Fă, bre, un carnagiu!

Publicat în Dilema Veche nr. 809 din 22-28 august 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Vrei să arăți că ai sînge în canalizare? Că ești băiat de băiat? Sau fată de fată? Scrii pe ici, pe colo? Faci orice chestii pe care le-ar putea vedea lumea? Te exprimi în public, cum s ar zice? Păi, atunci, de ce ești, bă, tălîmb? De ce ești, fă, tută-mpiedicată? Pune, bre, de-un carnagiu! Fiți duri! Nemiloși! Carnasieri, salivînd la ideea unei picături de sînge! Luați-i pe toți, pe rînd, și haliți-i cu fulgi cu tot! Opinii? Analize? Cercetări? Dialoguri? Investigații? Dezbateri? Confruntări de idei? Răbdarea de a asculta un punct de vedere cu care nu ești de acord? Acceptarea faptului că există și alte idei decît ale tale? Ce-i, bă, cu fițele și cu porcăriile astea? Deschizi gura, ca pe o fantă generoasă de cazemată, scoți mitraliera grea și aruncătorul de jigniri, și tragi, frate! Tragi pînă-i rupi pe fraieri în bucăți! Pentru că, dac-ai putea, ai intra cu o mitralieră adevărată peste toți nemernicii ăștia care te enervează. Ăștia care au alte idei și alte feluri de discurs. Ai intra peste ei și i-ai ciurui ca un erou. Da’ n-ai cum să faci asta. În schimb, poți să-i jignești, frăție! Poți să speli cu ei pe jos! Poți să fii cît vrei tu de rău, mitocan, nesimțit și unic posesor al adevărului. Democrația asta de rahat, pe care o urăști ca idee, îți permite și ție, așa cum ne permite tuturor, să faci cum te taie capul. Atunci, hai la treabă, nene! Hai să ieșim la scuipat!

N-ai o idee tare, bă, mototolule? N ai titluri, dialoguri, scene, poante tari? Atunci stai, bre, acasă! Lasă-i pe alții să scrie! Unii mai cu vînă, mai cu marfă-n instalație. Ăia care știu să taie-n carne vie. Cum era Vadim. Și băiat deștept. Și cu vorbele la el. La ăla nu te plictiseai. Bă, ce făcea ăla cu toți… Băiat de băiat. Plus că te făcea să și rîzi. Bun, asta e, s a dus. Dar nu-nseamnă că a rămas satul fără cîini. Așa trebuie făcut. Arde-i pe fraieri! Bagă comentarii pe sub articole, așa cum bagă partizanii adevărați calupuri de dinamită pe sub clădirile și podurile inamicilor. Strecoară-te printre toți proștii ăia care au și ei cîte o părere sau ceva de zis, și bagă o grenadă. Nu fi prost să pierzi vremea, formulînd vreun argument! Înjură direct! Jignește! Fugi și revino! Mai arde-i o dată! Vezi că se conturează vreo poieniță în care unii își spun părerile? Bagă o canistră de benzină și arde locul! Lasă-i întîi să stea un pic la soare, să schimbe două vorbe. Cînd le e lumea mai dragă, fă-ți tu apariția, ca un cavaler al tenebrelor. Scuipă pe ei de la înălțime, urinează și dă-le foc! Unul să nu scape! Porcăiește-i cît te țin balamalele! Asigură-te că strici orice atmosferă. Lasă urme cît mai rău mirositoare. Și e distractiv, nene! Te simți bine!

Sau, dacă ai timp, bagă niște argumente. Că, oricum, tu ai scrie mult mai bine decît agaricii ăștia care publică prin reviste. Așa că le dai niște lecții, să-i potolești. Să le-arăți cum se face, pentru că doar tu te pricepi. Și nu uita să le dai niște teme pentru acasă. Da’ nu fi bou să le lași așa! Că pierzi momentul și ăilalți din jur nu se mai uită la tine. Condimentează-le cu niște miștouri grele. Sau dă-le cu un topping de șmechereală. Ideea e simplă. Mai întîi trebuie să-l aneantizezi pe fraierul care scrie. Altfel nu se vede suficient de bine argumentul tău. Cea mai sigură rețetă e să-l trimiți pe prost să mai studieze. Să descopere cum stau lucrurile. Chestie pe care tu ai făcut-o, evident, de multă vreme. Acum, experiența asta te apasă rău. Ești greu de nihilism, plictiseală a omniscienței, stil inconfundabil și dreptate suverană. Cînd pășești pe asfaltul discursului, în urma ta rămîn gropi adînci. Prietenii din anturaj te știu și ei de necruțător. Ai lucrat cu răbdare la brand-ul personal de „ăla care le zice“, „ăla care dă dume grele“. Închizi totul cu o sentință grea. Iar suferința asta, de tip condamnat să nu greșească niciodată, se vede pe tine ca o boală grea, pe care o duci pe picioare și care-ți creează, așaaa, o aură. Un nimb. O lumină de înger-demon care nu poate trece neobservată. Ești îngerul căzut, gen. Poziție greu de ocupat în grupurile de prieteni. În general, nu prea rîvnită. Presupune să fii mereu constipat, cu colici intelectuale și cu sentințe pentru orice. Dar și cu chinul de a te plasa pe un soclu aflat mereu în penumbră. O penumbră la care ai mereu de lucrat, pentru că trebuie să fie una în care, de fapt, te vezi foarte bine. Altfel, pierzi meciul de a confisca din cînd în cînd centrul atenției. Pentru că tu intervii și decretezi ce e bun și ce e rău. Ce e toxic și ce e benefic. Unii, chiar dintre prieteni, te-ar putea numi un „fazan ridicoluț“. Sau „prost cu pedale“. Sau ți-ar sugera să-ți faci numărul la altă masă. Dar ar intra în ordinea jocului tău. Așa că n-o fac. Și te lasă acolo, pe piedestal, unde-ți place ție. Așa, ca exponat, poți fi haios.

