Fracția umedă

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Invizibilii jpeg

„Reciclabile” – stă scris pe o bucată de carton ruptă dintr-o cutie și prinsă în poarta curții. Cineva s-a chinuit să scrie mare cu niște carioci colorate, ba chiar a desenat o săgeată babană, roz, care indică direcția acelor reciclabile: spre cele două tomberoane verzi care stau în curtea noastră comună. Stau cu sacul de gunoi în mînă și mă uit uimită la semnul ăsta. Cine l-o fi pus? Lîngă tomberoanele în care se aruncă de-a valma gunoiul din clădire, același cineva s-a chinuit să pună unele peste altele niște sertărele din alea de plastic de la IKEA pe care a scris frumos: sticlă, plastic, hîrtie. Doamne Dumnezeule, s-au civilizat vecinii noștri, îmi trece scurt prin cap și, în același timp, mă umple îngrijorarea pentru că știu că nici o mașină de gunoi n-o să culeagă selectiv, iar de inițiativa acestui misterios ecologist se va alege praful.

Gestul acestui om m-a impresionat, cu atît mai mult cu cît eu am o relație specială cu gunoiul. Ar fi multe de spus despre furia cumplită care mă apucă aproape la tot pasul în București. Cel mai mic loc viran va deveni în cîteva zile un munte pestilențial de resturi. O doză de Cola aruncată la piciorul unui stîlp va strînge miraculos alte gunoaie în jur. O surpătură în trotuarul lăsat nereparat adună în cîteva ore toate resturile posibile și imposibile.

Între timp, am lămurit și misterul omului care încerca să civilizeze mica populație din clădirea în care stau. Un tip tînăr, român, revenit după multă vreme de stat în cealaltă Europă, aicea, în țară. I-am spus că înțeleg și că e foarte frumos ce face, dar că n-o să aibă nici o șansă cu inițiativa lui. „Uite”, i-am zis, „peste sertărașele tale drăguțe o să arunce lumea de-a valma ce vrei și ce nu vrei. Oamenii ăștia, dacă au de aruncat o cutie de carton, să zicem, o s-o ia și o s-o trîntească fix așa cum e pe tomberoane. Apoi, chiar dacă tomberoanele sînt goale, o să vină altcineva și o să-și arunce cojile de cartofi peste cutia respectivă.” În două zile, de acolo se va revărsa un șuvoi mirositor, ploaia asta care nu ne mai lasă va macera mai bine totul, iar resturile o să le strîngă bietul Bebe care primește și el niște bani să scoată tomberoanele de două ori pe săptămînă în stradă, la mașina de gunoi. Omul era sincer uimit. „Cel mai bine”, am continuat, „e să duci ce ai de reciclat în bulevard. Acolo, la cîteva sute de metri, sînt trei containere din alea burtoase în care poți arunca separat. Noi așa facem”, am conchis, extrăgîndu-mi familia din vandalismul gunoaielor.

Stau pe o stradă cu case și clădiri scunde de trei-patru etaje din sectorul 1. Dacă întrebi vecinii, habar n-au că, teoretic, ar fi trebuit să avem tomberoane separate pentru delicios numitele fracții umede și uscate. Dacă o să-i pomenesc lui Bebe de fracția umedă, o să creadă că am luat-o definitiv razna. Pentru că nimeni nu a informat pe nimeni. Cutezătorul primar de sector a dat niște interviuri foarte drăguțe în care anunța că împarte tomberoane verzi și maro pentru ca lumea să arunce selectiv. Am auzit eu de asta pentru că citesc presa. Că există și o lege din 2019 care obligă la colectarea selectivă, asta e chiar SF. Nimeni nu a anunțat nimic, nimeni nu știe nimic. Iar colectarea selectivă în sectorul meu s-a făcut inițial așa: a venit mașina de gunoi și a golit în prima zi jumate din tomberoane. A doua zi a venit după a doua jumate. Totul de-a valma. Apoi au lăsat în stradă în stradă cutiile de carton. Pe care nu le mai strînge nimeni cu zilele. În care se adună gunoi pentru că cineva o să arunce în ele un carton gol de cafea, altul punga goală de la KFC. Și peste ele, o să vină o gospodină care-și va depozita tot în cutia părăsită pe trotuar cojile de ouă și pielițele de roșii.

