Gogoşile de la Sky News

Publicat în Dilema Veche nr. 652 din 18-24 august 2016
Comunismul se aplică din nou jpeg

Ştim deja povestea cu echipa de filmare de la Sky News care, în frunte cu jurnalistul Stuart Ramsay, a făcut un documentar despre niște indivizi din România care, chipurile, ar fi fost gata să vîndă oricui arme de război. În urma unei anchete, procurorii români au spus că documentarul a fost regizat, că „traficanții“ ar fi fost niște simpli vînători, că armele erau deținute legal, că nu erau de război, ci de vînătoare… Exact ca în celebrul banc pus pe seama Radio Erevan: nu era Volgă, ci bicicletă, și nu i s-a dat, ci i s-a luat. Postul britanic și Ramsay însuși continuă să declare că totul a fost real și că n-au plătit pe nimeni pentru a spune replicile filmate. Scandalul nu are încă o concluzie oficială definitivă sau o încheiere în justiție. Nu avem deci, deocamdată, niște dovezi irefutabile și nu știm chiar exact ce s-a întîmplat acolo. Mie, unuia, însă, varianta unei înscenări din partea jurnaliștilor britanici mi se pare cît se poate de plauzibilă. Am constatat de-a lungul vremii că presa din această țară e paradoxală. Deși considerată, în general, pe bună dreptate, o culme a seriozității (reputată în întreaga lume pentru rigoare, corectitudine, imparțialitate, informație relevantă și de calitate), poate furniza uneori și cele mai crunte neadevăruri sau falsuri. Poate fiindcă, așa cum se spune, dracii își fac de lucru mai degrabă pe lîngă mănăstire decît la cîrciumă. Nenumărate sînt scandalurile în care au fost implicați jurnaliști sau întregi instituții mass-media din Marea Britanie.

Lucrînd ani de zile sub rigorile de seriozitate ale presei anglo-saxone, nu mică mi-a fost mirarea cînd, în apropierea momentului aderării României la UE, la biroul BBC de la București au început să vină jurnaliști de la departamentele de limbă engleză care cereau colegilor români să-i pună în legătură cu români care ar fi dorit să plece în Marea Britanie. Cum ne amintim, de pe atunci exista în Anglia obsesia și teama de o invazie a românilor și bulgarilor, de îndată ce ar fi fost eliminate vizele. Și chiar jurnaliștii de la ultraseriosul BBC încercau să se înscrie în acest trend (creat probabil tot de presă), să demonstreze cu orice chip că românii sînt un potențial pericol pentru Marea Britanie. Cu alte cuvinte, umblau după reportaje a căror concluzie era deja trasă. Dacă le spuneai că nu cunoști personal români dornici să ajungă cu orice preț dincolo de Canalul Mînecii, erau dezamăgiți sau neîncrezători. Căutau și așa-numiți fixers, adică intermediari autohtoni pe ca­re-i plăteau pentru a le facilita legăturile cu localnicii. E o practică obișnuită. Dar cînd ai fost trimis pînă în România cu avion, cazare, diurnă și ai primit și buget din care să plătești niște „ghizi“ locali, multe se pot întîmpla. Și nimeni nu vrea să se întoarcă în redacție cu mîna goală.

Nu știu ce au făcut pînă la urmă acei jurnaliști. Mi-aduc însă bine aminte cum, în ziua eliminării vizelor, aeroporturile britanice au fost într-adevăr luate cu asalt, dar nu de către milioanele de români și bulgari dornici să ia locurile de muncă și ajutoarele sociale ale englezilor, ci de jurnaliști locali care așteptau invazia. Au fost complet decepționați. La cinci luni după aderare însă, în aprilie 2007, niște jurnaliști chiar de la BBC au fost acuzați că au realizat un reportaj fictiv despre emigranții români care s-ar fi instalat cu corturile în Hyde Park. Chiar protagonistul reportajului a declarat că totul a fost o înscenare pentru care ar fi primit bani. BBC n-a negat niciodată această acuzație. Și e vorba de o instituție publică ale cărei standarde deontologice sînt probabil cele mai înalte din lume. Sky News e doar o instituție mass-media privată, patronată de omul de afaceri Rupert Murdoch. De aceea spun că nu mă miră deloc eventualitatea unei trucări a documentarului în cauză. Dacă așa este, tragerea la răspundere a „regizorilor“ s-ar putea dovedi destul de complicată, mai ales în condițiile în care jurnalismul mondial pare că devine o afacere tot mai depărtată de realitate și tot mai apropiată de ficțiune.

