Entertainment academic

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Entertainment academic jpeg

De c├«nd cu ├«nv─â╚Ť─âm├«ntul universitar bugetat per capita, adic─â de pe la finalul anilor ÔÇÖ90, profesorul Tezeu Pomad─â ÔÇô de la Geometrie ÔÇô a dezvoltat, nu ╚Ötiu cum s─â le spun, abilit─â╚Ťi pe care nu i le-ai fi intuit odinioar─â. A fost probabil forma lui de adaptare la (noul) mediu educa╚Ťional. Pentru cine nu ╚Ötie, din perioada ├«n chestiune dateaz─â finan╚Ťarea universit─â╚Ťilor ╚Öi, implicit, a numeroaselor facult─â╚Ťi din ╚Ťar─â dup─â num─ârul lor de studen╚Ťi. Fiecare ins studios reprezint─â, de atunci, o cifr─â, adic─â o sum─â de bani intrat─â ├«n conturile institu╚Ťiei apar╚Ťin─âtoare. A╚Öadar, cu c├«t str├«ngi mai mul╚Ťi discipoli tu, ╚Öcoal─â superioar─â, cu at├«t ├«╚Ťi va fi mai bine financiar. Capitalism purs├«nge, economie de pia╚Ť─â ├á lÔÇÖam├ęricane! ╚Üin minte c─â Pomad─â a fost revoltat la declan╚Öarea marii revolu╚Ťii academice. ÔÇ×Ni╚Öte nebuni!ÔÇť, spunea el pretutindeni. ÔÇ×Cum, Doamne iart─â-m─â, s─â finan╚Ťezi studentul ╚Öi nu norma didactic─â?! P─âi, ─âsta e ├«nceputul sf├«r╚Öitului. Adio calitate intelectual─â! Nu doar c─â-i vom primi pe to╚Ťi, dar ├«i vom mai ╚Öi promova pe band─â rulant─â pentru a supravie╚Ťui.ÔÇť Timpul i-a dat, se ├«n╚Ťelege, dreptate. Ceea ce nu realiza totu╚Öi universitarul ├«n momentul respectiv era fabuloasa deschidere pe care o producea acel context legislativ inovator ├«n existen╚Ťa sa. ╚śi aici revenim, ├«n fond, la amintitele ÔÇ×abilit─â╚ŤiÔÇť. Ele se bazau pe o compulsie nu foarte greu de definit. Pe scurt, geometrul se temea obsesional c─â Matematica va r─âm├«ne complet f─âr─â studen╚Ťi, iar el ╚Öi celelalte vl─âstare euclidiene postmoderne vor ajunge pe drumuri (lucru, desigur, posibil oric├«nd, judec├«nd dup─â natura restrictiv─â, elitist─â, a domeniului!). Consecin╚Ťele fricii sale ├«ns─â au surprins, cu adev─ârat, lumea. Fixa╚Ťia i-a modificat, vizibil, comportamentul, revel├«nd, pas cu pas, un Tezeu insolit, versatil, pentru care nimeni nu p─ârea preg─âtit. Un Tezeu cu multiple resurse, idei ╚Öi disponibilit─â╚Ťi.

