Frici primare

Publicat în Dilema Veche nr. 837 din 5 - 11 martie 2020
Invizibilii jpeg

S─â zicem c─â ├«n ultimii ani ├«nainte de revolu╚Ťie, prin ÔÇÖ80 ╚Öi ceva, a╚Öa, erai ├«n deplin─â maturitate, c─âs─âtorit, cu copii. Anii ─âia deveniser─â ├«ntr-adev─âr cei mai crun╚Ťi. Frigul din case era deplin, lumina se lua din ce ├«n ce mai des, iar ├«n aragazuri abia p├«lp├«ia o fl─âc─âruie minuscul─â p├«ndit─â de femeile casei cu speran╚Ť─â, pe la 4-5 diminea╚Ťa, c├«nd era posibil s─â fierbi c├«t de c├«t o oal─â cu ciorb─â.

Lumea m├«nca g├«turi, gheare ╚Öi picioare. Zah─ârul ╚Öi uleiul se d─âdeau pe cartele. ├Än ╚Ťar─â, ├«n alte ora╚Öe dec├«t Bucure╚Ötiul, pe cartel─â se d─âdea ╚Öi laptele, la fel ╚Öi p├«inea. C├«nd se lua lumina, un vuiet prelung str─âb─âtea blocurile pr─âp─âdite ÔÇô unicul semn de protest colectiv, sau nici m─âcar, mai degrab─â un trigger pavlovian. La fel, c├«nd se d─âdea din nou drumul la lumina aia nenorocit─â, un alt vuiet ÔÇô de data asta de bucurie ÔÇô str─âb─âtea acelea╚Öi apartamente ├«necate ├«n frig ╚Öi dezolare.

Am prins c├«nd eram copil anii ─â╚Ötia cei mai crun╚Ťi. Taic─â-miu ├«mi poveste╚Öte acum ÔÇô pe jum─âtate amuzat ÔÇô cum veneam de la ╚Öcoal─â sau de afar─â, de la joac─â fizic─â, lihnit─â de foame ╚Öi pupam p├«inea ╚Öi salamul pe care mi-l punea maic─â-mea pe mas─â. ÔÇ×Muah! P├«ineeee! Muaaah! Salaaaam!ÔÇť ├Än cazul meu, trebuie s─â spun, dou─â erau motivele acestor ie╚Öiri. Unul, desigur, foamea, ╚Öi faptul c─â salamul ─âla nenorocit era o raritate de care se f─âcea cu greu rost ÔÇô cozi, cuno╚Ötin╚Ťe, umilin╚Ťe. Al doilea motiv, ├«ns─â, nu prea are leg─âtur─â cu circumstan╚Ťele, ci mai degrab─â cu firea mea prin excelen╚Ť─â agitat─â, neschimbat─â p├«n─â acum, c├«nd pot s─â pup la fel de entuziast ╚Öi o p├«ine de fi╚Ťe manufacturat─â cu maia de dou─â tipe cu breton, dar ╚Öi o farfurie de carbonara ├«ngrijit f─âcute.

A╚Öa se face c─â, urm─ârind ╚Öi eu fenomenul (izbucnit din scurt ╚Öi la fel de trec─âtor, b─ânuiesc) devaliz─ârii rafturilor cu ulei ╚Öi f─âin─â ├«n contextul acestui coronavirus, m-am g├«ndit imediat la reflexele vechi din anii ÔÇÖ80, redescoperite. C─âci ce e, ├«n fond, o posibil─â carantin─â generalizat─â? E o dictatur─â. Iar cu asta am fost obi╚Önui╚Ťi. Orice posibil─â ra╚Ťionalizare la m├«ncare, gaz ╚Öi electricitate, restric╚Ťii de circula╚Ťie, de acces vor trezi ├«n mul╚Ťi dintre noi reflexe vechi. Diferen╚Ťa major─â va fi, desigur, libertatea de expresie, c├«nd vei putea spune, scrie ╚Öi posta ce vrei. Mmm, sper.

├Än rest, toate vor fi fost v─âzute ╚Öi tr─âite. Vor exista unii care vor avea mai mult, ╚Öi al╚Ťii mai pu╚Ťin. Va rena╚Öte toat─â re╚Ťeaua de speculan╚Ťi, de cuno╚Ötin╚Ťe care ╚Ötiu pe cineva care ╚Ötie pe cineva care are ╚Öi vinde ni╚Öte f─âin─â, zah─âr, ulei, conserve de pe╚Öte, ceva carne, Internet alternativ ╚Öi un generator pe motorin─â. Bo╚Öii o s─â aib─â acces la medicamente, la dezinfectante nediluate ╚Öi la testele de coronavirus pe care o s─â ╚Öi le fac─â f─âr─â s─â aib─â neap─ârat nevoie. Iar mai presus de toate, cel pu╚Ťin ├«ntr-o parte genera╚Ťional─â a societ─â╚Ťii, va fi frica. Frica ╚Öi dezinformarea.

