Icar a căzut. Aplaudați

Publicat în Dilema Veche nr. 831 din 23 - 29 ianuarie 2020
Icar a căzut  Aplaudați jpeg

Nu sînt un bun cititor de mituri. În loc să vibrez la imaginea lui Icar în înaltul cerului, eu mă enervez că textele nu ne dau specificațiile tehnice ale aparatului de zbor. În prima jumătate de mileniu de la apariția mitului în surse grecești, citesc doar că aripile erau „lipite cu ceară“ sau puse „pe spate“. Really? That’s it?

Evadarea pe calea aerului a lui Icar și a lui Dedal din labirintul Minotaurului apare deja pe vasele arhaice grecești (cu încălțări înaripate!), dar în texte intră abia mai tîrziu. Am impresia că mitul era oarecum indigest pentru greci: greșeala de tip prometeic – depășirea condiției umane – are o presă foarte proastă. În plus, Icar, apropiindu-se de soare, se ridică împotriva sfatului tatălui său, o rebeliune periculoasă atunci cînd e citită în cheie politică. Unii autori antici zic că mitul se referă, de fapt, la navigație. Evadarea ar fi avut loc cu o navă, Icar a murit într-o debarcare nereușită; Dedal ar fi inventat, de fapt, pînze speciale, în vreme ce urmăritorii foloseau doar vîsle (vîslele și aripile, de altfel, se află în greacă într-un continuum lingvistic, cum observa într-un excelent studiu Gabriela Cursaru de la Université de Montréal). Mitul mai e straniu și prin absența zeilor: tatăl și fiul iau aventura zborului pe cont propriu, iar Icar cade din cauza unei defecțiuni tehnice – nu, să zicem, pedepsit de Zeus pentru hybris. În fine, bogatul simbolism al mitului mai poate fi pus în legătură cu concepția platonică a sufletului înaripat din Phaidros, dar aș zice că este, în fond, conex și mitului peșterii, din Republica: o fugă din labirintul întunecos către soarele total este periculoasă în absența unui intelect puternic. Asta dacă am înțeles ceva din mitul peșterii.

Am petrecut ceva timp de curînd cu singura reprezentare a lui Icar descoperită în Dacia – o statuetă de calcar de 45 cm, aflată la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. (Studiul a fost parte din programul Pantheon 3D, prin care o echipă extraordinară de acolo a creat, între altele, o galerie virtuală cu modele tridimensionale ale sculpturilor importante din muzeu.) Statueta a zăcut anonimă și fără cap în depozit (exact ce am făcut mulți dintre noi după Revelion) pînă acum cîțiva ani, cînd a fost identificată de un expert, Radu Ota. Pe un tors văzut frontal, sculptorul a adăugat brațe larg deschise care susțin aripile, brațe care sînt însă văzute din spate. Aripile se văd acolo legate de fiecare braț cu două barete, a căror prezență e esențială în artă pentru a-l distinge pe Icar, cel cu aripi artificiale, de alte figuri mitologice înaripate din fabrică. Într-un interesant moment expresionist, la Icar al nostru, palmele și degetele au cam aceeași lungime cu a coapselor.

O lectură neoplatonică a mitului sugerează că acest Icar are un rol funerar și arată sufletul celui mort înălțîndu-se spre astre. O statuetă a lui Icar a fost găsită acum 20 de ani într-un mormînt de copil de lîngă Graz (Austria). Iar acum 1.800 de ani, din cîte ne putem da seama, pentru cineva decedat la Apulum s-a construit un altar încoronat cu statueta noastră ca acroteră, produsă local, poate inspirată de un model de la Aquincum (azi Budapesta). Statueta asta e unică în România, dar mai există cîteva în arta provincială romană – încă 23, dacă număr corect în cel mai recent catalog, majoritatea găsite în Ungaria și în Austria.

Uneori te întrebi ce e, de fapt, mai fascinant în acest mit: zborul sau căderea? Pentru romani, Căderea lui Icar este una dintre cele patru mari teme în picturile murale – zece asemenea fresce doar la Pompei. Bănuiesc însă că Icar avea o oarecare popularitate și în armată, care ar putea să se datoreze atragerii lui în orbita mitului lui Hercule. În vremea statuetei noastre, mai multe legiuni romane purtau, de altfel, numele de Herculia. Acest erou este și subiectul preferat al lui Dedal, despre care se spune că îi sculptase mai multe statui. Iar în cea mai bine păstrată frescă romană de la granița Imperiului Roman, găsită în casa unui ofițer din Germania Superior, grupul Dedal și Icar decorează un perete pe care rolul central îl au Hercule și Fortuna.

