Eul descojit şi eul îngrăşat

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Un decalog sau mai multe? (VIII) jpeg

Sărbătorile de iarnă sînt acea vreme a anului în care ne punem întrebări precum „Care e sensul vieții?“, „Cine sînt eu?“ și altele asemenea. Om fiind, nu fac nici eu excepție. Căutarea eului începe, de regulă, în adolescență. Pe cînd mi-o trăiam eu pe a mea, se credea că eul se obține cel mai bine prin descojire. Iar metoda predilectă pentru a atinge scopul rîvnit era delăsarea sistematică. Băieții, de pildă, își lăsau părul să crească în voie, îmbrăcau cămeșoaie de in și blugi ponosiți și-și trăgeau în picioare, fie vară, fie iarnă, ori saboți, ori bocanci desfoliați. Pentru fete părea să fie și mai la îndemînă: o rochie clopot agățată pe trupul gol putea fi de ajuns.

În practică, lucrurile se mai complicau. Ca să-ți ascunzi pletele de furia vigilentă a școlii aveai de ales între un fileu discret sau unsul vesperal cu suc de lămîie. Ca să pot purta un cămeșoi care să aducă la croi cu rubașca mujicului rus, însă musai dintr-o pînză înflorată, trebuia să-mi cumpăr singur materialul și să mă duc cu el la croitor, unde urma o îndelungă tocmeală. Chiar așa: un june hippiot aspirant al anilor ’70 din România trebuia să meargă la croitor ca să-și cîștige delăsarea.

„Faceți dragoste, nu război!“ Au făcut, candizii boomer-i șaișoptiști, și una, și alta, descojindu-și eul și cu sex, și cu iarbă, și cu grenade, și cu adorația pentru Mao Zedong. Și chiar și după ce au predat ștafeta pragmaticilor buster-i, și după ce coamele bărbătești, tapate și pudrate, au început să semene cu perucile Luminilor sau au fost înlocuite de creste roșii și verzi, și croitorul a fost detronat de tăbăcar, și bentițele de ținte, tentația eului descojit n-a putut fi suprimată. Ba chiar, către sfîrșitul mileniului, a revenit spectaculos în arenă. Numai că acum omenirea își învățase lecția: căutarea eului nu e de lăsat la mîna improvizațiilor fiecăruia. S-a găsit chiar și metoda – un pic paradoxală, e drept – de a o ghida: descojirea se face prin accesorizare. Vrei să devii tu însuți? Trage o dușcă zdravănă din băutura asta răcoritoare, ia un șnaps de al nostru la miezul nopții, unge-ți subsuorile cu acest deodorant, fața cu această cremă, pune-te la volanul mașinii ăsteia, spală-ți rufele cu detergentul ăsta, înghite medicamentul ăsta și… ziua frumoasă poate să continue. Noi te scăpăm de orice grijă, iar tu vei fi liber să-ți trăiești viața după plac.

Într-o variantă sau în alta, eul, ținta dorită, este ceea ce rămîne: după ce te-ai dezbrăcat de conveniențele sociale, după ce te-ai dezbărat de griji și nevoi.

Dar se poate și altfel. Aflăm, mai nou, că eul este ceea devine. „Depășește-ți limitele!“, strigă piața sloganurilor existențiale – și viața ta va căpăta sens, iar tu vei fi un om împlinit. Cu fiecare limită depășită, tot mai împlinit.

Este, se pare, singura dietă de îngrășare recomandabilă în zilele noastre: îngrășarea eului. Iar pe măsură ce acesta se umflă, doborînd, una după alta, granițele care-l încorsetează, crește și stima de sine, așa că vei fi tot mai decis, tot mai puternic, în înfruntarea unor noi bariere.

În tinerețea mea citeam cu înfiorare Un om s-apleacă peste margine de Lucian Blaga sau Tragicul. O fenomenologie a limitei și depășirii de Gabriel Liiceanu. Ceva mai încolo am văzut un film trăsnit, The Gods Must Be Crazy, în care un pilot aruncă din carlingă o sticlă de Coca-Cola în savana africană și boșimanii, considerînd-o un obiect ominos, îl trimit pe unul de-al lor la marginea lumii, să-l arunce afară.