Deci, dacă tot te exprimi public, nu ne plictisi, mă, nene, cu momente și clipe. Dă idei tari! Dă-n cineva! Zi-i pe nume! Ia-l un pic la mursecat! Rupe un fraier! Ca pe stradă. Nu stai la discuții. Lovești primu’! Zbang! Un cap în gură și-ai rezolvat situația. Așa trebuie să fie un articol d-ăsta, dă ziar, sau dă ce-aveți voi acilea. Ca un cap în gură. Să rămîi c-o chestie. Și să zică ce vrea omu’ s-audă, nu ce te taie pe tine capu’. Nu?! Că tot veni vorba, mai devreme, de mitralieră. Așa se intră în subiecte. Cu mitraliera. Nu stai să bați la ușă, s-o iei pe la Ploiești, să alea-alea, să cutare. Că mă pierzi. Și eu sînt public. Și depinzi de mine, fraiere! Pentru că ăla care se uită, ăla care ascultă, ăla care citește e, pe undeva, ăla care plătește. Și cine plătește comandă muzica, pisi! Cu toate că partea proastă e că mai sînt unii, nu puțini, cărora le place mai pe liniște. Mai pe bun-simț. Mai pe răbdare, mai așezat, mai pe atmosferă din care nu lipsește aberația asta care se cheamă respect. Deci încă e plină lumea de fraieri, nene! 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

499404837 18525295456011686 4464430611869400700 n jpg
Andi Moisescu reacționează ferm după manipularea unei filmări vechi: „E aproape evident cum votez"
Andi Moisescu, realizator TV și jural al show-ului Românii au talent, a reacționat public pe Facebook după ce o înregistrare mai veche a fost scoasă din context și folosită pentru a sugera o afiliere politică falsă.
mirela oprisor colaj instagram jpg
Mirela Oprișor, dezvăluiri inedite din copilărie. Cum a trăit Aspirina din „Las Fierbinți” pe vremea comunismului: „Am luat bătaie cu un furtun”
Actrița Mirela Oprișor a vorbit, în cadrul emisiunii „Morning Glory, cu Răzvan Exarhu” de la Rock FM, despre copilăria sa trăită în perioada comunistă. Cu sinceritate și umor, vedeta a rememorat mai multe episoade din acea vreme, oferind publicului o serie de amintiri inedite.
Aristide Blank (dreapta), finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Bancherul care a adus România în pragul prăbușirii în perioada interbelică. A fost prieten cu Carol al II-lea
Aristide Blank a fost una dintre cele mai controversate figuri ale României interbelice, bancher, influent om de afaceri, apropiat al regelui Carol al II-lea și personaj central în numeroase scandaluri de corupție și trafic de influență. A condus banca Marmorosch Blank, al cărei faliment răsunător î
Titan, luna lui Saturn foto X jpeg
Descoperire spectaculoasă. Titan, luna lui Saturn, are un climat asemănător cu cel al Pământului
Telescopul spațial James Webb a confirmat că Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, are un ciclu climatic similar cu cel al Pământului, cu nori care pot aduce ploaie pe suprafața sa.
arme ipj dambovita png
Polițiștii din Dâmbovița au confiscat arme cu potenţial letal, o arbaletă şi 11 cutii cu proiectile metalice în urma a 16 percheziții
Polițiștii din Dâmbobița au efectuat 16 percheziţii în mai multe localităţi din judeţ, la persoane bănuite de contrabandă calificată şi de deţinere ilegală de arme şi muniţie.
BeFunky collage (87) jpg
Ștefan Bănică Junior, dărâmat de durere. Ce a transmis artistul după moartea fostei sale colege din filmul „Liceenii”
Ștefan Bănică Jr. a transmis un mesaj emoționant după moartea actriței Cristina Deleanu, fosta sa colegă de platou în filmul „Liceeni”. Într-o postare pe rețelele sociale, artistul a scris câteva cuvinte care au atras atenția fanilor.
Piața Unirii din Timișoara. Foto: Tripadvisor
Orașul din România care își devansează rivalii economici, Cluj și București, dar unde locuințele sunt încă ieftine
Pentru cei care nu preferă marile orașe precum Bucureștiul sau Cluj-Napoca, există un oraș care se profilează drept unul dintre cele mai avantajoase din România, mai ales în ceea ce privește raportul dintre venituri și costurile de trai.
oameni fara adapost in aeroportul din Madrid foto X jpeg
Drogații și persoanele fără adăpost au pus stăpânire pe cel mai mare aeroport din Spania. Pericol pentru turiști
Terminalele aeroportului Madrid-Barajas, cel mai mare din Spania, au devenit adăpost pentru sute de persoane fără locuință, generând îngrijorare din partea autorităților și turiștilor.
laurence olivier captura video jpg
Viața și cariera unuia dintre cei mai emblematici actori ai secolului XX: „Probabil că aș fi înnebunit, dacă nu aș fi avut această meserie”
Laurence Olivier (1907–1989) putea rosti replicile lui William Shakespeare cu atâta naturalețe, încât păreau gândurile lui proprii, după cum spunea dramaturgul englez Charles Bennett. Criticul de film Pauline Kael îl considera „cel mai spiritual actor” din istoria cinematografiei. Mulți îl văd drept