Exerciţii yoga pentru depăşirea nesimţirii abisale

Publicat în Dilema Veche nr. 717 din 16-22 noiembrie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Stai în pat. Te uiți la tavan. Fixezi un punct. De fapt, n-ai cum să-l ratezi. E punctul în care, de la 7,20 dimineața, lucrează un mare burghiu. E duminică. Probabil că vecinul care locuiește deasupra ta s-a hotărît să călătorească spre centrul Pămîntului. O fi fan Jules Verne. Și, ca orice om cu scaun la cap, pleacă în călătoria asta direct de la el din casă. Normal. De unde să plece, bietul de el? Unde să-l trimiți duminică dimineața? Omul s-a trezit plin de energie și s-a apucat de treabă. Are și flex. Și, după cum se aude, are și niște baroase. Ce vreți? E gospodar. Are de toate. Își reamenajează apartamentul. O face de cîteva luni. Vreo șapte. N-ai ce să-i reproșezi. Lucrează și el cînd poate. Trebuie să ne înțelegem ca oamenii, nu?! Adevărul e că, de putut, poate des. Aproape tot timpul. Cel mai tare trage sîmbătă și duminică. Normal. Atunci e și el liber.

Și se apucă de lucru dimineață, devreme, cu o energie care ar putea propulsa în spațiu și arca umanității, nava care ne va scăpa de la extincție și ne va duce pe altă planetă, atunci cînd asta pe care locuim își va fi dat duhul. Iar dacă și-l va da vreodată, de la așa ceva o să și-l dea. De la vreun compatriot harnic, pornit la reamenajare cu bormașina – mîndria vieții lui! –, intrat în transa muncii extatice, ajuns în centrul Pămîntului, neatent la ceva, că e concentrat la ale lui. Și-o să dea o gaură exact acolo unde nu trebuie, în așa fel încît miezul acestei planete o să găsească un orificiu prin care să evadeze, să se scurgă în spațiul astral, să plece în căutarea miezului primordial din care a izvorît, atunci, foarte demult, la început, cînd totul se adunase și stătea înghesuit într-un singur punct. Și să nu mă luați, vă rog, cu texte slabe, din categoria celor care spun că miezul planetei ar fi hipersolid, deci că n-ar avea cum să se scurgă și cutare, că oricum nu contează în situația de față, iar dacă ar conta, compatriotul nostru l ar topi cu lampa aia cu motorină, că are și de aia, are ce vrea el, adică tot ce poate să topească, lipească, găurească, înșurubeze și, cu voia dumneavoastră, să turbeze.

Lăsați la o parte bruiajul umanității, mundanul, și imaginați-vă călătoria asta cosmică spre locul primordial, fixați punctul prin care burghiul mai are un pic și iese prin tavan, oprindu-se exact între ochii dumneavoastră sau dînd chiar și acolo o gaură prin care veți putea vedea mai bine, cu cel de-al treilea ochi de data asta, cel al înțelepciunii și echilibrului, ochiul cu care puteți să contemplați splendoarea unei zile de duminică, dimineața devreme, cînd stelele tîrzii ale nopții nici nu s-au stins, minunea unei dimineți în care poți să gîndești abisal la oglindirea individului în umanitate, la drumul invers al acestei oglindiri, la condiția omului de la țară, adus la oraș de comuniști, obișnuit să lucreze pămîntul, să-l sărute dimineața, așa cum știm noi din moși-strămoși, iar acum, neavînd posibilitatea să sape, să are, să ude, să plivească, ce să facă și el, săracul om dă găuri în podea, n-aș ști să spun de ce, dar nici nu are importanță, cîtă vreme am intrat deja în spirala acestui gînd, cîtă vreme călătorim spre locul de unde au plecat toate, spre început, acolo de unde au izvorît lumina și întunericul, planetele, cometele, asteroizii, praful cosmic, norii de lumi care așteaptă să fie descoperite.

E foarte posibil să nu reușiți de la bun început acest exercițiu. Vă trebuie o stare de relaxare profundă ca să purcedeți în această călătorie spre izvorul tuturor lucrurilor. Există destule riscuri în treaba asta și s-ar putea să nu vă iasă totul perfect. Mai ales dacă vecinul de dedesubt, un domn în vîrstă, extrem de antipatic – dar, slavă Domnului, cît se poate de surd –, deci, mai ales dacă vecinul de dedesubt a dat drumul la radio încă de pe la 5,45-6,00. Da, da, tot duminică dimineața. Așa cum face, de altminteri, în fiecare zi, de la Facerea Lumii pînă acum, întîmpinînd fiecare dimineață cu imnul național, dat cît se poate de tare, ca un salut patriotic adresat astrului zilei, cu mult înainte ca acesta să-și facă apariția. Avînd în vedere că imnul vă ia direct din somn, s-ar putea să nu aveți starea de grație necesară cufundării în meditație, atunci cînd vecinul de deasupra își va fi pornit bormașinile, flexurile și toate celelalte scule și dispozitive cu care pleacă zilnic în călătoria lui spre inima planetei. S-ar putea să aveți senzația aceea de durere de cap, combinată cu un pic de greață, să simțiți că vă ies ochii din orbite și că toate cuvintele mai fierbinți decît plumbul topit vi se scurg din creier, prin urechi, pe pernă.

Nu vă neliniștiți. E doar o zi de duminică. O particulă infinitezimală din oceanul absolut de timp și spațiu. Așezați-vă în poziția „lotus“. Încercați să zîmbiți. Nu vă mai gîndiți la toate momentele în care le-ați spus celor doi vecini, cît se poate de elegant, că așa ceva nu se face într-o lume civilizată. Respirați adînc. Nu căutați corelații între muzica populară care se aude de la radioul de dedesubt și pregătirile pentru călătoria spre centrul planetei, explorarea geologică de dimensiuni epice care e gata să pornească fix de deasupra dumneavoastră. Dacă ați fost suficient de naivi încît să credeți că duminica scăpați, acum nu vă plîngeți, luați ziua în piept voinicește, ridicîndu-vă din „lotus“ și îndreptîndu-vă direct spre ieșire. Aveți o cheie de la un prieten? Aveți unde să vă duceți? Bravo! Nu aveți? Nasol! Ghinion! Dacă nu merge o meditație rapidă, încercați un telefon la Poliție. S-ar putea să funcționeze mai bine decît orice mantră. Deși, dacă polițiștii ajung după ora 8, mai bine vă bateți un cui în cap. De la 8 începe libertatea. Legea nu mai zice nimic. S-o fi culcat, săraca.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Franța își pune la bătaie cele 300 de rachete nucleare pentru a apăra Europa. Moscova amenință cu scufundarea Insulelor britanice
Europa ar putea fi pregătită să creeze o umbrelă de protecție nucleară în fața Rusiei, formată din 300 de rachete balistice franceze.
image
Ce pensie va avea Klaus Iohannis. „Are 42 de ani de muncă și 10 de președinție”
Preşedintele Klaus Iohannis a depus cererea de pensionare de la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, lucru deja confirmat de Administraţia Prezidenţială.
image
Cum s-au îmbogățit peste noapte sute de mii de români în anii sărăciei crunte. „Am vândut o vacă și am băgat banii acolo”
Sute de mii de familii din România s-au îmbogățit în anii 90, la scurt timp după Revoluție, în timp ce milioane sărăceau de la o zi la alta. Pentru asta, oamenii stăteau la cozi și noapte ca să își depună banii la Caritas, iar câteva săptămâni mai târziu ridicau o sumă de opt ori mai mare

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.