Gambitul damei

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 948 din 9 ÔÇô 15 iunie 2022
Comunismul se aplic─â din nou jpeg

Nu mai participasem niciodat─â la un simultan de ╚Öah. Nu am avut vreodat─â preten╚Ťii ├«n acest domeniu. S├«nt doar un amator care joac─â ╚Öah de copil. ├Än ultima vreme n-am prea mai avut ocazia s─â m─â confrunt dec├«t cu un mic program de calculator, pe care totu╚Öi ├«l deschid destul de frecvent, a╚Öa cum al╚Ťii joac─â Solitaire, ├«n pauzele de lucru. Dar programele de calculator ├«╚Ťi pot strica m├«na (de fapt, mintea), cum s-ar zice. ├Änve╚Ťi un fel de rutin─â la care ma╚Öina (dac─â nu e vorba de cine ╚Ötie ce superprogram) ├«╚Ťi r─âspunde de fiecare dat─â cu acelea╚Öi c├«teva variante. Iar ├«n ultima vreme, m─â obi╚Önuisem s─â joc cu negrele ╚Öi s─â r─âspund ├«ntr-un anume fel celebrului gambit al damei, cu care micul meu program deschidea de cele mai multe ori. Acceptam pionul adversarului, dup─â care m─â cramponam de c├«╚Ötigul de moment, chiar dac─â ├«mi sl─âbeam pozi╚Ťia. Am ├«nv─â╚Ťat s─â p─âc─âlesc a╚Öa programul, dar eram con╚Ötient c─â ar fi fost mai greu cu un juc─âtor adev─ârat, care nu mut─â doar ├«n func╚Ťie de ni╚Öte rutine. 

C├«nd am fost invitat de Superbet s─â particip la simultanul dat de campionul mondial Garry Kasparov, am acceptat cu o oarecare jen─â. Mai ales c─â, ├«n urm─â cu un an, m─â ╚Öi amuzasem coment├«nd pe seama a ce au p─â╚Ťit c├«teva persoane publice care participaser─â la un concurs similar. Dar, ├«n fond, nu urma s─â fiu dec├«t unul dintre cei 30 de juc─âtori mai mari sau mai mici care aveau onoarea s─â exerseze c├«teva mut─âri cu unul dintre cei mai mari juc─âtori ai tuturor timpurilor. ╚śtiam c─â, la fel ca anul trecut, Garry Kasparov avea s─â fac─â doar vreo trei mut─âri, dup─â care sarcina urma s─â fie preluat─â de ceilal╚Ťi mari mae╚Ötri interna╚Ťionali care participau la Grand Chess Tour, marele turneu desf─â╚Öurat luna trecut─â la Bucure╚Öti (simultanul era organizat ├«n deschiderea acelui turneu). Sigur, trei mut─âri cu Kasparov ╚Öi restul cu juc─âtori afla╚Ťi ├«n activitate, clasa╚Ťi ├«ntre primii zece din lume ╚Öi care, de bun─â seam─â, l-ar ├«nvinge azi pe Kasparov, nu e ceva de ici, de colo.

M-am ├«mbr─âcat frumos ╚Öi m-am ├«nfiin╚Ťat la Casa Poporului, acolo unde urma s─â aib─â loc ceremonia de deschidere ╚Öi simultanul. Kasparov s-a declarat bucuros c─â ╚Öahului a re├«nceput s─â i se dea o asemenea importan╚Ť─â ├«nc├«t s─â fie g─âzduit ├«ntr-o cl─âdire ÔÇ×fenomenal─âÔÇŁ. Dup─â ceremonie, am intrat ├«n sala ├«n care era aranjat careul cu 30 de mese. Tot pu╚Ťin jenat, m-am a╚Öezat acolo unde ├«mi era scris numele ╚Öi eram gata-gata s─â cedez locul unui copil c─âruia i se promisese c─â va putea participa ╚Öi el, dar ├«n cele din urm─â s-a  g─âsit o alt─â solu╚Ťie.

