Gunoaie, gîndaci, dube, ochelari şi fier vechi

Publicat în Dilema Veche nr. 577 din 5-11 martie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

● Doi oameni pe biciclete, din aceia care dau turul containerelor de gunoi în căutare de lucruri, se întîlnesc în faţa unei ghene. Unul are o bicicletă albastră, chiar destul de nouă, şi o ţigară în colţul gurii, lipită parcă acolo definitiv. Oare ei nu se consideră concurenţi în ale găsirii de valori prin gunoaie? Stau de vorbă, li se aud vocile rugoase, ca nişte buturugi tîrîte pe asfalt. Nu înţeleg ce-şi spun, deşi aş fi curios. Să fie o tacla „profesională“, despre ce a mai găsit fiecare? Sau or vorbi despre cunoscuţi? Despre vreme sigur nu discută. Afară sînt zero grade, dar asta nu pare să-i deranjeze în vreun fel. E limpede că ocupaţia lor nu lasă loc nici de chiul, nici de mofturi. Cel mult de vreo astfel de pauză de schimburi de păreri. Tot aşa cum stau corporatiştii la cîte o ţigară în faţa companiei. 

● Pe DN1 circula o dubă albă pe care scria cu litere vesele şi colorate: „Gîndăcelul“. Dacă te uitai mai bine, în altă parte era scris mai mic: „Dezinsecţie, deratizare, dezinfectare.“ Ahaa, deci gîndăcelul trebuie omorît. Duba mergea neobişnuit de repede. Păi, deh, poate tocmai ieşise la alergat de gărgăuni.

Prin Bucureşti am văzut o altă dubă. Mergea încet, pe la Piaţa Unirii, mai mult blocată prin trafic şi pe la stopuri. Nici nu părea să se grăbească, era ca la plimbare. Nu era pentru gîndăcei. În spate avea nişte geamuri mici şi fumurii, cu gratii. Pe ea scria „Poliţia“. Mi-a trecut prin cap că înăuntru ar fi putut fi Elena Udrea sau Dorin Cocoş, fiindcă era una din zilele în care ambii erau plimbaţi între arest şi tribunal sau invers. Recunosc că m-a trecut un fior. Un om obişnuit cu limuzinele luxoase, să se zdruncine cu duba aia, bucuros că mai poate zări cîte ceva din oraş... Pe viu, mecanismul justiţiei poate părea mai crud decît la televizor. 

● Pe elasticul de la ochelarii de schi ai unei fete scria „Simona“. M-am gîndit că poate aşa o chema şi că o fi apărut vreo firmă care să-ţi înscrie numele pe ochelari. Chiar, cum ar fi să ai propriul nume înscris pe ochelari, pe haine, pe stilou, pe fes... Cică, în Vietnam, dacă îţi cumperi ochelari de soare, după ce-i alegi, vînzătorul te întreabă ce marcă vrei să fie, Ray Ban, Gucci, Armani, Yves Saint-Laurent. Cînd te decizi către un astfel de nume celebru, omul vine cu eticheta respectivă, pe care ţi-o aplică pe ramă. Adică firma e pînă la urmă doar o etichetă, nu? Ce mai atîtea fasoane. Dar eu nu eram în Vietnam, ci în Austria, şi peste vreo oră am văzut altă fată pe al cărei elastic de la ochelari scria tot „Simona“. Trebuie să fie vreo firmă cu numele ăsta. 

