Eniclopedia fobiilor

Publicat în Dilema Veche nr. 433 din 31 mai - 6 iunie 2012
Eniclopedia fobiilor jpeg

Se spune, justificat, că nu există, cu adevărat, frică, ci doar imaginaţie bogată. Judecînd după faptul că psihologia modernă a inventat un concept precum fobofobia (spaima de... spaimă) – preluat, ca să fim oneşti pînă la capăt, dintr-o butadă a preşedintelui american Roosevelt (care a precizat, la un moment dat, că nu trebuie să ne temem decît de propria noastră teamă!) –, tind să cred că observaţia ar fi corectă. Imaginarul jucăuş al umanităţii proiectează paradigmele realului în tot felul de combinaţii misterioase, de aici rezultînd cele mai bizare anxietăţi. Am răsfoit deunăzi un faimos manual de homeopatie (Dr. J.T. Kent – Repertory of the Homoeopathic Materia Medica), publicat, în Statele Unite, încă de la sfîrşitul secolului al XIX-lea (1897), dar reluat, în variante îmbunătăţite, periodic, pînă astăzi. Nu mi-a venit să cred – o zic cu toată sinceritatea – că, în procesul evolutiv al lumii, s-au raportat/s-au studiat/s-au analizat ştiinţific, deja, atîtea tipuri de angoase. Varietatea lor înspăimîntă prin ea însăşi, nemailăsînd loc (şi) pentru descrierile simptomelor, frecvent paralizante. Am selectat cîteva dintre aceste fobii, întrucît ele mi se par, după cum veţi vedea imediat, demne de toată atenţia – nu atît medicală, cît mentalitară (fragilitatea umană transpare la tot pasul!).

Bineînţeles, cunoaştem cu toţii formele tradiţionale, aşa-zicînd, de frică. Unii le-am experimentat sau le experimentăm, regulat, pe pielea noastră. Bunăoară, nimeni nu s-ar arăta prea surprins, auzind că semeni de-ai săi au nelinişti legate de călătorie (cu variaţii mergînd de la mijlocul de transport, pînă la spaima de a nu ajunge la destinaţie, de a nu se rătăci, de a nu interacţiona cu străini, de a nu-i fi dor de casă etc. etc.), de prezenţa unor animale/reptile/insecte în preajma lor (cîini, şerpi, gîndaci, păianjeni, pisici – poate că, în acest ultim caz, aş ridica totuşi din sprîncene!), de boală, de moarte, de accident, de ceilalţi oameni (antropofobia), de înălţime, de spaţii închise ori înguste, de cataclism, de zbor, de navigaţie, de vorbitul în public, de doctori, de nebunie, de microbi, de conflict, de şefi, de bătrîneţe, de ramolisment, de sufocare (în somn), de orbire, de tortură ş.a.m.d. Există un repertoriu suficient de vast al temerilor, cu rădăcini adînci în istoria omenirii, devenit, care va să zică, parte din fondul genetic al individului universal. Viaţa l-a confruntat pe ins, gradual, cu diverse circumstanţe, determinîndu-i – chiar pe palierul atavic-reptilian – anumite versiuni de anticipare/interpretare a viitorului necunoscut, pasibile de a se transforma în frici.

Ce spuneţi însă de fobii precum cele care urmează? Frica de muncă (e posibil ca „pacienţii“ unei astfel de maladii să fi venit, preponderent, din Balcani). Frica de prieteni (absolut legitimă, dacă mă veţi întreba dumneavoastră pe mine!). Frica de a nu fi mîncat de animale (dobîndită, probabil, în contrapartidă, pe fondul unei iubiri neţărmurite pentru natură). Frica de a sta culcat în pat (cu rădăcini psihologice, pesemne, în universul nipon). Frica de a mînca (o aveam, mai ales noi, românii, înainte de 1989). Frica de zgomotul apei care curge (idem!). Frica de fleacuri (pe aceasta realmente nu o înţeleg – se manifestă, bănuiesc, la oamenii cu vocaţia monumentalului). Frica de a nu fi răsturnat cu căruţa (complet inteligibilă, în contextul circulaţiei pe drumurile naţionale româneşti!). Frica de a nu fi tras, în aer, în sus (în mod cert, un impediment major la cei care visează să ajungă astronauţi!). Frica de ceva care se mişcă în tufiş (aici ar trebui să subscriem cu toţii). Frica de a fi cenzurat (raportată, sînt convins, de scriitorii formaţi în regimuri totalitare). Frica de munca literară (raportată, desigur, de cenzorii scriitorilor de mai sus). Frica de o cameră caldă (pe aceasta o au britanicii, credeţi-mă pe cuvînt!). Frica de putrezirea corpului (complex bacovian). Şi încă nu aţi auzit tot. Fiţi atenţi!

