Entertainment academic

Publicat în Dilema Veche nr. 764 din 11-17 octombrie 2018
Entertainment academic jpeg

De cînd cu învățămîntul universitar bugetat per capita, adică de pe la finalul anilor ’90, profesorul Tezeu Pomadă – de la Geometrie – a dezvoltat, nu știu cum să le spun, abilități pe care nu i le-ai fi intuit odinioară. A fost probabil forma lui de adaptare la (noul) mediu educațional. Pentru cine nu știe, din perioada în chestiune datează finanțarea universităților și, implicit, a numeroaselor facultăți din țară după numărul lor de studenți. Fiecare ins studios reprezintă, de atunci, o cifră, adică o sumă de bani intrată în conturile instituției aparținătoare. Așadar, cu cît strîngi mai mulți discipoli tu, școală superioară, cu atît îți va fi mai bine financiar. Capitalism pursînge, economie de piață à l’américane! Țin minte că Pomadă a fost revoltat la declanșarea marii revoluții academice. „Niște nebuni!“, spunea el pretutindeni. „Cum, Doamne iartă-mă, să finanțezi studentul și nu norma didactică?! Păi, ăsta e începutul sfîrșitului. Adio calitate intelectuală! Nu doar că-i vom primi pe toți, dar îi vom mai și promova pe bandă rulantă pentru a supraviețui.“ Timpul i-a dat, se înțelege, dreptate. Ceea ce nu realiza totuși universitarul în momentul respectiv era fabuloasa deschidere pe care o producea acel context legislativ inovator în existența sa. Și aici revenim, în fond, la amintitele „abilități“. Ele se bazau pe o compulsie nu foarte greu de definit. Pe scurt, geometrul se temea obsesional că Matematica va rămîne complet fără studenți, iar el și celelalte vlăstare euclidiene postmoderne vor ajunge pe drumuri (lucru, desigur, posibil oricînd, judecînd după natura restrictivă, elitistă, a domeniului!). Consecințele fricii sale însă au surprins, cu adevărat, lumea. Fixația i-a modificat, vizibil, comportamentul, revelînd, pas cu pas, un Tezeu insolit, versatil, pentru care nimeni nu părea pregătit. Un Tezeu cu multiple resurse, idei și disponibilități.

Mai întîi, și-a schimbat maniera de a conferenția. A abandonat morga și sofisticăriile. A introdus bancuri în prelegeri, culese inițial de pe la prieteni, iar ulterior de pe Internet. Le interpreta atît de bine încît studenții se tăvăleau literalmente pe jos de rîs. Văzînd că merge treaba, a acordat glumelor prioritate, renunțînd complet la matematică (din cînd în cînd, pentru culoarea locală, mai întreba hăhăind: „Uăi, voi știți cît face unu plus unu?“, gest care împingea ilaritatea la paroxism). Cursul lui devenise practic un act de stand-up comedy, de la care nici un student nu lipsea. În plus, trebuie precizat că numărul candidaților la Matematică înregistrase o creștere substanțială pe parcursul anilor. Nimeni nu contesta faptul că meritul îi aparținea integral lui Pomadă. Se zvonea, în urbe și prin regiune, că se ivise acum posibilitatea de a ajunge matematician fără eforturi, studiind ceea ce oamenii numeau „geometrie veselă cu profesorul Tezeu“. Decanul se declara mulțumit. Replica, prin ședințe, cîrcotașilor (care nu apreciau „metoda de predare“ a vestitului geometru): „Studentul nostru, clientul nostru!“ Or, într-adevăr, profesorul Pomadă aducea o clientelă bogată (se făceau transferuri la Matematică de la alte facultăți, precum Fizica și Chimia, iar, la nivel național, departamentul lui Tezeu atrăgea tinerii ca un magnet). Bugetul creștea aidoma cozonacilor bunicii la Paște. Apoi, eroul finanțării pe cap de student mai înțelesese un lucru. Numai poantele singure nu puteau furniza un divertisment autentic pe termen lung. Umanoizii se plictisesc repede, doresc să fie stimulați în permanență. Prin urmare, geometrul și-a asumat rolul de entertainer absolut. „Cursurile“ lui au căpătat forma unor veritabile recitaluri, în interiorul cărora muzica, dansul, umorul și chiar un ușor exhibiționism incitator constituiau partituri majore, de referință.

Își croise costume speciale, „de scenă“, și lua lecții de canto. Amfiteatrul nu mai reprezenta locul mărunt de derulare a talentelor lui Pomadă. Profesorul intrase în lumina reflectoarelor. Era invitat la conferințe internaționale în postură de keynote speaker (la un astfel de eveniment, cică ar fi cîntat, cu tulburătoare modulații ale vocii, „Noi sîntem profesori și examinatori“, reușind să ridice sala în picioare și primind aplauze, cu ovații, îndelungate). Rectoratul îl trimitea, inevitabil, cu caravanele de promovare a instituției prin țară, solicitîndu-i spectacole variate (a jucat rol de clovn, a mers în mîini și a dansat la bară dinaintea elevilor dornici de facultate). Tineretul se afla în delir. Matematica ajunsese cea mai cool disciplină de pe pămînt. Nicăieri nu ai fi găsit mai mult fun decît în aprofundarea universului lui Pitagora, un univers plin de voioșie. Întrebați ce doreau să devină cînd vor fi mari, copiii de grădiniță nu mai răspundeau, precum altădată, „fotbalist“ sau „modelă“, ci geodezic spatular. „Geometru spațial“, corectau imediat, cu afecțiune, părinții. Meseria asta, geometria, le acoperea, iată, pe toate… 

