Încrederea publică

Publicat în Dilema Veche nr. 536 din 22-28 mai 2014
Iconofobie jpeg

Conota┼úiile unui film american destul de recent ÔÇô Flight/Zborul (2012) ÔÇô ├«n regia lui Robert Zemeckis, cu Denzel Washington ├«n rolul principal, m-au pus serios pe g├«nduri. Foarte pe scurt, c─âpitanul Whip Whitaker (Washington), om cu o via┼ú─â dezordonat─â, dar excelent pilot, se urc─â la man┼ča avionului de pasageri al unei importante companii americane, pentru un zbor, ├«n principiu, de rutin─â. Ceea ce foarte pu┼úin─â lume ┼čtie este alcoolismul avansat al c─âpitanului. Divor┼úat, cu o existen┼ú─â personal─â haotic─â, el ┼či-a cultivat frecvent aceast─â sl─âbiciune, p├«n─â ├«n punctul dependen┼úei totale de licorile tari. Pilotul nostru apeleaz─â la o formul─â insolit─â de a sc─âpa, instantaneu, de mahmureal─â. Dup─â o noapte de be┼úie zdrav─ân─â, diminea┼úa, ├«nainte de a intra ├«n cockpit, prizeaz─â o linie de cocain─â, devenind imediat, cel pu┼úin ├«n aparen┼ú─â, mai fresh dec├«t dup─â cel mai profund somn cu putin┼ú─â.

Exact a┼ča decurg lucrurile ┼či ├«naintea zborului amintit. Whitaker vine la ÔÇ×lucruÔÇť ├«ntr-o form─â de invidiat (de┼či b─âuse crunt ├«n seara precendent─â), glumind cu echipajul ┼či oferind ├«ncredere deplin─â pasagerilor (oamenii au nevoie de un imbold optimist, ├«ntruc├«t vremea nu se arat─â tocmai propice pentru zbor: furtuna strecoar─â anxiet─â┼úi ├«n inimile tuturor). Deloc intimidat ├«ns─â, c─âpitanul Whip porne┼čte decis la drum, al─âturi de copilotul s─âu, imediat ce permisiunea de zbor ├«i este acordat─â de c─âtre controlorii traficului. Dup─â decolare, situa┼úia se dezv─âluie a fi mult mai periculoas─â dec├«t s-ar fi putut intui la sol. Norii grei-cenu┼čii ├«mpresoar─â imensul aparat, iar curen┼úii de aer ├«l zg├«l┼ú├«ie, malign, din toate ├«ncheieturile. Lumea intr─â ├«n panic─â. ├Änsu┼či copilotul arunc─â priviri terifiate comandantului. Netulburat, acesta controleaz─â manual aparatul, ridic├«ndu-l b─ârb─âte┼čte prin cea┼úa deas─â. ├Äntr-un t├«rziu, pas─ârea metalic─â se a┼čaz─â, maiestuos, deasupra furtunii. Pasagerii aplaud─â elibera┼úi, iar echipajul ├«l prive┼čte cu admira┼úie pe destoinicul Whip. Nici el nu rateaz─â momentul de triumf, f─âc├«nd poante inspirate la microfon ┼či, ├«ntr-o clip─â de destindere general─â, sorbind, ├«n vitez─â, dou─â sticle mici de votc─â.

