Favoriţii domnului ministru

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Comunismul se aplică din nou jpeg

Îl ştiu din vedere de foarte multă vreme, de prin cartier. E un domn cu burtă, chelie şi favoriţi. Pe vremuri umbla îmbrăcat numai în costum, cu mîinile la spate, întotdeauna îngîndurat, cu privirea fixată în pămînt, la doi metri în faţă, preocupat parcă de nişte probleme foarte importante. Nu se uita nici în stînga, nici în dreapta. Mi-aduc aminte că, într-o perioadă, unii vecini i se adresau cu „domnu’ ministru“. Nu ştiu exact ce funcţie o fi avut, dar pe atunci mă gîndeam că, într-o viaţă întreagă de purtat favoriţi, n‑avea cum să nu fi fost numit şi ministru. Astăzi e pensionar şi îl mai văd şezînd pe cîte o bancă, la soare. Îşi întinde, relaxat, picioarele încălţate cu nişte pantofi scîlciaţi. Burta e la locul ei, dar părul i-a albit complet. La fel şi favoriţii.

O femeie slabă şi osoasă, cu un tricou roşu, stătea pe o bancă din parc, lîngă lac, privind absent undeva în zare. La început mi s-a părut că e foarte supărată, că i s-a întîmplat ceva. Apoi, judecînd după poziţia picioarelor adunate sub ea ca în poziţia lotus, mi-am dat seama că meditează. Era în transă, în alte sfere decît restul lumii. Un cîine mic, flocos şi foarte nostim, scos la plimbare de cineva, a început a-i da tîrcoale, curios. O mirosea pe toate părţile, dînd din coadă şi chiar mîrîind uşor. Părea că vrea să-i intre cumva în graţii, dar femeia nu reacţiona în nici un fel. Nu-l vedea, nu-l auzea, nu-l simţea. Cînd tinzi să te integrezi în absolut, să te contopeşti cu marele spirit universal, fiinţele din apropiere, oricît de interesante sau de drăgăstoase, nu mai există.

Ştiţi genul acela de bărbat trecut de 60 de ani, activ şi foarte egoist? Ei bine, am întîlnit de curînd un asemenea exemplar la piscină. Un tip aţos, ras în cap, care înoată violent. Cînd trece pe lîngă tine în bazin, dacă nu eşti atent, te loveşte. Nu-şi cere niciodată scuze, preocupat tot timpul de propriile mişcări şi performanţe sportive. Îşi îndeplineşte programul fără greş. Are un număr de bazine de făcut, într-un timp pe care şi-l stabileşte cu exactitate. Cînd întoarce, la capătul culoarului, pufăie şi scuipă zgomotos. Dacă te apropii mai tare de el, cînd nu are capul băgat sub apă, poţi auzi şi un fel de mormăit autist pe care pare a-l scoate în permanenţă. Un fel de comunicare cu el însuşi. Cînd iese din bazin, foloseşte prosopul într-un mod riguros, cu mişcări ample şi exacte, de o eficienţă totală. Fredonează ceva sau chiar fluieră uşor. Deşi e într-un loc cu foarte multă lume, se comportă ca şi cum ar fi singur. Iese şi intră primul pe orice uşă. Duşul de la vestiar îi este parcă rezervat exclusiv dintotdeauna şi să te ferească sfîntul să-i stai în cale. După duş, se clăteşte pe faţă la chiuvetă, cu apă rece, sub jet maxim, frecîndu-se iute cu mîinile pe obraji şi clămpănind zgomotos din buze, ca un cîine mare care se scutură de apă. Ciorapii îi sînt de un alb imaculat şi şi-i întinde pe picior cu multă grijă. Cu siguranţă, nu are nepoţi şi nici copii. Nu ştiu dacă o mai fi avînd nevastă, dar sînt convins că are o iubită de vîrsta lui, care se omoară după berea ieftină.

Odată cu venirea primăverii, observ pe stradă ceva ce apare tot mai des. E vorba de acele tinere fete, de obicei nici prea înalte (ca să nu zic scunde, sărăcuţele), care, deşi au picioruşele formate numai din pachete şi pacheţele grăsuţe, poartă pantaloni mulaţi. Poate că se hrănesc numai pe la fast-food-uri sau poate că doar natura e de vină. Bineînţeles, cele mai multe sînt genul care încep conversaţia una către cealaltă cu „Ia zi, fată…“ Problema sînt însă blugii strîmţi, pantalonii de piele sau, uneori, simplii colanţi supraelastici le scot în evidenţă formele plesninde. Iar formele astea, cum spuneam, or fi ele apetisante, dar parcă mai degrabă în cazul  cîrnăciorilor de bere decît al fetelor.

