Incident transfrontalier

Publicat în Dilema Veche nr. 719 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2017
Incident transfrontalier jpeg

Am primit, cu șoc și groază, vestea încarcerării, în Republica Moldova (!), a fostului meu coleg de liceu, Oreste Chinezu, pentru culpa numită, straniu, „forțarea frontierei de stat“. Cum, Dumnezeule mare, s-a putut ajunge oare aici? Explicațiile oferite de apropiații săi erau, mărturisesc, tulburătoare. Se pare că Oreste, absolvent de Agronomie și inginer zootehnist serios mulți ani, primise, nu de mult, invitația de a preda la Facultatea de Euforie Viticolă din cadrul Universității particulare (proaspăt înființate!) „Prin Noi Înșine“. A fost angajat direct pe post de conferențiar, deși nu apucase deocamdată nici să se înscrie la doctorat, darămite să și-l dea. Superiorii lui se arătau însă flexibili cu titlurile academice, mai ales că îl știau pe Chinezu a fi un om de nădejde și un șofer excelent. De ce conta enorm argumentul din urmă? Întrucît majoritatea profesorilor din Facultatea de Euforie Viticolă aparțineau clubului select al degustătorilor de vinuri (vreo doi primiseră chiar distincția de „Cavaleri Europeni“ ai licorii în chestiune) și participau la numeroase evenimente naționale și internaționale de acest tip. Legislația rutieră nu se împăca deloc cu natura muncii lor și, ca atare, aveau mereu nevoie de „un cap limpede“ la volan. De aceea, Oreste se mulase perfect în peisaj, fiind, în Universitatea „Prin Noi Înșine“, mai degrabă conducător auto decît conferențiar. Din calitatea respectivă s-a și născut, de altfel, de-a dreptul nietzschean, tragedia…

Într-o bună zi, însuși decanul facultății, Tofan Amarghioalei, i-ar fi cerut bietului (încă) tînăr universitar să-l însoțească, în postură de șofer, pînă în viile Vrancei, unde se organiza un important concurs oenologic și unde expertiza personajului în cauză se dovedea indispensabilă. Conferențiarul a acceptat imediat, deși cu oarece mici îngrijorări secrete. Colegii îi șoptiseră că decanul Amarghioalei nu se limita, în astfel de excursii, numai la vinurile intrate în concurs, ci consuma, compulsiv, tot ce-i ieșea în cale, oprind, pe traseu, mașina care-l transporta, pentru noi și noi realimentări bahice. Din păcate, „bîrfa“ s-a confirmat cu asupra de măsură. După cîțiva kilometri de drum, profesorul Tofan a solicitat imperios o „pauză“ în dreptul unui han puțin atrăgător, cu o firmă decolorată la intrare, pe care se distingeau cuvintele: În poală la Corcodel. „Hai, trage pe dreapta, conferfenițiarule (așa îi plăcea decanului să-i spună lui Oreste, în batjocură, conferfenițiar), că ai și tu nevoie de ceva relaxare! Colegul meu nu a înțeles rațiunea „relaxării“ (abia demarase), dar s-a supus, fără să crîcnească, dorinței șefului de la Euforie Viticolă. Înăuntru, Amarghioalei a comandat, cu siguranță profesionistă, trei sute de rachiu Rameros și trei halbe de bere nefiltrată Șapte coline. „Trebuie să ne abținem de la vin“, a comentat el, „pentru că, după aia, la Focșani, o rasolim. Conferfenițiarule, ascultă și învață ce zice specialistul ăl mai tare – io!“

Apoi și-a împărțit, într-adevăr, extrem de stăpîn pe situație, dozat pînă la precizia farmaceutică, sutele de grame de rachiu în cele trei halbe. „Ăsta e un cocktail scoțian (tradițional făcut din scotch și din bere Newcastle), adaptat acum la meleagurile mioritice, unde vedetele sînt Rameros-ul și Șapte colinuțe drăguțe!“ A băut cu sete ulterior și a mai înșfăcat două rînduri identice. De voie, de nevoie, Oreste a ingerat și el o cafea (a patra pe ziua aceea), rugîndu-se la Sfîntul Apostol Iuda Tadeu (patronul celor care și-au pierdut orice speranță, din cîte auzise) să-și reia călătoria. Călătoria și-a reluat o, dar pentru scurt timp și pe căi ocolite, menite să descopere alte și alte hanuri înfrățite cu localul În poală la Corcodel. Vrancea dispăruse complet din orizontul de așteptare al decanului care striga aiureli și arăta direcții de urmat cu mașina din ce în ce mai bizare. A țipat la un moment dat: „N-napoleon î în-suși n-nu s se p-poate c-compara c cu m-mine!“ Pentru a completa apoi modest: „M-mă r-refer l-la c-coniacul N-Napoleon!“ A smuls GPS-ul (care urla, la rîndul lui, disperat: „Executați imediat o manevră de întoarcere!“) de pe bord și l-a aruncat pe geam afară, precizînd: „I-io s-sînt j-jîpîsî p-prin e-excelență!“ Din ultimul birt în care au intrat au fost dați afară fără prea multe discuiții. Amarghioalei se ținea cu greu pe picioare, iar Oreste tremura ca o piftie de curcan de la cele nouă cafele înghițite. Nu au făcut impresie bună proprietarului.

Tîrziu, în noapte, au oprit în fața unor bariere pe care scria mare: VAMA. Sus se distingea tricolorul basarabean cu stemă și lexemele de o șchioapă: REPUBLICA MOLDOVA. Vameșii puseseră un reflector pe ei, privindu-i cu suspiciune. Șoferul avea ochii dilatați monstruos și ambala, sinistru, motorul mașinii. În aer plutea o tensiune majoră, similară celei din filmul Thelma and Louise, înaintea saltului protagonistelor în Marele Canion. Deodată, de pe scaunul din dreapta s-a auzit, clar, un cotcodăcit decanal: „C-Chinezaș, î-îți o-ordon, t-treci P-Prutul!“ 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
România este pentru a treia lună consecutiv țara cu cea mai mare inflație, conform statisticilor Eurostat, iar ca și cum nu ar fi de ajuns, doar bulgarii câștigă mai puțin. Analistul economic Adrian Negrescu explică, pentru „Adevărul”, cum s-a ajuns aici și de ce statul nu are soluții.
image
La ce riscuri de sănătate se expun cei care lucrează noaptea. Boala cumplită care îi paște
Persoanele care lucrează în ture de noapte prezintă un risc mai mare de demență și alte boli, spune un important expert în somn, a cărui afirmație se bazează pe rezultatele unor studii științifice.
image
Banii viitorului: Ce s-ar întâmpla dacă am renunța la cash și am folosi bani virtuali
Într-o lume tot mai digitalizată, ideea de a renunța la tranzacțiile cu bani cash și de a folosi exclusiv bani virtuali devine din ce în ce mai atrăgătoare, punctează specialiștii.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.