Problemele nu se opresc totu┼či aici. Cu pu┼úin timp ├«naintea ateriz─ârii, sistemele sofisticate de naviga┼úie ale avionului sucomb─â brusc. Aparatul nu mai reu┼če┼čte s─â-┼či men┼úin─â starea fireasc─â de zbor ┼či, cu botul l─âsat ├«n jos, pierde din altitudine, apropiindu-se vertiginos de p─âm├«nt. Whitaker preia, din nou, comanda manual─â a aparatului ┼či execut─â o manevr─â stupefiant─â. R─âsuce┼čte avionul de linie cu susul ├«n jos, ca ┼či cum ar fi un aeroplan sportiv, destinat acroba┼úiilor. Oamenii stau nemi┼čca┼úi, ├«ntr-o stupoare sumbr─â. Inimaginabila pozi┼úie de zbor reu┼če┼čte s─â aisgure o plutire adecvat─â, evit├«nd impactul catastrofal cu p─âm├«ntul. La c├«teva sute de metri de p─âm├«nt, c─âpitanul repune aparatul ├«n pozi┼úie normal─â ┼či, ocolind zonele populate, aterizeaz─â for┼úat pe un c├«mp. Avionul va fi avariat grav, dar primele estim─âri ale accidentului s├«nt, paradoxal, nesperat de pozitive. Din 102 de indivizi afla┼úi la bord, doar ┼čase ┼či-au pierdut via┼úa. Restul au doar r─âni de o mai mic─â ori mai mare seriozitate.

Nu vreau s─â intru aici ├«n am─ânunte etice, disecate, de altfel, de pelicul─â pe diverse paliere. Un lucru m-a impresionat, ├«n mod deosebit, ├«n film, d├«ndu-mi, cum spuneam, mult de g├«ndit. Investiga┼úiile tehnice ┼či poli┼úienie┼čti ale pr─âbu┼čirii pun ├«n eviden┼ú─â, f─âr─â echivoc, dou─â aspecte. Primul: avionul avea o defec┼úiune major─â, eroarea uman─â ├«n pilotaj fiind absolut exclus─â. Al doilea: manevra neobi┼čnuit─â f─âcut─â de Whip Whitaker a salvat 96 de vie┼úi din 102, ├«n condi┼úiile ├«n care, din 100 de pilo┼úi americani (testa┼úi pe simulator ├«n exact acelea┼či condi┼úii de zbor), nici unul nu a reu┼čit s─â aduc─â aeronava la sol, ÔÇ×produc├«ndÔÇť o catastrof─â aviatic─â.

Concluzia anchetei se impune de la sine: Whip Whitaker este erou na┼úional ┼či r─âm├«ne, probabil, unul dintre cei mai buni pilo┼úi din istorie. Lumea aplaud─â, presa abund─â ├«n elogii. O mic─â ├«ntrebare persist─â ├«ns─â pe buzele investigatorilor: cine a b─âut cele dou─â sticle de votc─â descoperite ├«n zona restric┼úionat─â a avionului, unde numai echipajul avea acces? De┼či ar fi putut s─â dea vina pe una dintre stewardese (decedat─â, dar care salvase un copil de la moarte cu pre┼úul vie┼úii ei!), Whitaker se confeseaz─â, spun├«nd, ├«n sf├«r┼čit, adev─ârul. El le-a b─âut. Este alcoolic de mul┼úi ani, era b─âut ├«n timpul acelui zbor, e beat chiar acum, la audieri. To┼úi s├«nt cuprin┼či de o uimire dezam─âgit─â. ÔÇ×Atunci, domnule WhitakerÔÇť, spune cu triste┼úe ┼čefa comisiei de anchet─â, ÔÇ×s├«nte┼úi vinovat de tr─âdarea ├«ncrederii publiceÔÇť (va primi cinci ani de ├«nchisoare). Fie ┼či ├«n postura celui mai bun pilot din lume, fie ┼či ├«n variant─â de erou na┼úional ÔÇô s├«ntem noi invita┼úi s─â accept─âm ÔÇô, nu po┼úi s─â bei ┼či apoi s─â urci la man┼ča unei aeronave ├«n care 102 oameni ┼či-au pus existen┼úa ├«n m├«inile tale. Aceasta reprezint─â o tr─âdare a ├«ncrederii publice. O lege de o┼úel care st─â, justificat, deasupra profesionalismului exemplar ┼či chiar a eroismului legendar.

