Dragostea de aproape

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
B─ât─âlia de la Aegina jpeg

ÔÇ×ÔÇÖRe-a╚Ťi ai dreacului de jego╚Öi!ÔÇť Tipul e sup─ârat-praf. Bodog─âne mai departe, dar nu mai deslu╚Öesc ce zice, cuvintele i se rostogolesc unele ├«n altele, morm─âite, le b─ânuiesc a fi mult mai mo┬şcir┬şloase dec├«t banalul ÔÇ×jego╚ÖiÔÇť. Mame, mor╚Ťi, diverse p─âr╚Ťi anatomice ╚Öi ac╚Ťiuni ├«n┬ştreprinse cu ele, cu siguran╚Ť─â. Tr├«nte╚Öte co╚Öurile ro╚Öii cu m├«nere negre unul peste altul de parc─â ar vrea s─â le sparg─â. ├Äl ╚Ötiu de mult─â vreme. Mai degrab─â scund, la limita ├«ntre scund ╚Öi o ├«n─âl╚Ťime medie, are o fa╚Ť─â imobil─â care contrasteaz─â acum cu furia cuvintelor. Rotunjoar─â, rozalie, b─ârbierit la milimetru ╚Öi lipsit─â de orice rid, de╚Öi ├«l b─ânuiesc c─â a trecut bini╚Öor de pragul de 40. Are o fa╚Ť─â de Cupidon care abia a fost la frizer. Omul poart─â ├«n tricoul uniformei de paznic de magazin o burt─â colosal─â. Din spate pare normal. C├«nd se ├«ntoarce, ├«ns─â, te love╚Öte surpriza. Burta aia pare autonom─â, pare c─â i-a fost lipit─â pe trup, c─â cineva a luat un ditamai balonul ╚Öi i l-a ├«nf─â╚Öurat str├«ns cu band─â adeziv─â peste mijloc. Burta aia e at├«t de mare c─â omul nu-╚Öi vede v├«rfurile pantofilor, e at├«t de mare c─â, dac─â ar sta la coad─â, ├«ntre el ╚Öi persoana din fa╚Ť─â ar mai ├«nc─âpea vreo trei, e at├«t de mare c─â intr─â singur─â pe u╚Ö─â cu mult ├«naintea lui, e at├«t de mare c─â poate s─â m─ân├«nce direct pe ea, simultan, o mas─â cu trei feluri, ╚Öi tot i-ar r─âm├«ne loc pe burt─â de o sticl─â de vin, un pahar cu picior ╚Öi o vaz─â cu flori.

ÔÇ×ÔÇÖRe-a╚Ťi ai dracului de jego╚ÖiÔÇť, zice, cu o m├«r├«ial─â at├«t de rea ╚Öi de ├«nveninat─â, c─â ├«n╚Ťepenesc cu leg─âtura de p─âtrunjel ├«n m├«n─â. M─â uit pe jos s─â v─âd dac─â n-am sc─âpat ceva acolo c├«nd am luat p─âtrunjelul din buche╚Ťoiul pus ├«n ap─â ├«ntre l─âzile cu ro╚Öii cherry ╚Öi castrave╚Ťi insipizi lucind ├«n ╚Ťipla lor. Nu. N-am sc─âpat. S├«nt OK, nu-s o jegoas─â. Pe cine s-o fi sup─ârat a╚Öa? Poate pe doamna aia cu inele pe absolut toate cele zece degete care caut─â perfec╚Ťiunea ├«ntre portocale? Le ia pe fiecare, le ├«ntoarce pe toate p─âr╚Ťile, le m─âsoar─â din ochi ÔÇô habar n-am ce: circumferin╚Ťa? coaja? intensitatea culorii? Sau poate pe domnul ─âsta care sap─â ╚Öi el b─âgat p├«n─â la coate ├«n gr─âmada de ardei gras dup─â ardeiul gras suprem, cel mai lucios, cel mai v├«rtos, cu codi╚Ťa cea mai verde? Sau pe fata care a provocat o avalan╚Ö─â de mere atunci c├«nd a dizlocat de la baza construc╚Ťiei f─âcute cu migal─â cel mai baban, mai ro╚Öu ╚Öi mai crocant m─âr? M─ârul pe care l-a ales ╚Ťinea ├«n spate toat─â lada. Odat─â luat, fra╚Ťii lui rumeiori ÔÇô bot de iepure ÔÇô s-au r─âsp├«ndit peste tot: sub tejghele, rafturi ╚Öi frigidere. Biata fat─â a ├«ncremenit cu m─ârul-trofeu ├«n m├«n─â.

