Enciclopedia budelor

Publicat în Dilema Veche nr. 759 din 6-12 septembrie 2018
Enciclopedia budelor jpeg

Să vorbești de săpături arheologice fără să vorbești despre bude e o mare greșeală, pentru că presupune nu doar o fandoseală estetică, dar și o lipsă de destoinicie metafizică. Buda indică întotdeauna, foarte net, nivelul de confort sau agresiune în care trăiești. De exemplu, una în care ți-e groază să atingi ceva, către care te îndrepți de parcă ai merge zilnic la ghilotină, stabilește un registru de pornire foarte scăzut al participării tale profesionale și afective la viața grupului. (Nu am la îndemînă o statistică a numărului de laptop-uri căzute în buda turcească, dar cred că orice autor trebuie să rețină acest aspect – unde scrii textul, acolo va fi și citit.) Buda este, pe scurt, o prezență centrală pe șantier, pentru că e, pe cît de săracă în nuanțe funcționale, pe atît de iradiantă psihologic.

Vreau deci să adun aici cîteva intrări pentru marea enciclopedie a closetelor, prea mult timp văduvită de atenția pe care o merită. Materialul e imens, încep la întîmplare. Spre sfîrșitul unuia din cele mai grele șantiere pe care am mers am făcut această constatare umilitoare: closetul era furnizorul meu de singurătate. Pe șantier era mereu un fel de îmbulzeală fără sistem și o gălăgie care nu devenea deloc zumzetul normal al muncii. În plus, toate deciziile șefului mi se păreau, ca un făcut, tîmpite, fără ca eu să am curaj să zic lucrurilor pe nume, fiind și un oaspete de la altă universitate. Cînd lucrurile deveneau grele, nu mai rar de o dată pe oră, îmi făceam drum la closet. Închideam ușa, trăgeam zăvorul și în clipa aia simțeam că fața mea e eliberată din forma artificială în care se înțepenise și se relaxează în sfîrșit. Eram fericit… Îmi amintesc că erau toalete ecologice, de care pe-atunci nu cred că văzusem în România, vag suprareale, prietenoase într-un mod sinistru, mirosind a plastic încins și a dezinfectantul ăla albastru. Nu te aștepți ca asta să fie ușa la care bați ca suplicantul antic la templu, dar așa merg lucrurile.

Altă budă, pe un deal din Turcia, avea două ciudățenii. În primul rînd, sufla vîntul tare printre scîndurile ei. Aveai mereu impresia că te găsești pe marginea unei autostrăzi. Mai important, o doamnă de la restaurare acoperise ușa acestei bude cu flori în tempera. Un gest frumos, care te făcea să ai impresia că te-ai instalat la coada de bilete de la un muzeu de pictură naivă. Tipul de intimitate de care se bucură un om care se simte între autostradă și muzeu are efectul de a frîna anumite elanuri. În această umblătoare am văzut însă, în compensație, pentru prima și singura oară, un gecko apropiindu-se de o călugăriță (mantis religiosa). Nu e vina mea, ci a lui Gerald Durrell, că dintotdeauna am avut speranța să văd și eu o luptă între aceste două personaje. Dar șopîrla nu citise Familia mea și alte animale și a dat bir cu fugiții. E drept că avea de-a face cu o călugăriță neobișnuită, albă și transparentă ca o frunză mîncată de omizi.

Unul din (foarte puținele) merite ale latrinelor scîrboase este că te îndreaptă spre ierburi înalte. Iar contactul cu ierburile ne lipsește foarte mult. Trebuie să zic însă că, de cînd arheologia nu mai e o profesie în care bărbații să aibă o majoritate copleșitoare, cum era cazul în trecut, condițiile de trai de prin baze sînt din ce în ce mai bune. Nu mă pot împiedica să observ că femeile au ceva împotriva focarelor de infecție și a promiscuității. Iar bărbații de pe șantiere sînt beneficiarii acestei presiuni pe care femeile o exercită constant în direcția decenței. Chiar și-așa, destui arheologi care au fost în campanie în vara asta în România (pe săpături sistematice) au trebuit să folosească măcar din cînd în cînd bude turcești. Desigur, closetul constituie o reflexie a timpului său și o întruchipare a viziunii sociale a ctitorilor lui. Closetele de acest tip sînt încă aici suficient de bine reprezentate pentru ca, peste vreo zece ani, la noi să fi rămas mai multe decît în Turcia, de unde dispar treptat. Se știe că buda turcească este acea construcție ridicată deasupra unui abis, spre folosul păianjenilor, și remarcabilă prin capacul îmbrăcat luxos în blană sintetică și o revistă din 1986 așezată îmbietor alături.

Înainte să devin prea nostalgic, ar fi bine să închei cu două amănunte pe care le-am observat abia la finalul campaniei de anul ăsta la Histria. Sper să nu se supere colegii mei dacă, în loc să pomenesc descoperirile remarcabile făcute de ei în mai multe sectoare ale sitului, o să mă limitez deocamdată la descoperirile mele din cele două încăperi supreme ale Histriei. Așadar: cineva a ales să le doteze cu capace de veceu pe care se află reprezentat delfinul histrian, așa cum apare pe reversul drahmelor de argint „vultur pe delfin“, celebra monedă antică locală. Am priceput tîrziu aluzia, dar acum îl salut din toată inima pe autorul acestei poante cărturărești-diuretice. Greu de zis cît a trebuit să caute capacele alea. Să le fi găsit într-o piață din Constanța? Poate au fost comandate pe net, din Regatul Unit? Al doilea detaliu: nu e rar ca, intrînd într-o budă din Dobrogea, să găsesc sus pe perete brotăcei de copac, cu eleganța lor exagerat de exotică pentru un neam așa răzășesc. Dar șapte n-am mai văzut pînă acum, e un record. Toți aveau ochii închiși arogant pe jumătate, reflectînd vise de mărire insectivoră. Dar n-ai voie să te lași prins de reveria lor. Colegii așteaptă, metafizica le dă ghes.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.