Educaţia şi Graţia reloaded

Publicat în Dilema Veche nr. 558 din 23-29 octombrie 2014
Din amintirile unui cobai jpeg

Am scris mai demult, pentru Tribuna învăţămîntului, un articolaş în care dezvăluiam surprinzătorul amestec al lui Dumnezeu în trebile educaţiei de la noi. Iată-l:

„Învăţămîntul e la pămînt. E un dezastru. O calamitate. Mai rău ca anul acesta, ca anul trecut şi ca de cînd mă ştiu nu a fost niciodată.

Elevii dormitează alene în băncile lor şi urlă şi zbiară şi zbiară şi urlă cînd se trezesc, se uită la televizor, se joacă la computer, se duc prin discoteci şi de şcoală-n cot îi doare, sînt mojici şi n-au maniere. Studenţii sînt buimaci şi fără chef şi se plimbă de la o facultate la alta, doar-doar se lasă cu vreo diplomă. Profesorii mai dau pe la ore cînd li se năzare, că tot recuperează seara la meditaţii, se dedau la tot soiul de machiaverlîcuri ca să-şi cîrpească salariul de mizerie, se poartă ca nişte satrapi şi le caută în coarne tuturor obraznicilor. Directorii au toţi puzderie de rude nevoiaşe de căpătuit. Inspectorii stau încuiaţi în birouri cu clientela politică grămadă la uşă. Miniştrii se trag la sorţi prin culisele puterii ş.a.m.d.

Cam asemenea lucruri auzim cu toţii la fiecare pas, la rubrica «starea învăţămîntului».

De unde se trag toate acestea? Păi, foarte simplu: de la Dumnezeu.

Şi de ce, bănuiesc că vă întrebaţi, s-ar fi mîniat Dumnezeu pe învăţămîntul românesc?

Întrebaţi-i pe cei care ştiu, fiindcă trudesc zi de zi printre elevi şi studenţi, şi vă veţi lămuri pe dată.

Şcolile se lamentează că primesc, la catedră, absolvenţi tot mai slab pregătiţi din universităţi. Universitarii au şi ei punctul lor de vedere: cum să mai faci învăţămînt de calitate, cînd din licee îţi vin candidaţi inculţi, agramaţi, incapabili să lege două propoziţii cu sens, şi cu media 9,90 la bacalaureat? Dar şi profesorii de liceu au răspunsul pregătit: elevii dintr-a IX-a sînt o catastrofă, nu au nici cele mai elementare cunoştinţe de specialitate, că de competenţe nici nu mai poate fi vorba – ele sînt oricum un moft din noul jargon pedagogic. Nici profesorii de gimnaziu nu se lasă mai prejos, şi se vaietă că nu îşi pot face treaba cu elevi care n-au fost învăţaţi nici măcar să scrie, să citească şi să socotească. Învăţătorii spun că se luptă să-i deprindă pe copii statul în bancă, mersul la toaletă şi suflatul nasului în batistă. Educatorii, covîrşiţi deja de toată avalanşa de reproşuri curgînd năvalnic de undeva, de acolo, de sus, au totuşi şi ei o ultimă redută de apărat: vina e a familiilor dezorganizate din ziua de azi, care nu mai sînt în stare să încropească nici cea mai firavă urmă de educaţie. Iar părinţii cată, cu privirea înceţoşată, către zenit: io ce să-i mai fac ăstuia mic? Pesemne c-aşa a vrut Dumnezeu!

Şi-aşa am ajuns să trăim într-o ţară în care mai vezi nişte îndărătnici puşi curmeziş cu Graţia alergînd în dreapta şi-n stînga, din ochi lăcrămînd, pe toţi întrebînd şi la toţi zicînd: al meu a făcut deja un an şi eu n-am încă idee unde să-l dau. Ştii cumva, măcar tu, o grădiniţă ca lumea? E în joc, mă-nţelegi, viitorul copilului meu!

E o criză, monşer!!“ 

Multe s-au schimbat de atunci. Avem un bac care mai vîntură puzderia doritorilor de studii superioare. Avem o clasă pregătitoare, care se pregăteşte să devină serioasă. Avem testări naţionale periodice, ca să vedem şi noi ce merge bine şi ce nu. Avem promisiunea unei revizuiri a programelor. Avem chiar şi ceva ce se cheamă „manuale digitale“.

Şi totuşi, parcă prea puţin s-a schimbat în corul lamentaţiilor despre „starea învăţămîntului“. Să fie de vină naturelul nostru cîrtitor? Să fie iarăşi reavoinţa proniei cereşti? Sau poate nu m-am uitat eu cum trebuie la subiect, descărcîndu-l de sus în jos, din vîrful piramidei, pînă la momentul facerii? Cum ar arăta o privire inversă?

Mami, eu de ce trebuie să merg la grădiniţă? Pentru că acolo e o doamnă educatoare care spune poveşti copiilor şi o să vă jucaţi cu creioane şi cuburi colorate şi o să-ţi faci o sumedenie de prieteni. Am fost, am constatat. Poveşti. Doamna educatoare se străduie degeaba să ne facă să tăcem din gură, vîrful creionului se rupe cînd ţi-e lumea mai dragă, Corina e cîrnă şi Radu spune prostii.

