Guvernul din umbr─â e cam palid

Publicat în Dilema Veche nr. 321 din 8-14 aprilie 2010
Guvernul din umbr─â e cam palid jpeg

A┼úi observat poate c─â lumea e condus─â din umbr─â. Au fost c├«┼úiva care au ├«ncercat s-o conduc─â de la soare ┼či-au p─â┼úit-o: insola┼úii, dureri de cap ┼či arsuri. Drept pentru care s-au t├«r├«t sub o umbrelu┼ú─â, pentru a-┼či continua domina┼úia global─â ┼či micul dejun cu sushi de balen─â albastr─â, protejat─â.

Am crezut c─â treaba asta cu teoria conspira┼úiei e un fenomen local ┼či anume estic, cam ca manelele. ├Äns─â mi-a fost de ajuns o vizit─â ├«ntr-o libr─ârie fran┼úuzeasc─â s─â m─â l─âmuresc c─â, la fel ca ┼či hamburgerul, eminen┼úa cenu┼čie e detestat─â ┼či consumat─â ├«n acela┼či timp ┼či ├«n culturi mai zdravene ca a noastr─â.

Ce presupune teoria conspira┼úiei: un individ sau un grup de cet─â┼úeni cu un apetit deosebit (se ├«nt├«lnesc ├«ndeob┼čte pe la mese), capabil s─â suporte clima de la ├«n─âl┼úimi mari (mesele astea au loc ├«n cabane de ski coco┼úate pe mun┼úi ├«nconjura┼úi, ├«n viziunea popular─â, cu gard electric) ┼či ├«n stare s─â rezolve, p├«n─â la desert, ├«ntreaga parte de logistic─â a complotului mondial. Care, din c├«te ├«mi ├«nchipui, e ceva un pic mai greu dec├«t organizarea unei conferin┼úe de pres─â pentru lansarea detergentului care scoate ┼či el toate petele din lume (┼či aici miros o conspira┼úie, revin mai ├«ncolo).

Cum se ob┼úine domina┼úia asupra omenirii? Dac─â vre┼úi s─â ├«ncerca┼úi, iat─â c├«teva sfaturi simple: fi┼úi misterios. R─âspunde┼úi rar la interviuri. Atunci c├«nd o face┼úi, nu trebuie s─â p─âre┼úi ├«n nici un fel inteligent: chestia asta ├«i va convinge pe oameni c─â s├«nte┼úi, ├«n realitate, un geniu. Face┼úi-v─â un sediu modest, dac─â se poate ├«ntr-o facultate, cum are Bilderberg Club. ┼×i, bine├«n┼úeles, propune┼úi-v─â lucruri mari.

S─â v─â dau un exemplu: agenda pe 2008 a clubului Bilderberg (mersi, wikipedia!) zice c─â liderii secre┼úi ai lumii s-au ├«nt├«lnit s─â rezolve probleme cum ar fi desfiin┼úarea armelor nucleare, s─âr─âcia din Africa, protec┼úionismul ┼či c├«teva alte nimicuri cum ar fi conflictul cu lumea islamic─â (Afganistan, Irak, Iran).

Fire┼čte, toate au fost rezolvate, pentru c─â oamenii ─â┼čtia care conduc lumea din umbr─â chiar se pricep. Acum probabil c─â se concentreaz─â pe lucruri mai serioase, cum ar fi modificarea orbitei p─âm├«ntului, pentru ca ┼ú─ârile care ├«nc─â n-au fost de acord s─â-┼či trimit─â ambasadori la guvernul ─âsta global s─â moar─â p├«rjolite sau ├«nghe┼úate. Primul pas a fost deja f─âcut ┼či cred c─â nu pute┼úi da o alt─â interpretare cutremurului din Haiti, nu?