Oricum, aici toat─â lumea se ur─â╚Öte cu toat─â lumea. Paznicii ├«i ur─âsc pe clien╚Ťi, clien╚Ťii ├«i ur─âsc pe paznici ╚Öi se ur─âsc mai cu seam─â ├«ntre ei. E ca ╚Öi cum intri ├«n magazin ╚Öi ├«╚Ťi dispar brusc r─âbdarea, empatia ╚Öi puterea de ├«n╚Ťelegere. Cineva s-a oprit cu ditamai c─âruciorul plin fix ├«n spa╚Ťiul dintre dou─â rafturi ╚Öi n-ai loc s─â treci nici pe st├«n┬şga, nici pe dreapta. Ocole╚Öti pe dincolo, pe la cafele, ╚Öi ├«l blagoslove╚Öti pe el, pe neamul lui, cu co╚Öul lui cu tot ÔÇô borcanele, conservele, pungile, bidoanele cu Domestos, dar ╚Öi pachetul cu h├«rtie igienic─â pus mo╚Ť peste toate cele ÔÇô ce naiba face ─âsta, se preg─âte╚Öte de sf├«r╚Öitul lumii, de Brexit, de apocalips─â? Un alt domn st─â ├«n spatele meu, b├«╚Ť├«ie din picioare, ╚Ťistuie din buze c├«t stau ╚Öi m─â uit prin geamul frigiderului dup─â un unt anume. Mi s-a spus s─â iau din ─âla ╚Öi numai din ─âla, a╚Öa c─â m─â uit prin geam total dezorientat─â, mintea mea nu proceseaz─â destul de repede procentele de gr─âsime, ambalajele str─âlucitoare, ├«l simt ├«n spate pe tipul ─âsta care probabil m-ar str├«nge acolo de g├«t; ├«ntre iaurturi cu fructe ╚Öi sm├«nt├«na dulce de g─âtit, precis s-ar comite o crim─â la nervi, a╚Öa c─â fac un pas in lateral ╚Öi ├«l las s─â se gr─âbeasc─â. Smulge de u╚Öa frigiderului ╚Öi-╚Öi d─â cu ea ├«n cap. Pe fa╚Ťa mea r─âsare necontrolat semiluna unui z├«mbet larg, t├«mp, ah, dulcea justi╚Ťie divin─â a supermarket-ului. Ne vom ├«nt├«lni mai t├«rziu la case ╚Öi vom m─âsura din ochi c├«t de repede merge coada celuilalt. De data asta voi fi tras eu lozul nec├«╚Ötig─âtor: avem la cas─â un novice care se mi╚Öc─â greu ╚Öi nu ╚Ötie codul de la praz.

Selma Iusuf este jurnalist─â, re┬şdac┬ştorÔÇĹ╚Öef la ╚Ötiri, radio Kiss FM ╚Öi Magic FM.

Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Anex─â la Epistolar despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö
Am g─âsit scrisoarea de mai jos, primit─â ├«n 1987, de la Nicolae Steinhardt. O fac public─â, pentru c─â se refer─â la un articol celebru al P─ârintelui Nicolae despre ÔÇ×cathariiÔÇť de la P─âltini╚Ö.
Frica lui Putin jpeg
Recuno╚Ötin╚Ť─â Evei
Vremurile ne cer curaj, nu sofistic─ârie, limpezime moral─â, nu ├«nc├«lceal─â printre teorii, simplitate ├«n convingeri, nu l├«nced─â indecizie ├«ntre nuan╚Ťe.
AFumurescu prel jpg
Cine n-are dușmani, să-și cumpere!
Am reînceput să ne născocim probleme, ne-am făcut privirea roată și-un dușmănel tot ne-am găsit fiecare, unul cu care să ne răfuim zi de vară pînă-n seară.
1024px Russian Salad  JPG
Istorie din buc─ât─ârie
Domnul Olivier ╚Öi-a compus astfel opera: carne de v├«nat, al─âturi de limb─â de vi╚Ťel, langust─â sau homar, toate fierte, a╚Öezate pe farfurie ╚Öi stropite cu un sos de maionez─â specific regiunii Provence din Fran╚Ťa.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Este necesară schimbarea actualei forme de guvernămînt? (III)
├Än cazuri excep╚Ťionale crizele politice au fost rezolvate prin recurgerea la votul electoratului.
Iconofobie jpeg
Despre un lucru (mai pu╚Ťin?) semnificativ
Obsesia binelui colectiv formeaz─â eroi, cea a binelui personal, cel mult, farisei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Ura și la gară!
ÔÇ×Ura ╚Öi la gar─â!ÔÇť dezvolt─â sensuri numeroase, dar previzibile: poate indica, ├«n cheie pozitiv─â, eliberarea de o povar─â ÔÇô sau, ├«n cheie negativ─â, ├«ncheierea (prea) expeditiv─â ╚Öi superficial─â a unei ac╚Ťiuni, indiferen╚Ťa, lipsa de interes; adresat─â direct unui interlocutor, marcheaz─â de obicei refuzul,
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Rezultate ╚Öi topuri na╚Ťionale
Ce se ├«nt├«mpl─â la nivelul managementului institu╚Ťiilor de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt?
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Merge Wimbledon-ul și fără puncte, și fără ruși?
E cea mai mare confruntare pe tema Rusiei din lumea sportului, p├«n─â acum coerent─â relativ la pedeapsa aplicat─â supu┼čilor ┼či sus-pu┼čilor din patria lui Putin.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Oameni și cîini
├Än comunism ╚Öi o vreme dup─â aceea, se pare c─â nu doar oamenii, ci ╚Öi multe alte fiin╚Ťe se comportau altfel dec├«t ast─âzi. Condi╚Ťiile grele produceau o ├«nr─âire, o s─âlb─âticire general─â.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Inamicul
Occidentul începe, încet-încet, să abandoneze iluziile că Rusia poate fi tratată altfel decît ca inamic.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
╚śi-am ├«nc─âlecat pe-o ╚Öa...
Au trecut 23 de ani de c├«nd am intrat pentru prima dat─â ├«n redac╚Ťia Dilemei.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Comunicare f─âr─â comunicare
Abilitatea de a perora fără să spui nimic e, pare-se, înzestrarea obligatorie a cuiva care vrea să-și asigure o carieră publică de succes.
Frica lui Putin jpeg
Monoteisme
Politeismul este relativ favorabil toleran╚Ťei ╚Öi pluralismului.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
De ce enerveaz─â claritatea moral─â ╚Öi pe unii, ╚Öi pe al╚Ťii
Claritatea moral─â nu e limpezimea con╚Ötiin╚Ťei emitente, ci limpezimea privirii asupra realit─â╚Ťii.
Hong Kong 1868 jpg
Hong Kong
În 1898, Marea Britanie și China au semnat un tratat prin care celei dintîi i se concesiona pentru încă 99 de ani orașul-port.
p 5 WC jpg
Cine ╚Öi cum lupt─â cu infla╚Ťia
Infla╚Ťia nu este dec├«t o ÔÇ×tax─âÔÇŁ pe care o ├«ncaseaz─â statul ╚Öi mediul economic ╚Öi o pl─âtesc consumatorii.
Iconofobie jpeg
M─â mir f─âr─â a fi uimit
Surpriza spiritual─â, generat─â de o realitate care te fascineaz─â, ├«╚Ťi st├«rne╚Öte, instantaneu, curiozitatea, interesul ad├«nc ╚Öi, apoi, apetitul pentru cunoa╚Öterea ei.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
╚śaiba
Nu ╚Ötim exact c├«nd ╚Öi de ce tocmai ÔÇ×╚ÖaibaÔÇŁ a devenit, ├«n rom├óna colocvial─â, emblema depreciativ─â a muncii manuale grele.
HCorches prel jpg
Un salut din Vama Veche
Am scris de multe ori despre nevoia schimb─ârii grilelor de lectur─â, despre nevoia de a deschide, prin textele propuse spre studiu, c─âi de acces spre dezvoltarea personal─â ╚Öi spre experien╚Ťa cotidianului, despre nevoia de a folosi aceste texte ├«n cheia valorilor contemporaneit─â╚Ťii.
p 7 jpg
Calea spre premodernitate a Rusiei
Putin ÔÇ×e chipul unei lumi pe care mintea occidental─â contemporan─â nu o ├«n╚ŤelegeÔÇť.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Avort
Interzicerea avorturilor nu era o simplă lege restrictivă, ci devenise un instrument de represiune, de șantaj și teroare.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Locul ├«n care democra╚Ťia liberal─â s-a dus s─â moar─â
Instalat la putere la finalul anului trecut, cabinetul Petkov a promis ferm o ruptur─â cu trecutul de corup╚Ťie ╚Öi guvernare ineficient─â.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
C├«te sortimente de br├«nz─â se produc ├«n Fran╚Ťa?
Confruntat cu o asemenea blocadă, președintelui îi va fi foarte greu să guverneze în cel de-al doilea mandat.

Adevarul.ro

image
┼×ofer omor├ót ├«n b─âtaie la Bac─âu pentru c─â a atins din gre┼čeal─â cu ma┼čina oglinda unei dubi┼úe
O crim─â ├«nfior─âtoare a avut loc miercuri seara pe o strad─â ├«n Bac─âu, dup─â o acro┼čare ├«n trafic ┼či un scurt scandal. Doi b─ârba┼úi au fost deja re┼úinu┼úi, dup─â ce victima a fost g─âsit─â pe asfalt, f─âr─â suflare.
image
O actri┼ú─â rom├ónc─â adoptat─â de un cuplu britanic ┼či-a rev─âzut mama la 34 de ani dup─â ce a fost l─âsat─â ├«ntr-un orfelinat
O actri┼ú─â foarte apreciat─â ├«n Marea Britanie ┼či fost─â prezentatoare la BBC Radio York ┼či BBC Country File Live, Adriana Ionic─â are o poveste de via┼ú─â tulbur─âtoare ┼či demn─â de un film.
image
SARS-CoV-2 continu─â s─â fac─â ÔÇ×puiÔÇť. Ultimul este ┼či cel mai infec┼úios
Noua subvariant─â BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infec┼úioas─â dec├ót varianta Omicron ┼či provoac─â deja ├«ngrijor─âri ├«n r├óndul speciali┼čtilor independen┼úi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat ÔÇ×Butoiul cu pulbere al EuropeiÔÇŁ la ├«nceputul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.