Iepureală stradală

Publicat în Dilema Veche nr. 765 din 18-24 octombrie 2018
Iepureală stradală jpeg

Colegul meu de la Sociologie, Parmenide Capdeied, și-a anunțat recent candidatura la directoratul unuia dintre cele mai importante departamente interdisciplinare din Universitate. Poziția rămăsese liberă după pensionarea fostului șef. Deși n-aș fi crezut, presa a acordat atenție acestui episod (în opinia mea, minor) din viața universitară. A luat interviuri tuturor candidaților (pe lîngă Parmenide, mai concurau trei colegi – o doamnă și doi domni), le-a prezentat CV-urile și, încet-încet, a început să le scormonească trecutul. Și mai surprinzător, întreaga urbe, academică și non-academică, s-a conectat, așa-zicînd, la tensiunea momentului. Au apărut, din senin (out of the blue sky, așa cum spun, foarte plastic, anglofonii), „tabere“ electorale, susținători și detractori ai celor patru, activiști, loialiști, stîngiști, dreptiști, naționaliști, ceaușiști, pașoptiști ș.a.m.d. Forumurile, rubricile de comentarii la articolele despre candidați, ba chiar și articolele ca atare s-au umplut de înjurături, invective, „dezvăluiri șocante“, „declarații halucinante“, „povești tulburătoare“ și „previziuni alarmante“, legate de (biata) Milady și de cei trei (năpăstuiți) muschetari. Citeai și te cruceai, nu mai știai pe ce lume te afli. Departamentul cu pricina părea, din unghiul bătăliilor ce se duceau pentru conducerea lui, să aibă nevoie mai curînd de un exorcist decît de un director. În sfîrșit, cel mai șifonat a ieșit profesorul Capdeied, un om destul de retras, cumva lipsit de vizibilitate înaintea momentului, iată, de cotitură în existența sa. Ce s-a întîmplat?

Pe scurt, ziariștii au intrat în posesia unor imagini filmate (pe stradă, cel mai probabil de o cameră focalizată pe traficul rutier) cu Parmenide. Ele au fost imediat postate pe edițiile online ale tuturor publicațiilor semnificative. Titlurile însoțitoare erau devastatoare: „Demențial! Acest psihopat vrea să conducă un departament interdisciplinar din Universitate și, mîine-poimîine, pesemne că Universitatea însăși!“, „Fabulos! Urmăriți-l pe nebunul Parmenide Capdeied în plină decompensare psihică pe stradă!“, „Scandalos! Sociologul sociopat la cîrma destinelor tuturor cercetătorilor umaniști!“, „Alma Mater în derivă: un delabrat îi atacă fatal structurile de conducere!“ Cum să reziști la asemenea urlete de disperare? Am deschis, prin urmare, și eu, filmulețul. Într-adevăr, îl recunoșteai ușor pe profesor, cu toate că filmarea era făcută de sus. Stătea pe trotuar, ascuns după un -stîlp electric. „Ascunderea“ se sugera prin mișcările lui comice de a se feri parcă de privirile oamenilor, întrucît, de facto, ea nu exista: stîlpul se dovedea mult prea subțire pentru corpolența lui Parmenide. Scena căpăta de aceea accente burlești și se dovedea, admit, inexplicabilă (luată în sine, fără întregul context așadar!). De aici însă și pînă la sociopatul rămas liber pe străzi mi se părea a fi o cale extrem de lungă. Mai tristă totuși fu reacția colegilor universitari. În instituție, toți vorbeau – cu voluptate irepresibilă! – numai despre asta. Se presupunea nu doar faptul că sărmanul Capdeied va pierde șefia departamentului, ci și că va fi pensionat iute. Pe caz de boală.

Îl cunosc de ani buni pe Parmenide. Ceva nu se lega. Am decis să-l sun. A răspuns cu o voce neașteptat de veselă. Mi-a comunicat că tocmai se retrăsese din cursa pentru directoratul departamental și că respectiva filmare, „așa trunchiată, cum fusese dată“, „picase la țanc“. Nu „avea stofă“ de „funcționar“ academic. Derutat complet, i-am replicat: „Dragul meu, nu înțeleg! Pe de o parte, filmulețul e o idioțenie, nu arată ceva compromițător, iar, pe de alta, mai spui că este și trunchiat…“ „Ei, bătrîne, aici ai explicația! Trunchierea imaginilor acționează în favoarea mea. Nu vreau să împing vreun tîmpit să posteze toată înregistrarea… Ție pot să-ți zic adevărul! Mă plimbam..., în fine, cu doctoranda mea favorită, Simina Bucată. Na, mă mai distrez și eu puțintel cînd soția pleacă din oraș… Ne alintăm unul pe altul cu apelativul iepuraș. Ne distrează pe amîndoi naivitatea cu care iepurii urmăresc intrușii, chipurile ascunși după cîte un obiect care, caraghios, nu le acoperă nici a zecea parte din corp… O rog mereu pe Simina, pe parcursul întîlnirilor noastre galante, să se ascundă așa, după cîte o piesă de mobilier. Să se iepurească! Imaginea mă incită atît de tare, încît îmi redă vigoarea de la douăzeci și cinci de ani… Acolo domnișoara – care, din fericire, nu se vede în imaginile puse de ăștia: tîmpiții n-au realizat ce mină de aur au avut în mînă! – traversase să cumpere niște gogoșele de la un chioșc. Eu mă iepuream la ea în anticiparea după-amiezii pe care urma să o petrecem împreună! Prefer deci să fiu nebunul retras din cursă iepurește decît the academic lover. Nu de alta, dar are nevastă-mea o colecție de bătătoare de șnițele, de-ți stă mintea-n loc…“

