Gîlceava cu juristul din mine

Publicat în Dilema Veche nr. 440 din 19-25 iulie 2012
Înăuntru i leopardul jpeg

Juristul din mine a amuţit. Se tot scotoceşte prin toate buzunarele de ceva socoteală pe care s-o dea acelora care mă chestionează dacă, în România contemporană, dreptul mai este o ştiinţă. Şi, dacă da, cui (mai) foloseşte. Pus la colţ de rechizitoriul privirilor condescendent-ironice, juristul meu găseşte că cea mai bună apărare e atacul şi îşi începe pledoaria la megafon, în faţa unei adunări plictisite şi resemnate: da, da, clamează el furios, dreptul e o ştiinţă, e matematica ştiinţelor sociale, dreptul e echivalent cu rigoarea şi cu spiritul cartezian, e fratele geamăn al logicii, filozofia dreptului e cea mai fascinantă ramură a filozofiei, dreptul e şansa convieţuirii noastre laolaltă şi garanţia împotriva riscului de implozie socială. Da, oameni buni, dreptul înseamnă pace, vorba lui Kelsen, iar justiţia este, cum spunea Cicero, regina şi stăpîna tuturor virtuţilor. Da, dreptul este inviolabil, indivizibil, inalienabil. Da, dreptul este arta binelui şi-a dreptăţii.

Mă uit la juristul din mine cu compasiune. În zilele astea, el se agită ca Don Quijote, vorbeşte de unul singur, pledează în faţa unor tribunale imaginare şi sare, cu toată fervoarea, în apărarea dreptului, Dulcineea lui. Îl apuc de umeri, îl strîng în braţe cu drag, dar încep să zbier şi eu: omule, în ţara ta, dreptul e strîmb. E strîmb din născare, strîmb în interpretare, strîmb în aplicare. O să-ţi explic pe rînd, idealist şi naiv ce eşti.

Drept-strîmb din facere. În România de azi, dreptul se naşte în două maternităţi: una e zisul Parlament, alta e zisul Guvern. Zisul Parlament emite legi, zisul Guvern – ordonanţe zise de urgenţă. Dacă ar fi să numărăm ordonanţele de urgenţă născute în maternitatea Guvern în ultimele două decenii, ai zice că eşti un tip călit: trebuie că ai înfruntat ceva războaie, ciume, cutremure, tsunami şi alte cataclisme, de vreme ce ai ajuns să gestionezi atîtea stări excepţionale. Deh, dreptul-dulcinee în vremea holerei... Şi-apoi, bătrîne, cine e Legiuitorul (cu majuscule) la a cărui „voinţă“ născătoare de logice norme te raportai tu în interpretările tale din vremea studenţiei şi-n a cărui „lumină şi înţelepciune“ te îndemna profesorul Deak să te încrezi? Cumva domnul burtos şi mustăcios, deschis la trei nasturi peste pîntec, mirosind a sudoare şi-a condamnări penale?... Ori plictisitul care consultă tabloide în timpul dezbaterilor parlamentare?... Cumva „reprezentantul alegătorilor“, care absentează protestînd că programul de legiferare are loc în timpul programului lui de somn?... Sau poate cîntăreaţa de muzică a poporului, compunîndu-şi maneaua pentru nunta de sîmbătă?... Auzi tu, „voinţa, lumina şi înţelepciunea Legiuitorului“... Cumva voia Legiuitorului-Guvern de-a emite ordonanţe în oglindă cu legi neconstituţionale ca să dribleze Curtea în speranţa că merge şi-aşa?... Sau poate vrerea Legiuitorului-Parlament exprimată de absenteişti, traseişti şi afacerişti?... Să-ţi spun eu, coane, distanţa dintre voinţa poporului şi cheful reprezentanţilor lui a devenit cosmică, iar dreptul tău, fructul concubinajului incestuos al Parlamentului cu Guvernul, născut de două moaşe, se plimbă prin ţară cu buricul netăiat.

Drept-strîmb în interpretare. Dreptul nu mai este o ştiinţă, prostule. Ca să fie o ştiinţă trebuie, înainte de toate, să fie respectat ca atare. Iar primul semn de respect al profanului în faţa acestei ştiinţe ar fi „ştiu că nu ştiu nimic“. Adică necesara modestie a omului care nu e medic, dar care îşi dă seama că nu tratează cancerul cu aspirină. Or, la noi, tinere, toată lumea ştie tainele dreptului, e simplu, gata, ne-am prins. Ţara e plină de doctori în drept, dottore. Studiourile TV sînt înţesate de constituţionalişti care, seară de seară, molfăie silogisme juridice, regurgitează principii de drept şi-apoi oftează adnotări ca nişte sîrguincioşi jurisconsulţi pe marginile plasmelor 3D: hermeneutica juridică postmodernă a analiştilor de televiziuni, ulpienii şi papinienii contemporani. Teoria retroactivităţii?... Ooo, las’ pe mine, că-ţi spui eu. Specialia generalibus derogant?... Ooo, mă pricep, că doar latina-i limba noastră maternă şi din romani cu mîndrie ne tragem. Statutul Curţii Constituţionale?... Ooo, nici un secret, am scris deja o sumedenie de articole de presă pe subiect, surse bibliografice inconturnabile.

