Încâlzirea globală s-a oprit

Publicat în Dilema Veche nr. 314 din 18-24 februarie 2010
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Iarăşi ninge, pentru a cîta oară în această iarnă... Încă un bulgăre de zăpadă zvîrlit împotriva celor care în ultimii ani au făcut din lupta contra încălzirii globale o adevărată religie. Criza economică mondială a contribuit şi ea la scăderea interesului general pentru acest spectru fierbinte care reuşea să sperie mai bine lumea, în vremuri de prosperitate.

A mai fost şi micul scandal din care a reieşit că savanţii plătiţi de ONU să argumenteze încălzirea globală au învîrtit informaţiile aşa încît să le iasă pasienţa. Adică au preluat nişte vagi păreri ale unui specialist despre iminenta topire a gheţarilor din Himalaya pînă în 2035, publicate într-un interviu din 1999, şi le-au oferit cîţiva ani mai tîrziu (ambalate într-un raport oficial) drept informaţii ştiinţifice cu valoare certă. Au fost deconspirate şi o mulţime de e-mail-uri din care rezulta că unii oameni de ştiinţă legaţi de IPPC (Intergovernamental Panel on Climate Change) manipulează datele privitoare la acest subiect, pentru a dovedi cu orice preţ legătura dintre activităţile umane şi încălzirea globală (vezi şi tema „La rece despre încălzirea globală“ în

, nr. 304). Şi acesta pare a fi doar vîrful icebergului, dacă mă pot exprima astfel.

Cercetătorul britanic Phil Jones, aflat în centrul scandalului Climate Gate, a recunoscut recent că pentru ultimii 15 ani nu există date semnificative care să ateste o încălzire globală. În urmă cu un an, un botanist britanic celebru, David Bellamy, care realiza şi emisiuni ştiinţifice, a declarat că BBC l-a marginalizat timp de mai bine de un deceniu, după ce s-a constatat că nu e un adept al teoriei încălzirii globale (el avea chiar date contrare). Aşadar, ne putem imagina destul de uşor că mecanismul prin care s-a creat întreaga ideologie a încălzirii globale a funcţionat asemeni unui bulgăre de zăpadă care se rostogoleşte. În jurul unor vagi date ştiinţifice şi al unor impresii subiective create de cîteva veri fierbinţi a apărut întîi un interes al ecologiştilor şi al unor oameni de ştiinţă. Tot mai multe proiecte au fost finanţate în domeniu, iar datele contrare fenomenului au început să fie omise (voit sau instinctiv, pentru că deveneau contraproductive). La un moment dat, s-a raliat şi presa cu exagerările de rigoare (pentru că scenariile catastrofice se vînd bine), iar în cele din urmă, politicienii n-au mai putut nici ei ignora semnalele (unii ca Al Gore chiar au profitat din plin) şi subiectul a intrat pe agenda politică mondială.

Summit-ul de la Copenhaga a constituit punctul culminant (sau cel mai de jos, în care bulgărele de zăpadă a ajuns în fundul văii) şi probabil începutul sfîrşitului acestui fenomen care pare să fi avut toate caracteristicile unei psihoze globalizate. Ţinta pe care au propus-o mai-marii lumii la întîlnirea de la Copenhaga, aceea de a limita creşterea temperaturii planetare în următoarea sută de ani la maximum 2ºC, va intra de bună seamă într-o istorie a ridicolului, iar în această iarnă pare că însuşi Dumnezeu s-a hotărît să le arate care le e lungul nasului. Europa şi America de Nord sînt lovite de geruri, ninsori şi viscole rar întîlnite. Asta după ce anul 2007, foarte răcoros în Occident, ridicase deja nişte prime semne de întrebare.

Măsurătorile sistematice de temperatură arată că pe parcursul întregului secol XX s-a produs o încălzire de numai 0,6ºC. Un efect care, fie vorba între noi, poate avea diverse cauze (inclusiv mici erori de prelucrare a datelor).

