Greta

Publicat în Dilema Veche nr. 815 din 3-9 octombrie 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Unii o susțin pe Greta Thunberg cu o ardoare care-ți dă fiori. Nu e nici o îndoială că acești susținători iubesc planeta și ființele umane aflate pe suprafața ei. Dar, cînd vezi anumite fețe, parcă n-ai vrea ca posesorii lor să te iubească și pe tine. Oamenii ăștia nu fac parte din lumea celor cu care ai sta de vorbă, la un pahar. Pe figurile lor se vede că, dacă ai încerca să-i contrazici o secundă, ai fi în mare pericol. Ba încă nici n-ai apuca să-i contrazici. Ar fi suficient să formulezi ceva microscopic diferit de felul în care o fac ei, și te-ai ars. Simți c-ar fi în stare să te scalpeze. Să te facă bucățele. Să te linșeze. Sau să te disprețuiască atît de mult și de veninos, încît să-ți ceri de unul singur ghilotina. Decît să suporți privirile alea în care ești degradat de pe orice treaptă a umanității, mai bine îți pui singurel ștreangul de gît. Nu înainte de a-ți agăța și un carton (bineînțeles că din hîrtie reciclată) pe care ai scris cu mînuța ta: „Nemernic inconștient, sclav al corporatismului, bestie sinistră care nu crede în încălzirea globală“.

Adică tu poți să fii chiar un ecologist convins. Un mare iubitor de natură. Unul care vrea să salveze lumea. Poate chiar colectezi selectiv, participi la campanii de plantat copaci și adunat gunoaie, nu folosești pungi de plastic, nu lași apa să curgă la robinet în timp ce te speli pe dinți, faci ce poți pentru a-ți reduce amprenta de dioxid de carbon. Nu e suficient. Trebuie să crezi în încălzirea globală. Să crezi cu tărie, să se vadă pe fața ta că n-ai nici un dubiu. Nu contează nimic altceva. Credința e primordială. Nu ceea ce faci pentru a fi mai bine pe planeta asta. Ești atît de păcătos încît pui o nuanță în discurs? Gata! Orice virtute ecologistă ai crede că ai avea se șterge din oficiu. Ești trecut în tabăra celor care vor arde în focul etern al efectului de seră. Acești fundamentaliști care transformă figura Gretei Thunberg în icoana dedesubtul căreia mărșăluiesc pe marile bulevarde ale capitalelor lumii sînt la fel de schimonosiți ca orice fundamentalist. Ei cred cu toată ființa. Nu mai au loc în suflete pentru nimic altceva. Greta e o figură mesianică, iar încălzirea globală e singura lor rațiune de a exista. Dacă, printr-o minune, problema asta s-ar rezolva, acești oameni n-ar mai avea nici un motiv să respire. S-ar trezi în culmea disperării, fără o cauză.

Alții o urăsc pe Greta Thunberg cu toată ființa lor. Nu contează că e o fată, că are 16 ani, că n-au vorbit cu ea niciodată, că n-o cunosc personal, că au văzut-o doar pe la televizor. Ei o urăsc. Pentru că li se pare un diavol marxist care vrea să se cuibărească, să se insinueze în icoanele sfinților adevărați. E un demon al noii ordini mondiale, un drac ascuns într-o rătăcită, într-o bolnavă din Scandinavia. Cei care o urăsc pe Greta Thunberg îi expun diagnosticele și vorbesc despre sănătatea ei mintală, așa cum ar spinteca un corp uman, i-ar scoate organele și le-ar ridica triumfător spre cer, cu mîini tremurînde, lăsînd sîngele să le picure pe fețe. Cruzimea și delirul lor pot fi cu greu cuprinse în cuvinte. Mii de comentarii mai întunecate decît orice coșmar năvălesc pe Facebook, aidoma gîngăniilor și șerpilor din filmele de groază. Cu toții au devenit specialiști în autism, sindromul Asperger, ADHD, tulburări de personalitate, psihiatrie generală, psihologie socială, tehnici de manipulare în media și, bineînțeles, teoria conspirației. Toți știu ce are „fata aia“. Toți au consultat-o urgent, văzînd-o la televizor. „E un monstru“ care vine dintr-o lume dereglată, că așa e „la ei, acolo“. Te tîmpești de la noaptea polară, de frig, de zloată, ești într-o continuă depresie, bei alcool în loc de apă și faci copii „defecți la cap“, care au ceva de spus în societate. Că așa e în părțile alea. Lumea „s-a tîmpit“ și le dă dreptul copiilor să aibă și ei păreri.