V─âz├«nd acest film, mi-am amintit de c─âpitanul Vere al lui Mellvile care, ├«naintea execu┼úiei singularului Billy Budd, spune cu regret: ÔÇ×E un ├«nger al Domnului, dar ├«ngerul trebuie sp├«nzurat!ÔÇť O lec┼úie pe care a┼č vrea s─â o ├«nv─â┼ú─âm ┼či noi: nimeni nu se afl─â deasupra legii. Nici m─âcar ├«ngerii. Ce s─â mai vorbim despre eroi?

Codrin Liviu Cu┼úitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universit─â┼úii din Ia┼či (Catedra de Englez─â). Cea mai recent─â carte publicat─â: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Made in Taiwan
Felul ├«n care Statele Unite se raporteaz─â la Taiwan e adesea descris ca fiind ÔÇ×ambiguitate strategic─âÔÇŁ.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Viktor, prietenul lui Vladimir
Vehemen╚Ťa cu care Viktor Orb├ín respinge ultimul set de sanc╚Ťiuni ├«mpotriva Rusiei precum ╚Öi alte m─âsuri de sprijin pentru Ucraina arat─â distan╚Ťa care se casc─â ├«ntre Ungaria ╚Öi Europa.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Inclasabila, impracticabila Rusie
Rusofobia convie╚Ťuie╚Öte constant cu rusofilia, admira╚Ťia cu panica, tentativa colabor─ârii cordiale cu derapajul credul, contraproductiv.
Frica lui Putin jpeg
Eroul pe care ni l-am dori
Relativa mizerie moral─â a lumii europene se oglinde╚Öte ╚Öi ├«n insuficien╚Ťa modelelor pe care ea le-a ales.
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Cîntecul de sirenă al morcovului
Dac─â izb├«nda Ucrainei ├«n fa╚Ťa Rusiei mi-ar umple inima de bucurie, succesul de la Eurovision mi-a umplut-o de o triste╚Ťe melancolic─â.
The Lady and the Unicorn Sight det4 jpg
Unicorni
Existen╚Ťa ÔÇ×m─âgarului cu un singur corn ├«n frunteÔÇŁ a fost confirmat─â ╚Öi de Aristotel.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Vlad Constantinesco ╚Öi St├ęphane Pierr├ę-Caps: o pledoarie pentru libertate
Ofer─â o imagine complex─â ╚Öi coerent─â a raporturilor dintre Constitu╚Ťie, stat, societate ╚Öi individ.
Iconofobie jpeg
Bifurca╚Ťiile g├«ndirii etice
Din p─âcate, ÔÇ×a╚ÖezareaÔÇť (etic─â) pe toate nivelurile de g├«ndire r─âm├«ne inaccesibil─â multora dintre noi.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Noroc chior
Dic╚Ťionarele noastre mai ├«nregistreaz─â ├«ns─â c├«teva caracteriz─âri similare, norocul put├«nd fi apreciat superlativ ca ÔÇ×orbÔÇŁ, ÔÇ×porcescÔÇŁ, ÔÇ×cu carulÔÇŁ.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Activit─â╚Ťi de week-end
├Än via╚Ť─â trebuie s─â ╚Ötii trei lucruri: ce vrei ÔÇô adic─â s─â ai un scop, ├«n ce crezi ÔÇô adic─â s─â respec╚Ťi ni╚Öte valori ╚Öi ce trebuie s─â faci ÔÇô adic─â ce ac╚Ťiuni ├«ntreprinzi.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Wimbledon versus ATP & WTA?
WTA ┼či ATP au spus c─â a interzice sportivi (chestie care nu implic─â ┼ú─ârile lor, deja puse pe tu┼č─â de toat─â lumea) ├«ncalc─â principiul nediscrimin─ârii pe baz─â de na┼úionalitate.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Efectele pandemiei?
Acum, că pare să fi trecut, unii cercetează în ce măsură pandemia de COVID-19 a afectat serviciile publice dintr-o serie de domenii și din diverse regiuni.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?