FBI

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Reacţii omeneşti jpeg

Toată lumea ştie din filme ce e FBI şi tot în filme a văzut cum arată şi cum lucrează agenţii FBI. Ei bine, cartea jurnalistului Tim Weiner,

pune într-o cu totul altă lumină această celebră instituţie americană.  

Autorul este reporter la

, în 1988 a cîştigat premiul Pulitzer pentru o serie de articole de investigaţii despre cheltuielile secrete ale Pentagon-ului şi CIA, iar în 2007 a cîştigat National Book Award pentru o carte despre istoria CIA. Nici că se putea găsi cineva mai potrivit să scrie o istorie a FBI. Cartea a fost publicată în Statele Unite, în 2012, sub titlul

şi tradusă în româneşte anul acesta, la editura Litera.

Istoria Biroului Federal de Investigaţii începe în urmă cu peste o sută de ani. Înfiinţarea instituţiei poate fi pusă pe seama lui Charles J. Bonaparte, strănepot al lui Napoleon şi procuror general sub preşedinţia lui Theodore Roosevelt. Figura centrală a cărţii nu putea fi însă altcineva decît controversatul J. Edgar Hoover, cel care a condus Biroul timp de 48 de ani (1924-1972), adică aproape jumătate din istoria sa. Tim Weiner a studiat peste 70.000 de pagini de documente desecretizate recent (unele fiind chiar dosare din colecţia personală a lui J.E. Hoover, adnotate de acesta) şi a adunat peste 200 de mărturii înregistrate, ale unor foşti agenţi FBI.  

Despre Hoover, autorul trage concluzia că nu era un monstru, aşa cum îl prezentau duşmanii săi, ci mai degrabă un Machiavelli al Americii.  

„Citind notele lui scrise de mînă este ca şi cum l-ai auzi gîndind cu voce tare. Furia lui era personală şi politică, înverşunată şi implacabilă, lătra şi muşca totodată. Avea idei de înaltă clasă şi toane reprobabile. Umorul lui era sarcastic, cîteodată plin de nervozitate. Cunoştinţele lui erau enorme, şi totuşi mintea îi era îngustă.“ După un asemenea portret al lui Hoover, îţi dai seama şi de calităţile scriitoriceşti ale celui care l-a făcut. 

Reiese, de asemenea, că Hoover avea multe exagerări şi fixuri. Dar cel mai mare duşman al său era comunismul. Era una dintre puţinele personalităţi din Statele Unite care înţelegea pe deplin amploarea globală a acestui pericol, care a pîndit şi America timp de şapte decenii. La sfîrşitul anilor ’50, constată Tim Weiner, „peste 400 de agenţi FBI cu baza la New York se ocupau de ameninţarea comunistă; de Mafie se ocupau doar patru.“ Hoover spunea că asta era treaba poliţiilor locale şi că dacă agenţii săi s-ar fi ocupat de Mafie, ar fi riscat să fie mituiţi, iar imaginea FBI-ul ar fi avut de suferit. 

Pe vremea lui Hoover, FBI s-a ocupat intens de contraspionaj şi de contracararea eventualelor subversiuni din partea inamicilor Statelor Unite. O mulţime de agenţi acoperiţi şi spioni dezvăluiau planurile sovieticilor. Cînd Hruşciov, aflat într-o vizită oficială în SUA, i-a fost prezentat lui Hoover, directorul FBI i-a spus: „Cred că avem nişte cunoştinţe comune.“ Replica lui Hruşciov nu s-a lăsat aşteptată: „Avem într-adevăr nişte cunoştinţe comune, aşa că să n-ai încredere în nimeni.“ La întoarcerea în URSS, în avionul lui Hruşciov chiar se afla o „cunoştinţă comună“, Morris Childs, un agent dublu care lucra pentru americani, deşi liderul sovietic îl considera de partea sa.  

Operaţiunile care încălcau legea, ordonate de Hoover, erau la ordinea zilei. Agenţii săi se ocupau întruna cu spargeri de locuinţe şi plantări de microfoane fără autorizaţie legală. Justificarea era întotdeauna interesul naţional şi în foarte multe cazuri aşa şi era. Pentru el, la fel ca pentru Machiavelli, scopul scuza mijloacele. Grija foarte importantă a lui Hoover era să nu se afle nimic despre toate acestea şi imaginea FBI să nu fie afectată. Iar în timpul „domniei“ lui, instituţia a atins culmile prestigiului. Cînd preşedintele Nixon a început să-şi încalce grav atribuţiile, Hoover a stat deoparte. Lipsa lui de colaborare cu Casa Albă în acest sens l-a determinat pe Nixon să-şi creeze propria echipă de investigaţii, cea care avea să provoace scandalul Watergate şi demisia preşedintelui.  

Hoover a murit înainte ca Nixon să-l poată schimba din funcţie, aşa cum avea intenţia. Pentru FBI a urmat o lungă perioadă de dezorientare, dar agenţii săi, şcoliţi sub Hoover, au reuşit totuşi să dea lovitura de graţie administraţiei Nixon. Din recent desecretizatele documente studiate de Weiner rezultă că, în deconspirarea afacerii Watergate, rolul principal l-a jucat FBI (chiar dacă în fruntea sa venise un om loial preşedintelui), şi nu jurnaliştii de la

aşa cum se credea pînă deunăzi. Agenţii FBI se foloseau de presă pentru a face ca adevărul să iasă la lumină. „Fără FBI, reporterii ar fi fost pierduţi“, conchide Weiner.  

