Efectul razelor gamma asupra cruciaților

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Nu eşti de acord? Eşti prost  Sau primitiv jpeg

Din pură necunoaștere, părțile astea de lume în care trăim noi rămîn, încă și la ora asta, învăluite în cețuri. Chiar și pentru semeni de ai noștri de pe continentul european. Ne găsim într-un spațiu geografic despre care, cu doar o sută și ceva de ani în urmă, unii spuneau că e capătul întunecat al Europei. O lume în care, pe unde nu bolboroseau mlaștinile vechi de cînd lumea, se întindeau păduri uitate de vreme, cutreierate de indivizi coborîți din povești, un amestec între năluci și oameni, gata oricînd să ia zilele oricărui temerar inconștient, pornit să vadă ce-i pe-aici.

Sigur că erau zvonuri și istorioare menite să smulgă exclamații de uimire, dublate de fiori. Dar, să nu uităm, era perioada de glorie a foiletoanelor doldora de mistere, a unei culturi populare care începea să bolborosească mai abitir decît mlaștinile Balcanilor. O lume care dădea cu nasul de primele arome ale impactului serios al tehnologiei și al emancipării publicului larg. Lumea de-aici rămăsese deja în urmă, în mai multe etape, prin smîrcurile din care, la urma urmei, ieșise întreaga Europă. Dar europenii n-aveau timp de nostalgii de-astea. O luaseră la sănătoasa pe drumul civilizației moderne. Nu erau deloc pătrunși de respect pentru vitejia Basarabilor, a lui Mircea cel Bătrîn sau a lui Ștefan cel Mare, pentru performanțele academice ale lui Dimitrie Cantemir ori pentru versurile lui Eminescu. Pentru că, pur și simplu, habar n-aveau de numele astea. Național-comunismul ultimei jumătăți a secolului trecut a săpat din greu să ne planteze în minți faptul că europenii ne datorează în bună măsură faptul că au supraviețuit și s-au dezvoltat. Dar au uitat să-i convingă și pe europeni de „realitatea“ asta.

După 1989, vătafii comuniști rămași prin smîrcuri au făcut tot ce le a stat în putință să nu-și piardă pozițiile de stăpîni ai locurilor. Și, o vreme, care pentru unii dintre viețuitorii de aici a părut o veșnicie, le-a mers din plin. Unora le mai merge și-acum. Cînd se mai risipește negura, se screm din toate încheieturile să mai pună de-un fuior de fum sau de-o perdeluță de ceață. Dar lumea contemporană vine peste noi, mult dincolo de puterile oricui. Se-ntinde și pe-aici, așa cum se întinde peste tot. Cu bune și cu rele, e un model civilizațional care nu poate fi stăvilit. Însă cețurile din vechime nu se destramă în toate ungherele atît de ușor pe cît am crede. Există o lume cît se poate de reală, aici, la noi, rămasă destul de departe, în urmă, printre vălătucii de condens ai istoriei. Codrii din poveste se taie banditește, într-un ritm și prin niște strategii care i-ar ului pînă și pe vizitatorii de pe alte planete. Resursele naturale de toate felurile, orice ar putea să producă bani și prosperitate încă sînt „butelii“ pe care stau cu ochi ager niște lotri vechi, convertiți la contemporaneitate. Încă poți să ieși din lumea asta bucolică, fie cu viața ciufulită, fie plin de cucuie semnate de autori necunoscuți, rupt de cîini și stîlcit în bătăi, dacă-ți bagi nasul prin pădurile cu ceață artificială ale patriei. Oriunde s-ar întîlni pădurile astea. În rezervații sau prin birourile marilor ministere.

