Înapoi

Publicat în Dilema Veche nr. 860 din 1 - 7 octombrie 2020
Invizibilii jpeg

Stau pe o bancă și fumez în Piața Ovidiu din Constanța. E ultimul week-end din septembrie, am venit aici pentru că mă roade dorul de mare, iar din București n-am mai ieșit de mai bine de jumate de an. Da, sînt dintre cei care au abandonat marea românească încă de cînd am dat de Mediterana sau de oceane. Ocolesc cu obstinație Mamaia, Vama Veche, stațiunile, ba chiar și partea de Vadu care odinioară îmi plăcea atît de tare. Iubesc încă Dobrogea seacă; odată îndrăgostit de ea, nu mai are cum să-ți iasă din oase, dar, cu dispariția bunicilor mele și a nepăsării anilor mici, am lăsat-o să tînjească doar în amintire.

Piața pare tristă. O încropeală. O clădire neterminată, o hidoșenie de ani ’90 rupe o bucată de cer. Un cîrd de fetițe pe trotinete din plastic se iau la întrecere printre trecători. Fetițele sînt roz, trotinetele sînt roz, cozile lor sînt prinse în elastice roz, pe burta de copil a uneia strălucește un ponei cu gene lungi din paiete. Cineva a răsturnat, parcă, o pungă de fondante pe caldarîm. Copiii țipă și se aleargă, eu trag din țigară, mă gîndesc neglijent că cineva o să cadă. Se aude bufnetul, urletul, plînsul cu sughițuiri ostoit de un părinte. Nu e nimic grav, fondantele mici și-au reluat joaca.

Am impresia că orașul ăsta cade pe noi. Văd cinematografic cum măgăoaia neterminată se înmoaie ca plastilina și se prăvale în slow motion. Tot centrul e ros, distrus, cariat. Ultima oară să fi fost aici acum cinci-șase ani. Între timp, ploaia, vîntul sărat și uitarea au ros mai abitir în clădirile părăsite din balcoanele cărora cresc puiandri de oțetari. Dincolo de o stradă cu terasele încă pline, orașul abia mai suflă. Casa cu lei are ferestrele bătute în scînduri și cornișele căzute. Pe treptele de la intrare – un morman de găinaț de la porumbeii care și-au găsit adăpost pe acoperiș. După colț, fostul Hotel d’Angleterre, acum „Intim”, e mut, închis, delabrat. Ici și colo, în locuințe improbabile stau oameni. Am impresia că sînt într-un decor de film în care s-a aciuat cine a putut. Totul pare o improvizație. Casele, gardurile, viețile oamenilor. Orașul e plin de pisici lunguiețe, ale nimănui și ale tuturor.

Mă comport ca un turist oarecare și intru în Muzeul de Etnografie. Doamna de la intrare, drăguță, aprinde luminile în încăperi. Sîntem singuri aici. O colecție de icoane, costume populare de prin țară, scoarțe vechi, ceva obiecte casnice. Etichetele sînt tipărite pe niște bucăți de hîrtie precare. Văd cîteva centuri de argint crimeene și vreo două costume tătărești. Între ele, lipită pe perete, reproducerea în A4 a unei fotografii alb-negru. „Tătăroaică”, scrie lapidar în dreptul ei. Mă apropii s-o văd de aproape. E îmbrobodită într-un soi de maramă încertă. Ia uite, parcă seamănă cu mine. Așa o să arăt pe la 60-70 de ani, mă trezesc că mă gîndesc. Minus, probabil, broboada.

Afară din nou, o iau spre faleză. Singurul semn că se întîmplă ceva aici e Cazinoul învelit în plasă de construcții. Bocăneli seci se aud dinăuntru. Vizavi, un domn cu părul alb oferă „Fotografii magnetice la minut. 10 lei”. Te pozezi în fața unei planșe mari pe care apare Cazinoul în toată gloria lui de la început. Apari ca o momîie supradimensionată cu clădirea în spate. Mă uit la fotografiile expuse. Trei fete în pantaloni scurți. O familie de grăsani. Două fete și un băiat la mijloc cu măștile pe față. Mai încolo se aude un acordeon. Totul are un aer de haltă mexicană.

