sistem al valorilor răsturnate. 

Greene şi Elffers îşi întăresc demonstraţia cu un exemplu istoric, încărcat de învăţăminte. Pe la mijlocul secolului al IX-lea, Mihail al III-lea (fiul Teodorei) a devenit împărat al Bizanţului, în pofida vîrstei tinere şi, implicit, a lipsei de experienţă. Fără deprinderi în arta guvernării, tînărul s-a lăsat condus de instinct, considerînd că acesta nu putea da greş, şi şi-a ales ca sfetnic pe prietenul cel mai bun, Basileos, la origine un simplu rîndaş lipsit de educaţie şi rafinament. Atuul proaspătului consilier era însă devotamentul camaraderesc faţă de împărat, arătat cu mult înainte ca Mihail să obţină coroana şi, ca atare, prezumtiv nedisimulat. Basileos a primit treptat nenumărate favoruri de la amicul lui atotputernic. S-a căsătorit cu iubita împăratului însuşi (Eudoxia Ingerina), a luat dregătoriile cele mai înalte (inclusiv conducerea armatei), a strîns averi fabuloase (încet-încet, mai mari decît ale lui Mihail) şi i-a eliminat (fizic) pe toţi posibilii concurenţi la graţiile monarhului (inclusiv pe unchiul acestuia, Bardas). În scurt timp, Mihail s-a văzut transformat într-o unealtă a lui Basileos, ajungînd să conştientizeze faptul că, în mod bizar, îi era inferior, psihologic vorbind, fostului îngrijitor al hergheliei imperiale. Nu avea banii şi nici măcar puterea acestuia (el deţinea controlul armatei şi se bucura de sprijin majoritar în Senat).  Sfîrşitul devenise, practic, inevitabil. Într-o bună zi, Mihail se trezi înconjurat de un grup de soldaţi (conduşi chiar de consilierul lui) şi fu pe loc decapitat. Ulterior, Basileos se proclamă împărat al Bizanţului, neputîndu-şi refuza bucuria de a purta el însuşi, înaintea mulţimii curioase, în vîrful suliţei, capul fostului său binefăcător. 

În realitate, rădăcinile principiului

se află într-o zonă suficient de obscură a umanului şi, într-adevăr, fundamental paradoxală, ce s-ar putea numi generic „incapacitatea organică de a fi recunoscător“. Dacă tot am apelat la citate faimoase, să ne amintim şi observaţia lui Tacit, conform căreia „oamenilor le vine mai uşor să răsplătească o nedreptate decît o binefacere, pentru că recunoştinţa este o povară, în timp ce răzbunarea este o plăcere“ ori pe cea a regelui Ludovic al XIV-lea care constata, amar, că, „de fiecare dată cînd numesc pe cineva într-o slujbă vacantă, mă aleg cu o sută de dezamăgiţi plus un ingrat“. Ingratitudinea nu reprezintă neapărat un defect omenesc, ci o trăsătură mentalitară a speciei noastre îndeobşte. A fi etern recunoscător pentru o binefacere înseamnă a-ţi îngrădi propria libertate şi a intra într-un tipar comportamental care nu-ţi aparţine. Nimeni nu poate trăi la infinit în modelul etic presupus de gestul gratitudinii şi nu se poate ridica mereu la standardele aşteptărilor binefăcătorului său. Să observăm că, în plan subliminal, existenţa binefăcătorului se constituie – pentru beneficiarul binefacerii – mai curînd într-o prezenţă tiranică, necesitînd eradicarea. El devine, prin revers, agresorul, individul a cărui materialitate istorică cere necondiţionat schimbarea de sine. Deşi ideal, Jean Valjean este o excepţie a istoriei şi nu o regulă a ei. Omenirea se întemeiază pe o multitudine de inşi medii, cu identităţi imuabile şi impulsuri irepresibile de a-şi fi propriii stăpîni. Specificitatea gratitudinii şi, mai ales, consecinţele sale pe termen lung exclud tocmai ideea libertăţii dintre componentele acestei ecuaţii. Recurenţa unei tipologii a ingratului în istorie nu trebuie să surprindă, prin urmare. 