Mai ├«nt├«i, ╚Öi-a schimbat maniera de a conferen╚Ťia. A abandonat morga ╚Öi sofistic─âriile. A introdus bancuri ├«n prelegeri, culese ini╚Ťial de pe la prieteni, iar ulterior de pe Internet. Le interpreta at├«t de bine ├«nc├«t studen╚Ťii se t─âv─âleau literalmente pe jos de r├«s. V─âz├«nd c─â merge treaba, a acordat glumelor prioritate, renun╚Ť├«nd complet la matematic─â (din c├«nd ├«n c├«nd, pentru culoarea local─â, mai ├«ntreba h─âh─âind: ÔÇ×U─âi, voi ╚Öti╚Ťi c├«t face unu plus unu?ÔÇť, gest care ├«mpingea ilaritatea la paroxism). Cursul lui devenise practic un act de stand-up comedy, de la care nici un student nu lipsea. ├Än plus, trebuie precizat c─â num─ârul candida╚Ťilor la Matematic─â ├«nregistrase o cre╚Ötere substan╚Ťial─â pe parcursul anilor. Nimeni nu contesta faptul c─â meritul ├«i apar╚Ťinea integral lui Pomad─â. Se zvonea, ├«n urbe ╚Öi prin regiune, c─â se ivise acum posibilitatea de a ajunge matematician f─âr─â eforturi, studiind ceea ce oamenii numeau ÔÇ×geometrie vesel─â cu profesorul TezeuÔÇť. Decanul se declara mul╚Ťumit. Replica, prin ╚Öedin╚Ťe, c├«rcota╚Öilor (care nu apreciau ÔÇ×metoda de predareÔÇť a vestitului geometru): ÔÇ×Studentul nostru, clientul nostru!ÔÇť Or, ├«ntr-adev─âr, profesorul Pomad─â aducea o clientel─â bogat─â (se f─âceau transferuri la Matematic─â de la alte facult─â╚Ťi, precum Fizica ╚Öi Chimia, iar, la nivel na╚Ťional, departamentul lui Tezeu atr─âgea tinerii ca un magnet). Bugetul cre╚Ötea aidoma cozonacilor bunicii la Pa╚Öte. Apoi, eroul finan╚Ť─ârii pe cap de student mai ├«n╚Ťelesese un lucru. Numai poantele singure nu puteau furniza un divertisment autentic pe termen lung. Umanoizii se plictisesc repede, doresc s─â fie stimula╚Ťi ├«n permanen╚Ť─â. Prin urmare, geometrul ╚Öi-a asumat rolul de entertainer absolut. ÔÇ×CursurileÔÇť lui au c─âp─âtat forma unor veritabile recitaluri, ├«n interiorul c─ârora muzica, dansul, umorul ╚Öi chiar un u╚Öor exhibi╚Ťionism incitator constituiau partituri majore, de referin╚Ť─â.

├Ä╚Öi croise costume speciale, ÔÇ×de scen─âÔÇť, ╚Öi lua lec╚Ťii de canto. Amfiteatrul nu mai reprezenta locul m─ârunt de derulare a talentelor lui Pomad─â. Profesorul intrase ├«n lumina reflectoarelor. Era invitat la conferin╚Ťe interna╚Ťionale ├«n postur─â de keynote speaker (la un astfel de eveniment, cic─â ar fi c├«ntat, cu tulbur─âtoare modula╚Ťii ale vocii, ÔÇ×Noi s├«ntem profesori ╚Öi examinatoriÔÇť, reu╚Öind s─â ridice sala ├«n picioare ╚Öi primind aplauze, cu ova╚Ťii, ├«ndelungate). Rectoratul ├«l trimitea, inevitabil, cu caravanele de promovare a institu╚Ťiei prin ╚Ťar─â, solicit├«ndu-i spectacole variate (a jucat rol de clovn, a mers ├«n m├«ini ╚Öi a dansat la bar─â dinaintea elevilor dornici de facultate). Tineretul se afla ├«n delir. Matematica ajunsese cea mai cool disciplin─â de pe p─âm├«nt. Nic─âieri nu ai fi g─âsit mai mult fun dec├«t ├«n aprofundarea universului lui Pitagora, un univers plin de voio╚Öie. ├Äntreba╚Ťi ce doreau s─â devin─â c├«nd vor fi mari, copiii de gr─âdini╚Ť─â nu mai r─âspundeau, precum alt─âdat─â, ÔÇ×fotbalistÔÇť sau ÔÇ×model─âÔÇť, ci geodezic spatular. ÔÇ×Geometru spa╚ŤialÔÇť, corectau imediat, cu afec╚Ťiune, p─ârin╚Ťii. Meseria asta, geometria, le acoperea, iat─â, pe toateÔÇŽ 