Celebra legiune staționată la Apulum, Legio XIII Gemina, putea să fi preluat moda lui Icar din Noricum sau Pannonia, unde fusese activă mai înainte (cum ziceam, locurile predilecte de descoperire a statuetelor lui Icar). Și mai bine, cum atelierul sursă pare să se fi aflat la Aquincum, poate că transmisia a avut loc dinspre militarii de la Legio II Adiutrix, aflată la Aquincum după războaiele dacice, și cei de la Apulum. M-am întrebat dacă tehnic chestia asta ar fi fost posibilă și am constatat că da: la mijlocul secolului III, detașamente din ambele legiuni erau încartiruite în același oraș din Lombardia de azi. Știu că e plictisitor, dar nu e grozav că nu trebuie să rețineți nimic din toate astea?

Încă ceva despre Icar și mediul militar. Filiația se potrivește – tatăl lui era totuși Dedal, despre care se spune că a gîndit lucrările de fortificație ale Agrigentului. Dintr-un pasaj din Suetonius (Nero 12.2), prea des trecut cu vederea, reiese că invențiile lui Dedal l-au preocupat întrucîtva pe Nero, care le-a folosit ca sursă de inspirație pentru niște dansuri războinice. În contextul lor, Suetonius menționează un Icar care, la prima sa încercare de zbor, s-a prăbușit lîngă loja împăratului, stropindu-l cu sînge. Trebuie să fi fost vorba de o reprezentație războinică regizată; dar, din nou, nu aflăm cu ce echipament zbura Icar. Pe unde mai sînt resturile atîtor butaforii și nebunii logistice concepute de Nero și ce-am mai putea recunoaște azi dacă am scoate din pămînt aripa de teatru a lui Icar?

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

femeie obicei cruce jpg
Istoria tulburătoare a crucii încrustată pe fruntea fetelor de la sud de Dunăre. Un obicei uitat
Un obicei aproape necunoscut astăzi, tatuarea unei cruci între sprâncene, a fost cândva un simbol al rezistenței și credinței în fața asupririi otomane. Această tradiție, regăsită în rândul aromânilor și al femeilor din sudul Dunării
Rustem Umerov FOTO EPA EFE jpg
Ministrul ucrainean al Apărării neagă că Ucraina ar fi dispusă sa cedeze teritorii Rusiei în schimbul garanţiilor de securitate
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a dezminţit, vineri, la Oslo, informaţii potrivit cărora Kievul ar fi dispus să cedeze teritorii Rusiei în schimbul unor garanţii de securitate şi a asigurat că integritatea ţării este o „prioritate” a Kievului.
Liderii PSD si PNL depun semnaturile pentru alegerile europarlamentare la sediul BEC, in Bucuresti, 5 aprilie 2024  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (5) jpg
Ciucă îi cere lui Ciolacu să găsească biletul de avion care arată că nu a fost plecat pe banii Nordis la Nisa
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la alegerile prezidenţiale, i-a cerut vineri contracandidatului său de la PSD, Marcel Ciolacu, să facă un efort să găsească biletul de avion care arată că nu a plecat pe banii Nordis la Nisa.
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Probleme pentru noua Comisie Europeană. Care sunt șansele unei amânări a începerii mandatului SURSE
Neînțelegerile din Parlamentul European privind votul asupra noii componențe a Comisiei Europene, condusă de Ursula von der Leyen, ar putea aduce o amânare a începerii mandatului, care ar trebui să aibă loc la 1 decembrie. Potrivit surselor Adevărul, eurodeputații ar putea prelungi discuțiile.
mark king getty webp
Donald Trump în timpul mitingului organizat la Madison Square Garden Foto Captură Video X jpg
Șir de controverse în următoarea administrație de la Washington. Pe cine a ales Donald Trump pentru Departamentul de Justiție
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a numit joi trei membri ai echipei sale de apărare în procesele în care este judecat, inclusiv avocatul principal Todd Blanche, pentru a ocupa funcţii de conducere în Departamentul de Justiţie.
COP29 in Azerbaidjan profimedia 0827760780 jpg
Tensiuni și conflicte diplomatice la Summitul COP29 din Azerbaidjan: „Reuşeşte să comită toate aceste crime şi să nu îşi asume responsabilitatea"
Summitul COP29, care se desfășoară în aceste zile la Baku, Azerbaidjan, a fost marcat de o atmosferă tensionată, alimentată de noi conflicte diplomatice între diversele delegații, în special între Azerbaidjan și Franța.
image png
Cel mai mare coral din lume, descoperit în Insulele Solomon. Pericolul în care se găsește
Cu o circumferinţă de 183 de metri, giganticul organism multicolor este o reţea complexă de polipi de corali individuali care au crescut între 300 şi 500 de ani.
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
Fratele lui Silviu Prigoană a răbufnit și i-a luat apărarea Adrianei Bahmuțeanu. Ce spune Dan Prigoană: „Este un circ. E ceva absurd!”
Frații lui Silviu Prigoană nu au participat la înmormântarea omului de afaceri, care a avut loc joi, la 2 zile după ce acesta a murit pe 12 noiembrie. Dan Prigoana, unul dintre frații acestuia, a avut un mesaj dur pentru Honorius, care nu i-a răspuns la telefon unchiului său. El a apărat-o și pe Adr