În spatele serotoninei

Publicat în Dilema Veche nr. 800 din 19-25 iunie 2019
Nu e┼čti de acord? E┼čti prost  Sau primitiv jpeg

Povestea identific─ârii ╚Öi numirii serotoninei, aceast─â vedet─â colosal─â a lumii de azi, ├«ncepe prin 1935. Dar decolarea spre prima lig─â a celebrit─â╚Ťii se petrece pe la ├«nceputul anilor ÔÇÖ50. Toat─â istoria asta se poate citi pe ├«ndelete, Google e foarte generos. La o prim─â c─âutare prime╚Öti ÔÇ×aproximativ 33.700.000 rezultate (0,27 secunde)ÔÇť. Timp s─â ai. E una dintre etapele cele mai spectaculoase ale procesului continuu de descoperire a universului din interiorul fiin╚Ťei umane. Iar printre milioanele de rezultate pe care le prime╚Öti atunci c├«nd cau╚Ťi cuv├«ntul ÔÇ×serotonin─âÔÇť, afli ╚Öi despre prezen╚Ťa vast─â ├«n natur─â a acestei substan╚Ťe. ├Än legume, ├«n ciuperci ╚Öi ├«n fructe, ├«n toat─â imensitatea existen╚Ťei animale. Afli c─â serotonina mediaz─â p├«n─â ╚Öi procesul de formare a roiului de l─âcuste. Se g─âse╚Öte ╚Öi-n veninul de viespe sau de scorpion. E peste tot. Noi, chibi╚Ťii care asist─âm la spectacolul ╚Ötiin╚Ťei, ├«i spunem ├«n principal ÔÇ×neurotransmi╚Ť─âtorÔÇť. ├Än cel mai bun caz, avem o idee vag─â despre ce ├«nseamn─â asta. Dar folosim termenul cu voio╚Öie, a╚Öa cum facem ╚Öi cu alte cuvinte care sun─â bine ╚Öi, odat─â pronun╚Ťate, ne fac s─â ne sim╚Ťim mai de╚Ötep╚Ťi, mai siguri pe noi, mai avansa╚Ťi ├«n procesul de cunoa╚Ötere. Chestii c├«t se poate de omene╚Öti, altminteri.

├Äns─â nu at├«t existen╚Ťa serotoninei ├«n imensitatea naturii e ceea ce ne fascineaz─â, pe c├«t o face prezen╚Ťa ei ├«n procesele cognitive ╚Öi ├«n cosmosul fiziologiei noastre. Memoria, ├«nv─â╚Ťarea, agresivitatea, dispozi╚Ťia, depresia, digestia, ╚Öi lista poate continua mult ╚Öi bine, con╚Ťin ├«n esen╚Ťa mecanismelor lor aceast─â substan╚Ť─â. Iar jocurile prezen╚Ťei, regl─ârile infinitezimale ale fluxurilor ╚Öi refluxurilor sale s├«nt direct responsabile pentru felurile noastre de a fi, modurile ├«n care ne comport─âm, filtrele prin care vedem lumea. De c├«nd fiin╚Ťa uman─â a descoperit c─â ÔÇ×iubirea e un proces chimicÔÇť, am p─â╚Öit ├«ntr-o alt─â er─â a existen╚Ťei. Diferen╚Ťele ├«ntre savan╚Ťii autentici ╚Öi chibi╚Ťii care citesc articole de popularizare a ╚Ötiin╚Ťei ├«ncep s─â se estompeze. Nu pentru c─â noi, cititorii, am deveni mai plini de cunoa╚Ötere. Ci pentru c─â cercet─âtorii devin din ce ├«n ce mai scriitori. ╚śtiin╚Ťa se vinde foarte bine, azi, ╚Öi ca art─â. ╚śi invers. Fenomenul nu e deloc nou, dar dimensiunile sale contemporane s├«nt cu totul altele. Teritoriile ╚Öi-au pierdut grani╚Ťele, iar entuziasmul progresului ne ├«mbat─â pe to╚Ťi, indiferent de nivelul competen╚Ťelor ╚Öi al direc╚Ťiei ├«n care mergem. Av├«nd acces la absolut orice, direc╚Ťia ├«n care ne ├«ndrept─âm nu mai e o preocupare principal─â. Iar dac─â cineva ne explic─â ╚Ötiin╚Ťific felul ├«n care ne ├«ndr─âgostim, dac─â ne pune ├«n fa╚Ť─â formulele unor reac╚Ťii chimice, at├«t ne trebuie. Nu mai ├«ncape ÔÇ×╚ÖiÔÇť ├«n discursuri. Totul, ├«n universul chibi╚Ť─ârilor noastre, devine ÔÇ×doarÔÇť. ÔÇ×Numai.ÔÇť ÔÇ×Exclusiv.ÔÇť

