În ţara zeilor

Publicat în Dilema Veche nr. 440 din 19-25 iulie 2012
Marea de altădată jpeg

Întîi a fost autostrada cea relativ nouă, mărginită de nesfîrşitele tufe de leandru înflorite în alb şi roz. Apoi, casele lor îngrijite şi aranjate cu bun-gust sau mai degrabă lipsite de orice prost gust coloristic şi arhitectonic. E acea atenţie acordată amănuntelor care, însumate, aduc tihna şi confortul unei locuiri. Mi-am zis că sînt oameni care ştiu nu doar să-şi trăiască clipa, ci şi să-şi amenajeze traiul pe termen lung. În urmă cu cîţiva ani, descoperisem pe o insulă cît de precis e orarul autobuzelor. Acum aveam să redescopăr şi cît de mult şi conştiincios muncesc angajaţii unui hotel. O femeie de serviciu (toate erau localnice, nu imigrante) ştergea, în fiecare dimineaţă, fiecare masă de pe terasă, urmînd strict o procedură care-l obosea pînă şi pe privitor. Folosea trei cîrpe diferite cu substanţe diferite şi nu se oprea pînă cînd nu freca de cîteva ori întreaga suprafaţă (care oricum lucea chiar înainte să fi fost ştearsă), picioarele şi porţiunile de dedesubt. De acelaşi tratament beneficiau dalele de piatră, pontoanele de scîndură şi întreaga curte a hotelului. Piscinele erau curăţate cu minuţiozitate, iar plaja hotelului, îngustă şi pietroasă de felul ei, fusese acoperită cu nisip adus din altă parte. Pentru confortul turiştilor, la intrarea în mare fusese amenajată o potecă din saci de nisip, pînă mai în larg, acolo unde fundul devenea nisipos de la natură. Lucrări impresionante, încă neterminate, se făceau pentru consolidarea falezei friabile. Muncitorii (localnici şi ei) lucrau cu sîrg, în ciuda temperaturilor caniculare, închizînd mii de bolovani într-un fel de cuşti de fier, încercînd să-şi mulţumească supraveghetorul, un fel de Hephaistos care urmărea cu severitate desfăşurarea operaţiunii. Şi aş mai spune că femeile care făceau curat în cameră nu au vrut să primească bacşiş, părînd chiar deranjate de un aşa gest.

Ştiu că e la modă să-i critici pe greci. A devenit aproape o banalitate să spui că stilul lor de viaţă pune în pericol zona euro şi însuşi marele proiect european. Criza economică şi politică prin care trec vecinii din sudul Peninsulei Balcanice ne-a făcut pînă şi pe noi, românii, să scoatem, din sertarul cu generalităţi, idei potrivit cărora ar fi nişte leneşi care dorm toată ziua, după care ies seara pe răcoare la cîrciumă pentru o partidă de table, că ar fi un popor obişnuit să cheltuiască mai mult decît produce, că bugetarii lor se bucură de privilegii exagerate etc. Mereu am avut vaga senzaţie că în spatele acestor clişee despre greci se ascunde de fapt un întreg infinit, mult mai complicat. Şi iată cum, cu ocazia recentei vacanţe, mi-am reînnoit impresia. Mi-ar veni să le zic celor iuţi la critică, parafrazîndu-l pe Rebreanu: Dumneavoastră nu cunoaşteţi poporul grec, dacă vorbiţi aşa. Ori îl cunoaşteţi de la televiziune şi din discursuri, şi atunci e mai trist, fiindcă vi-l închipuiţi rău, prost şi leneş.

Ei bine, cred că am face mai bine să ne vedem lungul nasului şi să încetăm a căuta prin Europa locuri în care sperăm să descoperim probleme mai grave decît la noi. N-aş spune însă că în clişeele despre greci nu există şi un grăunte de adevăr.

