Frăția surorilor

Publicat în Dilema Veche nr. 838 din 12 - 18 martie 2020
Invizibilii jpeg

Să fie nouă seara, sînt cu prietenii mei și ne pregătim să intrăm în locul în care mîncăm o pizza tare bună în București. În fața stabilimentului pare să se fi întrunit o convenție de zîne. Un grup mărișor de adolescente, care în rochii, care în blugii buni cei mai rupți. Aproape toate poartă pe cap tiare din diamante de sticlă care prind fugar, în fațetele șlefuite, luminile străzii. Din subsolul restaurantului, un DJ mixează muzică românească din anii ’90 cu Taylor Swift.

„Ce se întîmplă aici?“, îl întreb pe ospătar, odată intrați. „Un majorat“, răspunde. Cu misterul zînelor lămurit, cobor să mă spăl pe mîini. Vremurile și coronavirusul mă fac să mă spăl mai atent decît de obicei. Săpunesc de două ori, frec viguros palmele între ele, clătesc și scutur mîinile. Un inel de pe mîna dreaptă zboară de pe deget, clinchetește de cîteva ori în chiuvetă și dispare definitiv în scurgere. Ce naiba fac? Țineam la el, era unul dintre favorite, de unde să-l mai scot acum? Mă aplec și mă uit îndelung în scurgerea chiuvetei – un ochi deschis larg, negru și rău. Stau un timp și încerc să scrutez fără speranță cu capul băgat în chiuveta aia și cu părul măturînd prin apă. Nimic, evident. Deschid mai departe ușile măștii făcute ca un soi de dulăpior și mă uit ca un instalator fără speranță la șarpele zigurat al tubului de scurgere. Nici o șansă. Oftez și dau să ies, învinsă.

În ușa băii – o bunică. Chiar ideea și standardul de bunică, nu altceva. Pantofii negri cu toc jos, fusta corectă, o bluză frumoasă cu fundă la gît, peste care are un pulovăr încheiat în față. Păr scurt, bucle albe, ochelari cu ramă transparentă, bej. „Mamă, ți s-a făcut rău?“, mă întreabă ideea de bunică cu tonul semi-îngrijorat și cald din standarde. Casc ochii mari, nu știu de unde a apărut doamna asta drăguță, haloul alb al părului o face să arate ca regina Elisabeta a Angliei. Mă fîstîcesc, mă simt instantaneu vinovată, deși n-am făcut nimic reprobabil în afară de faptul că am băut o Cola zero, și reușesc să-i răspund. „Nu, nu, n-am nimic, sînt bine.“

Mă strecor apoi pe lîngă ea, văd o cameră alăturată sălii în care se petrecea majoratul și-mi pică fisa. În cămăruța aia, la o masă, o serie de adulți de-ai bunicii îi șaperonau pe adolescenții de alături. Erau santinelele, gărzile, protectorii acelor tineri care se bîțîiau alături pe André (Lasă-mă, papa, la mare /Vreau distracție și soare / M-am îndrăgostit lulea / Aiaiaiai, la maaaree). Bunica a crezut că mi s-a făcut rău de la prea mult Aperol diluat sau ce li s-o fi îngăduit să bea adolescenților ălora. M-a văzut cu capul în chiuvetă, a crezut că sînt din grup (lumina slabă din baia fetelor a făcut-o să confunde un adult ridat cu una dintre fetele alea frumoase, spre încîntarea mea ulterioară) și a sărit să mă ajute.

Și ea era parte din celebra frăție a surorilor pe care bărbații nu au cum s-o înțeleagă. Căci m-am gîndit mult. Ce ne deosebește și ne face oare altfel pe noi, femeile, fetele, mamele, bunicile? O rețea de sprijin. Asta ne deosebește. Nu că putem fi și mame, și aviatoare, și chirurgi pe creier, și măturătoare, și curve la șosea, și tot, dar absolut tot ce poate fi un om, nu asta ne deosebește. Ci formidabila rețea de sprijin pe care putem s-o facem, extraordinara plasă de siguranță pe care putem s-o împletim pentru a ne ajuta între noi. Tot din această putință de a ne putea înțelege fără cuvinte și de a ne ajuta așijderea se naște însă și dușmanul nostru cel mai puternic: noi însene. Nimic nu poate fi mai devastator decît o femeie care se va judeca pe sine și pe celelalte cu ochiul ignoranței, al prejudecăților și al lipsei universale de empatie. Dar asta e altă poveste.

