În mijlocul traficului

Publicat în Dilema Veche nr. 361 din 13 - 19 ianuarie 2011
În mijlocul traficului jpeg

O Dacia Nova roşie a frînat brusc şi zgomotos înaintea unei treceri de pietoni, pentru a-l lăsa să treacă pe un individ cu cizme ciocate şi căciulă de blană. Era dreptul lui să treacă pe acolo, dar nici şoferiţa nu putea fi acuzată că nu a frînat, chiar dacă a făcut-o aşa cum s-a priceput. Pietonul s-a speriat şi a reacţionat în mod clasic: „Mîţa dracului, cu cine ţi-a pus colacul în mînă“. Femeia a deschis geamul şi, zăbovind o clipă în faţa trecerii, a încercat o explicaţie. Cuvintele ei nu s-au mai auzit însă, din cauza claxonului prelung al unui alt şofer, de la Mercedesul din spate, care se considera ţinut în loc. Greu de ascultat ce era la gura lui.

Sînt bine ştiutele scene zilnice, milioanele de înjurături şi semne obscene care se produc în traficul (sau mai bine zis în ambuteiajul) bucureştean. Oraş de nebuni. Şoferi smuciţi sau isterici. Pe unii îi enervează aglomeraţia. Pe alţii îi isterizează nesimţirea celorlalţi. Există şi din aceia care, deşi calmi, cred că trebuie din cînd în cînd să-şi arate claxonul (bine ar fi să funcţioneze şi la noi ideea din Italia – ţară care nu duce lipsă de şoferi agitaţi – că a claxona des înseamnă că nu eşti un şofer bun). În Bucureşti, neîndemînaticii la volan (mai ales dacă sînt femei), începătorii sau oamenii mai în vîrstă sînt taxaţi la sînge. Trebuie să recunosc că, atunci cînd mă grăbesc, le mai zic şi eu, chiar dacă doar în sinea mea sau în propria barbă. Într-o zi, mi-am pus întrebarea de ce fac aşa, de ce atîţia dintre noi facem aşa.

Am aflat că în ultimul an, urmare a controalelor Autorităţii Rutiere Române, 30% dintre şcolile de şoferi au fost închise pentru nereguli grave. Sondajele arată că 15% dintre absolvenţii şcolilor de şoferi se consideră nepregătiţi pentru situaţiile dificile din trafic, iar din statistici rezultă că în 16% dintre accidentele grave sînt implicaţi şoferi începători. Ei bine, acestea sînt motive serioase pentru o evaluare mai atentă a calităţii şcolilor de şoferi. Lipsa de civilizaţie a instructorilor pare un element mai puţin grav, dar din asta decurg altele şi nu se poate să nu te gîndeşti că pe acolo se găseşte şi una din cauzele congestionării nervilor din trafic (chiar dacă nu a congestionării traficului propriu-zis). Ce le spun instructorii viitorilor şoferi, dincolo de amănuntele tehnice ale conducerii unui automobil? Ce model de comportament le transmit? Unii sînt, desigur, calmi şi politicoşi atît cu învăţăcelul de la volan cît şi cu şoferii din jur. Am văzut odată cum un instructor în vîrstă s-a dat jos din maşină pentru a-i ţine lecţii unui alt şofer care încălcase banda din mijloc a unei străduţe şi blocase maşina de şcoala. Pedantul (şi probabil pasionatul) instructor îi explica reverenţios dar ferm, în văzul şi în auzul propriului elev, de ce anume se face vinovat, iar şoferul „advers“ îl asculta (lucru rar) cu stoicism. Dar desigur că mai sînt şi o mulţime de instructori din aceia care îşi „apără“ elevul înjurîndu-i pe alţii, ca să nu mai vorbim de cei care sînt agresivi şi cu elevul, şi cu ceilalţi. O amică mi-a povestit că a schimbat vreo trei profesori bădărani, pînă cînd a găsit o femeie care s-o înveţe schimbatul vitezelor într-o deplină solidaritate cu toate şoferiţele din lume şi care ştia a înjura cu mult năduf bărbaţii.