Dar, aşa cum aţi observat, termenul de

a fost înlocuit în ultimii ani cu acela de

O mică diferenţă de formulare care deschide calea spre justificarea altor idei de viitor (chiar şi despre o nouă eră glaciară). De altfel, am auzit deja şi părerea „ştiinţifică“ potrivit căreia încălzirea globală va suferi un recul timp de zece ani (perioadă în care atmosfera Pămîntului se va răci uşor), pentru a se năpusti apoi cu şi mai mare căldură asupra omenirii.

A existat însă şi un lucru bun în toată povestea asta, şi anume: mobilizarea mondială contra poluării. N-ar fi bine ca odată cu compromiterea ideii de încălzire globală să fie abandonate şi proiectele privind reducerea emisiilor de gaze, nu neapărat cu efect de seră, dar nocive pentru sănătatea noastră. Şi nu mi-aş dori să văd acum o contra-ofensivă iraţională din partea oponenţilor teoriei încălzirii globale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

carte pixabay jpg
Ce nume inedite aveau românii în 1600. Un milion de femei îl poartă și în ziua de azi
Cultura și limba poporului nostru a fost, și rămâne, una în flux, care se schimbă constant, în funcție de tendințele culturale mai largi, de la nivel global.
Calin Georgescu   Elena Lasconi colaj  Foto Mediafax  Inquam Photos (2) jpg
Reacțiile artiştilor şi influencerilor după primul tur al alegerilor. „Parcă mi-a dat cineva un pumn în stomac"
Reţelele de socializare au explodat pur şi simplu de mesaje politice din partea multor artişti români şi influenceri, după rezultatul din primul tur al alegerilor prezidenţiale.
sommaroy norvegia webp
Insula unde timpul „nu există”. Unde se află primul teritoriu „fără fus orar” din lume
Locuitorii unei insule norvegiene situată la nord de Cercul Polar vor să trăiască fără a se raporta la timp, astfel încât să poată face ceea ce vor, când vor, fie că e zi sau noapte. Cu alte cuvinte, aici timpul „nu există”. Este vorba despre insula Sommaroy, unde Soarele nu apune vreme de 69 de zil
Elena Lasconi declaratii dupa primul tur 25 noiembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (6) jpg
Elena Lasconi avertizează că anularea alegerilor ar fi o încălcare a democrației. „E un respect față de vot, fie că ne place sau nu”
Anularea alegerilor prezidențiale ar reprezenta o încălcare gravă a democrației, a declarat Elena Lasconi. Candidata USR a făcut apel pentru respectarea votului.
profimedia 0939501807 jpg
Portretul la cald făcut de presa rusă lui Călin Georgescu. Detaliul remarcat de analiștii ruși
Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale din România, Călin Georgescu, este un ultranaționalist, dar și un susținător al relațiilor suverane cu Moscova, scria la cald, duminică, când voturile încă se numărau, cotidianul rus Argumenty I Fakti.
curtea constitutionala decizii verdict   foto ccr ro jpg
Apelul partidelor către CCR. „Oricât nu ne plac ideile și unii dintre candidați, cred că trebuie să-i înfrângem la vot”/ „Sistemul nu va accepta rezultatul”
Contestarea la CCR a rezultatului primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost criticată de mai mulți lideri și membri ai partidelor politice.
image png
Orașul din România care a ajuns în faliment. Locuitorii l-au abandonat, iar pe străzi abia vezi picior de om
Acest oraș este unul dintre multele care au suferit enorm, din cauza declinului pe care industria minieră din România l-a înregistrat după anul 1990. Astăzi, clădirile de aici sunt într-o stare avansată de degradare, iar cu un deceniu în urmă, era desemnat drept cel mai sărac oraș din țara noastră.
Banner voce iarnă
FOTO Getty Images
Se cer demisii din Guvern. Cine este ministrul acuzat că a fost la Dublin, la sediul TikTok, „pentru a discuta despre pregătirea alegerilor”
Un ministru român ar fi efectuat o vizită la sediul TikTok înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, susține vicepreședintele CNA, care acum îi cere acestuia demisia.