Inflația vorbelor

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
Comunismul se aplică din nou jpeg

Nu e greu de observat că, pe plan mondial, populismul e în creștere, o tendință care urmează într-un fel după ce moda corectitudinii politice a atins apogeul. Sînt două curente cu totul diferite (poate nu neapărat opuse), incomparabile ca intenții și efecte. Dar ele domină și preocupă de ceva vreme lumea occidentală și lumea în care influența occidentală contează. Populismul pare să fi fost potențat, cum spuneam, de excesele corectitudinii politice. Adică, sub presiunea unor reguli de exprimare și conduită care uneori au fost nefiresc exagerate, multă lume a devenit dispusă să-și plece urechea către indivizi care păreau că spun lucrurilor pe nume, lideri care, sub aparența denunțarii ipocriziei corectitudinii politice, nu făceau decît să vină cu păcăleli și promisiuni fără acoperire. La extreme, lupta pare să fie aceea dintre sclifoseală și primitivism. Simplificînd, poate că Hillary Clinton și Donald Trump reprezintă cel mai bine aceste extreme.

Într-un articol recent, preluat de Dilema veche, analistul economic și politic britanic Robert Skidelsky, membru al Camerei Lorzilor, face o afirmație cît se poate de interesantă. El spune că, prin consecințele sale, Brexit-ul este „un avertisment care va determina chiar și grupul actual de extremiști să se încovoaie în fața consecințelor cuvintelor pe care le rostesc“. Reiese de aici că Brexit-ul a fost provocat de un fel de o inflație de cuvinte din partea unor politicieni. Skidelsky nu folosește această formulă și nu merge cu analiza în această direcție. Dar e limpede că în termeni de limbaj, cel puțin, definiția populismului poate fi chiar aceasta: inflație de cuvinte și promisiuni, produsă de politicieni în scopul de a avea succes. Ce altceva au făcut politicienii ca Nigel Farage sau Boris Johnson decît să toarne în urechile britanicilor o mulțime de vorbe fără acoperire? Au mințit de-au înghețat Canalul Mînecii și mulți i-au luat în serios.

Minciuna și demagogia în politică nu pot fi detectate sau verificate imediat de către marea masă a alegătorilor. De la lansarea unor exagerări și promisiuni deșarte și pînă la momentul adevărului întotdeauna trece ceva vreme. E un interval de care populiștii profită. E adevărat că vorbele lor trebuie să aibă calitatea de a prinde. Atunci, ele pot amăgi, tot așa cum tipărirea de bani poate oferi pentru un timp iluzia achitării obligațiilor financiare de către stat. Vine însă și un moment în care, la fel ca în economie, populiștii sînt nevoiți să-și asume consecințele vorbelor lor fără acoperire. Asta pare să spere Skidelsky și asta se va și întîmpla probabil în Anglia, unde poporul e mai obișnuit să ceară decontul. În state cu democrații mai fragile, cum e și România, pagubele provocate de populiști sînt mai greu de oprit și de evaluat.

Dacă prin corectitudinea politică se impuneau unele restrîngeri ale limbajului, exista un fel de oprobriu public, ba chiar pedepse instituționalizate pentru folosirea unor termeni sau a unor formule considerate incorecte, în epoca populismului limba devine aparent slobodă. Populistului îi place să țină discursuri, să promită, să abereze. Vorbele sînt instrumentul lui de lucru cel mai important. El nu se dă în lături să jignească, să spună cuvinte tari, care prind la popor, e bucuros să le-o zică adversarilor „p-aia dreaptă“ chiar dacă el însuși, de obicei, nu prea se împacă cu presa, cu libertatea de exprimare, de fapt cu criticile care i se aduc. Continuînd jocul în acești termeni, corectitudinea politică ar fi echivalentă cu un fel de austeritate, cu abținerea (care și ea poate deveni, cum spuneam, nefirească), în vreme ce populismul poate fi asociat cu risipa (de vorbe și promisiuni). Vorbe care satisfac, fără să producă însă ceva pentru societate. Fenomenul acesta nu vine însă din neant. Să nu uităm că de decenii am intrat deja într-o epocă a exagerărilor, o epocă în care televiziunile și presa tocesc cuvintele cele mai puternice, abuzînd de ele pentru a atrage, o epocă în care reclamele au devenit tot mai flamboaiante și mai înșelătoare. Promisiunile politice din ce în ce mai deșănțate nu au făcut decît să urmeze trend-urile comerciale. Tot așa cum unele reclame la medicamente amplifică peste măsură efectele vindecătoare, unele programe politice sau de guvernare promit populației un viitor fantastic. Tot așa cum publicitatea inventează probleme la care produsele promovate sînt marea soluție, politicienii inventează dușmani contra cărora numai ei le ar avea ac de cojoc. Apare un fel de cursă a promisiunilor, a celor care promit mai mult și mai bine (cu o aparență mai mare de credibilitate). Cum se iese din spirala asta? Mă tem că tot așa cum s-a ieșit din situația în care speculațiile financiare ajunseseră să depășească de departe realitățile economice concrete. Adică printr-o criză. E vorba de permanentele cicluri ale istoriei. Sub ce formă se va manifesta criza, de natură politică de data asta? Greu de spus. Dar va aduce cu sine probabil o situație în care, ca de fiecare dată la greu, oamenii și politicienii își vor aminti de valori uitate, ca onestitatea, modestia, discreția, smerenia și poate, nu în ultimul rînd, discernămîntul.