A ap─ârut Kasparov, a ├«nceput simultanul. Spre bucuria mea, marele campion a deschis partida cu mine tocmai cu gambitul damei. Iar eu am decis s─â intru ├«n varianta meschin─â cu care reu╚Öeam s─â p─âc─âlesc calculatorul. Mi-am f─âcut socoteala c─â m─âcar a╚Öa ╚Ötiu bine ce e de f─âcut, ├«n ciuda dezavantajelor strategice. Pentru marii mae╚Ötri interna╚Ťionali probabil c─â a p─ârut ca un fel de lupt─â de gheril─â. Dup─â vreo patru mut─âri, c├«nd Kasparov i-a cedat locul lui... Aronian, dac─â mai ╚Ťin bine minte, acesta a p─ârut u╚Öor mirat de situa╚Ťia care se profila pe tabl─â. Adversarii se succedau ╚Öi se schimbau, a╚Öa c─â nu mai ╚Ötiam exact cine f─âcuse ultima mutare ╚Öi cine era urm─âtorul. Se ├«nv├«rteau pe acolo Firouzjia, Caruana, Wesley So, Aronian, Rapport sau Vachier-Lagrave, adic─â juc─âtorii clasa╚Ťi ├«n lume pe locurile 3, 4, 5, 6, 8 ╚Öi 10. Dac─â i-am echivala cu mai popularii omologi din tenis, ar fi fost vorba de Zverev, Tsitsipas, Nadal, Alcaraz, Berrettini ╚Öi Ruud. Ba╚Öca Federer, s─â zicem, omologul lui Kasparov. Teribil, nu-i a╚Öa? For╚Ť├«ndu-m─â un pic, puteam chiar s─â ├«ncep s─â-mi ├«nchipui c─â eu ├«nsumi d─âdeam un simultan ├«n fa╚Ťa marilor mae╚Ötri ai lumii. Noroc c─â, pe la mutarea a ╚Öaptea sau a opta, unul dintre ei s-a g├«ndit c├«teva secunde mai mult ╚Öi a reac╚Ťionat ├«ntr-un fel ├«n care calculatorul meu n-a ╚Ötiut s-o fac─â vreodat─â.

Brusc, toate sl─âbiciunile mele pozi╚Ťionale au prins un contur accentuat, ca la h├«rtia de turnesol. ╚śtiam c─â ├«ncep├«nd de acolo totul avea s─â mearg─â la vale, f─âr─â nici o ╚Öans─â. Nu puteam ├«nc─â s─â cedez, era ca ╚Öi cum a╚Ö fi abandonat de la ├«nceput pe motiv c─â oricum adversarii mei erau mult mai puternici. L├«ng─â mine, un domn continua s─â joace de╚Öi regina lui era ├«n afara tablei. Nu, nu fusese un schimb, cealalt─â era pe tabl─â. Omul pierduse pur ╚Öi simplu dama de la primele mut─âri. Grozav! Eu m─âcar nu pierdusem nimic material. Am continuat. Dup─â ceva timp ├«ns─â, presiunea a devenit foarte mare. Urma s─â pierd o pies─â ╚Öi atunci am pus m├«na pe rege, cu inten╚Ťia de a-l pune jos, ├«n semn de cedare. Westley So a v─âzut gestul ╚Öi m-a oprit. Probabil c─â i s-a p─ârut prea devreme. ÔÇ×De ce nu faci rocada?ÔÇŁ, m-a ├«ntrebat. ÔÇ×P─âi, n-am avut r─âgazul s-o fac.ÔÇŁ ÔÇ×F─â-o acum!ÔÇŁ ├Äntre timp mai ap─âruser─â l├«ng─â tabl─â Caruana ╚Öi Vachier-Lagrave, cred, dar nu mai ╚Ötiu bine. Vas─âzic─â, eu tocmai mutasem, iar adversarul ├«nc─â nu. ÔÇ×P─âi, cum s─â mai fac ╚Öi rocada?ÔÇŁ ÔÇ×Uite a╚ÖaÔÇŁ, a zis Westley So, f─âc├«nd-o el cu piesele mele, ├«n vreme ce un altul ╚Öi-a pus m├«na la ochi, iar al treilea mi-a ├«mpins ╚Öi regina ca din gre╚Öeal─â pe un alt p─âtr─â╚Ťel, ├«ntr-o pozi╚Ťie mai bun─â. ├Än momentul acela am ├«n╚Ťeles c─â am de-a face cu cei mai dr─âgu╚Ťi b─âie╚Ťi de pe planet─â. Ar fi fost penibil s─â m─â opun la a╚Öa ceva.

Aveam o nou─â ╚Öans─â, era ca ╚Öi cum a╚Ö fi primit dou─â mut─âri ├«n plus. Lucrurile se echilibraser─â. ├Än noile condi╚Ťii, am mai rezistat aproape o or─â ├«n joc. Chiar ╚Öi a╚Öa, n-am ajuns ├«ntr-o faz─â foarte avansat─â, la un final dramatic cu pioni, am pierdut ceva mai ├«nainte, dar am ├«ncheiat ca un amator care se respect─â. La cele treizeci de mese s-au ├«nregistrat dou─â remize, iar un b─âiat de 14 ani (care face ╚Öah de performan╚Ť─â) chiar a c├«╚Ötigat.

Eu am plecat de acolo ca pe arcuri. Lumea era frumoasă. Supergînditorii campioni ai șahului mondial știau să și glumească. Pentru cîteva clipe fuseseră cei mai buni prieteni ai mei.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.