Emisiunile autohtone

Publicat în Dilema Veche nr. 618 din 17-23 decembrie 2015
Comunismul se aplică din nou jpeg

Țineţi minte ce făceau, în urmă cu nişte ani, mulţi bărbaţi în fiecare sîmbătă dimineaţă (sau duminică, atunci cînd sîmbăta nu era liberă)? Îşi bibileau maşinile parcate în faţa blocului, le reparau, le spălau cu detergent, cu cîrpe şi perii, le clăteau cu găleata, le lustruiau. Uneori se încumetau şi la lucrări importante, se băgau pe sub ele, le dădeau jos motorul sau cutia de viteze. Era un adevărat spectacol. O naţie întreagă de meşteri iscusiţi şi săraci. Astăzi, cei care fac aşa ceva sînt mai puţini. Oamenii îşi duc maşinile la spălătorii şi la service. Nici maşinile nu mai sînt Daciile de pe vremuri, să le poţi desfunda jiglerele suflînd în ele, să înlocuieşti cureaua de alternator cu  ciorapi de damă şi alte asemenea „inginerii“. Dar ce fac, în schimb, bărbaţii sîmbătă dimineaţă? Poate că unii stau la televizor şi se uită la emisiunile despre maşini. Sînt cîteva româneşti.

Le-am urmărit şi eu de cîteva ori. Dar după ce te-ai obişnuit cu Top Gear sau chiar cu Fifth Gear, ale noastre dau senzaţia pe care ţi-o oferă o Dacia 1300 după ce tocmai te-ai plimbat cu un Mercedes S-Klasse. Sigur, ştiu, ai noştri n-au bugetele uriaşe alocate clasicelor emisiuni pomenite. Dar nu totul e legat de buget. Cînd te apuci să turui date, cifre şi statistici despre maşini, aşa cum de multe ori se întîmplă, de exemplu, la ProMotor, nu te poţi aştepta ca oamenii să aibă prea multă răbdare în faţa televizorului. Pentru că, deşi le plac maşinile, telespectatorii nu sînt ei înşişi nişte maşini de memorat. E adevărat, emisiunea condusă de Roxana Ciuhulescu se autodefineşte ca avînd „cele mai tari informaţii şi imagini despre saloanele auto internaţionale, modele noi de maşini şi performanţe automobilistice“. Poate că, pe lîngă informaţii de informaţii şi noutăţi de noutăţi, ar mai trebui şi cîte o poveste, şi cîte o întîmplare, şi poate puţină tihnă în imagini şi, mai presus de toate, un limbaj mai omenesc. Nu mai vorbesc că uneori datele sînt parcă citite direct din comunicatele de prezentare ale companiilor auto, într-un limbaj nu tehnic, ci de lemn corporatist, formal.

La Digi 24, în emisiunea La volan, Bogdan Mirică se străduieşte să fie mai uman şi mai prietenos. Dar nu numai cu telespectatorii, ci şi cu fabricanţii de automobile. Parcă nu se încumetă să dea verdicte prea răspicate, adică să spună cînd ceva e prost. Iar zilele trecute susţinea că testează abilităţile off-road ale unui Nissan Navara, în timp ce se plimba domol pe un drum forestier pe care fanii maşinilor de teren l-ar numi pur şi simplu autostradă. E adevărat, în ultima vreme, noi, românii, sîntem, se pare, şi foarte cîrcotaşi. Dar, evident, în loc de aşa o plimbare de protocol, am fi vrut să vedem maşina aia dusă la limită, forjată, buşită, răsturnată, chiar aruncată în prăpastie. Păi, la Top Gear chiar aşa au făcut cu o Toyota Hilux. Aici ne amintim însă iarăşi problema bugetelor.

O altă chestiune care nu ţine neapărat de bugete, dar se pune mereu în legătură cu acest gen de emisiuni e aceea că telespectatorii vor să aibă siguranţa că ele sînt complet independente. E ca în orice alt domeniu în care oamenii au nevoie de informaţii şi păreri oneste şi avizate despre lucrurile puse pe piaţă, fie că sînt alimente, haine, hoteluri, cărţi, filme sau automobile. Pentru asta însă, televiziunea sau emisiunea respectivă trebuie să aibă forţă, reputaţie şi reguli foarte clare, aşa încît să-şi poată permite să critice orice produs al unei mari companii, atunci cînd e cazul.

