Globalizare cu G

Publicat în Dilema Veche nr. 413 din 12-18 ianuarie 2012
Globalizare cu G jpeg

Google a introdus nu foarte de mult aşa-zisa căutare instantanee şi ceea ce se numeşte interogarea intuită. Pe scurt, cînd cauţi ceva, înainte să scrii cuvîntul întreg, motorul de căutare ţi-l sugerează şi deja afişează rezultatele, „intuind“ ceea ce vrei să cauţi. De multe ori, sugestia este corectă şi timpul de căutare se reduce. Google, motorul de căutare cel mai folosit din lume, a ajuns să sugereze o variantă de cuvînt, chiar după prima literă tastată. Yahoo! nu reacţionează decît după cel puţin trei litere introduse. 

Evident, intuiţia Google e bazată pe o contorizare statistică a căutărilor şi e de presupus că firmele comerciale se bat din greu să cîştige întîietatea în sugestiile de căutare furnizate de acest motor.

Pentru că, uite-aşa, dacă scrii un simplu i, Goagăl îşi închipuie deja că, cel mai probabil, te-ai gîndit la Ikea. Cu alte cuvinte, în zilele noastre, i nu mai vine de la Ion, ci de la Ikea. Ca şi la noi, şi la francezi şi, bineînţeles, la suedezi, i vine tot de la Ikea, şi în nici un caz de la iluminismo sau de la Ibsen. La englezi şi la italieni însă, Ikea apare abia pe locul al doilea, după itv (site-ul unei cunoscute televiziuni britanice), respectiv INPS (Institutul Naţional al Pensiilor din Italia). 

Nici g-ul de la noi nu mai e, ca odinioară, de la Gheorghe, ci chiar de la Google. Asta e valabil şi la francezi, şi la englezi, şi la nemţi, şi la italieni, şi la spanioli, şi la mai toată lumea. La fel de universal pentru căutarea care începe cu litera y este YouTube, tot aşa cum pentru litera f este omniprezentul Facebook. Evident, w este, prin mai toată Europa, cu rare excepţii, litera de început de la Wikipedia.

Ce să mai spunem însă, că nici d nu mai vine de la Dumitru (şi nici măcar de la Dilema veche), ci de la dex, tot aşa cum m nu vine de la Mitică al nostru, ci de la mail, în vreme ce, la englezi, m e de la marks & spencer. B-ul nostru e de la bestjobs (dramă mare cu slujbele astea schimbătoare de la noi!), în vreme ce la englezi, abia ce formezi această literă că-ţi şi apar stabilele bbc, bbc news, bbc iplayer sau bbc weather. În mod surprinzător, la noi z dă drept rezultat ziare (ca şi cum lumea ar mai fi încă interesată de aşa ceva) şi abia pe locul al doilea apare firma Zara, cea care se află în topul preferinţelor din Marea Britanie, Franţa, Spania sau Italia. J la români e de la jocuri – bineînţeles, calculatorul e şi pentru jocuri (online). Tot aşa e şi la francezi – jeux, iar la englezi, atunci cînd tastezi litera p apare play, ceea ce e perfect logic.

Dar ce ne facem cu litera p de la noi? Ei bine, dacă la francezi rezultatul dat de această literă e pages jaunes (la noi paginile galbene sînt cam demodate), în româneşte apare... nu, n-aţi ghicit, nu e ce credeţi, Google e o instituţie respectabilă. Aşadar, la o căutare după litera p, pe portalul nostru de Google apare ceva ce ar trebui să fie cît se poate de decent. Dar, culmea ironiei, chiar dacă Google n-a sesizat, e totuşi vorba de ceva care a devenit de o maximă obscenitate – şi anume programe tv. Cu p de la program. 

În fine, ce să mai spun? Poate că, pentru k, la noi apare kiss fm, iar la britanici kindle, adică o tabletă specializată în citirea de cărţi în format electronic. De remarcat şi că, mai peste tot, pentru e apare eBay, celebrul site de licitaţii online, care la noi însă nu există între primele patru locuri. 

Dacă sînteţi curioşi, restul alfabetului vă stă la dispoziţie. Şi, sigur, nimic nu e bătut în cuie, totul se poate schimba extrem de repede în funcţie de căutările a zeci de milioane de oameni. Dar, în definitiv, în urmă cu doar cîţiva ani, cîte dintre cuvintele sau mărcile de mai sus existau ori ne erau cunoscute?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

dresaj caini   foto pixabay jpg
Câinii pot comunica prin apăsarea butoanelor? Ce au descoperit cercetătorii care au urmărit comportamentul a mii de exemplare
Comportamentul câtorva mii de câini, ale căror apăsări de butoane au fost înregistrate folosind o aplicație, a fost urmărit de cercetători, ajungându-se la concluzia că animalele înțeleg semnificația cuvintelor utilizate mai frecvent pe aceste plăci de sunet, scrie The Washington Post.
image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.
ianis hagi rangers profimedia jpg
cat jpg
Miracol chiar înainte de sărbători: Un motan a fost găsit și s-a reunit cu stăpânul său după 11 ani. VIDEO
Aceste sărbători vor rămâne pentru totdeauna în memoria lui Dave Dexter, un tânăr din Statele Unite, care și-a regăsit motanul pierdut în urmă cu mai bine de un deceniu.