În cartier se montează tomberoane de gunoi subterane. Ce iese afară acum e doar vîrful unui aisberg. De curînd am asistat pentru prima oară la felul în care se golesc. Tomberoanele stau pe o platformă care se ridică la suprafaţă prin­tr‑un sistem hidraulic, aşa încît gunoierii să le poată descărca în maşina lor. E adevărat că ele sînt pe categorii, notate pe gurile de aruncare (gunoi menajer şi deşeuri reciclabile), iar maşinile par să verse totul într-un singur compartiment, dar întreaga tehnologie e ceva cu totul şi cu totul revoluţionar pentru Bucureşti. Mă întreb doar ce se va întîmpla, în condiţiile astea, cu bieţii indivizi care-şi făcuseră o adevărată meserie din a căuta prin gunoaie şi care în ultima vreme erau destui. În tomberoanele subterane nu mai pot avea acces. Lumea lor dispare. Vor rămîne şomeri?

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

studenti facultate pixabay jpeg
Cum a devenit educația o problemă de securitate națională
Ministrul Educației, Daniel David, a prezentat analiza-diagnostic privind sistemul de învățământ românesc, anunțată încă de la începutul anului, subliniind că analfabetismul funcțional și abandonul școlar au ajuns la cote alarmante și apreciind că putem vorbi de o problemă de securitate națională.
Hartă Marea Neagră FOTO Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa
De ce este Marea Neagră unică la nivel mondial. Legătura cu potopul biblic și fenomenele incredibile care au loc în apele sale
Marea Neagră este considerată de specialiști, unică pe Terra. Este cel mai mare bazin meromictic din lume și totodată cel mai mare bazin maritim, intern, de pe Glob. Marea Neagră datorită caracteristicilor sale unice este un adevărat „muzeu” subacvatic, dar și casa unor specii-relicvă.
miron barnovschi1 jpeg
A fost cel mai ghinionist domnitor român din istorie. O singură decizie i-a adus moartea
De-a lungul istoriei, nenumărați domnitori români s-au remarcat în timpul domniilor lor, iar numele acestora rămâne faimos chiar și în ziua de astăzi. Însă, pe lângă aceste legende au existat și nenumărați lideri despre care puțini oameni își mai amintesc în zilele noastre. Iar unul dintre acești do
lapte bivolita adobestock jpg
Lactatele, arma secretă contra diabetului: Studiul care schimbă tot ce știam despre dietă și glicemie
Un studiu recent arată că lactatele pot reduce glicemia fără a favoriza îngrășarea. Află ce spun cercetătorii și ce dietă funcționează cel mai bine.
image png
Reorganizare în partide și calcule pentru noul guvern. Riscul reprezentat de partidul AUR în Parlament
După alegerile prezidențiale, necesitatea unui nou Executiv aduce calcule și mai complicate pentru cele patru partide pro-europene nominalizate de câștigătorul alegerilor prezidențiale Nicușor Dan. De partea cealaltă, rămas în conducerea opoziției, AUR și-ar putea întări forțele.
Insulele verzi ale Greciei ascunse din Arhipelagul Sporade în Marea Egee Colaj DMS
Grecia 2025: Revoluția turistică care răstoarnă vedetele clasice și dă coroana noilor insule
Descoperă cum noile destinații din Grecia cuceresc turiștii în 2025, detronând insulele clasice precum Santorini și Mykonos. Vezi ce insule surpriză conduc topurile și de ce trebuie să le vizitezi acum!
hidden bear optical illusion jpg
Doar cei cu un IQ colosal pot rezolva acest test! Găsește ursul în mai puțin de 5 secunde
Iluzia optică a zilei pune la încercare nu doar ochii tăi, ci și inteligența vizuală, viteza de reacție și capacitatea de a recunoaște tipare.
semnare contract casa pixabay jpg
Controversele vânzărilor de terenuri cu chitanța de mână din anii 1990 și impactul asupra moștenitorilor
Mii de procese se află în fiecare an pe rolul instanțelor pentru că moștenitorii revendică imobile, clădiri sau terenuri, vândute în anii 1990 pe baza unor chitanțe de mână. Avocații specializați în astfel de litigii au explicat care este procedura de legalizare a acestor documente.
Costești. Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (62)(1) jpg
Satul unde Ceaușescu l-a reinventat pe Burebista. Este înconjurat de cele mai faimoase cetăți dacice
Satul Costești din Hunedoara a fost în anii '80 un loc dedicat omagierii regelui dac Burebista. Cu timpul, așezarea de la poalele a două mari cetăți dacice a devenit un reper turistic al României.