Eminen┼úele cenu┼čii, de┼či domin─â lumea, s├«nt extrem de ocupate cu showbiz-ul. Domin─â ├«n secret, dar simt ┼či ele, c─â oameni s├«nt, nevoia de un Oscar pentru efecte speciale. De-aia au regizat debarcarea pe lun─â (s-a ├«nt├«mplat ├«ntr-un studio, am citit eu pe un televizor, ├«n aeroportul Otopeni, acum o s─âpt─âm├«n─â), de-aia au aruncat ├«n aer ni┼čte blocuri de birouri la New York. Probabil c─â nu ┼čtia┼úi, dar atentatorii erau pe m├«n─â cu proprietarii altor blocuri, care voiau s─â creasc─â chiria la ei! Alt─â conspira┼úie global─â se ocup─â cu ├«nfiin┼úarea unui regim socialist mondial. Ei ├«i merge din ce ├«n ce mai bine, dup─â cum se poate vedea cu ochiul liber: Coreea de Nord ┼či Cuba nu mai au mult p├«n─â s─â ne spun─â ce artist s─â trimitem la Eurovizion. Conspira┼úia global─â a alimentelor modificate genetic a reu┼čit ┼či ea s─â pun─â ├«n gur─â fiec─ârui cet─â┼úean nu doar m─âm─âliga din porumb dubios, ci ┼či dou─â limbi ┼či trei r├«nduri de din┼úi: un mic defect genetic pe care industria medical─â ├«l va rezolva ├«n cur├«nd, umpl├«ndu-se de bani cu ocazia asta. ├Än fine, cea mai simpatic─â ┼či mai reu┼čit─â conspira┼úie global─â e cea a multina┼úionalelor. De┼či ┼čtim cu to┼úii c─â dac─â la┼či carne peste noapte ├«n Coca-cola se tope┼čte, firma asta a g─âsit solu┼úia s─â ne fac─â s─â uit─âm consecin┼úele ┼či s─â mai turn─âm pe g├«t un pahar. Unde? ├Än stomac, ┼či el f─âcut din carne! Cumplit.

Acum vreo 80 de ani, Ilf ┼či Petrov povesteau despre activitatea a dou─â cercuri literare concurente. Cele dou─â ├«┼či furau unii altora scriitorii cu prime grase pentru c─âr┼úi nescrise ┼či, ├«n acela┼či timp, se acuzau reciproc de conspira┼úii ┼či sabotaje. ├Än final, cele dou─â asocia┼úii au cedat nervos ┼či-au recunoscut onest c─â ├«nc─â de la ├«nfiin┼úare n-au f─âcut nimic altceva dec├«t s─â se organizeze, drept pentru care n-a mai fost timp pentru nici un fel de crea┼úie literar─â. Am un sentiment c─â asta li se ├«nt├«mpl─â ┼či altor conspiratoriÔÇŽ

Observa┼úi un lucru interesant: nu exist─â nici o organiza┼úie din umbr─â care s─â se ocupe cu lucruri bune. ┼×i asta de┼či s├«nt o mie de ONG-uri bine inten┼úionate ┼či, probabil, cu mai mul┼úi membri influen┼úi dec├«t orice club secret. S─â deducem de aici c─â r─âul e mai u┼čor de f─âcut dec├«t binele? Eu zic c─â asta ar vrea ┼či Ei s─â credem. Da┼úi articolul ─âsta mai departe ┼či hai s─â ne organiz─âm!  

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.

Adevarul.ro

image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
Experien┼úa unui turist ├«n Cluj: ÔÇ×Nu pare din Rom├ónia. Arat─â ├«ntr-un fel... ÔÇť
Un turist a relatat impresiile sale dup─â ce a vizitat Clujul ┼či spune c─â ora┼čul arat─â diferit de alte localit─â┼úi din Rom├ónia. Turistul a f─âcut mai multe remarci ┼či a explicat ce l-a impresionat.
image
Sta┼úiunea balnear─â construit─â de la zero ├«ntr-un ora┼č din Ardeal. C├ónd vor sosi primii turi┼čti FOTO
Autorit─â┼úile din Alba au mai f─âcut un pas ├«n procesul de finalizare a unei investi┼úii ├«n valoare de circa 35 de milioane de lei privind construc┼úia sta┼úiunii de b─âi s─ârate din ora┼čul Ocna Mure┼č.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.