TVR, fiind publică, ar fi situată cel mai bine din acest punct de vedere (Top Gear era produsă  de o televiziune publică – BBC). Şi există şi la TVR o emisiune cu acest profil: Giurgea şi Bratu – Maşini, Teste şi Verdicte  iar din textul de prezentare de pe site-ul emisiunii, reiese că realizatorii şi-a propus chiar ceea ce trebuie: „Costin Giurgea şi Tudor Bratu vor să umple această nişă într-un mod cît mai relaxat posibil. Deşi în Maşini, Teste şi Verdicte veţi afla tot timpul cît costă maşinile testate, cîţi cai-putere au şi, desigur, cît fac de la 0 la 100 km/h, emisiunea nu se concentrează pe date tehnice. În schimb, aici se vorbeşte cu pasiune despre automobile extraordinare şi cu opinii credibile despre cele normale. Aici se alege cu capul limpede între maşini bune şi maşini proaste. Aici se creează poveşti memorabile“. Exact ce spuneam. Trecînd de la prezentare la conţinut, adică urmărind emisiunea, constaţi că prezentatorii sînt doi ţăcăniţi. Întîi îţi vine să te cruceşti, apoi, cînd te obişnuieşti cu stilul lor ţăcănit, îţi pot deveni chiar simpatici. Şi printre ţăcăneli poţi afla şi informaţii serioase, nu doar despre maşini. De la ei am aflat de exemplu, printre altele, despre existenţa Transbaiului. Dar nici lor nu le lipsesc stîngăciile. Mai ales cînd îl auzi  pe unul dintre ei că pronunţă  Volkswagen cu „V“…

O mare invenție – contractul social jpeg
Dincolo de costul și eficiența sancțiunilor internaționale
Sancțiunile împotriva Rusiei nu au fost suficiente pentru a o descuraja.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Țară mică fără viitor
Serbia reușește permanent să provoace dureri de cap Vestului.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
A mînca sănătos
Ezit, de cînd mă ştiu, între asceză şi lăcomie, între Yoga ierbivoră şi Michel Onfray.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Hai, că ne-ați speriat, bată-vă să vă bată....
Ne-au fost suprimate drepturile? Sigur! Excesiv? Nu mă îndoiesc.
AFumurescu prel jpg
Anti-apocalipsa melcilor
Pînă la data de 31 iulie, scrisoarea adunase peste 240 de semnături de susținere, din toate colțurile lumii.
1024px Piaggio, Vespa con accessori, 1948   san dl SAN IMG 00003403 jpg
Zumzzzet de viespe
Silueta îngustă și elegantă, brațele ghidonului și sunetul pe care îl scotea noul scuter îl asemănau cu o viespe.
Iconofobie jpeg
Echilibristică metafizică
Ce enigmatic morb psiho-social poate infecta atît de grav o generație, retezîndu-i pofta de a trăi?
„Cu bule“ jpeg
Longevivi
Adjectivul „longeviv” este folosit tot mai des cu un sens extins, pentru a caracteriza nu numai durata lungă a unei vieți umane, ci și pe aceea a unei activități oarecare îndeplinite de o persoană.
HCorches prel jpg
Cum să nu mori de ciudă, cînd ai atins culmile succesului
Cred că în școli instituția psihologului școlar ar trebui să capete o mult mai mare vizibilitate și importanță.
Un sport la Răsărit jpeg
Mai există ceva de strigat pe stadioanele de fotbal?
Există o teorie imbecilă conform căreia la stadion poţi face mai orice, „nu sîntem la teatru“, e bine să existe un loc unde să se descarce flăcăii.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Turismul ne e străin
Morișca merge oricum și mereu apar alți clienți fraieri.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Ce lipsește pe piața politică
Tejghelele vieții noastre politice, deși multicolore în aparență, sînt, de fapt, goale.
Viktor Orbán (9298443437) jpg
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Orbán și românii
Indiferent însă de ceea ce îl mînă în luptă pe dl Orbán, nota sa de plată e mult întîrziată.
Frica lui Putin jpeg
Cenaclul „Flacăra” 2.0
Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist”. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
O spectaculoasă prăbușire mută – o întîmplare din deceniul Iohannis
Cu adevărat uimitoare sînt căderile care nu produc niciun zgomot.
Phone Booth with Tower Bridge (36387425206) jpg
Cabina de telefon
În Marea Britanie, tradiționalele cabine roșii de telefon au devenit mici galerii de artă.
Iconofobie jpeg
Detalii complicate
Putem sesiza incongruențe multiple între omul creator și – jucîndu-ne puțin cu noțiunile – creatorul trăitor.
„Cu bule“ jpeg
Teoria chibritului
„A face teoria chibritului” e una dintre expresiile colocviale și umoristice cunoscute de toată lumea, dar pe care dicționarele noastre nu le-au înregistrat.
HCorches prel jpg
Atunci ne vom transforma într-un algoritm matematic
Nu matematica, nu fizica, nu chimia sînt cele care dau unei națiuni identitate. Ci limba, literatura, istoria, artele.
p 7 WC jpg
Crizele de astăzi sînt altfel
Crizele nu mai sînt evenimente rare și izolate, care afectează un grup restrîns de persoane.
Un sport la Răsărit jpeg
Carevasăzică, Viktor Orbán ține cu Csikszereda?
Tipul e un fabulos afacerist care foloseşte orice mijloc, orice tertip pentru a-şi mări capitalul, financiar sau electoral.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Pensionarii de la terasă
Îmi vin în minte pensionarii străini, turiști prin România anilor ’70-’80, care ne uimeau prin mobilitatea, veselia și seninătatea lor.
O mare invenție – contractul social jpeg
Jus cogens
Cine are cîștig de cauză într-un conflict? Cel care e mai puternic sau cel care are dreptate?

