Harababura

Publicat în Dilema Veche nr. 830 din 16 - 22 ianuarie 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Lumea se grăbește. Totul e din ce în ce mai fast, mai rapid și mai scurt în epoca noastră. Știrile nu fac nici ele excepție. Nu mă refer la viteza cu care circulă informațiile, ăsta e un lucru bun, mă gîndesc la moda știrilor scurte. Gîndirea anilor din urmă a mers în direcția ideii că știrile trebuie să fie cît mai scurte. Se spune că, pe de-o parte, omul nu mai are nici timp și nici răbdare să asculte, pe de altă parte se invocă motivul că „emisiunile informative“ ar trebui să se încadreze într-un anumit spațiu, așa încît să facă loc cît mai repede calupurilor de publicitate (în capitalism, marketingul, se zice, e suveran). Și ar fi foarte bine dacă de la radiouri și televiziuni am reuși să aflăm cît mai repede și mai clar știrile cele mai importante și mai relevante.

Necazul e că pentru a ajunge la performanța asta e nevoie tocmai de timp. Nu la noi, receptorii, ci la ei, transmițătorii. Timp de antrenare și selectare a jurnaliștilor, timp acordat acestora pentru a înțelege și verifica mai bine ceea ce transmit. Există o vorbă care spune că „n-am timp să scriu scurt“, pentru că formulele sintetice și clare nu se pot face la repezeală. Dar acest timp necesar în culise sau în pregătirea specialiștilor care ne informează e, la rîndul lui, o investiție. O investiție la care grăbiții directori sau patroni de presă sînt tot mai rar dispuși. Așa se face că, de multe ori, scurtimea transmiterii informațiilor se face în detrimentul clarității. Sînt știri fără cap sau coadă, informații preluate de la jumătatea poveștii, ca într-un serial în care se presupune obligatoriu că ai urmărit și episodul precedent. Mai sînt radiouri care uneori parcă pur și simplu mitraliază informațiile și ajung să scurteze din calculator pînă și pauzele de respirație cînd e vorba de înregistrări, bombardîndu-ne cu vorbiri de-a dreptul nefirești, robotice. (Chiar așa, de ce nu-i înlocuim pe știriști cu roboți?) Așa se face că, de multe ori, viteza cu care ne sînt turnate informațiile în ureche e direct proporțională cu viteza cu care acestea ies pe urechea cealaltă, iar ceea ce e între urechi n-apucă să rețină nimic.

La cele de mai sus se adaugă informațiile de tip mozaic, mai ales la televiziuni, care sînt de-a dreptul aiuritoare. Faptele diverse cu hamsteri, bețivi sau guri de canal fără capac, plasate între știri grave despre războaie și catastrofe ecologice, sînt probabil menite (în capul unor producători) să-i deconecteze cumva pe cei care le receptează. Cu alte cuvinte, nu vor să solicite prea tare publicul cu prea multe știri serioase date în serie. Știrile sînt livrate ca un fel de divertisment. Pe de-o parte, sîntem tratați ca și cum am fi capabili să prindem și să înțelegem din zbor orice idee, fie ea și incompletă, pe de altă parte există grija contrară de a nu ne obosi cumva creierele cu lucruri prea importante.

Peste asta mai vin și talk-show-urile care numai scurte nu sînt, dar din care, știm deja, nu afli nici un fel de informații, ci doar păreri partizane sau interesate.

Pentru a afla și a înțelege cu adevărat ce se întîmplă ești nevoit să cauți în mai multe locuri, pe mai multe site-uri sau pe la mai multe televiziuni. Informația trebuie adunată precum piesele unui puzzle din care, în cele din urmă, reușești, poate, să configurezi ansamblul. Sau poate nu. Uneori îți iese o figură strîmbă, ciudată sau neclară. Bineînțeles, prea puțini mai au răbdare să aprofundeze cu adevărat ceea ce s-a întîmplat în realitate.

