Frica de boli contagioase

15 mai 2020
Comunismul se aplică din nou jpeg

Mulți dintre noi avem probabil de mici însămînțată în minte frica de bolile contagioase. Părinții și bunicii îmi repetau mereu că trebuie să mă spăl bine pe mîini cînd veneam de afară sau înainte să mă așez la masă, ca să nu aduc microbi. Copil mic fiind, teama de asemenea boli căpăta uneori niște forme de-a dreptul fabuloase.

Auzisem, de exemplu, că mama unei cunoștințe de-a familiei noastre suferea de cancer. Știam că e o boală cumplită, poate cea mai cumplită dintre toate. Și mi-era cunoscută și zona caselor în care locuia respectiva familie cu mama bolnavă. Ei bine, cînd m-am plimbat odată împreună cu bunicul prin acea parte a orașului, reacția mea a fost aceea de a-mi ține respirația. Eram de-a dreptul îngrozit că aș putea lua acea boală îngrozitoare din aerul zonei. N-am spus însă nimic, bunicul nu avea habar ce temeri grozave mă frămîntau. Eram într-un fel conștient că ar fi rîs de mine și că, dacă ar fi existat vreun pericol real, nu m-ar fi plimbat pe acolo tocmai pe mine, nepotul lui iubit. Dar teama mea viscerală depășea orice astfel de idee rațională. În noaptea aceea am adormit greu, întorcîndu-mă de pe o parte pe alta, în timp ce în cap mi se zbăteau tot felul de gînduri înfricoșătoare.

Altădată, mama mi-a arătat spitalul de boli contagioase din oraș. Era o clădire joasă și lungă ca de lagăr, cu un gard de lemn dat cu gudron negru. În curte am putut zări preumblîndu-se femei și bărbați în halate înflorate sau de molton ce nu păreau prea curate. Oricum, auzind despre ce-i vorba, am intrat automat în alertă. Ca și la plimbarea cu bunicul, primul reflex a fost acela de a-mi ține respirația. Mi-era frică de aerul din preajma spitalului. Mă gîndeam că poate fi contaminat. De atunci, de cîte ori am mai avut drum pe acolo, copil fiind, am preferat să trec pe partea cealaltă a străzii. Chiar și mai tîrziu, cînd mă făcusem deja mare, în apropierea acelui spital nu-mi puteam înfrîna o senzație de repulsie.

Pe la sfîrșitul anilor ʼ70, într-o vară, în România au fost cazuri de holeră. Venea, se pare, din Delta Dunării, acolo fuseseră depistați primii bolnavi, cel puțin așa se zvonea. Informații oficiale nu existau pe vremea aceea, în presă era absolut exclus să se scrie despre așa ceva. O confirmare cît de cît serioasă am avut cînd am văzut var presărat între șinele de cale ferată. Am aflat că era una dintre metodele de  combatere a răspîndirii bolii. Ca și părinții, noi, copiii, vorbeam întruna despre asta. Într-o zi, un prieten de joacă ne-a explicat pe larg care erau etapele bolii și cum se putea muri de holeră în chinuri groaznice. Evident că în noaptea aceea iarăși n-am putut adormi ușor, de frică.

Nu cred că a fost vorba de o epidemie în adevăratul sens al cuvîntului, erau doar niște cazuri pe la Sulina și pe la Tulcea. Zvonul s-a răspîndit însă rapid în toată țara și atunci am avut ocazia să observ și cum putea fi afectată de panică o persoană în toată firea. O fostă elevă a bunicii mele, devenită la rîndul ei profesoară, o femeie care făcuse un copil fără să vrea să mai știe și de tatăl lui, genul de mamă cocoloșitor exagerată, susținea că ei nu-i era frică de holeră. Zicea că își dădea seama că doar un ghinion cu totul ieșit din comun ar fi putut face să se îmbolnăvească tocmai ea, locuind într-un oraș la multe sute de kilometri depărtare de Delta Dunării, persoană educată și care știa bine măsurile de igienă necesare. Ce măsuri? Păi, nu cine știe ce, zicea: dat cu aspiratorul în fiecare zi în toată casa, frecat podelele cu detergent, șters praful tot așa, zilnic, spălat pe mîini cît de des posibil (adică întruna, după cum glumea bunica ulterior), fiert apa de băut cîte cel puțin 20 de minute, toate alimentele spălate și fierte cît mai mult, nimic crud, pîinea flambată îndelung sau chiar prăjită, șters cu spirt toate suprafețele, cîrpă cu spirt legată de clanța ușii de la intrare, ștergarul impregnat cu cloramină, nimic mai mult. Simplu! Și ne mai spunea că, de fapt, toate aceste minime măsuri nici măcar nu le lua pentru ea însăși, ci doar de grija copilului, să nu cumva să se îmbolnăvească bietul de el, că prea era mic și nevinovat, zău așa.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.