Entuziasmul dărîmării

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Un val de emoție veselă și gospodărească a dat peste mai toate emisiunile de la Russia Today. Postul de televiziune finanțat de la Kremlin e într-o pasă de solidaritate cu toată Europa, greu pusă la încercare de valul ăsta de atentate teroriste. E drept, nici rușii n-au scăpat de rîvna funestă a cecenilor sau, mai recent, a sirienilor. Dar felul în care se pune problema terorismului în Rusia e foarte diferit de ceea ce trăiește Europa. Cu toate astea, jurnaliștii de la Russia Today nu mai prididesc cu sfaturile solidare la adresa reinstaurării ordinii și disciplinei în spațiul european. Iar sfatul principal e reînființarea frontierelor. Ei ne-au spus, drăguții de ei, încă de cînd a luat ființă acest post care propagă doar bunele intenții și profesionalismul jurnalistic, că n-are sens să ne complicăm cu idei de-astea comunitare. Ca niște vecini mereu bine intenționați, ei ne-au tot zis să ne potolim cu europenismele astea, cu circulația liberă a persoanelor și a mărfurilor. Nu i-am ascultat, uite ce pățim.

Propaganda rusească a revenit de ani buni în arenă, revitaminizată după Războiul Rece și hrănită bine cu bugete grase. Are bujori în obrăjori și plesnește de sănătate. E gata oricînd să dea o mînă de ajutor, ba aici, ba în America, la rezolvarea tuturor problemelor. Bunăoară, la alegerile din Statele Unite, jurnaliștii minunatului post rusesc au strigat cît i-au ținut plămînii că nu se mai poate așa. Nu se mai poate cu democrația aia dementă și cu neoliberalismele alea deșucheate. Păi, ce facem aici? Trebuie să reinstaurăm ordinea și disciplina. Dacă se poate, ca-n Rusia, unde domnul Putin își face fericiți compatrioții în fiecare zi. Orice secundă din programele Russia Today tună și fulgeră la adresa modelului occidental. Nimic nu e bine. Dar absolut nimic. Occidentul e o colecție de greșeli, care mai de care mai grave. Emisiunile RT, în integralitatea lor, sînt dedicate prezentării amănunțite, răbdătoare, a găunoșeniei și a defectelor insurmontabile din societatea occidentală. Iar aerul de post underground, de redută a ideii de democrație autentică, plutește verzuliu în studiourile din care ne vin mesajele astea frățești, de solidaritate și încurajare a schimbării.

Că asta ni se spune zilnic. Trebuie schimbare. Nu mai merge așa. Și, iaca, americanii au recepționat mesajul. Urmează Europa. Ce ne trebuie nouă bătaie de cap cu mecanisme comunitare, cu dat bani în niște fonduri vagi, pentru niște programe difuze, care alimentează, de fapt, niște netrebnici de birocrați? Ce ne trebuie nouă circulație liberă? Ce-are dacă mergem cu pașapoarte și cu vize peste tot? Uite, dacă ar fi fost control la frontiere, teroristul ăla de la Berlin nu se plimba ca belferul, din Germania, prin Franța, pînă în Italia. Iar oamenii trebuie rîcîiți zilnic cu ideile astea. Picăturile acestor mesaje trebuie să intre, costumate în uleiuri tămăduitoare, în urechile tuturor. Și cînd ți se spune minut de minut, pe toate tonurile, că nu se mai poate așa, că societatea occidentală e un eșec și o putreziciune, te uiți în jur și zici că așa e. Nimic bun nu încape în discuțiile astea. Pentru că strategia e foarte simplă. Toate mesajele sînt negative, denunțătoare, anarhiste. Nu există nici măcar un fir de praf care să fie bun în Occident. Ți se spune că trăiești într-un infern al capitalismului care se prăbușește. Îți duci zilele într-un spațiu al exploatării, într-o lume a speculei, a obezității și a controlului minții.

S-ar putea să fie așa. Dar aș înțelege să primim mesajul ăsta de la o civilizație din alt sistem solar. Cîtă vreme vine de la Moscova, a se slăbi un pic cu mesajele de solidaritate dezinteresată. Nu că lumea ar fi împărțită în alb și negru, în buni și răi. Occidentul – în toate înțelesurile lui – e departe de a fi un Rai în care plutesc îngerași cîntînd la trompețici de cristal. Dar una dintre dovezile felului în care e cusută lumea asta e însăși existența postului de televiziune Russia Today. În Statele Unite s-a putut înființa un asemenea canal de propagandă, orientată împotriva sistemului de la care a luat chiar autorizația de funcționare. O să mai curgă multă apă pe Donul liniștit pînă cînd o să vedem că se-ntîmplă ceva similar și în Rusia domnului Putin.