Pentru că rămînerea noastră în urmă nu e doar o lene civilizațională, a unora bolnavi de pauze lungi și dese. E în mare măsură și efortul susținut al unor compatrioți care au deprins învățătura așezatului la butoane și știința de a se da salvatori ai neamului. Iar efectele care iradiază de-aici ajung peste tot. Și sînt sinistre. Din nefericire, viața reală conține încă multe povești zguduitoare, traumatizante. Iar la capitolul „Să mai și rîdem, ca să nu plîngem în hohote“, citiți mai departe, integral, o cronică sportivă dintr-o publicație online brăileană. Autorul, după cum se spune că el însuși ar fi declarat-o, pare să fie chiar proprietarul publicației infobrăila.ro. Poftiți: „Echipa creștină AHC a învins echipa musulmană HC Dunărea Brăila / Alina Czeczi poartă din nou ghinion. Victorie pentru echipa de junioare 3 AHC OLIMPIA în fața fetelor de la HC DUNĂREA. Duminică, 22 septembrie, a avut loc, la Sala Polivalentă din Brăila, meciul dintre AHC Olimpia și HC Dunărea, din cadrul campionatului de junioare 3. Prima repriză a arătat o impunere a fetelor de la HC Dunărea, la pauză conducînd cu 5 puncte. În a doua repriză, jucătoarele AHC Olimpia s au mobilizat și au reușit să iasă învingătoare după un meci greu, cu scorul de 23-21. Cele mai bune jucătoare ale echipei au fost Coceanu Ana-Maria, care a marcat nu mai puțin de 8 goluri, Dumitrașcu Maria și Ciocârlan Florin“. Așa scrie. Florin. Mergem mai departe. „AHC Olimpia Brăila, o echipă micuță și creștină din Brăila, s-a bătut cu conglomeratul musulman al HC Dunărea Brăila, care se adapă din banii din Coran. A fost o luptă ca între cruciați, dar victoria a aparținut pînă la urma echipei conduse de Dumnezeu, în detrimentul Coranului, sponsor al unei echipe vîndute de autorități unui șeic. Ca de obicei, «iconica» jucătoare a Brăilei, de loc din Zalău, Alina Czeczi, divorțată, a purtat ghinion echipei pe care a sprijinit-o. Ea a apărut la joc însoțită de al nu știu cîtelea «iubit» aciuat pe malul mîlos al Dunării, dar fără burka. A părut că l-a uitat pe cel căruia i-a jurat credință în Biserica Ortodoxă Română, dar nu ne mai miră nimic cînd vedem că musulmanii au mînjit terenul cu reclamele lor. Duminica viitoare, învingătoarele le vor înfrunta pe jucătoarele de la ART Galați. Să le ținem pumnii strînși micuțelor campioane brăilence! În sfîrșit, un meci între creștini!“.

Tag-urile articolului sînt: „Biblia, Brăila, Coran, creștini, harapi, păgîni“. În modul cel mai serios. Iar ceea ce e cel mai dătător de amețeli e faptul că, din cețurile astea, despre care unii speră că s-or spulbera odată pentru totdeauna, se găsesc destui compatrioți gata să iasă și să zică: „Păi, are dreptate omu’, dom’le!“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Coșmarul prin care a trecut un culturist: a pierdut zeci de kilograme în 35 de zile. „Corpul meu a început să se mănânce singur”
Culturistul canadian Jared Maynard a slăbit enorm în cinci săptămâni și și-a pierdut capacitatea de a vorbi din cauza unei boli rare și terifiante de care a reușit, într-un final, să scăpe, deși medicii îi dădeau șansele minime de supraviețuire, potrivit The US Sun.
image
„Cel mai rău lucru din istoria umanității!” Internauții se revoltă din cauza măsurilor de mediu luate de producătorii de băuturi răcoritoare
Fie că este vorba de Coca-Cola sau de suc de portocale, dacă ați cumpărat recent o băutură îmbuteliată, probabil ați observat o schimbare subtilă, dar exasperantă, scrie Daily Mail Online, care relatează ce cred internauții, producătorii și experții în reciclare despre această măsură.
image
Cafeaua Marghilomana, relansată la conacul marelui politician Alexandru Marghiloman. Cum se prepara celebra licoare interbelică VIDEO
Cafeaua Marghilomana, băutura aristocraților de odinioară, a fost relansată. Va putea fi savurată odată cu introducerea în circuitul turistic a clădirilor recent reabilitate de pe domeniul din Buzău care i-a aparținut marelui politician Alexandru Marghiloman.

HIstoria.ro

image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.