După dispariţia lui Hoover, instituţia a trecut şi prin eşecuri dezastruoase. S-a adaptat greu la noua configuraţie de după încheierea Războiului Rece, la era computerizată şi la cerinţele noii lupte împotriva terorismului. Luptele politice interne din Statele Unite, incompetenţele şi orgoliile unor personaje importante, dificila comunicare cu veşnicii rivali de la CIA şi, uneori, cu Casa Albă, au făcut inutile multe eforturi ale unor agenţi devotaţi. Cele mai uluitoare asemenea cazuri sînt legate tocmai de atentatele împotriva World Trade Center. Atît înaintea bombei care a explodat acolo în 1993, cît şi înaintea atacurilor din 11 septembrie 2001, au existat agenţi FBI care i-au avut în atenţie pe potenţialii terorişti şi care, în principiu, le ştiau intenţiile. Din diverse motive însă, de fiecare dată, investigaţiile n-au fost duse pînă la capăt. Pe de altă parte, din cartea lui Weiner reiese că agenţii FBI au reuşit în general să-şi păstreze integritatea morală şi profesională în perioada de după 11 septembrie 2001, cînd în anchetele contra suspecţilor de terorism se săvîrşeau excese. 

Dincolo de perioadele mai mult sau mai puţin glorioase, istoria FBI este de fapt povestea veşnicului antagonism dintre necesitatea apărării siguranţei cetăţenilor şi asigurarea drepturilor şi libertăţilor civile.

Istoria dezvăluie dileme, eforturi intestine, dedesubturi şocante sau urîte ale funcţionării celui mai puternic stat democratic al timpurilor noastre.  

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

taxe crestere supraimpozitare
Statele europene care opresc drept impozit mai mult de jumătate din venitul personal
Impozitul pe venit în Europa variază foarte mult și reflectă abordări diferite de finanțare a serviciilor publice, existând state care impun o cotă unică și altele care au adoptat impozitul progresiv.
horoscop shutterstock jpg
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta. Toți cei care i-au rănit vor plăti cu vârf și îndesat
Zodiile care se vor răzbuna săptămâna aceasta! Toți cei care le-au rănit vor plăti
Microbuzul din Pades  Foto Lucian Ignat jpg
Cum a ajuns un autobuz vechi pe cel mai înalt vârf din Munții Poiana Ruscă. Ciudățenia din vestul României
Un autobuz de epocă, transformat în urmă cu câțiva ani într-un refugiu montan, a ajuns o atracție pentru turiștii care explorează frumusețile naturii din jurul Vârfului Padeș, cea mai înaltă culme din Munții Poiana Ruscă.
Drona minitaurus/FOTO:X/Nexta
Roboți ucigași în războiul ruso-ucrainean. Germania va furniza Ucrainei noi drone Mini-Taurus cu inteligență artificială
Compania germană Helsing va furniza Ucrainei 4.000 de drone cu inteligență artificială. Aceste drone, supranumite Mini-Taurus, vor fi echipate cu sisteme moderne care le fac practic invulnerabile la sistemele rusești de război electronic și interferența GPS.
terci ovaz istock jpg
Alimentul delicios care nu trebuie să ne lipsească de la masă dimineața! Are nenumărate efecte benefice pentru sănătate
Micul-dejun este o masă extrem de importantă, iar dacă vrem să avem avem un început de zi plin de energie și de optimism, este foarte important să știm precis ce trebuie să punem în farfurie. Iar terciul de ovăz este opțiunea perfectă pentru masa de dimineață!
4 poza mare jpg
Zeci de elevi şi studenţi implicaţi în trafic de droguri. La audieri vor fi aduşi şi zeci de consumatori
Acţiune de amploare a poliţiştilor din mai multe judeţe, cu scopul de a destructura cea mai mare reţea de distribuire de droguri din şcoli şi licee. Zeci de elevi şi studenţi din Iaşi, Bucureşti, Galaţi şi Vaslui au fost anchetaţi luni. La audieri vor fi aduşi şi zeci de consumatori, informează adev
Chirie - inchiriere apartament FOTO 123 RF
Cât de mult plătesc românii chirie și utilități față de alte state europene
Milioane de angajați din majoritatea statelor membre văd că o mare parte din salariile lor este cheltuită pe chirie și utilități, rămânând cu o mică parte din venituri pentru traiul de zi cu zi.
euro dolar png
De ce scade euro de când Trump a câștigat alegerile din SUA
Moneda euro s-a depreciat încă din momentul în care a fost anunțată victoria lui Donald Trump la Casa Albă, însă scenariile cu privire la menținerea acestei pante descendente depind de nivelul de agresivitate al politicilor tarifare impuse de SUA.
omul cu masca de fier jpg
19 noiembrie: Moare, la Bastilia, „Omul cu masca de fier”, legendarul prizonier politic francez. Controverse privind identitatea lui
În 1703 murea, la Bastilia, legendarul prizonier politic francez care a inspirat numeroşi romanicieri ai lumii, identitatea sa nefiind stabilită în mod cert nici acum, după mai bine de 300 de ani. Tot într-o zi de 19 noiembrie, Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, împlineşte 85 de ani