Şi mi-am amintit atunci de instructorul meu, din urmă cu mulţi ani, care, pe lîngă indiscutabilele calităţi pedagogice, avea o problemă legată de şoferiţe (pe atunci mult mai puţine). Nu reproduc cuvintele pe care obişnuia să le zică de pe locul din dreapta, numai văzîndu-le la volan, dar ţin minte că pentru el nu păreau să existe doamne şi nici măcar femei, deoarece tot ce avea fustă sau păr lung căpăta brusc numele organului genital feminin. La rîndul lor, toţi oamenii în vîrstă primeau titlul de „boşorog“, iar neîndemînaticii pe cel de „tolomac“ sau „tăntălău“. Cu şoferii de taxi agresivi se duela direct în înjurături, ca de la egal la egal, în vreme ce pe poliţişti îi gratula în fel şi chip, dar cu voce scăzută şi fără să deschidă geamul. Şi tot aşa, printre înjurături, am învăţat şi eu să conduc, visînd să ajung într-o zi la aceeaşi îndemînare cu a instructorului, aşa încît să-mi pot permite la rîndu-mi, într-un mod cît se poate de îndreptăţit... repertoriul lui. În primele luni însă, am fost victimă şi a trebuit să-mi încasez fără crîcnire porţia de înjurături, exact aşa cum se întîmpla cu recruţii din armată. Şi ţin minte ca şi azi cum, graţie unui mustăcios dintr-o Dacie galbenă, am avut pentru prima oară revelaţia însemnătăţii degetului mijlociu ridicat în sus (pentru că gestul ăsta nu e chiar de cînd lumea, a apărut la un moment dat, cam odată cu democraţia – pe vremea lui Ceauşescu era un altul). Am înţeles atunci dintr-odată cam ce voia omul acela să-mi spună (fără să mă prind însă şi de ce), iar după o vreme, cînd deja căpătasem dexteritatea de a face parcări cu spatele şi de a mă strecura pe banda mai liberă de la stop, a început să mă încerce o senzaţie, aproape imperceptibilă. Simţeam aşa, ca o gîdilătură, ca şi cum, încet încet... mi-ar fi crescut acel deget mijlociu care, oricum, la toţi oamenii normali e mai lung decît celelalte.

Foto: Andrei MANOLESCU

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

horoscop saptamanal shutterstock 1677373537 jpg
Horoscop joi, 12 decembrie. Berbecii văd roadele stilului de viață, iar Capricornii primesc oportunități noi pentru venituri extra
Lorina, astrologul Click!, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de joi, 12 decembrie.
profesor jpg
Cine este profesorul român amenințat cu moartea de simpatizații legionari pentru că a compus un colind pentru Călin Georgescu?
Profesorul de Istorie Marcel Bartic a devenit recent ținta unor amenințări cu moartea pe rețelele sociale, venite din partea adepților mișcării legionare.
Andreea Mantea Casa iubirii  jpg
Femeile o invidiază pentru podoaba sa capilară! La ce truc apelează Andreea Mantea pentru un păr sănătos și strălucitor
Andreea Mantea, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV ale României, a fost dintotdeauna invidiată de reprezentantele sexului frumos pentru podoaba sa capilară. Recent, vedeta de la Kanal D a mărturisit secretul ei.
Kremlin FOTO SHUTTERSTOCK
„Un furt, nu va rămâne fără răspuns”. Moscova amenință, după ce SUA au deblocat pentru Ucraina 20 de miliarde de dolari din activele rusești înghețate
Ajutorul de 20 de miliarde de dolari deblocat marţi de Statele Unite pentru Ucraina, care va fi finanţat din dobânzile activelor ruseşti îngheţate din cauza sancţiunilor, este un „furt”, a denunţat miercuri diplomaţia rusă, care a promis represalii.
Christopher Wray
Directorul FBI, Christopher Wray, anunță că va demisiona la sfârșitul mandatului lui Biden
Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat miercuri că intenționează să demisioneze la sfârșitul mandatului președintelui Joe Biden, în ianuarie. Anunțul vine după ce președintele ales Donald Trump a spus că îl va nominaliza pe loialistul Kash Patel pentru această funcție.
470054805 545382511743228 4256619344717778133 n jpg
Imagini spectaculoase cu Autostrada Sibiu-Pitești. Șeful CNAIR: Se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea a 15,7 km din sectorul 5
Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a anunțat că se fac ultimele pregătiri pentru deschiderea primilor 15,7 km. din secțiunea 5 (Pitești- Curtea de Argeș) a Autostrăzii Sibiu-Pitești.
webb STScI 01J4A0558VKEEDA72A6YN2EY4D 2K png
Galaxia „luminilor de Crăciun”. Imagini spectaculoase surprinse, în premieră, de telescopul NASA
Telescopul Spațial James Webb al NASA a reușit o nouă premieră: capturarea unei imagini spectaculoase a unei galaxii asemănătoare Căii Lactee în primele sale faze de formare. Această galaxie îndepărtată a fost botezată „Firefly Sparkle” (Licurici Strălucitor).
Prima doamnă a Siriei, Asma Assad, alături de preşedintele statului Bashar al-Assad
Bashar al-Assad, „cel mai bogat refugiat din lume”. Dictatorul a fugit cu o sumă mai mare decât PIB-ul Siriei
Liderul sirian destituit Bashar al-Assad a reușit să scoată din țară 135 de miliarde de dolari înainte de a fugi în Rusia, sumă semnificativ mai mare decât PIB-ul Siriei, scrie ziarul turc Turkiye Gazetesi, citându-l pe fostul ofițer de informații sirian Khalid Beye.
Interventie operatie chirurgicala shutterstock 1380801545 jpg
Operație „barbară” în Turcia. O femeie din Marea Britanie a murit în urma unei intervenții estetice
O femeie în vârstă de 26 de ani din Marea Britanie a murit în urma unei operații „barbare”. Tânăra, mamă a trei copii a mers în Turcia pentru o procedură de ridicare a feselor.