Femeia bătută

Publicat în Dilema Veche nr. 834 din 13 - 19 februarie 2020
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

E ca rîul, ramul, frăția românului cu codrul, sarmaua, oul roșu, troița de la răspîntie, mărțișorul și Perinița. Femeia bătută e o parte esențială a culturii noastre. Și, așa cum nu ne trece prin minte să renunțăm la vreunul dintre elementele care ne construiesc identitatea, exact așa n-o să renunțăm nici la bătaia administrată femeii. Cum să renunți la cultura ta? La tradițiile tale? La obiceiurile care te definesc?

Antropologii de terasă, pricepuți la tot și toate, în urma solidelor studii de week-end, ne vor explica, doct și funcționalist, că pocnirea peste bot a femeii face parte dintr-un sistem complex de comportamente, cutume, obiceiuri și tradiții care alcătuiesc ansamblul și mai complex al unei culturi. Sigur că nu e vorba despre oamenii serioși, cei care chiar știu carte. Specialiștii de terasă sînt cei care adoră să fie băgați în seamă, ăia care au la ei mereu o explicație, o precizare, o vișină de pus pe orice tort. Hop, cum apare o știre despre o „proastă“ bătută, se vehiculează prin jurnale că una a fost omorîtă, deși criminalul era bărbat-su și-avea ordin de restricție, cum apar cîteva statistici care arată că ne jucăm în picioare femeile mai abitir ca spartul de semințe, ei bine, cum apar știri de-astea, imediat se inflamează hipsterimea și-ncepe să urle ca din gură de șarpe că trăim într-o lume rudimentară. Și vine specialistu’ umblat prin insule, la studii, care-n loc de traforaj a ales „human science“. E băiat de băiat. Hîrșit de experiență și de studii. Zgîriat de buruienile țepoase și mușcat de insectele tuturor junglelor. E un Tarzan, așa, mai pă contemporan. Un Crocodile Dundee, care știe mersu’ tuturor lucrurilor, inclusiv să dea citate mișto.

Și mi ți-i ia pe hipsterii revoltați la niște miștouri docte și la niște critici de rațiuni pure, de nu mai știu ăia pe unde să-și ascundă pălăriuțele și bicicletele vintage. Și le explică atotștiutorii ăștia, căliți în vaste studii pe teren, că nu numa’ la noi e așa, mă copii. Se-ntîmplă și prin alte părți. Trăim, încă, în cutumele unei lumi patriarhale. Și, în pofida anumitor mișcări dezvoltate în cîteva țări sau prin comunități ale marilor aglomerări urbane, în rest e cam la fel ca acum cîteva sute de ani. Ce sute de ani? Mai mult de-atît, nenică. Un cuplu timid de hipsterași progresiști încearcă să adreseze cîteva întrebări. Tarzan le‑o taie scurt. Lăsați rahaturile particulare! Lăsați prostiile astea excepționaliste! Tot credeți, în naivitatea voastră, că numai pe-aici își bat bărbații femeile, de le rup? Ei bine, nu-i așa. Se mai întîmplă și prin alte părți. Aaa… Păi, dacă se mai întîmplă și prin alte părți, să nu cădem cumva în prăpăstii de-astea excepționaliste. Să lăsăm tembelii românești, rătăciți și abrutizați, să le spargă fețele femeilor. Că e chestie de tradiție culturală și de păstrare a filonului identitar. Să nu ne băgăm unde nu ne pricepem.

