Fracția umedă

Publicat în Dilema Veche nr. 846 din 25 iunie - 1 iulie 2020
Invizibilii jpeg

„Reciclabile” – stă scris pe o bucată de carton ruptă dintr-o cutie și prinsă în poarta curții. Cineva s-a chinuit să scrie mare cu niște carioci colorate, ba chiar a desenat o săgeată babană, roz, care indică direcția acelor reciclabile: spre cele două tomberoane verzi care stau în curtea noastră comună. Stau cu sacul de gunoi în mînă și mă uit uimită la semnul ăsta. Cine l-o fi pus? Lîngă tomberoanele în care se aruncă de-a valma gunoiul din clădire, același cineva s-a chinuit să pună unele peste altele niște sertărele din alea de plastic de la IKEA pe care a scris frumos: sticlă, plastic, hîrtie. Doamne Dumnezeule, s-au civilizat vecinii noștri, îmi trece scurt prin cap și, în același timp, mă umple îngrijorarea pentru că știu că nici o mașină de gunoi n-o să culeagă selectiv, iar de inițiativa acestui misterios ecologist se va alege praful.

Gestul acestui om m-a impresionat, cu atît mai mult cu cît eu am o relație specială cu gunoiul. Ar fi multe de spus despre furia cumplită care mă apucă aproape la tot pasul în București. Cel mai mic loc viran va deveni în cîteva zile un munte pestilențial de resturi. O doză de Cola aruncată la piciorul unui stîlp va strînge miraculos alte gunoaie în jur. O surpătură în trotuarul lăsat nereparat adună în cîteva ore toate resturile posibile și imposibile.

Între timp, am lămurit și misterul omului care încerca să civilizeze mica populație din clădirea în care stau. Un tip tînăr, român, revenit după multă vreme de stat în cealaltă Europă, aicea, în țară. I-am spus că înțeleg și că e foarte frumos ce face, dar că n-o să aibă nici o șansă cu inițiativa lui. „Uite”, i-am zis, „peste sertărașele tale drăguțe o să arunce lumea de-a valma ce vrei și ce nu vrei. Oamenii ăștia, dacă au de aruncat o cutie de carton, să zicem, o s-o ia și o s-o trîntească fix așa cum e pe tomberoane. Apoi, chiar dacă tomberoanele sînt goale, o să vină altcineva și o să-și arunce cojile de cartofi peste cutia respectivă.” În două zile, de acolo se va revărsa un șuvoi mirositor, ploaia asta care nu ne mai lasă va macera mai bine totul, iar resturile o să le strîngă bietul Bebe care primește și el niște bani să scoată tomberoanele de două ori pe săptămînă în stradă, la mașina de gunoi. Omul era sincer uimit. „Cel mai bine”, am continuat, „e să duci ce ai de reciclat în bulevard. Acolo, la cîteva sute de metri, sînt trei containere din alea burtoase în care poți arunca separat. Noi așa facem”, am conchis, extrăgîndu-mi familia din vandalismul gunoaielor.

Stau pe o stradă cu case și clădiri scunde de trei-patru etaje din sectorul 1. Dacă întrebi vecinii, habar n-au că, teoretic, ar fi trebuit să avem tomberoane separate pentru delicios numitele fracții umede și uscate. Dacă o să-i pomenesc lui Bebe de fracția umedă, o să creadă că am luat-o definitiv razna. Pentru că nimeni nu a informat pe nimeni. Cutezătorul primar de sector a dat niște interviuri foarte drăguțe în care anunța că împarte tomberoane verzi și maro pentru ca lumea să arunce selectiv. Am auzit eu de asta pentru că citesc presa. Că există și o lege din 2019 care obligă la colectarea selectivă, asta e chiar SF. Nimeni nu a anunțat nimic, nimeni nu știe nimic. Iar colectarea selectivă în sectorul meu s-a făcut inițial așa: a venit mașina de gunoi și a golit în prima zi jumate din tomberoane. A doua zi a venit după a doua jumate. Totul de-a valma. Apoi au lăsat în stradă în stradă cutiile de carton. Pe care nu le mai strînge nimeni cu zilele. În care se adună gunoi pentru că cineva o să arunce în ele un carton gol de cafea, altul punga goală de la KFC. Și peste ele, o să vină o gospodină care-și va depozita tot în cutia părăsită pe trotuar cojile de ouă și pielițele de roșii.

Combinația de administrație ineptă și populație needucată e letală aici. Și pute. Peste toate vine o lipsă totală de simț al comunității. Lasă 10-20 de oameni, dar dacă ai un grup mai mare de trei, nu ai nici o șansă să ajungi la un numitor comun. Fiecare e mai deștept decît celălalt, dreptatea lui e un pic mai sus decît a ăluilalt și, uite așa, fibra socială a străzii, a cartierului, a orașului și a țării mele e deșirată și putredă. E o fracție umedă care ne desparte total, vă zic.

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor‑șef la știri, Radio Kiss FM și Magic FM.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
Un român grobian la meciul Cîrstea – Kvitova: S-a rușinat și comentatorul Digi Sport VIDEO
Din păcate, avem huligani, nu doar pe arenele sportive din țară. Mai nou, niște indivizi dubioși ne fac de râs și afară!
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.