Combinația de administrație ineptă și populație needucată e letală aici. Și pute. Peste toate vine o lipsă totală de simț al comunității. Lasă 10-20 de oameni, dar dacă ai un grup mai mare de trei, nu ai nici o șansă să ajungi la un numitor comun. Fiecare e mai deștept decît celălalt, dreptatea lui e un pic mai sus decît a ăluilalt și, uite așa, fibra socială a străzii, a cartierului, a orașului și a țării mele e deșirată și putredă. E o fracție umedă care ne desparte total, vă zic.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion si Nicusor Dan  Congres BNS Foto Inquam Photos  Madalina Norocea (6) jpg
Jucător sau spectator? Președintele României și economia: „Nu este pus pe post de floare în glastră”
Multe dintre promisiunile candidaților la președinție au avut legătură cu economia, deși atribuțiile președintelui României în acest domeniu sunt mai degrabă limitate. Economistul Radu Nechita ne explică cum poate influența economia și cum au făcut-o președinții de până acum.
girl 60636 1280 jpg
Țara unde viața atârnă de un fir de păr. Este cea mai periculoasă din lume
Lumea este plină de locuri frumoase și fascinante, dar și de zone în care viața de zi cu zi este o luptă constantă pentru supraviețuire.
Cancerul de rinichi Foto National Cancer Institute jpg
Semnele subtile ale cancerului renal și vârsta de la care nu mai ai voie să le ignori: „E tot mai frecvent întâlnit la persoane tinere”
După 40 de ani, cancerul renal devine o amenințare tăcută, dar prevenția și depistarea timpurie pot salva vieți. Află semnele și ce măsuri să iei.
Parcul dendrologic Simeria  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (36) JPG
Transformarea celui mai vechi parc dendrologic. Locul de poveste cu sute de arbori uscați și doborâți de furtuni
Arboretumul din Simeria, unul dintre cele mai vechi parcuri dendrologice din România, trece prin ample transformări. Numeroși arbori vor fi extrași, după ce fenomenele climatice, bolile și dăunătorii au dus la uscarea și putrezirea lor.
Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Criza din Ungaria: s-au raționalizat mai multe produse, după ce Viktor Orban a reglementat prețurile
Guvernul condus de Viktor Orban a decis pe 8 mai să prelungească plafonarea adaosului comercial pentru unele produse non-alimentare, din 19 mai până pe 31 august, măsură care deja s-a dovedit ineficientă, dat fiind că deși plafonate prețurile au crescut în aprilie.
zodii pixabay jpg
Zodia care o să dea peste cap orice așteptare. Carul cu noroc se răstoarnă în acest weekend în casa ei
Pentru una dintre zodii, finalul acestei săptămâni aduce o schimbare neașteptată de destin. După o perioadă în care lucrurile păreau că bat pasul pe loc, toate planurile își găsesc, brusc, drumul.
spatii verzi darabani (8) jfif
Cel mai cochet oraş de la frontiera României: are cele mai frumoase spații verzi din Moldova și mobilier stradal unicat
Un orășel de la capătul țării are cele mai frumoase spații verzi din Moldova. Este vorba despre Darabani, cea mai nordică așezare urbană din România, premiată de Ordinul Arhitecților din România pentru amenajările sale peisagistice. Orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă.
image png
Prosoape de plajă divin de moi. Cum să le speli astfel încât să-ți ofere mereu acel moment „aaaah” la soare
Să ne imaginăm scena perfectă: o plajă liniștită, o briză caldă, soarele blând și tu, întins(ă) pe prosopul tău preferat – moale, parfumat și fin ca o îmbrățișare tropicală.
Deteriorarea celulelor nervoase în cazul bolilor autoimune Foto MIT Technology Review jpg
„Vaccinurile inverse”: soluția revoluționară pentru bolile autoimune și alergii. Un nou „Sfânt Graal” al medicinei
Descoperă cum vaccinurile inverse, o abordare inovatoare, pot revoluționa tratamentele pentru bolile autoimune și alergii, oferind speranță pentru milioane de oameni. Cercetările promit soluții eficiente, fără efecte secundare majore.