Unul dintre cele mai fascinante fenomene e transferul de responsabilitate. Nu mai s├«ntem noi de vin─â pentru ceva. E chimia noastr─â. Totul cade ├«n sarcina serotoninei. Cel mai recent vinovat de serviciu. ╚śi cel mai tumultuos fenomen contemporan. De la prospectul de medicament care ├«╚Ťi regleaz─â dispozi╚Ťia ╚Öi nivelurile pragurilor emo╚Ťionale p├«n─â la cel mai recent roman al lui Houellebecq, totul plute╚Öte ├«n serotonin─â. Iar dac─â nu plute╚Öte de-a binelea, tot are o leg─âtur─â, o urm─â, o amprent─â imposibil de m─âsurat. Plec─âm pe drumul bun al descoperirii, dar ne c─âs─âtorim cu fiecare idee care ne iese-n cale. Nici aici nu-i vreo chestie nou─â. A╚Öa proced─âm de c├«nd ne ╚Ötim. Dar facem din ce ├«n ce mai comod ╚Öi mai cu z├«mbetul pe buze leg─âtura direct─â ├«ntre fiecare dintre noi ╚Öi umanitate, ├«n general. Iar ╚Öirul descoperirilor, viteza lor, succesiunea momentelor de spectacol al ╚Ötiin╚Ťei, toate astea s-au transformat ├«ntr-un ritm. Un tempo din care ╚Ťi se pare c─â nu se mai poate ie╚Öi. Nu mai exist─â nimic ÔÇ×simpluÔÇť. Totul e o rostogolire de ra╚Ťionamente care nu pot fi valabile ├«n afara ÔÇ×celor mai recente studii statisticeÔÇť, ÔÇ×celor mai recente proiecte de cercetareÔÇť, ÔÇ×celor mai recente examin─âri ale pie╚ŤeiÔÇť.

A╚Öa se face c─â nu mai po╚Ťi fi bou, prost, tic─âlos. Nu mai ai cum. E╚Öti suma unor ÔÇ×├«nt├«lniri ├«ntre contexte trecute ╚Öi prezenteÔÇť, ÔÇ×manifest─âri ale unor factori declan╚ÖatoriÔÇť, ÔÇ×fenomene ale universului chimic care e╚ÖtiÔÇť. Prostul r─âu ╚Öi agresiv, indiferent de gen, st─â relaxat pe plaj─â, la umbra serotoninei. Se simte mai bine ca niciodat─â. Uneori, c├«nd are chef, merge la cei mai sofistica╚Ťi psihoterapeu╚Ťi, tocmai ca s─â-╚Öi legitimeze natura ╚Öi actele pe care le ├«ntreprinde. Pe c├«t de complex ╚Öi de plin de momente culminante e spectacolul vie╚Ťii noastre de azi, pe at├«t de proaspete ├«n obraji s├«nt prostia agresiv─â ╚Öi rea, tic─âlo╚Öia pur─â, impostura ca meserie. Ar p─ârea c─â prostia nu poate dribla obstacole complicate, c─â se ├«neac─â ╚Öi horc─âie sub ofensiva eliberatoare a valurilor de informa╚Ťie ╚Öi de comunicare. Nu e deloc a╚Öa. Prostia e cel mai vajnic surfer al acestor talazuri. Iar dac─â e dublat─â ╚Öi de o doz─â de talent al imposturii, atunci, pur ╚Öi simplu, merge pe ape. Confisc─â orice mit ╚Öi orice nara╚Ťiune contemporan─â, ocup─â tot spa╚Ťiul. ╚śi poate face absolut tot ce vrea, tot ce-i pofte╚Öte inima, tot ce i r├«vne╚Öte pipota. Pentru c─â e o ÔÇ×manifestare a universului interiorÔÇť, o ÔÇ×eliberare a sineluiÔÇť, o ÔÇ×explorare a abisului personalÔÇť. Prostia rudimentar─â poate ajunge la performan╚Ťe colosale. Reu╚Öe╚Öte s─â-i ascund─â pe cei lovi╚Ťi cu adev─ârat de furtuni interioare, pe cei care sufer─â, pe cei izbi╚Ťi grav de propria lor chimie. ├Äi ascunde cu o m─âiestrie neegalat─â ╚Öi ocup─â ea locurile din prim-plan. Iar dac─â prostia rudimentar─â are norocul de a se ├«nt├«lni ╚Öi cu un pic de tic─âlo╚Öie, atunci chiar d─â lovitura. St─â ├«n dosul serotoninei, iar de-acolo, c├«nd n o vezi, trage din toate pozi╚Ťiile, cu succes mai mare dec├«t al celui mai antrenat lunetist. Produce ravagii de nedescris. ╚śi pare c─â-╚Öi face doar ├«nc─âlzirea. 

C─ât─âlin ╚śtef─ânescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
Reac┼úii dup─â ┼čedin┼úa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: ÔÇ×Arat─â ca un cadavruÔÇŁ
Desemnat ├«n anii '90 cel mai sexy b─ârbat ├«n via┼ú─â de revista People, actorul Brad Pitt ┼či-a ┼čocat fanii cu cea mai recent─â ┼čedin┼ú─â foto realizat─â pentru revista GQ, mai mul┼úi internau┼úi coment├ónd c─â arat─â ca un cadavru.
image
Lacul c─âutat de zeci de mii de turi┼čti pentru tratamente s-a colorat ├«n roz. Explica┼úiile cercet─âtorilor VIDEO
Pe l├óng─â culoare, lacul eman─â ┼či un miros nepl─âcut. ├Än fiecare an, aici vin zeci de mii de turi┼čti la tratament. Speciali┼čtii vin cu explica┼úii.
image
CTP ne treze┼čte la realitate: ÔÇ×Popovici? Dar de ce s─â m─â simt m├óndru?ÔÇť
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.