Drept-strîmb în aplicare. Naivule, tu chiar mai crezi că nimeni nu-i mai presus de lege? Nu te mai iluziona, îţi arăt eu o grămadă de inşi pentru care legea-i un lătrat de cîini de pe lîngă caravană. Tu chiar ai încredere că unde-i lege nu-i tocmeală? Pufarezule, ăsta-i doar un proverb bun pentru manualele de română de-a patra. Livrează-l drept argument împotriva reprezentanţilor poporului care negociau zilele trecute cu ce tip de ciubote să calce peste norme legale sau chiar constituţionale. Or să-ţi rîdă în nas, credul ce eşti. Te îmbeţi cu principiul autorităţii lucrului judecat asociat unei hotărîri judecătoreşti irevocabile?... Apă rece, camarade, uită-te la inşi condamnaţi penal prin hotărîri irevocabile şi care, totuşi, votează în Parlament. Pretinzi că nu poţi trimite pe cineva în puşcărie fără probe?... Uită-te la mult mediatizata condamnare a unui cetăţean împotriva căruia judecătorii au admis că nu au „dovezi directe“, ci doar prezumţii rezultînd din starea de fapt. Zici că dreptul european face parte din dreptul intern şi că România trebuie să-şi respecte obligaţiile asumate prin tratatele comunitare? Aiurea, legislaţia Uniunii Europene e un amalgam de sfaturi şi recomandări, iar nouă nu ne place să primim sfaturi şi recomandări de la nimeni, că doar nu sîntem paşalîcul lor. Moşule, în concluzie, dreptul se aplică după cum vrem noi, cei de la butoane (of, Doamne, murim după expresia asta!), e dreptul nostru, al nostru, eu te-am făcut, eu te omor.

Alter ego drag, dreptul tău răsuflă din greu şi se zvîrcoleşte epileptic ca un păianjen victimă a propriei pînze, sîngerînd intens, autodevorîndu-se. Don Quijote, drept-Dulcineea ta e o tîrfă.

Florentin Ţuca este managing partner la casa de avocatură Ţuca Zbârcea & Asociaţii.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (28) jpg
PSD, în derivă înainte de alegerea președintelui: fără direcție și cu disensiuni interne. Ce șanse are valul european din partid?
În mijlocul luptei electorale, PSD se confruntă cu una dintre cele mai tulburi perioade din istoria sa recentă: fără o direcție clară și măcinat de disensiuni interne, partidul pare paralizat între scenariile post-alegeri și presiunea unei decizii decisive pentru turul II.
Aldrich Ames, SURSA FBI jpg
Aldrich Ames, „cârtița” care a distrus rețeaua CIA din Europa de Est. Povestea celui mai dăunător agent dublu din anii '90
Aldrich Ames, un fost ofițer CIA, arestat în 1994 și condamnat pe viață, este considerat unul dintre cei mai dăunători spioni din istoria SUA. Din 1985, a vândut secrete către URSS pentru milioane de dolari. A compromis astfel zeci de misiuni și a dus la moartea mai multor agenți occidentali.
Traseul mocăniței de pe Valea Bistriței din Oltenia de sub Munte Foto Florin Stoican facebook
Mocănița oltenească: legendarul tren care ar putea deveni unica atracție de acest fel de la sud de Carpați. „Mocănițele României”
O veche cale ferată industrială din Oltenia ar putea deveni prima mocăniță turistică din sudul Carpaților, revitalizând Valea Bistriței din județul Vâlcea.
1 cancer de vezica urinara jpg jpeg
Obiceiul foarte des întâlnit în rândul oamenilor care crește riscul de a suferi de cancer la vezică urinară
Există un obicei foarte răspândit în rândul multor oameni care, deși este acceptat social, poate crește semnificativ riscul de a dezvolta cancer la vezica urinară.
Masini de lux  Sursa Freepik com jpg
Mașini scumpe, vieți modeste: obsesia românilor pentru aparențe. „Mulți nu vor să pară săraci, pur și simplu”
Provocați pe rețelele sociale, mulți români au povestit cu mândrie cum și-au cumpărat mașini de lux de peste 35.000 de euro. Alții au remarcat paradoxul: mulți își sacrifică siguranța financiară pentru astfel de achiziții.
click ro shari sirotnak oM5YoMhTf8E unsplash jpg
Secretul unui styling reușit fără efort
Timpul petrecut în fața oglinzii dimineața poate deveni mult mai plăcut atunci când ai la îndemână instrumentele potrivite.
Semimaraton JPG
Restricționarea traficului rutier pe perioada derulării celei de-a 14-a ediții a OMV Petrom Semimaratonul București
Restricționarea traficului rutier pe perioada derulării celei de-a 14-a ediții a OMV Petrom Semimaratonul București.
titularizare
Titularizare 2025. Criza în Educație: posturi blocate intenționat de directori. Ministrul Educației promite măsuri
România are nevoie de profesori, dar pentru ca sistemul să atragă vocație și performanță, trebuie să își învingă propriile reflexe de conservare. Examenul de titularizare, așa cum îl știm, pare să își trăiască ultimele zile, dar foarte multe școli nu oferă reale oportunități pentru profesori tineri.
Dezbatere Historia: 100 de ani de la înfiinţarea PCR  Ce a rămas în urmă? VIDEO jpeg
8 mai: Ziua când s-a înființat Partidul Comunist Român, aflat la remorca partidului bolșevic rus
În anul 1921, pe 8 mai, a avut loc la București Congresul Partidului Socialist din Români care hotărăşte transformarea sa în Partidul Comunist din România. Tot pe 8 mai, a capitulat Germania nazistă.