Funny

Publicat în Dilema Veche nr. 173 din 2 Iun 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Pentru ca ceva din cărţile mele să fie funny, ar trebui să fie nevinovat şi optimist, nu puternic şi prostesc. Cînd am imigrat în Statele Unite, în 1966, aveam toate ingredientele necesare pentru a fi funny: eram tînăr, chiar dacă nu tocmai inocent, în accepţia catolică - am supravieţuit în principal donînd spermă la o bancă de profil din New York - hai, că pe asta n-o ştiaţi, nu-i aşa? Am mii de copii. Unii dintre ei chiar ar putea citi aceste rînduri, cu şase cărţi de credit în portofel. Oricum, eu mă simţeam tare nevinovat, eram cu certitudine optimist şi eram sărac lipit. Eram funny - alţii ziceau despre mine că sînt funny. Mie nu mi se părea că sînt chiar aşa de funny - "nimeni nu se vede pe sine ca pe un personaj" - cum spunea Ted Berrigan - dar dacă mie îmi plăcea cineva, ziceam că este funny. La vremea aceea, engleza mea era destul de rudimentară, aşa că nu puteam absorbi decît cîte un sens al cuvintelor odată. Mai tîrziu, am adăugat acestui "Îmi placi, eşti funny" şi conotaţia de "ciudat". "E funny. Hmmm." Asta însemna că e cam bizar. Aşa că, în afară de faptul că eram tînăr, nevinovat, optimist şi sărac, găseam că şi contemporanii mei erau înduioşători şi funny, pentru că erau, la rîndul lor, ca şi mine de tineri, optimişti şi săraci. Lumea era populată şi de cei ce nu erau funny deloc - o majoritate, de fapt. Oamenii mari. Ei făceau războaie, ţineau copiii în sclavie, aveau meserii lipsite de haz şi erau şi rasişti, şi xenofobi, şi, ei, bine, da, erau bătrîni. Not funny. Privind retrospectiv, ce ticălos plin de prejudecăţi puteam să fiu de emiteam astfel de enorme sentinţe generalizante despre oameni pe care nici măcar nu-i cunoşteam? Eram naiv şi chestia nu era tocmai funny. Dar de greşit, nu greşeam. Pentru mine, FUNNY înseamnă drăgăstos. Cuvîntul vine de la "fun", care înseamnă a te distra, şi este sinonim cu amuzament, care are în componenţa lui "muza" - asta înseamnă că atunci cînd te distrezi, ai inspiraţie, că muza îţi este aproape. Aşa că, pentru mine, funny este opusul lui rău, crud şi nesimţitor; înseamnă că pot recunoaşte absurdul şi contradicţiile din viaţa şi gesturile cuiva pentru că îmi place acea persoană. E ca un fel de scoatere în relief. Mai trebuie să fii şi deştept, ca să fii funny, în plus faţă de inocent, sărac şi optimist, căci dacă nu eşti deştept, nu le spui oamenilor nimic din ceea ce ei nu ştiu deja. Şi dacă nu le spui oamenilor ceva ce nu ştiu, nu eşti deloc funny. Puterea şi prostia nu sînt funny pentru că nu sînt nici inocente, nici optimiste, indiferent cît de des utilizează retorica optimismului şi a inocenţei. Aşa că inocenţa, orice aţi crede voi că este, e unul dintre ingredientele majore ale lui funny. traducere de Ioana AVĂDANI

O mare invenție – contractul social jpeg
Moartea lui Tudor Vladimirescu: asasinat sau executarea unei pedepse?
Codul penal militar intern al Eteriei nu avea nici o valoare juridică.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
„Rusia trebuie să piardă”
Orice alt deznodămînt va duce la destrămarea ordinii internaționale așa cum o știm acum, cu consecințe ce nu pot fi estimate.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Punct și de la capăt
Dar, în general, reacția unora dintre politicienii și gazetarii autohtoni după eșecul Schengen n-a reușit să depășească mimica unei bosumflări provinciale.