Frica de a nu fi vîndut (indubitabil, cu rădăcini în sclavagism). Frica de pian (uşor de tratat). Frica de operă (idem). Frica de a fi ocupat (o au politicienii autohtoni). Frica de surprize plăcute (un asemenea pacient nu are decît o şansă: ca frica de sinucidere să-i fie mai puternică). Frica de strigoi (o au americanii!). Frica de obiecte strălucitoare (pacientul nu se va îmbogăţi niciodată, cu siguranţă). Frica de negru (nu poate lucra în modă ori, mai corect zis, în design). Frica de roşu (idem, plus recomandarea de a nu vizita China). Frica de a trece prin anumite colţuri de stradă (în ziua de azi nu mai miră pe nimeni). Frica de a sări pe fereastră (depinde totuşi de la ce etaj). Frica de a fi muşcat (nu se specifică de către cine sau ce!). Frica de cruzime (a se evita Orientul Mijlociu). Frica de cei ce stau aproape de tine (a nu se frecventa domnul Ion Iliescu!). Frica de a nu fi devorat (iarăşi, lipseşte specificarea devoratorului ori devoratoarei). Frica de a nu-şi pierde autocontrolul (atenţie la Traian Băsescu!). Frica de propriile gînduri (cine nu o are?). Frica de extravaganţă (nu o trăiesc deloc – se vede cu ochiul liber – parlamentarii României postcomuniste). Şi, în fine, cireaşa de pe tort, frica de a nu deveni imbecil (trebuie să te asiguri mai întîi că teama îţi este întemeiată!).

Eu mă opresc aici. Nu de alta, dar m-a luat o frică infernală de a scrie un text.

Codrin Liviu Cuţitaru este prof. dr. la Facultatea de Litere a Universităţii din Iaşi (Catedra de Engleză). Cea mai recentă carte publicată: Istoreme, Editura Institutul European, 2009.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Icoana Intrarea in Biserica a Maicii Domnului  Sursa foto shutterstock 1421462444 jpg
Intrarea Maicii Domnului în Biserică! Rugăciunea care îți va schimba viața
Intrarea Maicii Domnului în Biserică! Rugăciunea care îți va schimba viața
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Discuțiile „avansează” în PE în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene. Au fost denunțate „mici aranjamente”
Discuţiile între dreapta, centru şi social-democraţi „avansează” în Parlamentul European în vederea unui acord pentru aprobarea noii Comisii Europene, au declarat surse parlamentare pentru AFP marţi.
gigi6 jpg jpeg
Gigi Becali vrea fotbal și după moarte. Locul de veci al familiei, transformat în teren de joc
În Cimitirul Sf. Ilie din Voluntari, pipereanul Gigi Becali, patronul FCSB, a amenajat locuri de veci pentru cei din familie, iar printre cavouri a presărat gazon artificial, așa cum are pe terenurile bazei din Berceni.
lindenfeld1 jpeg
Satul din 1828, abandonat de zeci de ani, poate „reînvia”. Locul superb din inima României își poate recăpăta strălucirea de altădată
Țara noastră ascunde nenumărate locuri de o frumusețe rară, pe care nu foarte mulți oameni le cunosc. Iar o astfel de locație mai puțin știută se află în inima Munților Semenic, unde găsim un sat superb, numit Lindenfeld.
adunare liceu jpg
Exodul copiilor în căutarea educației pierdute: „Din ce în ce mai mulți școlari aleg să studieze în străinătate”
Relația proastă cu dascălii, dar și nemulțumirea față de condițiile de viață din România și bullying-ul îi determină pe elevi să plece să studieze în străinătate. 55,1% din copii vor să urmeze școala în străinătate.
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
Cele mai comune 5 greșeli pe care le facem când ne alegem partenerul. „Dragostea învinge totul” e un mit
Angela Nuțu, psihoterapeut şi doctor în neuroștiințe, a dezvăluit câteva dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac oamenii atunci când îşi aleg partenerul de viaţă.
riduri webp
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect! Rutina pe care să o respecți
Ești la menopauză? Iată ce produse să folosești pentru a avea un ten perfect!
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Deciziile pentru dosarele de pensie depuse după 1 septembrie, greu de emis. Daniel Baciu: „Facem eforturi să primească în decembrie”
Aproximativ 20.000 români care au depus documentele pentru pensionare în luna septembrie 2024 așteaptă în continuare deciziile, deși a fost depășit termenul legal de 45 zile. Șeful Casei Naționale de Pensii a avansat un termen, chiar dacă soft-ul nu e gata.
cozonac jpg
Rețetă de cozonac din secolul al XIX-lea. Secretele străbunicilor noastre
Cozonacul, această delicatesă tradițională românească, este simbolul sărbătorilor și al ospitalității. În vremurile de demult, cozonacul nu era doar un desert, ci o expresie a iubirii și a grijii față de cei dragi.