Favoriţii domnului ministru

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Comunismul se aplică din nou jpeg

Îl ştiu din vedere de foarte multă vreme, de prin cartier. E un domn cu burtă, chelie şi favoriţi. Pe vremuri umbla îmbrăcat numai în costum, cu mîinile la spate, întotdeauna îngîndurat, cu privirea fixată în pămînt, la doi metri în faţă, preocupat parcă de nişte probleme foarte importante. Nu se uita nici în stînga, nici în dreapta. Mi-aduc aminte că, într-o perioadă, unii vecini i se adresau cu „domnu’ ministru“. Nu ştiu exact ce funcţie o fi avut, dar pe atunci mă gîndeam că, într-o viaţă întreagă de purtat favoriţi, n‑avea cum să nu fi fost numit şi ministru. Astăzi e pensionar şi îl mai văd şezînd pe cîte o bancă, la soare. Îşi întinde, relaxat, picioarele încălţate cu nişte pantofi scîlciaţi. Burta e la locul ei, dar părul i-a albit complet. La fel şi favoriţii.

O femeie slabă şi osoasă, cu un tricou roşu, stătea pe o bancă din parc, lîngă lac, privind absent undeva în zare. La început mi s-a părut că e foarte supărată, că i s-a întîmplat ceva. Apoi, judecînd după poziţia picioarelor adunate sub ea ca în poziţia lotus, mi-am dat seama că meditează. Era în transă, în alte sfere decît restul lumii. Un cîine mic, flocos şi foarte nostim, scos la plimbare de cineva, a început a-i da tîrcoale, curios. O mirosea pe toate părţile, dînd din coadă şi chiar mîrîind uşor. Părea că vrea să-i intre cumva în graţii, dar femeia nu reacţiona în nici un fel. Nu-l vedea, nu-l auzea, nu-l simţea. Cînd tinzi să te integrezi în absolut, să te contopeşti cu marele spirit universal, fiinţele din apropiere, oricît de interesante sau de drăgăstoase, nu mai există.

Ştiţi genul acela de bărbat trecut de 60 de ani, activ şi foarte egoist? Ei bine, am întîlnit de curînd un asemenea exemplar la piscină. Un tip aţos, ras în cap, care înoată violent. Cînd trece pe lîngă tine în bazin, dacă nu eşti atent, te loveşte. Nu-şi cere niciodată scuze, preocupat tot timpul de propriile mişcări şi performanţe sportive. Îşi îndeplineşte programul fără greş. Are un număr de bazine de făcut, într-un timp pe care şi-l stabileşte cu exactitate. Cînd întoarce, la capătul culoarului, pufăie şi scuipă zgomotos. Dacă te apropii mai tare de el, cînd nu are capul băgat sub apă, poţi auzi şi un fel de mormăit autist pe care pare a-l scoate în permanenţă. Un fel de comunicare cu el însuşi. Cînd iese din bazin, foloseşte prosopul într-un mod riguros, cu mişcări ample şi exacte, de o eficienţă totală. Fredonează ceva sau chiar fluieră uşor. Deşi e într-un loc cu foarte multă lume, se comportă ca şi cum ar fi singur. Iese şi intră primul pe orice uşă. Duşul de la vestiar îi este parcă rezervat exclusiv dintotdeauna şi să te ferească sfîntul să-i stai în cale. După duş, se clăteşte pe faţă la chiuvetă, cu apă rece, sub jet maxim, frecîndu-se iute cu mîinile pe obraji şi clămpănind zgomotos din buze, ca un cîine mare care se scutură de apă. Ciorapii îi sînt de un alb imaculat şi şi-i întinde pe picior cu multă grijă. Cu siguranţă, nu are nepoţi şi nici copii. Nu ştiu dacă o mai fi avînd nevastă, dar sînt convins că are o iubită de vîrsta lui, care se omoară după berea ieftină.

Odată cu venirea primăverii, observ pe stradă ceva ce apare tot mai des. E vorba de acele tinere fete, de obicei nici prea înalte (ca să nu zic scunde, sărăcuţele), care, deşi au picioruşele formate numai din pachete şi pacheţele grăsuţe, poartă pantaloni mulaţi. Poate că se hrănesc numai pe la fast-food-uri sau poate că doar natura e de vină. Bineînţeles, cele mai multe sînt genul care încep conversaţia una către cealaltă cu „Ia zi, fată…“ Problema sînt însă blugii strîmţi, pantalonii de piele sau, uneori, simplii colanţi supraelastici le scot în evidenţă formele plesninde. Iar formele astea, cum spuneam, or fi ele apetisante, dar parcă mai degrabă în cazul  cîrnăciorilor de bere decît al fetelor.

