Greyhound 2007

Publicat în Dilema Veche nr. 162 din 16 Mar 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Bun venit la frumosele zile de odinioară. Nu am mai mers cu Greyhound de la furtună încoace, dar schimbarea e uimitoare. Patru puşcăriaşi, cu tricouri albe şi jeans suflecaţi, s-au îndreptat către fundul autobuzului, urmaţi de cîteva femei tatuate, de varii vîrste şi dimensiuni, şi de doi copii. Eu m-am aşezat mai în faţă. Pe partea cealaltă a culoarului dintre scaune şedea o femeie între două vîrste, cu o fătucă de vreo 12 ani, iar în spatele ei - un bărbat cam de vîrsta ei, cu un puşti de 6 ani. Şoferul şi-a făcut numărul - ăla cu nu fumaţi, nu beţi, nu daţi muzica tare - şi am pornit. Femeile din spate s-au lansat într-un zgomotos exerciţiu, punctat cu obscenităţi la fiecare două vorbe, şi rîzînd de parcă ar fi spus cele mai spirituale lucruri din lume. Ceea ce spuneau - cum aveam să aflu de îndată ce am ciulit urechea - era că ele sînt împotriva poliţiştilor şi a lumii întregi, că sînt refugiate din New Orleans şi că n-or să înghită nici un rahat, de la nimeni. Făceau ca elicopterul, zgomot pe care îl absorbiseră din ziua în care fuseseră salvate pe calea aerului şi făceau mişto de Houston, unde locuiau acum. Se întorceau la New Orleans ca să-l ia din nou în stăpînire, pentru că n-or să lase nici un (introduceţi aici lista completă de denumiri rasiale jignitoare) să le ia ce-i al lor. Un copil începu să se smiorcăie şi maică-sa sau altcineva i-a strigat: "Ia mai taci în... mea din gură! Treci la culcare!". Chestia asta a fost urmată de ceva ce suna a palmă, spre aprobarea generală a hoardei gîgîitoare. Cam la jumătate de oră de astfel de voiaj, beutura sau drogul sau ce-o fi fost chestia aia, care le făcea atît de veseloase, se învîrtoşă şi mai şi, aşa că fumul de ţigară începu să se prelingă către noi prin autobuz. Şoferul o avertiză pe fumătoare să stingă ţigara, şi atunci cînd tot ce obţinu fu doar un potop de vorbe de ocară, dădu drumul la aerul condiţionat, aşa că întreg autobuzul deveni un soi de congelator. Nu le opri pe gîgîitoare, dar noi, ceilalţi, am îngheţat pînă la oase. Vecinii mei purtau o conversaţie cu voce joasă despre cît de proaste sînt şcolile din New Orleans şi cum or să plece ei din oraş, de îndată ce or să facă rost de bani. Am prins din zbor cîteva vorbe despre cum tratau autorităţile "comunitatea neagră" din New Orleans, dar sunau de parcă ar fi fost citite dintr-un ziar. Oamenii erau din clasa de mijloc şi se dădeau de ceasul morţii să demonstreze că nu au nimic în comun cu scandalul din spate. Cînd frigul deveni de nesuportat, mi-am luat canadiana din rucsac şi mi-am pus-o pe mine. Ceilalţi se chirceau şi atît. Părinţii se trăgeau mai aproape de copii, în căutare de puţină căldură. Dar nimeni nu spuse nici o vorbă, nici şoferului, nici scandalagiilor din spate. Frica domnea în autobuz. Autobuzul nu era nimic altceva decît un microcosmos al oraşului de azi. traducere de Ioana AVĂDANI

640px Boulevard Unirii jpg
Cu mîndrie despre România, cu luciditate despre români
România va construi și spitalele regionale și municipale (este greu de spus cînd), pentru că dacă acum este moda stadioanelor, cu siguranță va veni și cea a spitalelor.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Dependența de China
În discursul despre care aminteam mai devreme, Rishi Sunak propunea ca relațiile cu China să fie guvernate de acum înainte de un „pragmatism robust”.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Nota testamentară a lui Constantin Noica
S-au găsit, inevitabil, și hermenuți subtili, care să extindă „marasmul” nicasian asupra „discipolilor”.