Codrin Liviu Cuțitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universității din Iași. Cea mai recentă carte publicată: romanul Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

15893136202 0a2c4f1f4b c jpg
Nici o asemănare între Comisia Europeană și regimul Ceaușescu
Contextul actual face ca, după 30 de ani, românii, alături de ceilalți europeni, de această dată, să se afle în situația în care să suporte o serie de restricții de consum nepopulare și dificile care le vor afecta nivelul de trai.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
À la guerre...
Campania declanșată împotriva Amnesty International este în cel mai bun caz ineficientă, în cel mai rău – dăunătoare.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce știi să faci?
Spiritul ciocoismului renaşte (supravieţuieşte) viguros pe scena noastră politică şi are la bază aceeaşi congenitală inaptitudine a noilor ciocoi pentru orice meserie determinată.
Frica lui Putin jpeg
Cele șapte zile ale miracolului
Miracolele sînt prin definiție nu numai încăpățînate, ci și cad nepoftite peste gazde.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Deșteptul proștilor
Mediul cel mai propice pentru a observa legătura fascinantă dintre prost și deșteptul lui și, în consecință, mediul de viață cel mai propice pentru deșteptul proștilor este Facebook.
04 Lord and Lady Somers + Prince Michael on Eastnor Castle Terrace  1937  jpg
Istoria în turneu
Istoria este vie. Și continuă. Trebuie doar să știi să surprinzi cadrele potrivite.
Iconofobie jpeg
Ego-disecții
Ce își cunoaște omul mai bine decît proprietatea, posesiunea (simbolică sau materială) cu care generează, gradual, raporturi de consubstanțialitate?
„Cu bule“ jpeg
Ciao, ciau, ceau
Probabil că la răspîndirea formulei de salut au contribuit, în anii de după al Doilea Război Mondial, muzica și filmele.
HCorches prel jpg
Orice sat are nevoie de bătrînii săi înțelepți
Cum să-i fidelizăm și să le oferim bucuria de a mai dărui din ceea ce au acumulat o viață?
p 7 Sediul Bancii Centrale Europene WC jpg
Sfîrșitul „mesei gratuite” în Uniunea Europeană
Pînă nu demult, Banca Centrală Europeană (BCE) putea să arunce realmente cu bani, pentru gestionarea problemelor din zona euro.
Un sport la Răsărit jpeg
Fotbalul nostru trece printr-o secetă sau, dimpotrivă, băltește?
Fotbalul nostru e ca un trenuleţ electric de jucărie. Arată bine, se mişcă bine şi reproduce destul de bine realitatea.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Summit NATO la Telega
Mergînd într-o zi la unele dintre aceste băi din Telega, la Șoimu, cu toată istoria asta în cap, nu mică mi-a fost mirarea să întîlnesc niște personaje interesante.
O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.

Adevarul.ro

image
Ciobanul din Valahia ajuns domnitor al Ţării Româneşti. A dus o prigoană aprigă împotriva marilor dregători
Mircea Ciobanul - domnitorul Ţării Româneşti care a primit acest nume pentru că înainte de a urca pe tron cumpăra oi pentru Constantinopol. Chiar dacă avea o preocupare paşnică, asta nu l-a împiedicat să devină unul dintre cei mai cruzi domnitori români.
image
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Un oraş din nordul Bucovinei a ajuns paradis pentru proxeneţi şi prostituate datorită tarifelor mari care sunt practicate în această zonă.
image
„Pietrele Foamei” au ieşit la suprafaţă în albiile secate ale Râului Elba: „Dacă mă vezi, să jeleşti”
Europa se confruntă cu o secetă severă în urma unor valuri de caniculă fără precedent, ceea ce a determinat scăderea dramatică a debitului unor râuri europene importante. În Germania, în albiile secate ale râurilor au ieşit la iveală pietre masive folosite în urmă cu sute de ani pentru a prevesti vremuri vitrege pentru omenire, relatează Miami Herald.

HIstoria.ro

image
Predica de la Clermont: Chemarea la Prima Cruciadă
În ziua de 27 noiembrie 1095, pe câmpul din fața orașului Clermont, câteva sute de oameni așteptau să audă predica papei Urban al II-lea.
image
Frontul din Caucaz al Războiului ruso-turc din 1877-1878
Războiul din 1877-1878 este cunoscut mai ales pentru frontul din Balcani, la care au luat parte mari unități otomane, rusești și românești în principal, dar și trupe sârbești și muntenegrene.
image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemorării recente a morții voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” a publicat pe pagina de socializare a instituției povestea inedită a raclei în care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.