Dar asta nu contează pentru publicul entuziast al RT. În toate țările comunitare, în Statele Unite și în Anglia, un public extrem de numeros strigă „Olé!“ ori de cîte ori mai cade cîte o piesă din trupul ostenit al ideii contemporane de democrație occidentală. Sînt oameni care cred că mesajele RT vin din partea unor dezvrăjiți care s-au șters la ochi și au început să denunțe ororile din jurul lor, că programele astea sînt rodul unor suflete curate, pornite la luptă cu nedreptățile din lume. Iar de cînd cîteva repere ale presei de peste Ocean s-au umplut de „glorie“ profesională, după excesele propagandistice din campania electorală recent încheiată, un zîmbet de la o ureche la alta s-a așezat pe toate fețele angajaților de la RT. Zici că The Joker e proprietarul postului cu pricina. Între timp, adevărații proprietari își freacă palmele gospodărește. Poate că și scuipă, să fie treaba neaoșă. Și purced la lucru, entuziast, cu un mesaj mobilizator: „Copii, dacă tot v-ați apucat să dărîmați Zidul Berlinului, hai, frăție, să dărîmăm tot! Să știm o treabă! Ce mai stăm atîta la discuții?“ 

Cătălin Ștefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

diogo jota inmormantare darren fletcher the sun jpg
Momente rușinoase la înmormântarea lui Diogo Jota. Poliția a fost nevoită să intervină
Fotbalistul lui Liverpool a fost înhumat ieri, în Portugalia.
Grete Thunberg a popularizat rusinea de a zbura Sursa Facebook GT , Freepik jpg
Suedia elimină taxa pentru rușinea de a zbura, promovată de Greta Thunberg. „Un sfert din suedezi se abțineau de la zboruri”
Suedia a eliminat taxa pe zboruri într-o încercare de a reanima industria sa aeriană, afectată de măsurile ecologice. Așa-numita „rușine de a zbura” a fost un fenomen promovat de activista de mediu Greta Thunberg care a adunat simpatizanți, dar și controverse.
Alzheimer FOTO Shutterstock
Uitare sau demență precoce? Cum îți poți da seama dacă ai Alzheimer și cum te poți proteja
La un moment dat, cu toții am intrat într-o cameră cu un scop precis și am uitat complet ce urma să facem, precizeazî profesorul Scott Small, directorul Centrului de Cercetare a Bolii Alzheimer de la Universitatea Columbia, enumerând modul în care oamenii își pot da seama dacă sunt bolnavi.
image png
Motivul pentru care marile gospodine pun o linguriță de țuică în aluatul de gogoși. Un secret puțin cunoscut
Atunci când vine vorba de diverse trucuri pentru a pregăti cele mai gustoase și pufoase gogoși, majoritatea gospodinelor dețin o serie de „secrete” în acest sens, însă unul este mai puțin cunoscut publicului. Află din continuarea acestui articol de ce este important să pui o cantitate mică de țuică
image png
Cele mai frecvente simptome ale cancerului de colon, boala care l-a răpus pe Mihai Leu
Fostul campion mondial la box și pilot de raliuri, Mihai Leu, a pierdut lupta cu o boală nemiloasă: cancerul de colon. Moartea sa a readus în atenția publicului pericolul acestei afecțiuni grave, dar adesea tăcute, care ucide mii de români în fiecare an.
Ședință la Guvern cu Cabinetul Bolojan FOTO  Inquam / Octav Ganea
Cum a ajuns România la sporuri de mii de lei, în timp ce Legea salarizării este amânată. Analist: „S-au mărit veniturile prin diverse artificii, în funcție de lobby”
Discuția referitoare la sporurile mari din sistemul bugetar omite o altă anomalie a sistemului de salarizare de la stat. Anual, în contextul unor derogări și anulări, salariile angajaților din sistem sunt completate de sporuri. Acestea pot fi transformate ușor în momeală în context electoral.
turcia epava vase jpg
Epavă foarte bine conservată, descoperită în apropiere de Antalya. Turcia va construi un muzeu subacvatic
Turcia a făcut publică descoperirea unei epave remarcabil de bine conservate, datând din perioada elenistică târzie – romană timpurie, în largul coastei Antalya, una dintre cele mai populare destinații estivale de pe Riviera turcească.
Portugalia Madeira Wikipedia jpg
Cât cheltuie românii pe vacanțele exotice și ce destinații preferă
Sezonul estival 2025 vine cu tendințe noi în preferințele turiștilor, o bună parte dintre români dorindu-și vacanțe mai lungi, bugete mai mari și destinații exotice care de multe ori le oferă experiențe noi, potrivit unui studiu de piață.
Masa la restaurant Foto Freepik com jpg
Tinerii sunt optimiști legat de bani, deși nu reușesc să pună ceva deoparte
Tinerii din Generația Z sunt cei mai optimiști privind viitorul lor financiar, deși peste 63% spun că nu reușesc să pună niciun ban deoparte și doar 16% cred că s-ar descurca în situația unor cheltuieli neprevăzute.