Frica lui Putin jpeg
Dr.
Bine, dar de ce totuși au nevoie să-și pună la rever acest păcătos de dr.? Vanitate?
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Doar educația...
Și eu cred că responsabilitatea, respectul pentru ceilalți și hărnicia sînt valorile fundamentale pe care trebuie să le insuflăm celor ce vin după noi.
m simina jpg
Primul SMS din istorie
Fix treizeci de ani, așadar, de la primul mesaj scurt trimis (Short Message Sent) din istorie.
Iconofobie jpeg
Un demon atipic
Ambii reprezintă niște „realități” abstracte, imprecise, încărcate de mister și neclaritate semantică.
„Cu bule“ jpeg
Șofer de duminică
Popularitatea expresiei se reflectă în extinderea tiparului la alte ocupații.
HCorches prel jpg
Voi știți formula permanganatului de potasiu?
Așa era ea, o profesoară severă din cale-afară, la orele căreia nu se auzea nici musca.
radu naum PNG
Putem să vorbim despre un campionat prea mondial de fotbal?
Un minunat Panama-Oman va putea fi savurat la viitoarea Cupă Mondială. Sau un Brazilia – St. Kits şi Nevis, acolo să vezi distracţie! Nu s-au gîndit rău venerabilii.
p 7 WC jpg
Evitabila creștere a extremei drepte germane
Dar nu și în Germania, unde partidul de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD) are, deocamdată, un succes neînsemnat.
Comunismul se aplică din nou jpeg
De ce se opune Austria
Mi-am adus aminte atunci și cum o cunoștință din Oetz mi-a explicat odată că pe văile mai dinspre Elveția mă puteam întîlni cu oameni nesuferiți și încuiați.
O mare invenție – contractul social jpeg
Subiect de drept și drept subiectiv (I)
În limba engleză, termenul subject a rămas fidel sensului etimologic de supus.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Conferințele noastre, viitorul nostru
Cînd generația liceenilor de azi va ajunge la butoanele țării, sînt convins că ne va fi mai bine decît ne este acum!
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Presa acum 85 de ani și azi
Nu mai e vorba de o slujbă publică, destinată să lămurească în vreun fel pe privitor.
Frica lui Putin jpeg
Condiția de înger
abandonînd umanitatea pentru un scurt răstimp, a împrumuta aripile de la îngeri.
AFumurescu prel jpg
Interesul și fesul
Dacă nu mă credeți, întrebați-vă prietenii de pe Facebook, Instagram, Twitter, TikTok și ce alte rețele „sociale” vor mai fi fiind. În lumea virtuală.
m simina jpg
Abraham Lincoln de Ziua Recunoștinței
Abraham Lincoln este primul președinte american care a salvat un curcan de la sacrificare, dar nu cu ocazia Zilei Recunoștinței, ci de Crăciun.
Iconofobie jpeg
Întîmplări întîmplătoare
„Întîmplările” sînt piesele unui puzzle imens ce creionează o imagine aflată dincolo de puterea noastră de cuprindere.
„Cu bule“ jpeg
Vechea gașcă
Originea cuvîntului nu a fost lămurită, deocamdată.
HCorches prel jpg
Nu-i cazul să renunți
Din fericire, chiar și în cadrul acestor formări pe care le mai susținem, constatăm că numărul acestor profesori este în scădere.
p 7 WC jpg
Libertate de expresie pentru cine?
Expresia lui Musk „într-o manieră sănătoasă” permite o gamă largă de interpretări, unele dintre ele foarte restrictive pentru libertatea de expresie.
radu naum PNG
Comunismul se aplică din nou jpeg
Bucureștiul văzut cu alți ochi
Bucureștiul acela, bombardat de americani și apoi și de germani, era încă frumos și bogat.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.