În adolescență îi citeam pe Sartre și pe Camus. Acum, în lumea noastră cea tot mai dezvrăjită, am lăsat îndărăt existențialismul abisal și posac și caut un loc pentru butelca existențialismului de fitness. Nu și-a ieșit timpul din țîțîni și nici n-au înnebunit zeii. Au învățat doar să aibă mai mult umor. Iar eu stau dinaintea bradului care-mi clipocește din ledurile lui chinezești și-mi pun întrebări de sezon. 

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, pro-rec-tor la Universitatea din București; coautor al manualelor de limba și literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educațional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Tăul Țapului Foto Atilla Dobai (4) jpg
Cel mai frumos lac glaciar din Retezat a înghețat. Imagini spectaculoase cu Tăul Țapului, aflat la peste 2.000 de metri
Aflat la peste 2.000 de metri altitudine, Tăul Țapului din Retezat se numără printre cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Lacul este în această perioadă acoperit cu un strat de gheață, care îi sporește farmecul.
tanarul a fost arestat preventiv Foto informatiata ro jpg
Tânărul care a înjunghiat mortal un băiat de 18 ani la o petrecere de majorat a fost arestat preventiv
Tânărul de 18 ani care a înjunghiat mortal un băiat de aceeași vârstă, la un majorat organizat într-o pensiune din judeţul Suceava, a fost arestat preventiv, duminică după amiază. El este acuzat de comiterea infracţiunii de omor. Băiatul înjunghiat era elev.
Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Ciolacu, contre cu premierul din Kosovo, după scandalul de la meciul cu echipa României. „Este total inacceptabil, amestecă politica cu sportul”
Premierul României, Marcel Ciolacu a reacționat, susținând într-o postare pe Facebook că premierul din Kosovo amestecă politica cu sportul, după ce liderul kosovar a susținut că va face tot ce poate pentru ca cei vinovați să fie penalizați.
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști Foto Salvamont Maramures jpg
Un turist rătăcit şi epuizat, recuperat de salvamontiști. A fost localizat cu ajutorul STS
Salvamontiştii maramureşeni au intervenit, duminică seară, pentru recuperarea unui turist care s-a rătăcit pe munte, în zona Blidari - Piatra Bulzului. Bărbatul a fost localizat cu ajutorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS).
mihaela bilic facebook jpg
Trei soluții propuse de Mihaela Bilic, după un weekend în care „ai facut-o lată”: „Plătiți-vă datoria cât mai rapid!”
Nutriționista Mihaela Bilic a vorbit într-o postare pe Facebook despre cazurile în care ajungem să facem excese la finalul săptămânii, oferind mai multe variante pentru a remedia posibilele probleme.
Zelenski a discutat cu Biden în marja summitului G7 de la Hiroshima FOTO EPA-EFE
Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi arme americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei
Preşedintele Joe Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi armele americane cu rază lungă pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Este o schimbare semnificativă a politicii Washingtonului în conflictul dintre Ucraina și Rusia.
sinner facebook jpg
Jannik Sinner e campionul campionilor. Suma colosală pe care o va primi după ce a defilat în ATP Finals
Liderul mondial a devenit primul italian care se impune la Turneul Campionilor.
Lucian Romaşcanu PSD in conferinta de presa FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Romașcanu: PNL a plagiat melodia spotului de campanie
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a transmis pe Facebook PNL că a plagiat melodia dintr-un spot de campanie.
Fată de doar 16 ani, ucisă de iubit Foto Deșteptarea ro jfif
Adolescentă de 16 ani, ucisă de iubit. Bărbatul a dat foc locuinţei pentru a ascunde urmele crimei. Bebelușul lor este în stare gravă, la spital
Un tânăr, în vârstă de 21 de ani, şi-a ucis iubita, o fată de numai 16 ani, apoi a dat foc locuinţei pentru a încerca să ascundă urmele crimei. În urma incendiului, fetița cuplului, un bebeluș de nouă luni, a ajuns în stare gravă la spital.