Efharisto!

Publicat în Dilema Veche nr. 812 din 12-18 septembrie 2019
Oameni pe stradă jpeg

Fac parte din categoria nereușită a celor care se întorc rupți și deprimați din vacanțe. Sînt dintre cei care trebuie să vadă marea măcar o dată pe an. Muntele îl pot admira de la distanță, dar departe de mine cutreieratul prin păduri, mersul sprinten pe poteci înguste, visările întinsă pe spate într-o poieniță – căci cine știe ce insecte dubioase vor fi colcăind sub iarba aceea verde.

Marea a rămas constantă, probabil și pentru că, la patruzeci de zile de cînd m-am născut, maică-mea m-a luat din București și m-a dus în brațe într-o lungă plimbare de bun-venit pe malurile ei. Marea din copilărie și vacanțele de acolo mi-au oferit tot ce-mi puteam dori, minus părțile alea neplăcute ca somnul impus de după-amiază. În rest, un colac cu cap improbabil de zebră, bălăceala în Marea Neagră a Constanței, alături de zeci de alți oameni înghesuiți ca sardinele în apa uleioasă de la loțiunile de plajă, și o pungă de hîrtie maro cu cele mai zemoase piersici era tot ce-mi trebuia. Probabil.

Mai tîrziu am descoprit și alte mări, ba chiar oceane. Unele uluitor de frumoase, dar neprietenoase, altele cenușii și înspăimîntătoare, și încă altele în cel mai intens bleumarin, indiferente, amețitor de adînci și necruțătoare. Pentru cineva care se dă într-atît de îndrăgostit de mare, împărtășesc și o paradoxală frică de orice fel de apă naturală. Un mic pîrîu inofensiv e cam ce pot duce cu maximum de curaj. În rest, lacurile, fluviile, mările, oceanele îmi pare că ascund în măruntaiele lor tot soiul de primejdii, ierburi viclene și alunecoase, mîl, pietre acoperite cu păturici verzi de alge băloase, peștișori insistenți, precum și alte creaturi mai mari și mai periculoase. Povestea de dragoste cu marea e o combinație a privitului cu orele în zare, a bălăcitului timid la mal, a foșnetului constant de valuri mici și a disecatului coloristic al sutelor de nuanțe de verde și albastru. Pare suficient.

M-aș fi bucurat ca din vacanțele astea să mă întorc cu creierul domolit, cu inima odihnită și cu ceva mai multă poftă de viață. Mă întorc, în schimb, cu dureri constante de stomac, cu anxietățile vechi lustruite ca noi, cu tălpile crăpate, cu două kile în minus și cu o depresie constantă post-alcool. Asta-i adevărata dietă mediteraneană. Nu conceptul ăla rostogolit de diverși hip-steri cu aplecări spre nutriția corectă care pomenesc de grecii ajunși la o sută de ani datorită uleiului de măsline. Prostii. Grecii ajung la o sută de ani cu cafele, brînze grase mîncate dimineața, cu litri de vin subțire și alb și cu două pachete de țigări pe zi. Așa și eu, o pastișă demnă și tragică, o Antigonă de tîrg de vechituri, un turist care obosește întrebîndu-se doar ce mai e de făcut în următoarele ore.

Te duci pe plajă, acolo n-ai stare de nimic – duși sînt anii cînd puteai să zaci ca o șopîrlă la soare –, intri în apă, ieși din apă, nu te poți concentra să citești nimic, telefonul îți bingăne cu știri stupide din țară, sfîrșești în a sprijini profesionist barul de pe plajă. Matrafoxat de la unșpe spre prînzișor, împrietenit deja cu chelnerii, efharisto-parakalo, deja știi grecește și ăia îți zîmbesc înțelegător și-ți mai umplu încă o dată paharul din partea casei. Scurta euforie pe care ți-o dă alcoolul începe deja să facă loc unei dureri surde de cap care nu trece cu înșiruirea de farfurii în care zac salate, brînze, calamari prăjiți sau caracatițe fierte. Le-ai văzut întinse pe garduri la soare, cu brațele ventuzoase atîrnînd fără de viață, bîzîite de roiuri mari de muște. În vacanță intri însă în altă convenție: mergi aproape gol pe stradă și mănînci o carne vizitată pe față de diverse insecte. Totul se petrece într-o bălăceală continuă în vinul acela alb adus în carafe aburite de cupru. Se bea din pahare muncitorești din alea de pomană, îți place teribil. A doua zi, pe o sfîntă mahmureală, iei Nurofenul ca pe bomboane, ca apoi să te doară mai abitir stomacul. Toate fricile și anxietățile sînt deja megalo, super, extraordinare. Simți cum norul de nenorociri se va abate asupra ta din direcții necunoscute. Soarele arde, o mamă își strigă insistent și enervant copilul – Napoleon – cu accent pe e. Închizi ochii, s-a terminat vacanța. Efharisto. 

