Geanta diplomat

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Invizibilii jpeg

Pe vremea lui Ceaușescu erau cîteva semne care arătau că o familie a atins un anume grad de onorabilitate, că s-a tras de păr de sus și a urcat ușurel spre mai bine, și că a început să populeze o lume băgată vag și la grămadă în categoria intelectuali. Aveai o Dacie, pe ușa ta de la intrare scria Fam. Ing. Cutare, iar soțul avea diplomat. O geantă diplomat, adică, cum n-am mai văzut la lume pe stradă. Am văzut serviete purtate ironic de mileniali, dar pentru diplomat îți trebuie ceva curaj, cred. Geanta diplomat era o stare de spirit (taică-miu n-a avut, l-am bănuit de mică de o oarecare lipsă de ambiție) și purta în ea diverse: de la acte și Graalul publicului hăituit de funcționărime – dosarul cu șină – pînă la pîine cu salam. Mai vezi în filmele românești ale epocii difuzate pînă la saturație pe televiziunile de acum cîte un personaj cu un diplomat din care iese prazul, da, aluzia groasă nu era foarte departe de realitate.

M-au fascinat gențile astea în copilărie. Dar m-au și înfricoșat. Aveam la un moment dat un profesor de matematică din al cărui diplomat trîntit ostentativ și cu nervi pe catedră ieșeau cele mai odioase vise negre: lucrările de control anunțate sadic cu celebra expresie care ne îngheța sîngele în vene: „Scoateți o foaie de hîrtie”. Cutia aia neagră, colțuroasă, dreptunghiul acela implacabil închis de cele două mecanisme clămpănitoare ale încuietorilor de metal putea, la o adică, să te înghită cu totul. Mureai sufocat în burta ei tare și degeaba băteai cu pumnii mici ca să te scoată cineva afară, geanta diplomat nu avea milă.

*

Ies dintr-un magazin aflat de ani buni în colțul străzii mele. Din cele care au în trei metri pătrați tot-tot. De la detergenți, sucuri, șervețele și flori ornamentale de ațică pînă la cutii dubioase de pateu vegetal. Îmi trag masca pe care o port frumos, regulamentar de pe față și o arunc în tomberonul verde care mă aștepta cu capacul larg deschis. Am într-o mînă două pachete de țigări și sînt în curs de a sfărîma sub braț două pungi de chips-uri. Dau să mă întorc, dar o mînă mă apucă de umăr și aud: „Ia-ți masca d-acilea! Nu vezi că e goool??”. E unul dintre cei doi neni-gunoieri de pe stradă, pe care-i știu de ceva ani și pe care-i observ în secret. Le-am învățat rutina, mișcarea din încheietură cu care trag mătura lungă din fărașul cu coadă ca să ia un muc de țigară și două frunze de la marginea bordurii, prînzul mîncat pe capacele tomberoanelor, cu pîine, mezeluri ieftine și brînză, somnul toropit din după-amiezele de vară, întinși pe cartoane pe aleea îngustă care se înfundă la capăt în curtea Florichii, tot.

Mă întorc și mă uit la nenea ăsta cu niște ochi din care a fugit înțelegerea. Mă uit în tomberon. Nu e gol. Niște chestii stau înfășate în pungi de plastic pe fundul lui, deasupra e un pet cafeniu de bere… Pare gunoi-gunoi. Deasupra tronează masca mea, sub forma unui bot gol pe dinăuntru al cine știe cărui animal fantastic, cu blana albastră, sau al unei balene din alea cu lamele, în fine. Omul arată amenințător și sincer supărat. Se apropie mai mult de mine, numai bine să ne amestecăm covizii, zice: „E gol, mă duc și eu acasă, ia masca de acolo”. Cu mîna pe inimă, zic că vorbea ca taximetriștii care te refuză pe motiv că se retrag în Pantelimon. Scoate masca din tomberon, mi-o îndeasă în mînă: „Arunc-o, ie-te, colo-șa în coș”. Îmi arată un coș de stîlp. Strîng inconștient mai tare pungile alea de chips-uri sub braț. Foșnesc și trosnesc, praf de cartofi cu sare o să mănînc. Sînt proastă, mă uit ca proasta la el, undeva oi fi greșit, dar mă enervează că mă ceartă ca pe mucoși. „Cum să fie gol, dom’le?”, trag eu de gîlceava deja încheiată și-i arăt gunoiul din tomberon. „E lucrurile mele”, zice sec și trîntește definitiv capacul peste posesiuni.

Și am înțeles. Era geanta omului. Diplomatul lui tare. Cu lucrurile lui înfășurate în saci de plastic. Cum să arunci o mizerie peste toate alea? Sincer, iartă-mă, nene.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cuplu de romani, disparut în inundatii, cautati in Spania Foto ABC    Álvaro Ybarra Zavala jpg
Bilanțul românilor care au murit în inundațiile din Valencia a ajuns la nouă
Au fost identificați încă doi cetățeni români ca fiind decedați în urma inundațiile devastatoare din Valencia, a transmis Ministerul de Externe.
eppo biroul procurorului european jpg
Parchetul European investighează o fraudă de 520 milioane de euro, comisă de mafia din 10 țări
Investigația „Moby Dick”, a Parchetului European (EPPO) din Milano și Palermo (Italia), cercetează o fraudă de 520 milioane de euro ce ar fi fost comisă de mai multe grupări mafiote. Procurorii au reținut 43 de suspecți.
mohamed al fayed jpg
Scandalul legat de Mohamed Al Fayed ia proporţii. Trei femei acuză că au fost violate inclusiv de fratele acestuia, Salah
Apar noi detalii legate de abuzurile sexuale şi violurile petrecute la celebrul lanţ de magazine Harrods, după ce trei foste angajate au declarat că au fost drogate şi violate nu doar de Mohamed Al Fayed, ci şi de unul dintre fraţii acestuia, Salah Fayed.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Evoluția economică a României arată mai degrabă a recesiune, atrag atenția experții
Economia României a stagnat în trimestrul trei, iar datele nu arată deloc bine nici pentru anul viitor, semnele indicând mai degrabă o scădere și chiar o recesiune, sunt de părere economiștii.
ardei umpluti de post shutterstock 1828185116 jpg
Ardei umpluți de post. Rețeta delicioasă a măicuțelor de la Mânăstirea Prislop
La Mânăstirea Prislop, măicuțele pregătesc o rețetă simplă și savuroasă de ardei umpluți de post, care a devenit foarte apreciată de cei care vizitează locul. Iată cum se face rețeta de ardei umpluți de post, așa cum o pregătesc măicuțele de la Prislop.
Viktor Orbán a înființat recent un birou pentru protecția suveranității FOTO EPA-EFE
Ungaria speră la creștere economică cu ajutorul fabricilor auto chineze și germane, BYD și BMW
Fabricile auto chineze și germane - BYD și BMW - care își vor începe producția de mașini anul viitor în Ungaria - vor crește economia țării, potrivit oficialilor ungari
rezolvare jpg
Ai vederea ageră? Găseşte bomboana diferită în 3 secunde!
Crezi că ai ochi ageri și atenți la detalii? E timpul să-ți testezi abilitățile vizuale!
ovaz shutterstock 2422550399 jpg
Studiu: aceste fibre ar putea ajuta la slăbit la fel ca şi Ozempic!
O soluție naturală pentru menținerea greutății și controlul glicemiei este beta-glucanul, o fibră alimentară găsită în ovăz și orz.
Alzheimer FOTO Shutterstock
Obiceiul care accelerează declanșarea bolii Alzheimer
Alzheimerul este o boală complexă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, iar dacă te gândești că ție nu ți se poate întâmpla, ar trebui să știi că riscurile sunt mai mari decât ai putea crede.