Dumnezeu e darwinist, iar Darwin, dumnezeiesc

Gicu BUTOI
Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Dumnezeu e darwinist,  iar Darwin, dumnezeiesc jpeg

„Dumnezeu + Darwin = Love“ ar fi titlul poate forţat, dar haios şi interesant al lecţiei introductive a unui virtual curs opţional cu tema de mai sus. Şi asta pentru că „lucrarea lui Dumnezeu“ şi „teoria lui Darwin“, chiar dacă nu se află într-o simbioză perfectă, în nici un caz nu se exclud, ci mai degrabă se completează. Fapt confirmat chiar de teza fundamentală a teoriei sintetice a evoluţiei, care lansează principiul conform căruia „evoluţia este produsul întîmplării, deşi nu se desfăşoară la întîmplare; evoluţia nu este predeterminată, dar are un sens, o direcţie, fără însă a fi dirijată“.

Cine produce întîmplarea, cine dă sensul şi direcţia, rămîne de văzut. Variante există, fiecare e liber să-şi dea propriul răspuns, ceea ce e cu adevărat bine.

În fond, de la „big-bang“-ul originar şi pînă la formarea Pămîntului, care este o particulă minusculă şi neglijabilă faţă de infinitatea spaţio-temporală a Universului, se întinde o perioadă despre care nu ştim nimic. După care a fost de ajuns un click scurt pentru ca Darwin să explice o perioadă de trei miliarde de ani de la „butonarea“ vieţii pe Pămînt şi pînă la apariţia recentă a omului. De fapt, dacă am reduce istoria Pămîntului la un an calendaristic, fiecare zi a lui ar reprezenta 12 milioane de ani. Cum ar arăta momentele acestui an comprimat? În luna ianuarie s-a format Pămîntul, pe care de-abia în iulie apare şi viaţa (a stat cam 2,5 miliarde de ani nelocuit), apoi, pînă în decembrie, viaţa evoluează, specii apar şi dispar, pentru ca în ultima zi a anului, pe 31 decembrie, cu două ore înainte de miezul nopţii, să apară şi omul pe această lume. Ce tineri şi neprihăniţi trebuie să fim, aşa încît drumul spre degradare şi dispariţie al speciei umane să fie nesperat de lung… Dar să-ncepem cu începutul. Născut cu exact 200 de ani în urmă, în primăvara lui 1809, prin tot ce a făcut, Darwin a încercat o apropiere între ştiinţă şi religie. Face trei ani de Medicină (1825-1828), apoi continuă cu trei ani de Teologie (1828-1831). Modest şi politicos, publică în 1844 lucrarea fundamentală Originea speciilor, care se epuizează într-o singură zi, urmată de alte cinci ediţii traduse în toată lumea. Primeşte onoruri, decoraţii, medalii şi titlul de membru a 60 de societăţi ştiinţifice, printre care şi Societatea Transilvăneană de Ştiinţe Naturale din Sibiu.

Ca orice teorie care a surprins şi a uimit lumea, perioada post-darwinistă e dominată de păreri „pro“ şi „contra“, şi de curente opuse, precum neolamarkismul şi neodarwinismul: ambele se confruntă cu aceleaşi teme ale virtualului, doritului şi necesarului curs opţional care să împace ştiinţa cu religia, şcoala cu Biserica şi prietenii cu duşmanii. Nu însă şi poliţiştii cu hoţii, nici marinarii cu piraţii şi nici corupţii cu magistraţii.

prof. Gicu BUTOI, biolog religios

(apărut în Dilema veche, nr. 267, 27 martie 2009)

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

rau siret jpeg
Un bărbat din Suceava a fost luat de curenți și și-a pierdut viața, în timp ce traversa pe jos râul Moldova
Un bărbat din județul Suceava și-a pierdut viața, joi, după ce a fost luat de curenții puternici ai râului Moldova, în timp ce încerca să-l traverseze pe jos.
sorin grindeanu tarom jpg
Grindeanu: TAROM a făcut profit, după 15 ani de pierderi. La fel și CFR Călători. Trebuie să se schimbe și alte lucruri la aceste companii
CFR Călători a încheiat pe profit anul 2024, undeva la 27 - 28 milioane de lei, la fel cum a terminat şi TAROM pe profit după mai mult de 15 ani, ceea ce este un lucru bun, dar nu îndestulător, pentru că trebuie să se schimbe şi alte lucruri la ambele companii, a declarat ministrul Transporturilor.
fumat marijuana joint canabis shutterstock jpeg
Un bărbat a fost reținut pentru trafic de droguri, după ce a fost prins cu 6 kilograme de canabis aduse din Spania
Un bărbat prins în flagrant cu 6 kg de canabis aduse din Spania, ascunse într-un colet, a fost reținut pentru trafic internațional și intern de droguri.
tantar jpg
Boli tropicale extrem de grave, transmise de ţânţari, sunt pe cale să devină endemice în Europa. Peste 300 de cazuri în 2024
Frecvența și amploarea epidemiilor de febră denga și de chikungunya au crescut constant după 2010, avertizează un studiu recent, în care se atrage atenția că în 2024 au apărut cazuri noi în Italia, Croația, Franța și Spania.
retinut jpeg
Acuzații grave la Ambulanța Bistrița: directorul medical, reținut pentru agresiune sexuală. O angajată l-a denunțat
Directorul medical al Serviciului de Ambulanță Bistrița-Năsăud a fost reținut de polițiști, fiind acuzat de agresiune sexuală și folosirea abuzivă a funcției. Plângerea a fost depusă de o angajată a instituției.
Maria Zaharova FOTO Profimedia
Maria Zaharova îl jignește pe Zelenski într-o conferință de presă: „Un clovn. Un ratat”
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, l-a numit joi, 15 mai, pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, „ratat” și „persoană fără nicio formare”.
Lamine Yamal (Sportpictures) jpg
Perla Barcelonei nu „mișcă” pe toată lumea: „Nu e Messi, nu e un fenomen”
Unul dintre numele mari din fotbal nu e încântat de „revelația” catalanilor.
Kopic Facebook jpg
Tragedii în familia Dinamo. Antrenorul Željko Kopić nu va sta pe bancă la meciul de mâine
Antrenorul croat Zeljko Kopic (47 de ani) este în doliu, un deces în familie având și Patrick Olsen.
Razvan Patriche Sportpictures eu jpg
Dinamo se desparte de un veteran la meciul cu U Cluj: mi-am făcut kilometrii
Răzvan Patriche se retrage la vârsta de 39 de ani.