Bunica aia îngrijorată m-a făcut să mă gîndesc la toate prietenele mele, la mama, la toate fetele și femeile necunoscute, dar pe care le simt aproape. Sîntem, da, altfel prin puterea așa de uriașă de ne mobiliza și de a ne ajuta între noi. Comunicăm misterios într-un limbaj secret și o vibrație fină, o poezie personală, măi, domnilor. Scriu textul ăsta cu teama de a nu greși, într-o zi de 8 Martie, cu toată admirația pentru frăția noastră, a surorilor. O gașcă de leoaice.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Dan Negru, foto Facebook jpg
Dan Negru refuză vehement să își facă propriul podcast: „Toate-s fără măsură! Toate-s în exces!”
Dan Negru, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV, care a reușit în zeci de ani de carieră să atingă cele mai mari ratinguri, continuă să fie o apariție constantă nu doar pe micile ecrane, ci și în mediul online. Acolo a vorbit recent despe motivul pentru care nu este interesat să se reinvent
Depunere candidatură Nicușor Dan FOTO Inquam Photos / George Călin 2025 03 07 1889 jpg
USR a anunțat că va contesta în instanță decizia BEC de interzicere a campaniei pentru Nicușor Dan
USR a anunțat că va ataca în instanță decizia Biroului Electoral Central prin care i se interzice promovarea candidatului independent Nicușor Dan, acuzând un abuz.
sua-ue
Lecția pentru Europa în războiul comercial cu Trump. UE trebuie să fie alternativa la volatilitatea americană
Europa n-a „pupat inelul” lui Trump și nici n-a folosit arma sa economică cea mai de temut. Dar tocmai asta a demonstrat lumii că există o cale alternativă la haosul de peste Atlantic.
donald trump tarife/ FOTO: X/@PopBase
Războiul tarifelor: ce vrea Donald Trump și ce poate să obțină?
Deși Donald Trump a reușit să atragă atenția internațională și să forțeze reluarea unor negocieri, multe dintre obiectivele sale rămân în suspensie.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Nicușor Dan anunță că lansează rubrica „Doza de fake news”: „Nu las minciunile să ia locul adevărului”
Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale din mai, a anunțat duminică, 13 aprilie, că va lansa o rubrică care se va numi „Doza de fake news”, afirmând că există o „avalanşă” de informaţii false care îl vizează.
banner Florin Budnaru și fiul său max jpg
banner gabriela cristea png
Gafa pe care a făcut-o Gabriela Cristea și pentru care fanii au taxat-o aspru: „Să îmi fie cu iertare, dar e atât de fals tot”
De când a luat o pauză de la televiziune, Gabriela Cristea are mai mult timp liber pentru a se bucura de cele două fetițe ale sale din căsnicia cu Tavi Clonda, dar și de afacerea în care a pus suflet. Împărtășește zilnic momente din viața sa cu fanii din social media. Recent, vedeta tv a fost taxată
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Reacția Maiei Sandu după ce armata lui Putin a atacat orașul Sumî din Duminica Floriilor: Rusia a ales să semene moarte
Lidera de la Chișinău, Maia Sandu, subliniază că Rusia a ales să semene moarte în Duminica Floriilor, când creștinii se adună în rugăciune pentru pace, reiterând că durerea ucrainenilor este și durerea moldovenilor care trebuie să prețuiască pacea pe care o au acasă.
   Daniela Gyorfi (56 de ani) a împlinit în luna aprilie, chiar înaintea Paștelui, 18 ani de relație cu partenerul său de viață, George Tal
Cadou de lux primit de Daniela Gyorfi de la George Tal: „M-am abținut să nu plâng”
Daniela Gyorfi (56 de ani) și partenerul său de viață, George Tal, au împlinit, recent, 18 ani de relație. Artista a primit un cadou inspirat, la care nu se aștepta, deși visa la el demult.