index jpeg webp
Sindromul „greaua moștenire”
În cele mai multe cazuri, însă, politicienii se străduiesc să arate că ei sînt inițiatorii proiectelor
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Cadavre și steaguri
De fapt, avem de-a face cu o tactică de evaziune.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Despre vorbitul în public
O cauză frecventă a derapajului oratoric este confuzia, mai mult sau mai puţin conştientă, a genurilor.
Frica lui Putin jpeg
Oglinda
El privi în oglindă și, firește, se văzu pe sine însuși.
index jpeg 5 webp
Republica Turcia de o sută de ani
În rîndul turcilor s-a conturat o nouă filozofie, chiar ideologie: kemalismul. Mustafa Kemal Atatürk a schimbat mentalități.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
„Cu bule“ jpeg
Fotbal și futbol
Să fi fost mai curînd (cum s-a mai presupus) o manifestare de pudibonderie comparabilă cu cele produse de alte obsesii românești mai vechi și mai noi, precum teama de cacofonii?
HCorches prel jpg
Este multă tristețe în sufletul lor
Și totuși, cînd intră la ore, încearcă să aibă zîmbet pe buze. Și totuși, cînd ies de la ore, adesea au zîmbet pe buze.
IMG 8779 jpeg
p 7 WC jpg
O lume a reluărilor nedorite
Inteligența Artificială e, în cele din urmă, un instrument, care poate fi folosit în scopuri bune
Comunismul se aplică din nou jpeg
Crimă și pedeapsă
După eliberare, Bogdan Stașinski a fost preluat probabil de serviciile secrete occidentale și nu se mai știe nimic clar despre el.
O mare invenție – contractul social jpeg
Ce fel de magistrați?
Rostul profund al întregului sistem judiciar constă în realizarea și menținerea armoniei sociale.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Discuția despre extremism
Nu, interzicerea unui partid nu e soluția. Pentru incidente specifice există Codul Penal. Pentru tot restul e vorba de bun-simț.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știu și ce pot economiștii (O întrebare pe care mi-am pus-o prin 2008 și la care încă aștept răspuns...)
Ne lăsăm sau nu ne lăsăm pe mîna „experţilor”? N-avem de ales. Ne lăsăm. Dar pe mîna căruia dintre ei?
Frica lui Putin jpeg
La ce e bună literatura
După ce, săptămîni, luni, ani, ai citit o sumedenie de cărţi și de autori, ba chiar o bibliotecă întreagă, încă nu ți s-a aprins becul?
index jpeg 5 webp
Bujorul, zeii greci și familia de’ Medici
Ce ar fi crezut doamna de’ Medici despre asta oare?
A F portait Tulane 23 1 jpeg
Limba lui Dalai Lama. Ce nu-i șade lui bine?
Te împărtășești, bine, nu, nu. Cînd am încercat să le explic grecilor cum e cu „paștile” la români, s-au… crucit!
„Cu bule“ jpeg
A fi paletă
E posibil ca de la asemenea metafore glumețe să se fi extins folosirea lui paletă, atît cu sensul mai general „prost”.
HCorches prel jpg
Premii sau condamnări la tristețe?
Pare că și-ar putea lua zborul în orice clipă, că s-ar putea înălța de la pămînt, așa firavă cum e și plină de emoție.
IMG 8779 jpeg
p 7 White Cube WC jpg
A lua în serios trauma colonialistă a Europei de Est
Cînd e vorba de a construi un asemenea domeniu anti-imperialist, Vestul european are multe de învățat de la Est.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Profesori de neuitat din liceu
Astăzi nu găsesc răspuns la întrebarea dacă, dintre mulții profesori pe care i-am tot avut, o fi fost vreunul mai bun decît el.
image png
Cum peticim ruptura stat-privat
Mai mult, creșterea salariilor în sectorul public din ultimii ani a creat o concurență neloială cu mediul economic.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Te poți desprinde de tehnologie? (2)
Ne putem despărți de tehnologie? Nu. Dar tehnologia ne poate despărți de oameni. Sau măcar încearcă.

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii