Înapoi

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Invizibilii jpeg

Stau pe o bancă și fumez în Piața Ovidiu din Constanța. E ultimul week-end din septembrie, am venit aici pentru că mă roade dorul de mare, iar din București n-am mai ieșit de mai bine de jumate de an. Da, sînt dintre cei care au abandonat marea românească încă de cînd am dat de Mediterana sau de oceane. Ocolesc cu obstinație Mamaia, Vama Veche, stațiunile, ba chiar și partea de Vadu care odinioară îmi plăcea atît de tare. Iubesc încă Dobrogea seacă; odată îndrăgostit de ea, nu mai are cum să-ți iasă din oase, dar, cu dispariția bunicilor mele și a nepăsării anilor mici, am lăsat-o să tînjească doar în amintire.

Piața pare tristă. O încropeală. O clădire neterminată, o hidoșenie de ani ’90 rupe o bucată de cer. Un cîrd de fetițe pe trotinete din plastic se iau la întrecere printre trecători. Fetițele sînt roz, trotinetele sînt roz, cozile lor sînt prinse în elastice roz, pe burta de copil a uneia strălucește un ponei cu gene lungi din paiete. Cineva a răsturnat, parcă, o pungă de fondante pe caldarîm. Copiii țipă și se aleargă, eu trag din țigară, mă gîndesc neglijent că cineva o să cadă. Se aude bufnetul, urletul, plînsul cu sughițuiri ostoit de un părinte. Nu e nimic grav, fondantele mici și-au reluat joaca.

Am impresia că orașul ăsta cade pe noi. Văd cinematografic cum măgăoaia neterminată se înmoaie ca plastilina și se prăvale în slow motion. Tot centrul e ros, distrus, cariat. Ultima oară să fi fost aici acum cinci-șase ani. Între timp, ploaia, vîntul sărat și uitarea au ros mai abitir în clădirile părăsite din balcoanele cărora cresc puiandri de oțetari. Dincolo de o stradă cu terasele încă pline, orașul abia mai suflă. Casa cu lei are ferestrele bătute în scînduri și cornișele căzute. Pe treptele de la intrare – un morman de găinaț de la porumbeii care și-au găsit adăpost pe acoperiș. După colț, fostul Hotel d’Angleterre, acum „Intim”, e mut, închis, delabrat. Ici și colo, în locuințe improbabile stau oameni. Am impresia că sînt într-un decor de film în care s-a aciuat cine a putut. Totul pare o improvizație. Casele, gardurile, viețile oamenilor. Orașul e plin de pisici lunguiețe, ale nimănui și ale tuturor.

Mă comport ca un turist oarecare și intru în Muzeul de Etnografie. Doamna de la intrare, drăguță, aprinde luminile în încăperi. Sîntem singuri aici. O colecție de icoane, costume populare de prin țară, scoarțe vechi, ceva obiecte casnice. Etichetele sînt tipărite pe niște bucăți de hîrtie precare. Văd cîteva centuri de argint crimeene și vreo două costume tătărești. Între ele, lipită pe perete, reproducerea în A4 a unei fotografii alb-negru. „Tătăroaică”, scrie lapidar în dreptul ei. Mă apropii s-o văd de aproape. E îmbrobodită într-un soi de maramă încertă. Ia uite, parcă seamănă cu mine. Așa o să arăt pe la 60-70 de ani, mă trezesc că mă gîndesc. Minus, probabil, broboada.

Afară din nou, o iau spre faleză. Singurul semn că se întîmplă ceva aici e Cazinoul învelit în plasă de construcții. Bocăneli seci se aud dinăuntru. Vizavi, un domn cu părul alb oferă „Fotografii magnetice la minut. 10 lei”. Te pozezi în fața unei planșe mari pe care apare Cazinoul în toată gloria lui de la început. Apari ca o momîie supradimensionată cu clădirea în spate. Mă uit la fotografiile expuse. Trei fete în pantaloni scurți. O familie de grăsani. Două fete și un băiat la mijloc cu măștile pe față. Mai încolo se aude un acordeon. Totul are un aer de haltă mexicană.

Înapoi, în Piața Ovidiu, prind o procesiune de nuntă. Mireasa pășește singură, cu mult înaintea celorlalți. O văd din depărtare cum se apropie plutind învolănată ca un balon cu aer cald. E foarte tînără și foarte gravidă. De sub poalele dantelate ies niște sandale comode, albe. Pe braț îi atîrnă o poșetă, albă și ea, lunguiață ca un plic. În spatele ei țopăie, cu genunchii îndoiți din cauza tocurilor înalte, nașa și domnișoarele de onoare. Tot ce se întîmplă acolo e vizibil ieftin și strălucitor. Iar mireasa tîrăște o trenă de tristețe. Orașul ăsta mi-a rupt inima.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Soluția unei femei medic pentru salvarea soțului infectat cu o bacterie mortală: un tratament obscur cu virusuri
Când niciun antibiotic nu a mai funcționat în cazul soțului său infectat cu o bacterie periculoasă, o femeie medic a apelat la un tratament considerat obscur, folosind un inamic natural al bacteriilor pentru a-i salva viața.
image
Ce se întâmplă în timpul unei circumcizii. Care sunt riscurile și beneficiile procedurii
Deși considerată cea mai veche și cea mai frecventă operație din lume, circumcizia - îndepărtarea chirurgicală a prepuțului - este încă o procedură controversată, potrivit Yahoo! Life.
image
Piscină și elicopter pe cel mai mare super-iaht submarin din lume, în valoare de 2 miliarde de dolari
Compania producătoare a lansat, de asemenea, insule unice în felul lor, pe care se poate naviga sau poate acosta super-submarinul.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.