Într-una din seri, am fost anunţaţi că vom putea asista la o nuntă ce urma să se desfăşoare pe una din terasele hotelului. Atunci am văzut şi acea latură mai bine cunoscută a grecilor. Întîi mirii, apoi şi naşii, şi socrii s-au prins într-un sirtaki din ce în ce mai rapid. În cele din urmă, toţi nuntaşii s-au alăturat unei nebunii ce făcea lespezile de piatră să duduie şi piscinele să se vălurească. Pînă şi ruşii de pe balconul de alături (singurii pe care-i bănuiam capabili să depăşească dezlănţuirea grecilor cu vreun cazacioc de balamuc) începuseră să aplaude şi să fluiere. Din Olimpul aflat la doi paşi au coborît cele trei graţii în rochii vaporoase, trimise probabil de însuşi tatăl lor, şi s-au prins în horă alături de droaia de copii ce răsăriseră ca din pămînt, de parcă fuseseră făcuţi chiar atunci, în toiul petrecerii. Însuşi Dionisos, descins din oraşul zeilor – Lithocoron, le privea de pe margine, iar în mare se iviseră trei luminiţe, semn că probabil Poseidon veghea din apropiere cu al său trident. Într-o aşa veselie îţi venea să zici că întreaga Europă poate să se ducă pe pustii. Să se dărîme şandramaua ca în Zorba grecul, să rămînă dansul. Ştiu că finlandezii, de exemplu, tocmai s-au declarat mai degrabă doritori să renunţe la euro decît să plătească datoriile altor popoare. Ţara lui Moş Crăciun s-a săturat să dea cadouri. Mi s-ar părea şi mai interesant dacă finlandezii ar renunţa şi la vacanţele din vesela Grecie, limitîndu-se eventual să pescuiască la copcă prin cele o mie de lacuri proprii. Şi cred că toţi scorţoşii firoscoşi de prin nord ar face bine să-şi amintească de cîte ori nu s-au bucurat de sejururile ieftine din Grecia. Ieftine, se zice, şi fiindcă grecii ocoleau plăţile la fisc. De asta însă, vrînd-nevrînd au profitat şi mulţi dintre cei care azi le arată datoriile cu degetul. Sigur, se poate spune că a venit momentul ca situaţia asta să înceteze, lumea să se responsabilizeze etc. Dar, apropo de fiscalizare, la orice local din Grecia, imediat ce ai stabilit comanda, înainte să vină mîncarea sau băutura, primeşti bonul fiscal. Bon pe care nu l-am văzut să lipsească de la nici un magazin sau dugheană, cît de amărîtă, ca şi cum ar fi vorba de o adevărată poruncă pentru toţi muritorii, venită chiar de la Hermes.   

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sabalenka facebook jpeg
Sabalenka – Pegula, finala US Open, a transformat visul american în coșmar: rușii și bielorușii, în delir
La New York, s-a încheiat după miezul nopții o partidă cu adevărat palpitantă.
Klaus Iohannis - România Educată / FOTO Inquam Photos / George Călin / 5 dec 2018
Cum a evoluat „România educată”. Economist de top: „Acum 20 de ani Pro TV difuza concerte U2, azi manelele sunt peste tot”
România s-a schimbat enorm în ultimele două decenii, în bine și în rău. Integrarea în NATO și UE a asigurat securitatea țării și a dus la creșterea nivelului de trai. În schimb, independent de aceste reușite importante și strategice, societatea nu a evoluat mereu în direcția ideală.
Irina Begu Facebook jpg
Begu va juca finala turneului de la Montreux: ora meciului și miza clasamentului pentru Irina
Românca de 34 de ani a luat-o de jos într-o tentativă de a reintra în Top 100.
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
20 de trucuri pentru a evita alimentele ultraprocesate, fără a renunța la ce vă place
Alimentele ultraprocesate sunt omniprezente – dar câteva ajustări mici ale dietei pot reduce semnificativ impactul lor.
regina elisabeta gettyimages jpg
8 septembrie: doi ani de la moartea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii
La 8 septembrie 1495 a început domnia lui Radu cel Mare în Țara Românească, iar în anul 1930 s-a născut scriitorul și omul politic Petre Sălcudeanu. În aceeași zi, dar în anul 2004, a murit artistul Dan Spătaru.
szoboszlai dominik platformax jpg
Ungaria, strivită în Liga Națiunilor: naționala maghiară a suferit umilința serii în Europa
Szoboszlaii colegii săi au demonstrat că locul lor nu e printre coloșii continentului.
Centura Sud Timișoara  Foto CNAIR (1) jpg
Lucrările la Centura Sud - Timișoara, finalizate. Au loc ultimele pregătiri pentru deschiderea circulației pe noua șosea
De săptămâna viitoare, șoferii vor putea circula pe noua șosea de centură a Timișoarei. Lucrările la Centura Sud Timișoara au fost finalizate, iar șoseaua de 26 de kilometri va fi deschisă traficului rutier, potrivit oficialilor CNAIR.
Kosovo Romania (Sportpictures) jpg
rise of the raven Foto cinemagia jpg
Serialul „Rise of Raven” despre Ioan de Hunedoara, lansat de maghiari. A fost numit „Game of Thrones” al Ungariei
Un serial istoric despre viața Huniazilor va fi lansat în această toamnă. Unii critici au numit seria „Rise of Raven” (Înălțarea Corbului) un „Game of Thrones” al Ungariei. Producția a fost finanțată de statul ungar.
image
image
image