Și să n-o tot ținem langa cu statistici din care ieșim foarte rău. De la abuzurile între copiii din școli pînă la violența domestică, și de la mortalitatea infantilă pînă la relele tratamente aplicate animalelor. Și între toate astea, mai găsești și altele, ridicătoare de păr măciucă. Nu trebuie să le formulezi și să le aduci în prim-plan. Că dai în sindromu’ ăla de a-ți critica prea aspru spațiul în care trăiești. Peisaj: în timp ce Tarzan explică pă șmechereală și pă „date“ că chestiile astea se-ntîmplă și-n alte părți, un ofițer  de poliție, om cu funcție importantă, dă un interviu. În care explică, liniștit, cam cum vede el managementul situațiilor de urgență în care trebuie să intervină oamenii legii. Și dă un exemplu, nefericitul de el. Și-o face cu toată naturalețea, spunînd exact ce crede. Că nu putem interveni la toate solicitările cetățenilor. Adică o palmă aplicată într-o ceartă domestică poate s-aștepte pînă mîine dimineață intervenția oamenilor legii. Că-ntre timp se-ntîmplă chestii mari. Spargeri, jafuri, bătăi de stradă. O palmă peste bot (că asta-i formula standard), dată unei femei, nu-i urgență. În primul rînd, că e-n familie. În al doilea rînd că, poate, situația se aplanează. Chiar cu un amor de împăcare. Deci o femeie care sună la Poliție și spune că e bătută poa’ să stea pînă mîine cu animalu’, că nu noi am pus-o să-l ia de bărbat. Una care zice că e răpită sau alta care chirăie că e violată, harțabalele de genu’ ăsta trebuie repezite, dacă dau telefon la domnii polițiști. Cine le-a pus să se ducă pe unde-or fi fiind și-or fi pățind toate alea? Au primit ce-au căutat!

Și sînt femei, bre! La urma urmei, ce-ar vrea? Să fie mai importante decît un jaf de aprozar? Decît o spargere de bancomat? Hai să fim serioși! Ce-i asta? Ni s‑a urcat democrația la cap? Femeia bătută sau pusă la locu’ ei e chestie de normalitate. Așa cum e să-ți bați și copiii. Le prinde bine. Învață temeinic lucrurile. Așa se fixează noțiunile. Și la femei, și la copii. Pe urmă, or să-ți mulțumească. Ai fost un soț și un tată exemplar, ai știut cînd să dai o palmă, un pumn după ceafă, un șut în cur, bine plasat. Ai semănat în jurul tău binele și învățătura din bătrîni. Ai respectat comoara moștenită din moși-strămoși. Rînduiala. Cuvîntul ăsta sfînt, care spune totul. Unii îl respectă, pe bună dreptate, și-l citesc în ordinea lui firească, umană, profundă. Un fel de aranjare a momentelor și felurilor de a trăi, cu perceperea, respectarea și potrivirea la ritmurile universale. Alții îl înțeleg mai mult muzical. Adică sună bine și pare că spune enorm, dar și rezolvă lucrurile dacă-l folosești. Așa că nu e nici o problemă dacă cimentez curtea de la țară, dau casa bătrînească jos și fac o pagodă în locul ei, dar primesc colindători în fiecare an, pe popa cu boboteaza, și-i mai ard una peste bot femeii, cînd are opinii. Se cheamă că respect rînduiala. Și trăiesc în matricea culturală lăsată de strămoși.

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Se scumpesc locuințele: românii își temperează achizițiile, dar crește cererea în zonele periurbane
Piața imobiliară din România trecere printr-un proces de reconfigurare și se îndreaptă tot mai mult către proiecte de locuințe mai eficiente energetic, în zone periurbane și o temperare a cererii.
image
Primarii de la țară care au rupt „blestemul” reabilitărilor aberante. „Ar fi păcat să faci o lucrare și apoi să o distrugi”
Doi primari din județul Botoșani au învățat să prioritizeze proiectele edilitare, renunțând chiar la fonduri pentru asfaltări fiindcă aveau în execuție lucrări subterane. Și-au asumat decizia tocmai pentru a nu sparge drumurile proaspăt reabilitate, o practică devenită tradiție în administrație
image
Chinul lui Andrei, băiatul de 14 ani omorât de tată într-un sat din Vaslui. Pedeapsă minoră primită de criminal
Un bărbat din Vaslui și-a rănit mortal fiul pe fondul consumului de alcool și al unor probleme psihice netratate. Băiatul era maltrat de tatăl său de ani de zile, care de multe ori îl bătea fără motiv.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.