Am r├«s de ─âia care s-au repezit s─â-╚Öi umple c─âm─ârile cu m─âlai? Da, ╚Öi nu prea. Sigur, e dezolant s─â ╚Ötii c─â vei tr─âi apocalipsa cu burta plin─â de m─âm─âlig─â, dar nu te po╚Ťi juca cu fricile primare care trezesc aproximativ acelea╚Öi reac╚Ťii ├«n orice fel de societate. Cu at├«t mai mult ├«ntr-una nevindecat─â, cu tare ad├«nci, a╚Öa cum e asta a noastr─â.

M-am g├«ndit ├«ns─â cum ar fi reac╚Ťionat genera╚Ťia foarte t├«n─âr─â ├«n cazul unei distopii coronavirusiene. P─âi, cred c─â s-ar fi organizat pe modelul filmelor de gen cu care au crescut. S-ar fi f─âcut comandouri pe cartiere. Grupuri pe net ╚Öi pagini de Insta dedicate. Rich kids of Instagram ├«n care o s─â apar─â privilegia╚Ťii ─âia mici ├«nconjura╚Ťi nu de ma╚Öini scumpe ╚Öi pachete de cump─âr─âturi de la Vuitton, ci de pungi de f─âin─â de fi╚Ťe, ulei de m─âsline stors la foarte rece ╚Öi m─âlai gri╚Öat. O s─â apar─â subgenuri de trap pe aprovizionare. S-ar organiza ni╚Öte Hunger Games adev─ârate cu raiduri ├«n depozitele de la Mega. Fetele ar purta blugi cu talia ├«nalt─â, gene false ╚Öi bocanci, iar b─âie╚Ťii adida╚Öi pe piciorul gol ╚Öi gecile alea streetwear de la PORC.

Cît am fantazat eu aici, m-a sunat maică-mea să-mi spună că, la magazinul lor, lucrurile au revenit la normal după cîteva zile de semipanică. Uleiul și făina sînt bine-mersi pe rafturi. Am scăpat și de data asta.

Selma Iusuf este jurnalist─â, redactorÔÇĹ╚Öef la ╚Ötiri, radio Kiss FM ╚Öi Magic FM.

Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Teme ÔÇ×riscanteÔÇŁ ale dezbaterii religioase
P─ârintele Iustin Marchi╚Ö, de care m─â leag─â o via╚Ť─â de dialog spiritual, mi-a trimis, de cur├«nd, mai multe pagini din textele protodiaconului Andrei Kuraev, teolog neconven╚Ťional al Bisericii Ortodoxe Ruse.
Frica lui Putin jpeg
Contrafactualit─â╚Ťi
R─âm├«ne aproape ├«ntotdeauna ├«n istorie un rest inexplicabil prin considerente pur ra╚Ťionale, prin for╚Ťe obiective, prin factori clasificabili ╚Öi relevan╚Ťi statistic ori prin determinisme sociale.
AFumurescu prel jpg
Pe repede-încet
Zilele acestea am ajuns ├«n ╚Ťar─â ╚Öi m-am str─âduit din r─âsputeri, ca de fiece dat─â, s─â (re)├«n╚Ťeleg societatea rom├óneasc─â.
o suta de ani in casa noastra cover opt jpg
Istorie pentru copii și prăjitură cu ouă
Cititorul este purtat printr-un ├«ntreg univers ilustrat de obiecte de epoc─â, toate care mai de care mai interesante, ce ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â pove╚Ötile ╚Öi informa╚Ťiile din text.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (II)
Nu mai cred ast─âzi c─â forma de guvern─âm├«nt stabilit─â prin actuala Constitu╚Ťie este sursa disfunc╚Ťionalit─â╚Ťilor ╚Öi e╚Öecurilor sistemului politic din Rom├ónia.
Iconofobie jpeg
Pesimistul, un personaj respectabil
Omul ├«n╚Ťelept sesizeaz─â, ├«n efemeritatea lucrurilor, prin extrapolare, vremelnicia ├«ntregii lumi ╚Öi, ca atare, ├«╚Öi poate permite s─â verse, compasiv, o lacrim─â de regret.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Urm─âritori, adep╚Ťi, follower(╚Ö)i
Influen╚Ťa englez─â actual─â, mai ales cea manifestat─â ├«n jargonul Internetului, poate produce anumite perplexit─â╚Ťi vorbitorilor din alte genera╚Ťii, atunci c├«nd schimb─â sensurile uzuale ╚Öi conota╚Ťiile pozitive sau negative ale cuvintelor.
HCorches prel jpg
Ce oferim și ce așteptăm
Predăm strungul în epoca informatizării.
p 7 WC jpg
Opt lec╚Ťii ale r─âzboiului din Ucraina
Interdependen╚Ťa economic─â nu pre├«nt├«mpin─â r─âzboiul.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Țiriac zice că îl vede pe Nadal murind pe terenul de tenis. Adică Nadal e muritor?
Ce va muri e o anumit─â idee despre sport, aceea c─â iei corpul t─âu, a┼ča cum l-ai cl─âdit cu munc─â ┼či ap─â plat─â, ┼či faci tot ce po┼úi pentru a ├«nvinge f─âr─â repro┼č.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Un roman de ╚Ötiin╚Ť─â
Bill Bryson nu este om de ╚Ötiin╚Ť─â, nu are o forma╚Ťie ╚Ötiin╚Ťific─â ╚Öi, poate tocmai de aceea, tot ce scrie pare s─â aib─â ├«n spate un proces de ├«n╚Ťelegere, de clarificare a unor lucruri, p├«n─â la nivelul la care devin accesibile oric─ârui om cu o minim─â educa╚Ťie academic─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Datoria Europei
Nici Fran╚Ťa, nici Germania ╚Öi nici ÔÇô cu at├«t mai pu╚Ťin! ÔÇô ╚Ü─ârile de Jos ori Danemarca nu vor face rabat de la exigen╚Ťele procesului de aderare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Note, st─âri, zile
Mi-e greu s─â pricep de ce a certa pe toat─â lumea e o form─â de ÔÇ×ac╚ŤiuneÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
ÔÇ×Nu umili╚Ťi Fran╚Ťa, domnule pre╚Öedinte!ÔÇŁ
Pre╚Öedintele Fran╚Ťei, Emmanuel Macron, a declarat de dou─â ori, nu o singur─â dat─â, c─â ÔÇ×nu trebuie umilit─â RusiaÔÇŁ.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Eroismul ucrainean și inima stafidită a Europei
Ucrainenii dau Europei anului 2022 o lec╚Ťie pentru care m─â tem c─â opulentul nostru continent, cu birocra╚Ťia lui pe c├«t de groas─â, pe at├«t de nevolnic─â, cu politicienii lui minusculi, nu este preg─âtit.
Cooper Union jpg
Două surori, un muzeu și o premieră
├Än prim─âvara anului 1897, la etajul al patrulea al ╚Öcolii publice Cooper Union din Manhattan pe care o ├«nfiin╚Ťase bunicul lor, surorile Hewitt au inaugurat Muzeul de Arte Decorative Cooper Union.
Tezaur jpg
O lung─â istorie de furt
Furturile din Ucraina sînt o reamintire brutală a celor cu care s-a confruntat, în istorie, România.
Iconofobie jpeg
Iubirea/ura de aproape
Devii mizantrop nu neapărat cunoscînd răul din celălalt, cît cunoscînd răul din tine.
HCorches prel jpg
La vida loca loca loca loca
Deprinderea aceasta a def─âim─ârii profesorilor a devenit la noi pandemic─â ╚Öi are un gust nu amar, ci de-a dreptul gre╚Ťos, cel pu╚Ťin ├«n percep╚Ťia mea.
p 7 2 WC jpg jpg
De ce refuz─â Occidentul s─â numeasc─â fascist─â Rusia lui Putin?
Jena Occidentului de a numi fascist─â Rusia lui Putin se explic─â prin contextul psiho-istoric al ╚Ť─ârilor europene.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Ce mai facem cu Na╚Ťionala?
Ne tortureaz─â ┼či o tortur─âm, chestiune din care nimeni nu va r─âm├«ne ├«ntreg. Echipa Rom├óniei nu e altceva dec├«t oglinda Rom├óniei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Ospitalitate
Nu e neap─ârat ipocrizie, cum ar zice unii, ci polite╚Ťe ╚Öi meserie.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.