● În celebra vale a Dorului din Bucegi, unde se schiază în fiecare an pînă prin aprilie şi chiar mai, pot fi văzuţi vechii stîlpi ruginiţi ai unor instalaţii de teleschi dezafectate. Unele au funcţionat cîndva, altele niciodată. Se pare că resturile lor nici la fier vechi nu pot fi duse, pentru că transportul pînă jos ar fi prea scump. Un telescaun, construit prin anii ’70, încă funcţionează. Nici rarisima revopsire a fiarelor şi a scîndurilor din care e alcătuit nu-i poate ascunde vîrsta şi degradarea. E pe cale să devină monument istoric. Lumea se întreabă cînd va rămîne doar un şir de stîlpi, aşa cum au rămas şi vechile teleschiuri. De cîţiva ani însă, el a fost dublat de un telescaun nou, cu stîlpi de aluminiu tubulari, cu perne moi şi copertină contra ninsorii şi a vîntului, care îşi urcă rapid schiorii (din ce în ce mai pretenţioşi) pe Valea Soarelui (paralelă cu Valea Dorului). Noua instalaţie, construită de o firmă din nordul Italiei (culmea, pe vremea cînd ministru al Turismului era Elena Udrea) a părut cît se poate de binevenită. Te făcea să te simţi ca în Alpi. La bază, deasupra aparatelor de verificare a cartelelor de intrare, sînt nişte panouri electronice pe care, în primul an de funcţionare, apărea scrisă temperatura. Acum, afişajul nu se mai aprinde. Lumea se întreabă dacă nu e cumva un prim semn pentru ceea ce va urma şi cît de repede se va şterge diferenţa dintre telescaunul nou şi cel vechi. Şi cînd noua construcţie va ajunge, la rîndu-i, un şir de stîlpi părăsiţi...  