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: romanul Scriptor sau Cartea transform─ârilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, dup─â 30 de ani, rom├ónii, al─âturi de ceilal╚Ťi europeni, de aceast─â dat─â, s─â se afle ├«n situa╚Ťia ├«n care s─â suporte o serie de restric╚Ťii de consum nepopulare ╚Öi dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
À la guerre...
Campania declan╚Öat─â ├«mpotriva Amnesty International este ├«n cel mai bun caz ineficient─â, ├«n cel mai r─âu ÔÇô d─âun─âtoare.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului rena┼čte (supravie┼úuie┼čte) viguros pe scena noastr─â politic─â ┼či are la baz─â aceea┼či congenital─â inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinat─â.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele s├«nt prin defini╚Ťie nu numai ├«nc─âp─â╚Ť├«nate, ci ╚Öi cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa leg─âtura fascinant─â dintre prost ╚Öi de╚Öteptul lui ╚Öi, ├«n consecin╚Ť─â, mediul de via╚Ť─â cel mai propice pentru de╚Öteptul pro╚Ötilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. ╚śi continu─â. Trebuie doar s─â ╚Ötii s─â surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disec╚Ťii
Ce ├«╚Öi cunoa╚Öte omul mai bine dec├«t proprietatea, posesiunea (simbolic─â sau material─â) cu care genereaz─â, gradual, raporturi de consubstan╚Ťialitate?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de b─âtr├«nii s─âi ├«n╚Ťelep╚Ťi
Cum s─â-i fideliz─âm ╚Öi s─â le oferim bucuria de a mai d─ârui din ceea ce au acumulat o via╚Ť─â?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sf├«r╚Öitul ÔÇ×mesei gratuiteÔÇŁ ├«n Uniunea European─â
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenule┼ú electric de juc─ârie. Arat─â bine, se mi┼čc─â bine ┼či reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Merg├«nd ├«ntr-o zi la unele dintre aceste b─âi din Telega, la ╚śoimu, cu toat─â istoria asta ├«n cap, nu mic─â mi-a fost mirarea s─â ├«nt├«lnesc ni╚Öte personaje interesante.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Dincolo de costul ╚Öi eficien╚Ťa sanc╚Ťiunilor interna╚Ťionale
Sanc╚Ťiunile ├«mpotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de c├«nd m─â ┼čtiu, ├«ntre ascez─â ┼či l─âcomie, ├«ntre Yoga ierbivor─â ┼či Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, c─â ne-a╚Ťi speriat, bat─â-v─â s─â v─â bat─â....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
P├«n─â la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semn─âturi de sus╚Ťinere, din toate col╚Ťurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta ├«ngust─â ╚Öi elegant─â, bra╚Ťele ghidonului ╚Öi sunetul pe care ├«l scotea noul scuter ├«l asem─ânau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristic─â metafizic─â
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta at├«t de grav o genera╚Ťie, retez├«ndu-i pofta de a tr─âi?
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Longevivi
Adjectivul ÔÇ×longevivÔÇŁ este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lung─â a unei vie╚Ťi umane, ci ╚Öi pe aceea a unei activit─â╚Ťi oarecare ├«ndeplinite de o persoan─â.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred c─â ├«n ╚Öcoli institu╚Ťia psihologului ╚Öcolar ar trebui s─â capete o mult mai mare vizibilitate ╚Öi importan╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Mai exist─â ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Exist─â o teorie imbecil─â conform c─âreia la stadion po┼úi face mai orice, ÔÇ×nu s├«ntem la teatruÔÇť, e bine s─â existe un loc unde s─â se descarce fl─âc─âii.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Turismul ne e str─âin
Mori╚Öca merge oricum ╚Öi mereu apar al╚Ťi clien╚Ťi fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Ce lipse╚Öte pe pia╚Ťa politic─â
Tejghelele vie╚Ťii noastre politice, de╚Öi multicolore ├«n aparen╚Ť─â, s├«nt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al ┼ó─ârii Rom├óne┼čti. A dus o prigoan─â aprig─â ├«mpotriva marilor dreg─âtori
Mircea Ciobanul - domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti care a primit acest nume pentru c─â ├«nainte de a urca pe tron cump─âra oi pentru Constantinopol. Chiar dac─â avea o preocupare pa┼čnic─â, asta nu l-a ├«mpiedicat s─â devin─â unul dintre cei mai cruzi domnitori rom├óni.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un ora┼č din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxene┼úi ┼či prostituate datorit─â tarifelor mari care sunt practicate ├«n aceast─â zon─â.
image
ÔÇ×Pietrele FoameiÔÇŁ au ie┼čit la suprafa┼ú─â ├«n albiile secate ale R├óului Elba: ÔÇ×Dac─â m─â vezi, s─â jele┼čtiÔÇŁ
Europa se confrunt─â cu o secet─â sever─â ├«n urma unor valuri de canicul─â f─âr─â precedent, ceea ce a determinat sc─âderea dramatic─â a debitului unor r├óuri europene importante. ├Än Germania, ├«n albiile secate ale r├óurilor au ie┼čit la iveal─â pietre masive folosite ├«n urm─â cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relateaz─â Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciad─â
├Än ziua de 27 noiembrie 1095, pe c├ómpul din fa╚Ťa ora╚Öului Clermont, c├óteva sute de oameni a╚Öteptau s─â aud─â predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al R─âzboiului ruso-turc din 1877-1878
R─âzboiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unit─â╚Ťi otomane, ruse╚Öti ╚Öi rom├óne╚Öti ├«n principal, dar ╚Öi trupe s├órbe╚Öti ╚Öi muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.