Istoreme

p 7 Jame Madison WC jpg
Revenirea antifederalismului
Urmașii intelectuali ai lui Madison au înțeles totodată că această Constituție a permis mai mult decît crearea unui ansamblu de state suverane.
640px Empire State Building MET DP106404 jpg
„Marea demisioneală” nu a trecut din America în Europa
„Marea demisioneală” este un curent care a plecat din Statele Unite ale Americii și a ajuns, mult mai puțin intens, în Europa.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Alte fronturi
Pariul lui Vladimir nu e că poate învinge Vestul,ci că Vestul poartă în suflet și în conduită premisele propriei înfrîngeri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Tutuiala
Ne scufundăm în omogenitatea lui „tu”, iar „tu” evoluează semantic spre „nimeni”.
Frica lui Putin jpeg
Omul: excepție în excepție în excepție în excepție
Și totuși, noi – excepție în excepție în excepție... – avem fantezia de a ne proclama drept normă, ba chiar scop și sens ale Universului. Admirabil tupeu!
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Sînt un deviaționist
Nebun de ură antioccidentală, nebun de sine, nebun mistic, treaba lui ce fel de nebun o fi, dar e nebun. Și simt că în „tribul” meu mă privesc de-aproape tot mai mulți nebuni...
Mussolini Salsomaggiore Terme 1941 jpg
Un secol de la Marș
A doua zi, pe 29 octombrie, regele i-a cerut lui Mussolini să formeze un nou guvern, învestindu-l astfel cu funcția de prim-ministru al țării.
Iconofobie jpeg
Virtuțile fatalismului
„Fatalismul” și „fatalitatea” reprezintă două noțiuni prea puțin agreate de oameni. În termenii filozofiei Facebook de astăzi, sînt genul de „postări” cu slabe șanse de a primi multe like-uri.
„Cu bule“ jpeg
Bulevarde și bulevardiști
Cuvîntul bulevardist putea fi format foarte ușor în română, de la bulevard, deja împrumutat din franceză (din boulevard) la jumătatea secolului al XIX-lea.
HCorches prel jpg
Ce boacăne mai fac elevii
Este utopic să credem că boacănele elevilor și problemele lor, ale vîrstei lor, pot fi anulate, că ele pot dispărea.
Un sport la Răsărit jpeg
Thierry Henry crede că VAR-ul omoară bucuria fotbalului. Păi, e mai bine cu VAR sau era mai bine fără VAR?
VAR, cînd funcţionează corect, nu cu sughiţuri, ca la noi, şi cînd nu e lăsat pe mîna unor Bonnie cu fluier şi Clyde cu joystick, e Lumea Nouă a acestei lumi vechi.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Polițiști
Evident că nu voiau decît mită. Cu 5 sau cel mult 10 dolari, te lăsau să pleci.
O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.

Adevarul.ro

disparuta olt foto ipj olt png
Dispariția tinerei din Olt, telenovelă. Alina a ajuns în Anglia și nu se mai întoarce acasă
Tânăra de 26 ani, din Văleni, Olt, a cărei dispariție a fost anunțată marți, 4 octombrie 2022, a fost găsită. Alina a vorbit cu polițiștii și le-a spus că este bine, dar că nu se întoarce acasă.
cap putin jpeg
Putin, discurs halucinant: Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean
Președintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri, că Rusia are „un mare respect” pentru poporul ucrainean, în pofida a ceea ce el a numit „situația actuală”, relatează Reuters.
Percheziţii domiciliare într-o amplă operaţiune cu 27 de suspecţi şi 100 victime nemţi la Vâlcea - fraude informatice Foto DIICOT
Bărbat arestat pentru pornografie infantilă: Ar fi abordat, pe internet, fete cu vârste între 8 şi 13 ani
Un bărbat de 45 de ani din Bucureşti a fost arestat pentru pornografie infantilă, într-o ancheta a DIICOT. Potrivit surselor Adevărul, acesta ar fi abordat pe reţelele de socializare copile cu vârste între 8 şi 13 ani.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.