Poate prefera, m-am gîndit, și ca, în loc de Capdeied, să fie Capdeiepure! 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Cultura de Internet (o însemnare – încă îndreptățită, cred – din 2008)
Atîta doar: cînd eşti în faza de învăţare, nu se cade să adopţi, ţanţoş, postura învăţătorului. Mai ai încă de butonat…
Frica lui Putin jpeg
Determinism geografic și decizie morală
Probabil, totuși, că determinismul geografic joacă un anume rol în judecățile noastre politice, sociale, culturale, dar, ca orice determinism, are limite. Iar cînd încercăm să vedem dincolo de ele, nu putem ignora o decizie morală, adică libertatea.
AFumurescu prel jpg
Națiuni (ne)rușinate
Practic, constat tot mai des că există atît oameni, cît și națiuni ce par complet străine conceptului de rușine.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Italian. Responsabil
Italia nu va fi locul în care suveranismul și izolaționismul s-au dus să moară. Însă, cel puțin pentru o vreme, cele două vor lăsa loc unui foarte necesar pragmatism.
O mare invenție – contractul social jpeg
RT France v. Consiliul Uniunii Europene
Apoi, această funcționare eficientă nu a sacrificat nici unul dintre principiile procesului echitabil. RT France a avut acces la Justiție, s-a bucurat de dreptul la apărare și de o analiză independentă și imparțială a motivelor și argumentelor prezentate.
tumblr o4cyqcAhRy1sdzmuoo6 1280 jpg
Mașina de scăldat
Așa că pe la jumătatea secolului al XVIII-lea a fost inventată mașina de scăldat; o gravură păstrată într-o bibliotecă britanică din regiunea Yorkshire, datată cu anul 1736, ar fi prima imagine care surprinde niște oameni înotînd cu ajutorul mașinii de scăldat.
Iconofobie jpeg
O maladie necruțătoare
Egoismul (aproape că îmi vine să-i spun egotism și în română) reprezintă mult mai mult decît ne transmit dicționarele explicative. Constituie o maladie a spiritului, care te alienează sui generis, te îmbolnăvește de „tine însuți”.
„Cu bule“ jpeg
De dulce
Echivalența parțială dintre dulce și bun devine echivalență totală în anumite construcții, de exemplu în sintagma frați dulci(sau buni), adică frați avînd ambii părinți în comun, în opoziție cu frații vitregi.
HCorches prel jpg
O moarte care nu dovedește nimic
Ce legătură au toate astea cu rubrica de educație, cu statutul de prof, viața mea? Exilarea lui Ovidiu și atentatul asupra lui Rushdie sînt pledoarii pentru nevoia de a păstra în școală literatura pe primul loc – și subliniez, pe primul – ca importanță!
Un sport la Răsărit jpeg
David Popovici e om?
Cu cît rezultatele sînt mai mari şi mai departe de imaginaţia noastră apare umbra trişatului. Aşa şi cu David. Nu poate fi adevărat, susţin nu puţini. E ceva în neregulă. De unde a apărut?
Comunismul se aplică din nou jpeg
După 30 de ani
Hai, noi să trăim, că se pare că vom fi ultima generație de oameni înțelepți de pe lumea asta. După noi vin sociopații ăia care nu mai știu să vorbească între ei. Nu știu decît să stea cu ochii în telefon. Mă îngrozește treaba asta, zău.
640px Castle Kruja Albania 2004 07 08 jpg
Tirana și strănutul albanez – despre călătoria mea în Albania (I) –
Dimineața începe doar atunci cînd locuitorii orașului se întîlnesc pe la terase ca să-și bea cafeaua, însoțită mereu de un pahar de apă rece din partea casei, cafeaua nu se bea niciodată acasă.
15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.

HIstoria.ro

image
Prea multe crize pentru o singură planetă
Luna în care vin scadenţele nu e niciodată plăcută, dar, când toate notele de plată se strâng în aceeași zi, ea este greu de depășit. Și ziua aceea pare să fi sosit, la nivel mondial.
image
Una dintre cele mai mari bătălii de tancuri din istorie, în Historia de august
Născut în vara anului 1943, mitul despre bătălia de la Prohorovka a rezistat timp de mai multe decenii, deoarece sovieticii au avut toate motivele să preamărească și să se laude cu victoriile obţinute.
image
Cum a ajuns Vlad Țepeș ostatic la Înalta Poartă
Pacea semnată în 1444 între unguri și turci îl prevedea și pe Vlad al II-lea Dracul.