Asta favorizează un alt fenomen al zilelor noastre:  apetența rețelelor sociale de a prelua frînturi de informație, pe baza cărora să se indigneze în cascadă, să judece, să acuze, să desfășoare, cu alte cuvinte, întreaga ură și frustrare care zac în adîncurile societății. Cineva cu mintea luminată spunea odată că „Facebook-ul e ca sovietele“. Sînt precum acele consilii ale oamenilor muncii care-i judecau pline de indignare pe dușmanii poporului, în vremea comunismului.

Mass-media e cea care ar trebui să investigheze, să vorbească cu toate părțile implicate, să verifice și în cele din urmă să ofere informații complete și echilibrate publicului, nu să arunce frînturi de știri numai bune de interpretat în toate felurile. Altfel, ajungem să trăim într-o adevărată harababură, dacă nu cumva chiar într-o lume inventată.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

COP29 in Azerbaidjan profimedia 0827760780 jpg
Tensiuni și conflicte diplomatice la Summitul COP29 din Azerbaidjan: „Reuşeşte să comită toate aceste crime şi să nu îşi asume responsabilitatea"
Summitul COP29, care se desfășoară în aceste zile la Baku, Azerbaidjan, a fost marcat de o atmosferă tensionată, alimentată de noi conflicte diplomatice între diversele delegații, în special între Azerbaidjan și Franța.
image png
Cel mai mare coral din lume, descoperit în Insulele Solomon. Pericolul în care se găsește
Cu o circumferinţă de 183 de metri, giganticul organism multicolor este o reţea complexă de polipi de corali individuali care au crescut între 300 şi 500 de ani.
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
Fratele lui Silviu Prigoană a răbufnit și i-a luat apărarea Adrianei Bahmuțeanu. Ce spune Dan Prigoană: „Este un circ. E ceva absurd!”
Frații lui Silviu Prigoană nu au participat la înmormântarea omului de afaceri, care a avut loc joi, la 2 zile după ce acesta a murit pe 12 noiembrie. Dan Prigoana, unul dintre frații acestuia, a avut un mesaj dur pentru Honorius, care nu i-a răspuns la telefon unchiului său. El a apărat-o și pe Adr
Ataca rus in Ucraina FOTO FB zelenski jpg
Mesajul transmis vineri de Zelenski: „Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de presiune sporită asupra Rusiei”
Ucraina are nevoie de mai multe sisteme de apărare aeriană și de presiune sporită asupra Rusiei, prin sancțiuni (n.r. internaționale), a transmis, vineri, după atacurile rusești din cursul nopții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
slovacia tenis x jpg
Leyah lansează în România stilul cinematic pop în showul inedit „Cinestezia” mp4 thumbnail png
Leyah lansează în România stilul cinematic-pop în showul inedit „Cinestezia”
La Adevărul Live împreună cu Leyah intrăm în culisele turneului „Cinestezia” și aflăm despre stilul muzical cinematic-pop
reactoarele nucleare 3 si 4 de la cernavoda anvelope reactoare Foto Nuclearelectrica
Contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnat, vineri, la Baku
Contractul pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă a fost semnat, vineri, la Baku, cu prilejul COP 29, între Nuclearelectrica, Energonuclear (compania de proiect) şi consorţiul companiilor Flour, Sargent & Lundy (SUA), Atkins Realis (CANDU - Canada) şi Ansaldo (Italia).
cimitir animale sit sarmatic png
Cel mai mare sit arheologic sarmatic din România, descoperit întâmplător
Arheologii lucrează pe cel mai mare sit sarmatic de la noi, care a fost descoperit întâmplător, în timpul săpăturilor pentru modernizarea magistralei CFR, în apropiere de oraşul Timişoara.
Inchisoare Rusia FOTO TASS
Un adolescent de 16 ani a fost arestat de autoritățile ruse pentru „sabotaj” în favoarea Ucrainei
Un adolescent rus în vârstă de 16 ani a fost arestat, fiind acuzat de anchetatori de o „tentativă de sabotaj” asupra unei căi ferate comisă „la instrucţiunile serviciilor de informaţii ucrainene", au anunţat vineri autorităţile din Rusia.