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

index jpeg 5 webp
Gustul banului
Gustul banilor poate să se refere și la un „amărît” care, cine știe cum, găsește un post sigur și bine plătit la stat, un post pe care pregătirea și experiența sa nu i-ar fi permis, în mod normal, să îl ocupe.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Nucleara
Este urmăritul penal capabil să treacă dincolo de faza încordării mușchilor și să folosească arme nucleare?
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Alexandru Dragomir despre politica (noastră)
Din păcate, puțini știu cine a fost Alexandru Dragomir.
Frica lui Putin jpeg
Filosofie, feminitate, autenticitate
Aşa se explică, pesemne, de ce în filosofie s-a menținut „privilegiul” masculin, chiar şi în vremurile mai noi, de după emanciparea femeii.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Activistul european și moartea unei pasiuni
Articolul meu vrea să atragă atenția: cu excesele activismului și propagandei, UE poate pierde treimea de mijloc.
index jpeg 5 webp
Spaghete în copaci
Propun să rămînem la rețeta lui Fellini. Plus paharul cu vin.
Iconofobie jpeg
Diplomație
Se reia, observ, o dezbatere politologică mai veche.
„Cu bule“ jpeg
Format letric
Nu era atît de cunocut încît să exprime fără ambiguități noua idee, dar sensul i-a fost aproximat din context, din relația cu termenul complementar.
HCorches prel jpg
Vremuri ale fricii
Dar dincolo de negare, dacă nu apare și acceptarea, efectele pe termen lung sînt devastatoare.
p 7 Chatbot WC jpg
Idioția artificială
Ar trebui oare programată inteligența artificială (IA) să răspundă la același nivel cu întrebările care i se pun?
IMG 8779 jpeg
Comunismul se aplică din nou jpeg
Alt bîlci?
Cum ar fi să construiești un Disneyland și un Tesco la Londra, în Hyde Park?
O mare invenție – contractul social jpeg
Adevărul, premisa dreptății
Această limită este și mai evidentă dacă se înțelege că nici un proces judiciar nu se confundă cu Judecata de Apoi.
Teze pentru o fenomenologie a protecţiei (îngereşti) jpeg
Sürdürülebilirlik
A crede înseamnă a paria pe o inevidență, a „credita” un „posibil”, dincolo de exigențele stabile ale „realului”.
Nicuşor faţă cu reacţiunea jpeg
Pensiile francezilor
Dar vigoarea protestelor, dincolo de faptul că e vorba despre o tradiție franceză adesea desconsiderată și subiect de glume, mai arată ceva.
Frica lui Putin jpeg
Inamicii diversității
Privite în ansamblu, aceste cerințe ale cultelor, care s-au așezat, din păcate și spre detrimentul lor, cred, la remorca BOR, nu vor încuraja deloc predarea Religiei într-un spirit tolerant
AFumurescu prel jpg
Păstori, tătuci și influenseri (I)
Așa apar „tătucii” aleși democratic. Nimic nou sub soare.
index jpeg 5 webp
Un veac de Time
Scopul principal pe care cei doi și l-au propus a fost să furnizeze cît mai eficient știri cititorilor, chiar și celor mai ocupați dintre aceștia, care nu prea au timp de citit – de unde și denumirea Time.
Iconofobie jpeg
Rațiune și simțire
Se demontează aici un mit care a făcut carieră în secolul XX, mitul naturii prezumtiv candide a creaţionistului.
„Cu bule“ jpeg
Beat criță
Expresia beat criță este foarte răspîndită azi, în registrul colocvial; alte construcții în care intră cuvîntul criță cu sensul său propriu sau cu înțelesuri figurate au devenit însă extrem de rare.
HCorches prel jpg
Încă un Minister al Educației
Presiune care, în unele cazuri, se transformă în adevărate forme de bullying, fără doar și poate.
IMG 8779 jpeg
În cazul Hagi, tatăl şi fiul, să fii copilul unui mare fotbalist e binecuvîntare sau blestem?
Tot ce vine de la el nu poate fi decît excepţional. Hagi spune „eu sînt Ianis şi Ianis e Hagi”.
p 7 Curba Laffer WC jpg
Ultima redută a globalizării
Dar geopolitica nu e singurul motiv pentru eșecul celui de-al doilea val al globalizării.
Comunismul se aplică din nou jpeg
Cîte divizii are CPI?
Așadar, noua acuzație că președintele ar fi comis ceva contra copiilor, fie ei și din Ucraina, ar putea avea un ecou special în Rusia.

Adevarul.ro

image
O familie de români s-a mutat, după 17 ani, din Elveția într-un sat de lângă Urziceni: „Una dintre cele mai bune decizii”
Mulți români care se întorc din străinătatea aleg să-și facă un rost în România, dar la oraș, cu la țară, unde au parte de o viață mai liniștită.
image
Cea mai temută infractoare care a terorizat Spania e româncă. O armată de interlopi o asculta orbește
Tenace, ambițioasă și extrem inteligentă, dar nu în ultimul rând de o frumusețe răpitoare, ea a reușit să câștige toate războaiele cu bandele rivale.
image
Nou scandal sexual în universitate. „Profesorul de 67 de ani i-a propus să devină iubita lui. Să facă sex în fața unei minore“
Elaborarea unor Coduri de etică stricte privind hărțuirea sexuală în universitățile din România devine o prioritate, în contextul numărului din ce în ce mai crescut de astfel de cazuri care apar în spațiul public. Ultimul scandal de acest tip provine din Cluj-Napoca.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.