Guvernul din umbră e cam palid

Publicat în Dilema Veche nr. 321 din 8-14 aprilie 2010
Guvernul din umbră e cam palid jpeg

Aţi observat poate că lumea e condusă din umbră. Au fost cîţiva care au încercat s-o conducă de la soare şi-au păţit-o: insolaţii, dureri de cap şi arsuri. Drept pentru care s-au tîrît sub o umbreluţă, pentru a-şi continua dominaţia globală şi micul dejun cu sushi de balenă albastră, protejată.

Am crezut că treaba asta cu teoria conspiraţiei e un fenomen local şi anume estic, cam ca manelele. Însă mi-a fost de ajuns o vizită într-o librărie franţuzească să mă lămuresc că, la fel ca şi hamburgerul, eminenţa cenuşie e detestată şi consumată în acelaşi timp şi în culturi mai zdravene ca a noastră.

Ce presupune teoria conspiraţiei: un individ sau un grup de cetăţeni cu un apetit deosebit (se întîlnesc îndeobşte pe la mese), capabil să suporte clima de la înălţimi mari (mesele astea au loc în cabane de ski cocoţate pe munţi înconjuraţi, în viziunea populară, cu gard electric) şi în stare să rezolve, pînă la desert, întreaga parte de logistică a complotului mondial. Care, din cîte îmi închipui, e ceva un pic mai greu decît organizarea unei conferinţe de presă pentru lansarea detergentului care scoate şi el toate petele din lume (şi aici miros o conspiraţie, revin mai încolo).

Cum se obţine dominaţia asupra omenirii? Dacă vreţi să încercaţi, iată cîteva sfaturi simple: fiţi misterios. Răspundeţi rar la interviuri. Atunci cînd o faceţi, nu trebuie să păreţi în nici un fel inteligent: chestia asta îi va convinge pe oameni că sînteţi, în realitate, un geniu. Faceţi-vă un sediu modest, dacă se poate într-o facultate, cum are Bilderberg Club. Şi, bineînţeles, propuneţi-vă lucruri mari.

Să vă dau un exemplu: agenda pe 2008 a clubului Bilderberg (mersi, wikipedia!) zice că liderii secreţi ai lumii s-au întîlnit să rezolve probleme cum ar fi desfiinţarea armelor nucleare, sărăcia din Africa, protecţionismul şi cîteva alte nimicuri cum ar fi conflictul cu lumea islamică (Afganistan, Irak, Iran).

Fireşte, toate au fost rezolvate, pentru că oamenii ăştia care conduc lumea din umbră chiar se pricep. Acum probabil că se concentrează pe lucruri mai serioase, cum ar fi modificarea orbitei pămîntului, pentru ca ţările care încă n-au fost de acord să-şi trimită ambasadori la guvernul ăsta global să moară pîrjolite sau îngheţate. Primul pas a fost deja făcut şi cred că nu puteţi da o altă interpretare cutremurului din Haiti, nu?


Eminenţele cenuşii, deşi domină lumea, sînt extrem de ocupate cu showbiz-ul. Domină în secret, dar simt şi ele, că oameni sînt, nevoia de un Oscar pentru efecte speciale. De-aia au regizat debarcarea pe lună (s-a întîmplat într-un studio, am citit eu pe un televizor, în aeroportul Otopeni, acum o săptămînă), de-aia au aruncat în aer nişte blocuri de birouri la New York. Probabil că nu ştiaţi, dar atentatorii erau pe mînă cu proprietarii altor blocuri, care voiau să crească chiria la ei! Altă conspiraţie globală se ocupă cu înfiinţarea unui regim socialist mondial. Ei îi merge din ce în ce mai bine, după cum se poate vedea cu ochiul liber: Coreea de Nord şi Cuba nu mai au mult pînă să ne spună ce artist să trimitem la Eurovizion. Conspiraţia globală a alimentelor modificate genetic a reuşit şi ea să pună în gură fiecărui cetăţean nu doar mămăliga din porumb dubios, ci şi două limbi şi trei rînduri de dinţi: un mic defect genetic pe care industria medicală îl va rezolva în curînd, umplîndu-se de bani cu ocazia asta. În fine, cea mai simpatică şi mai reuşită conspiraţie globală e cea a multinaţionalelor. Deşi ştim cu toţii că dacă laşi carne peste noapte în Coca-cola se topeşte, firma asta a găsit soluţia să ne facă să uităm consecinţele şi să mai turnăm pe gît un pahar. Unde? În stomac, şi el făcut din carne! Cumplit.

