Încă un „cadou” pe care ni-l aduce pandemia

Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Acest „Moș Crăciun”, sosit prin luna martie, e departe de a-și fi golit sacul cu cadouri. Le dă cu țîrîita și are o tehnică desăvîrșită în a le arăta, unul cîte unul, la momentul potrivit. E plin de surprize. Și a învățat să facă spectacol ori de cîte ori mai bagă mîna-n sac, să scoată ceva de pe-acolo. Face tot ce-i stă în putință să fie în centrul atenției. Dar și noi, copiii nerăbdători, alintați și plictisiți de jucăriile obișnuite, contribuim din plin la spectacolul ăsta. De fapt, noi sîntem mai activi decît „artistul” de pe scenă, fiind mult mai dinamici și mai implicați decît el, de-a lungul desfășurării reprezentației. El e doar un animator iscusit, pe care nu l-am mai văzut pînă acum. Dar, de lucrat, lucrează excelent cu „sala”. Ne poartă prin cele mai diferite stări, ne pune să zicem felurite lucruri în cor, să scandăm, să batem din palme, să tropăim nemulțumiți, dar să nu ne pierdem deloc atenția, să nu ne luăm ochii de la scenă. Mare meșter.

Exact ca în cazul clasicului Moș Crăciun, noi, „copiii”, avem reacții foarte diferite și imprevizibile. În funcție de vîrstă, de cum am fost crescuți, de cît am apucat să socializăm jucîndu-ne cu alții, și mai ales în funcție de ce povești ni s-au spus pînă acum. Ca orice copii emoționați, agitați de venirea Moșului, avem o stare de neliniște, un soi de anxietate care ne dă tîrcoale, dar pe care n-o putem dibui prea bine în cuvinte. Alții sînt veseli, nerăbdători, abia așteaptă să-și spună poezia în fața oaspetelui și să vadă ce mai iese din sacul cu cadouri. Așa cum există nu puțini care se sperie și plîng. Apariția acestui străin, pe fondul unei agitații generale, le produce, pur și simplu, un moment de panică, blocaje, plînsete venite de nicăieri, valuri de emoție vecine cu căderea în leșin. Așa cum există și copii absolut indiferenți. Poate să facă bietul Moș ca toate visele, nu obține nici o atenție. Cel mult o privire suspicioasă, aruncată unei ciudățenii, despre care „cel mic” încă urmează să se hotărască dacă merită măcar un pic de atenție sau nu. Dar și picul ăla de atenție e extrem de bine camuflat.

De fapt, nu contează, pentru că Noul Moș Crăciun pare că o să mai stea o vreme pe-aici. Unele dintre cadourile pe care le-a adus sînt (pentru unii) sau par (pentru alții) premiere în toată regula. Încă mai desfacem la ele, le învîrtim pe toate părțile, iar cu multe habar n-avem ce să facem. Unele n-au instrucțiuni de folosire. Altele se deschid foarte greu, pentru că sînt ambalate în multe straturi. Ca-n celebrul banc cu Bulă, unora dintre cei care au capul mare, Moșul ăsta nou le-a adus ce le aducea și ăla vechi. Adică tot șapcă. Sau căciulă. Ghinion! Altora le aduce niște frumuseți de jucării, venite parcă din alte lumi. Obiecte minunate care se articulează în toate felurile, devenind ele însele niște spectacole în sine. Cert e că întreaga panaramă a bîlciului creat din senin e imensă, stratificată, compartimentată, un labirint în care am intrat cu toții. Timp în care unii spun că noul Moș Crăciun dispare de pe scenă și, cică, își schimbă costumul, din ăla clasic, în unul negru. Și-n loc de toiag, tîrîie după el o coasă. Unii zic că se-ntîmplă treaba asta, alții că nu. Unii vor să dea năvală pe scenă să vadă unde e și cum face artistul, alții fac scandal să nu-l deranjăm, ca să ne poată distra în continuare. Unii cer banii pe bilete, alții s-au pus pe huiduit încă de la început, e o chirăială generală. O harababură. Însă doar prin case. În timp ce pe străzi e pustiu.

Dar unul dintre „cadourile” cele mai interesante pe care ni le-a lăsat peste tot acest oaspete nou și misterios e o cutie, o incintă, un obiect din care, cu toții, auzim niște voci. Ca un soi de aparat de radio miniatural, care poate să aibă orice formă, dar nu „vorbește” și nu „cîntă” direct, cum am crede. Nu se aude ceva dintr-un difuzor. Ne sună direct în capete. Toate hîrîiturile, perindarea posturilor, țiuiturile și păcăniturile se-aud direct în mințile noastre. Cînd se-aude clar, cadoul ăsta ne aduce aminte foarte des de faptul că avem părinți și bunici. Ne spune tot timpul ceva în legătură cu faptul ăsta. „Hm…, ar zice unii, de parcă noi n-am ști treburile astea de unii singuri…” De fapt, luînd-o pe ocolișuri, acest cadou misterios vrea să ne spună ceva foarte precis. Că nu sîntem de capul nostru. Că nu facem chiar ce vrem noi, așa cum am crezut pînă acum.