Înapoi, în Piața Ovidiu, prind o procesiune de nuntă. Mireasa pășește singură, cu mult înaintea celorlalți. O văd din depărtare cum se apropie plutind învolănată ca un balon cu aer cald. E foarte tînără și foarte gravidă. De sub poalele dantelate ies niște sandale comode, albe. Pe braț îi atîrnă o poșetă, albă și ea, lunguiață ca un plic. În spatele ei țopăie, cu genunchii îndoiți din cauza tocurilor înalte, nașa și domnișoarele de onoare. Tot ce se întîmplă acolo e vizibil ieftin și strălucitor. Iar mireasa tîrăște o trenă de tristețe. Orașul ăsta mi-a rupt inima.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ploiești. Rafinăria de petrol, în perioada interbelică (© iMAGO Romaniae)
România și comerțul cu Franța în anul 1935
România și Franța au fost aliate în Primul Război Mondial și au reușit împreună să obțină victoria împotriva Germaniei. Relațiile politice au fost păstrate amicale și după încetarea ostilităților, dar acestea n-au fost dublate de cele mai bune schimburi comerciale.
rafinaria lukoil ploiesti
Fum gros deasupra unei rafinării din Ploiești şi activitatea oprită, după un incident în sistemul energetic național. Precizări de la Transelectrica
Un incident în sistemul energetic național a provocat probleme semnificative în mai multe zone din țară. Printre cele mai afectate obiective s-a numărat rafinăria Lukoil din Ploiești, care a fost nevoită să își întrerupă activitatea. De asemenea, un fum gros s-a ridicat deasupra acesteia.
12939480 jpg
Israelul își extinde operațiunea militară pentru a prelua „zone mari” din Fâșia Gaza. Netanyahu cere Hamas să capituleze
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a anunțat miercuri o extindere majoră a operațiunii militare în Fâșia Gaza, presupunând preluarea unor „zone mari care vor fi anexate zonelor de securitate ale statului Israel”.
image png
Diana Dumitrescu rupe tăcerea după 12 ani de la divorțul de Ducu Ion, fiul Ruxandrei Ion: „Am făcut psihoterapie foarte mulți ani”
Diana Dumitrescu vorbește după ani de zile de la divorțul de Ducu Ion. Cât de greu i-a fost actriței să depășească anumite traume, dar și cum a ajutat-o terapia, a povestit chiar ea. Aflați povestea vedetei din continuarea acestui articol.
725892789 1280x720 jpg
Gesturile mici fac minuni mari: Colecta de Paște revine în PENNY. Iată cum poți ajuta!
De Paște, fii motivul pentru care cineva zâmbește! Colecta Națională de Alimente revine în toate magazinele PENNY din țară.
Foto Advertorial Lidl Deluxe (002) jpg
Preparate rafinate cu care îți vei impresiona și cei mai exigenți musafiri la masa de Paște
Când ne gândim la Paște, ne vin în minte imagini cu mese întinse, musafiri adunați în jurul bunătăților de sărbătoare și, desigur, complimentele binemeritate adresate gazdei pentru preparatele gustoase și curățenia exemplară. Dacă și tu vrei să îți surprinzi cu fiecare ocazie invitații cu mâncăruri
725892789 1280x720 jpg
Solidaritate cu un coș de cumpărături: PENNY este alături de Colecta Națională de Alimente
În perioada 4–6 aprilie, românii sunt invitați să se alăture uneia dintre cele mai ample și valoroase inițiative de solidaritate din țară – ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente, organizată de Federația Băncilor pentru Alimente din România (FBAR), în parteneriat cu PENNY și cu ....
Infanteriști sovietici transportați de tancurile T-34 (©  Getty Images)
Ofensiva Frontului 2 ucrainean pe axa Târgu Frumos
Pe 8 aprilie 1944, generalul sovietic Konev a desemnat Armatele 40 (general-locotenent Filip Jmacenko) și 27 arme întrunite (general-locotenent Serghei Trofimenko) ca fiind gruparea principală de atac și a ordonat celor două armate să înceapă un asalt coordonat spre sud, pe axa Târgu Frumos.
mercenari Potra sosire Congo Inquam George Calin jpg
Ministerul Apărării Naționale: Sute de militari pensionari și unii aflați în concediu pentru creșterea copilului au activat ca mercenari în Congo
Potrivit rezultatelor unei verificări dispuse de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, şapte militari s-au angajat ca mercenari în Congo în timp ce erau în concediu de creştere a copilului.