În cartier se montează tomberoane de gunoi subterane. Ce iese afară acum e doar vîrful unui aisberg. De curînd am asistat pentru prima oară la felul în care se golesc. Tomberoanele stau pe o platformă care se ridică la suprafaţă prin­tr‑un sistem hidraulic, aşa încît gunoierii să le poată descărca în maşina lor. E adevărat că ele sînt pe categorii, notate pe gurile de aruncare (gunoi menajer şi deşeuri reciclabile), iar maşinile par să verse totul într-un singur compartiment, dar întreaga tehnologie e ceva cu totul şi cu totul revoluţionar pentru Bucureşti. Mă întreb doar ce se va întîmpla, în condiţiile astea, cu bieţii indivizi care-şi făcuseră o adevărată meserie din a căuta prin gunoaie şi care în ultima vreme erau destui. În tomberoanele subterane nu mai pot avea acces. Lumea lor dispare. Vor rămîne şomeri?

image png
Reevaluarea lucrurilor de acasă
Și e de observat că țara s-a schimbat în mod fizic, mult mai mult decît atitudinea locuitorilor ei.
p 7 Sam Altman WC jpg
Capitalul cîștigă și în domeniul IA
Nu e de mirare că OpenAI nu a reușit să-și respecte misiunea.
image png
image png
Birocrații inventate, care să justifice plusul la salariu
Ne mai mirăm, apoi, de ce pleacă profesorii din învățămînt sau de ce ezită să vină.
image png
Șanticler
Rămîne să mai vorbim, desigur, despre sensurile alunecoase și imprevizibile generate de larga circulație a cuvîntului efemer.
image png
Un recrut de odinioară
Pe spatele gecii tînărului erau imprimate, în galben ţipător, cuvintele US Air Force.
image png
Mintea democratică și impunitatea poporului
Pe cînd mintea democratică nu exista, popoarele erau pedepsite.
image png
Moș Crăciun, John Fitzgerald Kennedy și bomba nucleară
A fost fix pe dos. Anul 1962 a adus cea mai gravă criză din timpul Războiului Rece, criza rachetelor nucleare din Cuba.
image png
Nevoia de umanioare
Ele sînt însoţitorul şi sprijinul ideal in dürftiger Zeit şi beneficiază de resurse încă nevalorificate în spaţiul Europei de Est.
image png
O fabulă a lui Socrate
E ceea ce am pățit și eu: după ce m-a durut piciorul din cauza legăturii, iată că a urmat și plăcerea.
image png
Spirala ghinionului și ghicitul în gri
Poate nu la fel de ostentativ, dar cei care spun lucrurile sînt, din nou, tratați ca excentrici stridenți și, pe alocuri, isterici.
image png
Cine sapă la temelia pilonului II
Este incredibilă tenacitatea cu care politicienii din zona de stînga atacă pilonul II de pensii administrate privat.
O mare invenție – contractul social jpeg
Succesiunea generațiilor în comunitatea academică: Valentin Constantin și Diana Botău
Regimurile dictatoriale și mișcările fundamentaliste s-au asociat într-o ofensivă violentă, propagandistică și armată, împotriva lumii euroatlantice.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Populiștii nu (mai) sînt o excepție
Întrebările despre soarta Uniunii Europene, acuzațiile de extremism și evocarea drobului de sare fascist au devenit aproape un clișeu.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A conviețui cu imposibilul
Dictatura este un mod de organizare statală în care sfera posibilului tinde spre zero.
Frica lui Putin jpeg
„Scena politică”
Avem impresia că e o lume falsă – o „mascaradă” –, ceva profund neautentic, spre deosebire de lumea economică, de pildă, care e reală.
AFumurescu prel jpg
Vai, săracii, vai, săracii ziariști…
Incredibil, doamnelor și domnilor! Revoltător!
MihaelaSimina jpg
Cea mai frumoasă clădire din Cernăuți
Unul dintre „sporturile” la care istoria este campioană se numește „paradox”.
Iconofobie jpeg
O rugăciune la Bicaz
Nu faptul că încercam să‑l păcălesc pe Dumnezeu mă surprinde, ci dorinţa mea viscerală să trăiesc prostește, un eon întreg, dacă se putea.
„Cu bule“ jpeg
Mesa
Faptul că mesa apare des în dialoguri dovedește că forma îi era familiară publicului din secolul al XIX-lea.
image png
Ce-i rămîne Mariei de făcut?
Întrebările morale cu privire la integritatea academică și presiunea de a se conforma normelor nescrise ale colectivului profesional rămîn deschise.
RNaum taiat jpg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Întoarcerea
Ajunși acasă, avem un fel de „rău de uscat“, cum li se întîmplă marinarilor.
image png
Misterele bugetare
Una din temele importante legate de transformarea sistemului public românesc este cea a „discreției” cu care au avut loc schimbările în administrație.

Adevarul.ro

image
Una din patru persoane imunizate cu serurile anti-Covid Pfizer sau Moderna a experimentat efecte adverse
Mai mult de un sfert dintre persoanele care s-au imunizat cu vaccinuri ARN mesager împotriva infectării cu virusul SARS CoV2 au suferit un răspuns imun neintenționat, potrivit noilor studii.
image
Un român a jucat de 49 de ori același bilet câștigător la pariuri sportive. Suma enormă la care a ajuns
Un bărbat din județul Prahova a avut marea inspirație de a alege o combinație de 28 de meciuri câștigătoare pe un bilet, dar nu s-a oprit aici. A copiat același bilet de numai puțin de 49 de ori.
image
Țara în care intrarea românilor e ca și interzisă. „Nu mai îmi trebuie nici gratis, e revoltător”
Doi tineri români cu un copil au fost umiliți pe un aeroport fără ca cineva să poată interveni în favoarea lor. Cazul lor nici măcar nu este unic, iar statul român nu reușește să rezolve o problemă cunoscută foarte bine de ani de zile, dar care arată limitele politicii externe a României

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.