Frica lui Putin jpeg
Antimaniheism
Dar se poate întreba cineva: dacă răul nu se activează fără o anumită, fie și mică, proporție de bine, de ce binele însuși nu e mai puternic și mai activ?
m simina jpg
Pisicile de la Palatul de Iarnă
În altă ordine de idei, aș merge pe mîna Ecaterinei cea Mare: Albastru de Rusia și Angora albă.
AFumurescu prel jpg
Federaliștii și antifederaliștii români
A te trezi cu un picior în fiecare tabără, ca să nu zic luntre, e o binecuvîntare și un blestem.
Iconofobie jpeg
Poeți (și critici?)
Dar şi cei croiţi astfel sînt, la urma urmelor, să admitem, nişte poeţi.
„Cu bule“ jpeg
Mim și mimă
În franceză, după unele oscilații de încadrare într-un gen, mime s-a fixat ca substantiv masculin, iar pantomime ca feminin.
HCorches prel jpg
Oldies but goldies
De la Simona Popescu la Emil Brumaru, de la Mircea Dinescu la Mircea Cărtărescu, autorii contemporani nu lipsesc.
radu naum PNG
Există un stadion nou de fotbal în Ghencea. Pentru ce echipă?
Da, există, dar numai pentru unii. Pentru alţii, nu există. E ca şi cum n-ar fi, ca şi cum în mijlocul acelui cîmp din Ghencea ar fi doar un lan de grîu, sau o groapă ca a lui Ouatu, sau vidul cosmic.
p 7 WC jpg
Revenirea „delictului de gîndire”
O persoană, spunea Atkin, nu poate fi reținută sau privată de bunurile proprii în mod arbitrar, nici chiar în vreme de război.
index jpeg 6 webp
Afacerea Tate și modelul românesc
Era, într-un fel, un amestec de sisteme de vînzare de tip MLM (multi-level marketing) cu principiile funcționării unei secte.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Skynet dă în bobi*
Tehnologiile avansate vor continua să evolueze și să aibă un impact major asupra societății.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Dubla măsură
Să ne înțelegem: nu vreau să-i evacuez nici pe Marx, nici pe Engels, nici pe G.B. Shaw, pe Sartre, pe Éluard sau pe Aragon din lista de repere semnificative ale culturii europene.
Frica lui Putin jpeg
Regii, vecinii noștri
Dacă acestea sînt așa, înțelegem pasiunea modernă pentru monarhia constituțională. Cu regii și prinții Angliei mai ales sîntem toți „vecini” prin intermediul presei, al Internetului și acum, iată, al unei cărți.
m simina jpg
La Azuga (II)
Din păcate, după cel de-al Doilea Război Mondial noul regim politic din România a căutat să minimalizeze contribuția monarhiei în istoria țării.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Ce oameni avem, ce oameni sîntem
Și în UE, relațiile dintre state au o bună doză de răceală și de cinism.
Iconofobie jpeg
Puțină genetică … literară
„Gena” funcționează, în acest context, asemenea sorții implacabile din tragedia antică. Devine fatum malus, predestinare obtuză.
„Cu bule“ jpeg
Paranghelia la discotecă
Descoperisem mai întîi un film grecesc din 1980, cu titlul în original Paranghelia, în care conflictul era declanșat de comandarea (= paranghelia) de către protagonist a unei muzici anume, într-un local.
HCorches prel jpg
Ca un cuțit de bucătărie proaspăt șters
Mircea Cărtărescu, în cîteva fraze, a spus, așadar, niște adevăruri tranșante și care trebuie rostite de o voce cu autoritatea lui.
radu naum PNG
Scapă Halep?
Există puţine certitudini în cazul controlului pozitiv cu Roxadustat al Simonei Halep, dar un lucru e sigur: orice ar fi, nu putem fi obiectivi.
p 7 WC jpg
A discreditat prăbușirea FTX „altruismul eficace”?
În cazul lui Bankman-Fried, riscul nu viza doar propria sa avere, reputație și poate chiar propria libertate.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Exploratorii existenței
Kundera nu extinde aceste observații și asupra altor acte artistice, dar cred că și în pictură, de exemplu, pot funcționa aceleași mecanisme.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Un an special pentru noi
Am trecut prin toate cele ale României. De 30 de ani, nimic din ce este românesc nu ne este străin.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.