Mami, de ce trebuie să merg la clasa pregătitoare? Pentru că acolo o să te pregăteşti pentru mai departe, pentru şcoală. Iar şcoala e un lucru foarte serios. Am fost, am văzut. Un an de zile am tot încercat să pricep pentru ce anume mă pregătesc, dar n-am reuşit. Ciudăţănoasă treabă.

Mami, acuma mă duc la şcoală? Ce-i acolo? Acolo înveţi să scrii, să citeşti, să socoteşti, chestiile astea de care vei avea nevoie toată viaţa. Am încercat-o şi p-asta. Ne-au dat nişte caiete ca vai de ele, fără tastatură, nu ştiu cum naiba funcţionează. Cică cu un „o“ şi cu un „i“ faci multe oi şi lărgeşti şeptelul. Iar tabla înmulţirii – teroare! Parcă ziceam că luptăm împotriva terorismului, nu?

Mami, mai merg şi la generală? Mai e ceva de învăţat? Păi, abia acum începe studiul. Gata cu învăţătoarea. Acum o să ai profesori, fiecare la materia lui. Fusei, văzui. Sari dintr-o oră într-alta ca un Hopa Mitică. Noroc cu pauzele. Roxana nu mai e cîrnă iar Mihai spune nişte bancuri...

Mami, mai e cazul să merg şi la liceu? Cum să nu. La liceu ajung numai copiii deştepţi, care au un viitor în faţă. OK, treaba cu orele din parc a fost cît de cît simpatică. Mă cam enervează corola asta de minuni a lumii. Care corolă? Care minuni? Şi de ce i-ar da cuiva prin cap să o strivească? Lasă că nici cu integralele nu mi-e ruşine.

Mami, şi la facultate? Normal. Ce, vrei să rămîi de izbelişte? Pe aici nu se strigă catalogul şi nu prea se pun absenţe. Asta-i fain. Dar a fost un calvar pînă să-mi aleg facultatea. Mami a zis să-mi pun dosarul în vreo cinci locuri, că nu se ştie.

Mami, ce-i aia „master“? Master în engleză înseamnă „stăpîn“. Credeam că la sfîrşit o să primesc vreun sceptru, ceva. Am mai primit încă o diplomă gălbuie.

Mami, eu trebuie să merg şi la doctorat? Nu vreau să mă fac doctor. Maaamiiii!

Liviu Papadima este profesor de literatură română la Facultatea de Litere, prorector la Universitatea Bucureşti; coautor al manualelor de limba şi literatura română pentru liceu, apărute la Humanitas Educaţional. A coordonat mai multe volume apărute la Editura Arthur.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

banner mircea diaconu 1 png
Cariera impresionantă a actorului Mircea Diaconu. Filmele și piesele de teatru care l-au consacrat
Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și cinematografiei românești, s-a stins din viață pe 14 decembrie 2024, la vârsta de 74 de ani, după o lungă luptă cu cancerul de colon.
12688059 jpg
Rușii au început să piardă din avantajul în privința artileriei
Avantajul pe care îl avea Rusia în raport cu Ucraina în privința artileriei se diminuează treptat, potrivit lui Nazar Voloșhin, purtătorul de cuvânt al grupului operațional și strategic de trupe Hortiția, relatează presa ucraineană.
image png
Femeia cu care Mircea Diaconu a fost căsătorit 44 de ani. A cerut-o de soție la a doua întâlnire
Lumea artistică, din nou în doliu! Mircea Diaconu, unul dintre cei mai mari actori ai României, s-a stins din viață cu puțin timp înainte de a împlini 75 de ani. Moartea sa îndoliază inimile celor care l-au cunoscut și care l-au iubit.
banner mircea diaconu lumanare png
A murit actorul Mircea Diaconu
Actorul Mircea Diaconu a murit. Anunțul a fost făcut, în această dimineață de soția acestuia, Diana Lupescu.
masina de pompieri   FOTO Isu Facebook jpeg
Incendiu violent la o fabrică din România. Șase persoane s-au autoevacuat
Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o fabrică de utilaje pentru construcţii din municipiul Câmpina, şase persoane care se aflau în interior autoevacuându-se.
mircea diaconu jpg
A murit Mircea Diaconu. Actorul avea 74 de ani
Distrubuția din cer este azi completată de încă un mare actor. Mircea Diaconu, unul dintre cei mai apreciați actori români cu o carieră de peste 40 de ani,
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Preşedintele Coreei de Sud va fi suspendat din funcţie şi pus sub acuzare. Peste 200.000 de oameni, așteptați la manifestații
Seul, Coreea de Sud – Președintele Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, se confruntă cu o criză politică majoră după ce Adunarea Națională a votat sâmbătă pentru punerea sa sub acuzare. Decizia a fost luată în urma încercării controversate a liderului de a impune legea marțială la începutul acestei luni.
Au fost furate mai multe bunuri Foto Mănăstirea Râșca Transilvană jpg
O mănăstire din județul Cluj a fost prădată. Hoții au furat mai multe obiecte prețioase
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal după ce mai multe persoane au furat obiecte confecționate din metale prețioase dintr-o mănăstire din zona de munte a județului Cluj.
Ciocan justitie proces FOTO Shutterstock
România a devenit impredictibilă. Viitorul guvern riscă să rămână fără bani de pensii şi salarii bugetare
Ultimele evenimente legate de alegerile prezidenţiale şi parlamentare au alimentat opinia că România a devenit o ţară impredictibilă.