O mare invenție – contractul social jpeg
O iluzie a lui Benjamin Constant
Partitura globalizării, interpretată cu patos în multe universități și în diferite cercuri de activiști din lume, are ca laitmotiv potențialul tehnologiei de a uni oamenii și de a înlătura diferențele de mentalitate, dincolo de granițele politice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Trenul de Luhansk
Dar ce te faci cînd conducerea țării tale decide că statistica poate fi contrazisă? Ajungi în trenul din Luhansk. Împrăștiat pe marginile unei gropi de obuz, ești contradicție inutilă. Atomi restituiți creației pentru reasamblare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Limitele parodiei
Dinaintea unui spectacol mai curînd grotesc, ca acela imaginat de Kremlin în noaptea dinspre 2011, avem dreptul să spunem, ca regina Victoria: „We are not amused!”.
Frica lui Putin jpeg
Unde este Rusia?
Și, în timp ce Putin pretinde în mod fals că Rusia luptă pentru ființa sa națională, Occidentul, uneori fără să-și dea seama prea bine, luptă (prin susținerea Ucrainei) cu adevărat pentru ființa sa morală.
AFumurescu prel jpg
Închiși în societatea deschisă
Noi, ăștia, muritorii de rînd, ne confruntăm, de o bună bucată de vreme, cu o problemă mai degrabă inversă: cum se face că ne simțim închiși într-o societate altminteri declarat deschisă?
Ronald Reagan   NARA   558523 jpg
Regina și președintele
Ploaia s-a oprit. Regina Elisabeta a II-a și prințul Philip s-au întors pe iahtul regal, unde i-au găzduit pe președintele Ronald Reagan și pe Prima Doamnă Nancy Reagan. Au sărbătorit împreună aniversarea nunții cuplului prezidențial american.
Iconofobie jpeg
Bucuriile prostului solemn
Prostul solemn este numai individul prezentului. Pe simplitatea sa fermecătoare, gospodărească, emanată dintr-o „filozofie a clipei”, se sprijină, ultimativ, întreaga istorie...
„Cu bule“ jpeg
Bîtă
Cînd ești bîtă, cu un punct din oficiu ai șanse să iei un 5 și cu note mai mari la alte materii poți chiar să treci. Dar ăsta nu e bîtă, e lemn.
HCorches prel jpg
Ce putem face pentru elevii ucraineni
Mă rog, e ceva mai complicat, dar în mare cam acestea sînt condițiile.
p 7 Cicero WC jpg
Capitalismul și regina
Monarhia poate fi criticată din multe puncte de vedere. Dar faptul că Elisabeta a II-a s-a privit pe sine într-o lumină smithiană și s-a străduit să fie un exemplu de simț al datoriei și de abnegație, pentru a domoli patimile populare, nu poate fi negat.
Un sport la Răsărit jpeg
Meciurile de tipul celui dintre Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf pot deveni mai interesante decît cele de fotbal?
Nu, stimabililor, toată ţara e un banc prost. Începeţi de la vîrful ei şi apoi să vă mai văd că strîmbaţi din nas la chivuţele astea!
Comunismul se aplică din nou jpeg
Canalele subterane peste care s-au creat universitățile
La Bologna se suprapun mai multe rînduri de civilizații, etruscă, celtă, romană, și apoi medievală, renascentistă și modernă.
Washington Gas service pnp hec 14600 14697v 02 jpg
Cine ajută pe cine
Pe subiectul energiei, România nici dacă ar vrea nu ar putea să ajute statele membre. De ce?
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Vladimir Putin se micșorează
Cere respect și primește dispreț. Sau, în cel mai bun caz, indiferență. Evenimentul istoric la care asistăm cu toții azi este micșorarea lui Vladimir Putin.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Note, stări, zile
Lăsînd ironia la o parte, inițiativa rezerviștilor SRI de a „sărbători” lupta bărbătească a Securității printr-un monument instalat chiar în curtea „ghilotinei” construite de ei apare bunului-simț drept halucinantă.
Frica lui Putin jpeg
Secolul XX continuă
Lumea noastră este deci foarte departe de „sfîrșitul istoriei”, adică de o lume non-conflictuală.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ungaria – afară din UE și NATO!
Atitudinea politică a Ungariei nu e lașitate, prostie sau egoism. E calcul asumat, e politică adevărată și articulată. E vremea să culeagă consecințele asumării.
lossy page1 640px Winston Churchill LCCN2006687122 tif jpg
Regina și prim-ministrul
Peste zece ani, în 1965, Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit a ocolit cu stil și grație protocolul, care spunea că suverana trebuie să ajungă ultima la orice ceremonie, sosind la funeraliile lui Winston Churchill înaintea familiei acestuia. În semn de prețuire.
Iconofobie jpeg
Pledoarie à contrecœur
Exact așa s-a întîmplat! Ipocriții m-au scos complet din viața lor care, prin iradierea stării de ipocrizie la scară mare, se dovedea a fi, pînă la urmă, viața întregii comunității.
„Cu bule“ jpeg
„Umpic”
Dacă româna nu ar fi o limbă standardizată, cu registre cultivate, ci doar una de circulație orală, cu multe instabilități și variații, umpic ar putea deveni relativ repede un nou cuvînt. Nu e cazul, desigur.
HCorches prel jpg
În pași de dans
Și chiar dacă sînt conștient că nu în toate liceele funcționează în acest fel, acolo unde lucrurile se întîmplă astfel pașii de dans ai unui eveniment de divertisment pot deveni, iată, cîțiva pași pe drumul vieții, într-o manieră formativă.
p 7 WC jpg
Recviem pentru un imperiu
Întrebarea care rămîne este în ce măsură durabilitatea Comunității Națiunilor a depins strictamente de longevitatea regretatului monarh și în ce măsură va putea fi ea menținută de succesorul reginei.
Un sport la Răsărit jpeg
După Serena, acum și Roger? Se încheie o eră?
Federer, în sine, era un sport. Sînt oameni care locuiesc într-un sport şi alţii care invită, ba nu, ordonă unui sport să locuiască în ei.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cînd ajungi să crezi în propria cacealma
De ce au făcut conducătorii ruși o asemenea greșeală? De ce s-au grăbit cu un război? Una din explicații ar putea fi că „specialiștii” în false povești (narative, cum s-ar zice astăzi) au început ei înșiși să creadă în ele.

Adevarul.ro

Factura energie - factura curent electric - facturi FOTO Mediafax
Ce spune Ciolacu despre compensarea facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la şcoală
Ciolacu, a afirmat, în privința compensării facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la școală, că de acest aspect va trebui să se ocupe ANRE, fiind reglementat prin legislaţie secundară.
coronavirus
Bilanț COVID. Mai puțin de 500 de cazuri noi în ultimele 24 de ore. Câte decese au fost raportate
Bilanț COVID. Un număr de 444 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, a anunţat, duminică, Ministerul Sănătăţii.
Liderul centralei nucleare Zaporojie, Igor Murașov, a fost răpit de forțele ruse. Foto: Twitter
Directorul centralei nucleare din Zaporojie, în „detenție temporară”. Informația, confirmată de AIEA
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă “detenţia temporară” a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Ihor Muraşov, transmite EFE.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.