În altă ordine de idei, nu pot să nu constat că, striviți ani de zile de rigorile corectitudinii politice cu toate ipocriziile ei, jurnaliștii britanici au găsit o supapă. Românii și bulgarii sînt calul de bătaie perfect. Albi și europeni fiind, dacă-i faci responsabili de toate relele nu te încadrezi în nici una din formele de discriminare sau rasism clasice și rapid taxabile. E relativ lipsit de riscuri să dai în ei. Și cînd nu găsești motive reale (care, fie vorba între noi, ar fi destule), e mai simplu să exagerezi sau să inventezi. Aș zice că există și o importantă „cerere“ pentru așa ceva din partea unui segment semnificativ al societății britanice. Nu știu dacă neapărat de țapi ispășitori au nevoie, cît mai ales de gogoși. Se pare că au început să le placă tare mult gogoșile frumos ambalate. Căci ce altceva a fost Brexitul? Să nu uităm că unul dintre „ambalatori“ a fost Boris Johnson, cel care pe vremuri era dat afară de la The Times pentru minciunile pe care le scrisese acolo și care, după ce a devenit corespondentul The Daily Telegraph pe lîngă Comisia Europeană, a fost acuzat de colegii de breaslă că făcea relatări „coafînd“ realitatea sau chiar falsificînd-o. Nu mai înțeleg bine ce se întîmplă azi în Marea Britanie, dar mă gîndesc că, după Boris Johnson, următorul ministru de Externe al Majestății Sale ar putea fi Stuart Ramsey.

O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.
image png
Inteligența Artificială și ambiția personală
Riscul de a cădea în groapă e mai mare atunci cînd privirea e întotdeauna spre orizont.
image png
Neo-religii
Trăim deci în epoca neo-religiilor. (Asta cît ne vor mai lăsa ele să trăim...)
image png
Note, stări, zile
...Și, dacă ai noroc, ideea revine la tine tocmai cînd gîndești aceste lucruri.
image png
Inamicul public numărul 1
Să ne ferească Dumnezeu să ajungem să decidă opinia publică totul!
image png
Algoritmul istoric al jacardului
N-ai zice că-i vreo legătură. Istoria, însă, o țese subtil.
image png
image png
Toți sîntem puțin luați
Elevii merită un mediu educațional sigur și stimulativ.
image png
Marca urs
Ecourile publicității se sting totuși, în timp, lăsînd în urmă fragmente pitorești, dar efemere.
p 7 Drapelul Partidului Republican din SUA WC jpg
Regula neoliberală a minorității
Nouă însă probabil că ne pasă.
image png
Echipa de fotbal proaspăt calificată la Euro 2024 ar putea deveni chiar bună?
Dacă mai întîrzie puţin se trezesc bătrîni. Ce îi ajută? Nu au viciile generaţiilor trecute.
image png
Jucării și steaguri
Mă tem că aici diferența față de americani nu e doar de formă, ci și de fond.
image png
Despre apartenență: între liniște și îngrijorare
Patriotismul constituțional ar deveni astfel legătura de apartenență care solidarizează comunitatea, pe temeiul libertății.

Adevarul.ro

image
Criticile unui american îndrăgostit de România. „Acele creaturi cretacice cred că mai trăim sub Ceaușescu“ VIDEO
Un american a povestit pe YouTube lucrurile care le detestă la țara sa adoptivă, România. Totuși, el susține că se simte bine aici și că este îndrăgostit de România, dar nu poate închide ochii la unele probleme.
image
Dr.Vlad Ciurea, despre un obicei banal care poate ucide: „Este adevărat, mai ales dacă persoana este și hipertensivă”
Deși la prima vedere poate părea inofensivă, o ceartă între două persoane se poate încheia tragic. Emoțiile puternice și furia creează condițiile propice unei afecțiuni, care, în unele cazuri, poate fi fatală.
image
Motivele pentru care România are apartamente nelocuite. „Nu ține de vreo criză imobiliară“
Tot mai multe locuințe sunt nelocuite în marile orașe ale României, deși criza imobiliară despre care vorbesc mulți nu a sosit, cel puțin deocamdată. La mijloc ar fi vorba despre alte fenomene.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic