Geanta diplomat

Publicat în Dilema Veche nr. 844 din 11 - 17 iunie 2020
Invizibilii jpeg

Pe vremea lui Ceaușescu erau cîteva semne care arătau că o familie a atins un anume grad de onorabilitate, că s-a tras de păr de sus și a urcat ușurel spre mai bine, și că a început să populeze o lume băgată vag și la grămadă în categoria intelectuali. Aveai o Dacie, pe ușa ta de la intrare scria Fam. Ing. Cutare, iar soțul avea diplomat. O geantă diplomat, adică, cum n-am mai văzut la lume pe stradă. Am văzut serviete purtate ironic de mileniali, dar pentru diplomat îți trebuie ceva curaj, cred. Geanta diplomat era o stare de spirit (taică-miu n-a avut, l-am bănuit de mică de o oarecare lipsă de ambiție) și purta în ea diverse: de la acte și Graalul publicului hăituit de funcționărime – dosarul cu șină – pînă la pîine cu salam. Mai vezi în filmele românești ale epocii difuzate pînă la saturație pe televiziunile de acum cîte un personaj cu un diplomat din care iese prazul, da, aluzia groasă nu era foarte departe de realitate.

M-au fascinat gențile astea în copilărie. Dar m-au și înfricoșat. Aveam la un moment dat un profesor de matematică din al cărui diplomat trîntit ostentativ și cu nervi pe catedră ieșeau cele mai odioase vise negre: lucrările de control anunțate sadic cu celebra expresie care ne îngheța sîngele în vene: „Scoateți o foaie de hîrtie”. Cutia aia neagră, colțuroasă, dreptunghiul acela implacabil închis de cele două mecanisme clămpănitoare ale încuietorilor de metal putea, la o adică, să te înghită cu totul. Mureai sufocat în burta ei tare și degeaba băteai cu pumnii mici ca să te scoată cineva afară, geanta diplomat nu avea milă.

*

Ies dintr-un magazin aflat de ani buni în colțul străzii mele. Din cele care au în trei metri pătrați tot-tot. De la detergenți, sucuri, șervețele și flori ornamentale de ațică pînă la cutii dubioase de pateu vegetal. Îmi trag masca pe care o port frumos, regulamentar de pe față și o arunc în tomberonul verde care mă aștepta cu capacul larg deschis. Am într-o mînă două pachete de țigări și sînt în curs de a sfărîma sub braț două pungi de chips-uri. Dau să mă întorc, dar o mînă mă apucă de umăr și aud: „Ia-ți masca d-acilea! Nu vezi că e goool??”. E unul dintre cei doi neni-gunoieri de pe stradă, pe care-i știu de ceva ani și pe care-i observ în secret. Le-am învățat rutina, mișcarea din încheietură cu care trag mătura lungă din fărașul cu coadă ca să ia un muc de țigară și două frunze de la marginea bordurii, prînzul mîncat pe capacele tomberoanelor, cu pîine, mezeluri ieftine și brînză, somnul toropit din după-amiezele de vară, întinși pe cartoane pe aleea îngustă care se înfundă la capăt în curtea Florichii, tot.

Mă întorc și mă uit la nenea ăsta cu niște ochi din care a fugit înțelegerea. Mă uit în tomberon. Nu e gol. Niște chestii stau înfășate în pungi de plastic pe fundul lui, deasupra e un pet cafeniu de bere… Pare gunoi-gunoi. Deasupra tronează masca mea, sub forma unui bot gol pe dinăuntru al cine știe cărui animal fantastic, cu blana albastră, sau al unei balene din alea cu lamele, în fine. Omul arată amenințător și sincer supărat. Se apropie mai mult de mine, numai bine să ne amestecăm covizii, zice: „E gol, mă duc și eu acasă, ia masca de acolo”. Cu mîna pe inimă, zic că vorbea ca taximetriștii care te refuză pe motiv că se retrag în Pantelimon. Scoate masca din tomberon, mi-o îndeasă în mînă: „Arunc-o, ie-te, colo-șa în coș”. Îmi arată un coș de stîlp. Strîng inconștient mai tare pungile alea de chips-uri sub braț. Foșnesc și trosnesc, praf de cartofi cu sare o să mănînc. Sînt proastă, mă uit ca proasta la el, undeva oi fi greșit, dar mă enervează că mă ceartă ca pe mucoși. „Cum să fie gol, dom’le?”, trag eu de gîlceava deja încheiată și-i arăt gunoiul din tomberon. „E lucrurile mele”, zice sec și trîntește definitiv capacul peste posesiuni.

Și am înțeles. Era geanta omului. Diplomatul lui tare. Cu lucrurile lui înfășurate în saci de plastic. Cum să arunci o mizerie peste toate alea? Sincer, iartă-mă, nene.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Regrete printre românii care au trecut la Hidroelectrica. Au fost atrași cu un preț mic, dar situația se schimbă
Cele mai multe contracte expiră în curând, iar oamenii se plâng că nici măcar nu au fost notificați de furnizor.
image
Cronica unei crime cu ucigaș cunoscut. Ancheta a durat 10 ani, deși polițiștii știau cine este făptașul
Autorul unei crime comise în urmă cu 15 ani s-a bucurat de libertate în tot acest timp, cu toate că anchetatorii aveau martori și probe care îl incriminau direct.
image
Alimentul care ar răspândi cancerul în tot corpul: „Are ceva în el care îl face un catalizator puternic“
Autorii studiului sunt de părere că acest lucru ar putea fi combătut prin medicamente sau diete speciale. Însă, pentru asta studiile clinice ar trebui să treacă la subiecți umani.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.