Acum vreo 80 de ani, Ilf şi Petrov povesteau despre activitatea a două cercuri literare concurente. Cele două îşi furau unii altora scriitorii cu prime grase pentru cărţi nescrise şi, în acelaşi timp, se acuzau reciproc de conspiraţii şi sabotaje. În final, cele două asociaţii au cedat nervos şi-au recunoscut onest că încă de la înfiinţare n-au făcut nimic altceva decît să se organizeze, drept pentru care n-a mai fost timp pentru nici un fel de creaţie literară. Am un sentiment că asta li se întîmplă şi altor conspiratori…

Observaţi un lucru interesant: nu există nici o organizaţie din umbră care să se ocupe cu lucruri bune. Şi asta deşi sînt o mie de ONG-uri bine intenţionate şi, probabil, cu mai mulţi membri influenţi decît orice club secret. Să deducem de aici că răul e mai uşor de făcut decît binele? Eu zic că asta ar vrea şi Ei să credem. Daţi articolul ăsta mai departe şi hai să ne organizăm!  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Autoturism de lux căutat de autoritățile din Polonia, descoperit de poliţiştii de frontieră în Portul Constanța Foto Poliția de Frontieră jpg
Autoturism în valoare de un milion de lei, căutat de autoritățile din Polonia, descoperit în Portul Constanța. Cine era șoferul vehiculului de lux
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au descoperit, pe 12 decembrie, în Portul Constanța un autoturism de lux căutat de către autoritățile din Polonia. Autovehiculul este evaluat la aproximativ 200.000 de euro.
image png
Dorel Vișan deplânge moartea lui Mircea Diaconu: „Marii artiști se duc și nimeni nu mai spune un cuvânt despre ei”
Dorel Vișan, afectat de moartea colegului său de breaslă și prieten Mircea Diaconu! Remarcabilul actor a acceptat să stea de vorbă cu Click! și să ofere o primă reacție legată de trecerea în neființă a lui Mircea Diaconu.
mircea diaconu jpg
Boala cruntă de care suferea Mircea Diaconu. Ce este cancerul de colon și ce simptome provoacă
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori și politicieni din România, a plecat dintre noi lăsând în urmă o carieră remarcabilă, dar și o poveste tristă despre lupta cu o boală nemiloasă.
tragerea la sorti M 2026 FIFA webp
Diana Lupescu si Mircea Diaconu jpg
Femeia alături de care Mircea Diaconu a stat 44 ani. „Dacă te-aș cere de soție, ce-ai zice?”
Mircea Diaconu, actorul care s-a stins din viață sâmbătă, 14 decembrie 2024, cu zece zile înainte de a împlini 75 ani, a stat alături de aceeași femeie timp de 44 ani. Cum a cucerit-o pe Diana Lupescu.
oala presiune jpeg
Cum să gătești sarmalele în mai puțin de o oră. Trucul știut doar de bucătarii din restaurante de lux
Sarmalele sunt cele mai cunoscute și mai delicioase preparate tradiționale din țara noastră. Însă, în ciuda gustului delicios al acestora, cu toții știm că trebuie să stea foarte mult pe foc pentru a se face așa cum trebuie. Din fericire, există un truc care ne ajută să le gătim mult mai repede!
mina marea neagra (11) jpg
Ambasada Rusiei, iritată de acuzațiile privind minele marine din Marea Neagră. Ce a transmis ministerul român al Apărării
Ambasada Federației Ruse la București a emis joi, 12 decembrie, un comunicat de presă prin care acuză Ministerul Apărării Naționale din România de „acuzații nefondate” împotriva Rusiei. Criticile au legătură cu minele din Marea Neagră.
banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.