Într-un fel sau altul, cadoul ăsta bizar ne aduce aminte de autoritate. Ne pune un pic la punct, deși în jur e mare hărmălaie. Sîntem „copii” din noua ordine de gîndire. Avem drepturi ale „copilului”. Avem demnitate. Avem parte de tratament egal din partea „maturilor”. Cu toate astea, mesajul care ne tot spune că nu sîntem de capul nostru pare din ce în ce mai clar și mai persistent. Ne spune că avem posibilități de distracție cît încape. Putem să facem ca toți dracii, cînd și cum vrem. Putem să ne urcăm și noi pe scenă, să ne scălămbăim cît dorim, și milioane de alți urmăritori ai spectacolului pot să ne vadă și să ne aplaude. Avem toate condițiile să ne jucăm cît și cum poftim. Dar fără părăsirea incintei. Hai, că adevărul e că ne-o cam și luaserăm un pic în cap. Umblam de colo pînă colo într-o debandadă absolută. Ieșeam pe străzi și ceream socoteală. În anumite locuri, chiar se îngroșase rău gluma cu cerutul ăsta de socoteală. Făceam petiții, semnalam chestii, eram activi. Nu-i nimic, activi putem fi și cu măsură. Se poate, dar mai potolit. De-acasă. Sau din cartier. O vreme. Pînă trece boala asta misterioasă. Și perfect reală. Evident, ca în fața oricărei boli, trebuie să ne protejăm. Dar să nu uităm că, dacă ieșim prea mult afară, putem să răcim. Și s-a dovedit clar. Chiar dramatic, în anumite locuri. Nu reacționăm la fel, cu toții, la o răceală. E nevoie de o intervenție a autorității și de niște reguli noi. Pentru binele nostru, desigur. Un bine pe care abia de acum încolo urmează să-l descoperim. E o nouă experiență, a unei vîrste noi, pe care o vom traversa cu toții? Sau o punere la punct? Sau amîndouă, și încă multe altele, pe care urmează să le despachetăm pe rînd?

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vlad pascu accident jpeg
Când află Vlad Pascu dacă va fi condamnat definitiv în dosarul accidentului din localitatea 2 Mai, în care au murit doi tineri
Dosarul lui Vlad Pascu, autorul accidentului din localitatea 2 Mai, în care au murit doi tineri și alți trei au fost răniți, a rămas în pronunțare la Curtea de Apel Constanța. Decizia instanței va fi definitivă.
priza jpeg
Ce trebuie să scoți din priză în fiecare seară. Factura la curent poate scădea semnificativ
Românii care doresc să economisească cât mai mulți bani trebuie să știe că există numeroase metode care să îi ajute să reducă consumul de curent.
Daniel Băluță și Nicușor Dan. FOTO Inquam Photos / George Călin
Daniel Băluță, despre plecăciunea în fața lui Nicușor Dan, la Cotroceni: „Este o dovadă de normalitate ceea ce ați văzut”
Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a declarat joi, 19 iunie, că plecăciunea în fața președintelui Nicușor Dan reprezintă „o dovadă de normalitate” și „așa arată o societate normală, nu una plină de ură, de dispreț”.
Madalina Ghenea FOTO Instagram png
Ședinţa foto făcută de Mădălina Ghenea în Beverly Hills, SUA: „Artă, modă, film, viteză... și tratamente faciale”. Reacția fanilor
Mădălina Ghenea, una dintre cele mai frumoase femei din lume, a fost, recent, protagonista unei ședințe foto impresionante, realizate în Beverly Hills.
Aer conditionat FOTO Shutterstock jpg
Cât te costă aerul condiționat în 2025. Cam câți bani ar trebui să scoți din buzunar vara aceasta
Valul de caniculă anunțat de meteorologi acoperă mare parte din România, iar specialiștii ANM au emis deja un Cod Galben de temperaturi extreme. În acest context, aerul condiționat devine aproape indispensabil în locuințe. Însă, odată cu apropierea datei de 1 iulie 2025, când expiră plafonarea prețu
udare muscate jpg
Ce trebuie să adaugi în pământul mușcatelor pentru ca acestea să înflorească toată vara. Vor arăta mai bine ca oricând
Mușcatele sunt, fără doar și poate, printre cele mai populare plante din întreaga lume. Ele nu numai că înfloresc spectaculos, dar nici nu au nevoie de foarte multă atenție, fiind perfecte chiar și pentru cei care nu au foarte mult timp pentru a avea grijă de plante.
Vladimir Putin își face calcule în funcție de oferta SUA FOTO Shutterstock jpg
Ce spune Vladimir Putin despre o posibilă livrare de rachete germane de tip Taurus către Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin avertizeză că o eventuală livrare către Ucraina de rachete cu rază lungă de acţiune de tip Taurus ar „dăuna complet” relaţiilor Moscovei cu Berlinul.
vitalie pirlog sputnik.md
Fostul ministru moldovean al Justiției, arestat în Emiratele Arabe Unite. De ce este acuzat
Vitalie Pîrlog, fost ministru al Justiţiei din Republica Moldova, a fost arestat pe 15 iunie în Emiratele Arabe Unite, în baza unui mandat internaţional, în cadrul unei anchete cu privire la fapte de corupţie în cadrul Interpol.
transplant operatie chirurgicala medici shutterstock 571823737 jpg
Zeci de mii de euro ar fi fost găsiţi la şeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Militar Carol Davila, în urma percheziţiilor
Zeci de mii de euro au fost găsiţi la şeful secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Militar Carol Davila, în urma percheziţiilor efectuate joi, 19 iunie, la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din București și în județul Dâmbovița.