Adevarul.ro

image
Bătaie generală la Untold, în faţa scenei la concertul lui David Guetta VIDEO
În cea de-a treia zi a Festivalului Untold, când au fost prezente peste 95.000 de persoane din peste 100 de ţări ale lumii, a izbucnit o bătaie între mai mulţi tineri, în timpul concertului lui David Guetta. Filmarea a devenit virală pe Internet.
image
Pericolul frumos „ambalat“ care îi transformă pe tineri în victime. „Inima lor ajunge ca la 80-90 de ani“
Vârsta pacienţilor la care medicii au ajuns să trateze accidentul vascular cerebral sau infarctul miocardic acut a scăzut dramatic în ultimii ani. Produsele foarte populare printre tineri, consumate de la vârste mici, duc la un astfel de deznodământ.
image
Luptă contracronometru pentru a salva balena beluga blocată în râul Sena. Mamiferul refuză hrana VIDEO
Oficialii francezi încearcă cu disperare să salveze o balenă beluga blocată în râul Sena, cu o injecţie cu vitamine pentru a-i stimula apetitul. Observatorii ştiinţifici spun că balena pare să fie vizibil subnutrită, iar salvatorii speră totuşi să o ajute să-şi recapete apetitul şi energia necesară pentru a se întoarce pe mare.

HIstoria.ro

image
„Răceala diplomatică” dintre Bulgaria și România
Per ansamblu, climatul diplomatic de la sfârșit de secol XIX poate fi definit ca fiind „destins”. O dovadă o constituie și vizita lui Carol I, însoțit de fruntașul liberal D. A. Sturdza (un adept al Triplei Alianțe), la Sankt Petersburg, în iulie 1898, unde s-a bucurat de o foarte bună primire.
image
Dacia romană, o provincie puternic militarizată
Distribuţia armatei în interiorul teritoriului provinciei Dacia a servit scopului strategic principal al acestei provincii, şi anume de a separa şi supraveghea neamuri „barbare” care erau potenţial periculoase, în special dacă se aliau între ele contra Romei, cum au fost în special sarmaţii iazigi.
image
Stalin îl întreabă pe Jukov dacă va putea apăra Moscova
Îngrijorat de înaintarea germanilor și de cucerirea Solnechnogorsk (23 noiembrie 1941), Stalin l-a întrebat pe Jukov dacă va putea menține Moscova. Jukov a răspuns afirmativ, cu condiția trimiterii a încă două armate și furnizării a 200 de tancuri, dar Stalin a replicat că nu mai existau tancuri.