Toată ura adunată în sufletele înecate de umilință, de vinovăție niciodată recunoscută, de frustrări adînci și de resentimente abisale, toată mizeria asta de nedescris se revarsă pe o copilă de 16 ani, care apare la televizor și vorbește despre salvarea lumii în care trăim. Iar cruzimea cu care unii năvălesc asupra ei în rețeaua socială, în discuții între cunoscuți și prieteni, o depășește cu mult pe cea a prădătorilor care se luptă pînă la ultima suflare în preajma unei prăzi inerte. Toate traumele copilăriilor, suferințele ascunse ale unor vieți care se consideră neîmplinite, fantasmele înspăimîntătoare, întregul cortegiu al gîndurilor dătătoare de fiori, tot puroiul ăsta dă năvală afară. Pentru că a găsit o victimă. Cu cît mai fragilă e ea, cu cît mai vizibile sînt vulnerabilitățile ei, cu atît mai feroce sună grohăituirile haitei însetate de sînge. Doar pentru că se poate. Numai pentru că e un prilej excepțional de a urina triumfător pe o victimă care e lipsită de orice șansă de a se apăra.

Mai sînt și cei cărora nu le pasă de Greta Thunberg. Cei care rămîn indiferenți. Unii o fac în mod autentic. Se uită la spectacol și tac. Alții mimează indiferența, tocmai pentru a ieși în evidență. Ei sînt indiferenții zgomotoși. Cei care vor să se știe despre ei că sînt calmi, neclintiți, total insensibili față de frămîntările prostimii. Ei nu mușcă momeala. Sînt mai isteți și se așază într-un loc de unde se văd bine taberele fundamentaliștilor. Dar țin morțiș să se știe public și să rămînă consemnat faptul că ei n-au mușcat. Greta asta e foarte enervantă, în multe feluri, pentru multă lume. Orice-ai face, tot trebuie să te poziționezi față de ea. Fie că vrei, fie că nu. Iar indiferența zgomotoasă, anunțată, e și ea o poziționare. La felul în care trăim acum, devine total neimportant ce mai are de zis cel care iese-n față. Actul ieșirii ocupă toată scena. Nu mai apucă nimeni să spună ceva. Vacarmul pornește imediat.

O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.
index jpeg 6 webp
„Poleiala” de pe Selly
În ultimii doi ani, am ciulit urechile la știrile despre Selly, încercînd să-i urmăresc traiectoria.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
De ce se depărtează românii de UE
Niciodată în istoria ei n-a avut România o perioadă așa lungă de prosperitate și dezvoltare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Feminitate și destin
Destinul converteşte „ordinea“ naturală (şi pe cea divină?) în viaţă, în dinamism imanent, în armonie de inanalizabile.
Frica lui Putin jpeg
Telefonul mobil
Ca să rezumăm printr-o imagine totul: ducem o viață de anexă a telefonului mobil.
index jpeg 5 webp
Una dintre cele mai inteligente femei din secolul al XIX-lea
Nu au trecut prea mulți ani, vreo cinci să fi fost, și Elena Ghica a mai urcat un munte, a mai ajuns pe un vîrf: pe Mont Blanc.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Iconofobie jpeg
Despre „dinamicile” literare
Dinamica trecutului face loc unei noi dinamici analitice, mult mai sofisticate decît odinioară.
„Cu bule“ jpeg
De la pivniță la cîrciumă
Circulă în ultima vreme, în articole jurnalistice și în postări care le preiau conținutul și formulările, o explicație fantezistă pentru originea expresiei beat criță.
HCorches prel jpg
Dragul meu fiu,
Cînd Selly avea vîrsta ta, avea în cont mai mulți bani decît valorează tot ce familia ta a adunat de-a lungul timpului.
IMG 8779 jpeg
Dacă xenofobia nu-i rasism, fotbalul e sport?
Aşa că, o fi fotbalul un sport, doar că voi, care intraţi, lăsaţi orice toleranţă! Dacă ar fi privit mai atent, Virgiliu ar fi găsit în dantesca lui coborîre cohorte de driblangii.
p 7 WC jpg
Va reconsidera Biserica Catolică doctrina despre contracepție?
Unii dintre teologii catolici de prim rang care au participat la dezbatere au sugerat că utilizarea anticoncepționalelor poate fi, în anumite circumstanțe, legitimă.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Diferențe
Dacă ar fi să fac o comparație, Val Gardena, de exemplu, e o zonă de schi în Italia în care pîrtiile legate între ele însumează 500 de kilometri.

Adevarul.ro

image
Vietnamezii din Timișoara, filmați când prind popândăi pentru a-i mânca. Animalele sunt protejate de lege VIDEO FOTO
Mai mulți cetățeni vietnamezi, care locuiesc în căminul fabricii Smithfield de pe strada Polonă din Timișoara, au fost filmați în timp ce săpau pe un câmp și prindeau popândăi.
image
Revelațiile unor unguri în România. „Până la urmă, m-am înșelat în privința Transilvaniei și a lor”
Zsolt și Daniel sunt doi tineri din Ungaria care au vizitat pe rând România și au vorbit despre surprizele pe care le-au avut în momentul în care au ajuns să cunoască români și chiar să-și facă prieteni.
image
Care sunt cele 3 zodii care mint fără nicio remuşcare
Din punct de vedere al horoscopului există zodii care sunt mai mult sau mai puţin predispuse a se regăsi pe lista mincinoşilor.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.