Dragostea de aproape

Publicat în Dilema Veche nr. 788 din 28 martie - 3 aprilie 2019
Bătălia de la Aegina jpeg

„’Re-ați ai dreacului de jegoși!“ Tipul e supărat-praf. Bodogăne mai departe, dar nu mai deslușesc ce zice, cuvintele i se rostogolesc unele în altele, mormăite, le bănuiesc a fi mult mai mo­cir­loase decît banalul „jegoși“. Mame, morți, diverse părți anatomice și acțiuni în­treprinse cu ele, cu siguranță. Trîntește coșurile roșii cu mînere negre unul peste altul de parcă ar vrea să le spargă. Îl știu de multă vreme. Mai degrabă scund, la limita între scund și o înălțime medie, are o față imobilă care contrastează acum cu furia cuvintelor. Rotunjoară, rozalie, bărbierit la milimetru și lipsită de orice rid, deși îl bănuiesc că a trecut binișor de pragul de 40. Are o față de Cupidon care abia a fost la frizer. Omul poartă în tricoul uniformei de paznic de magazin o burtă colosală. Din spate pare normal. Cînd se întoarce, însă, te lovește surpriza. Burta aia pare autonomă, pare că i-a fost lipită pe trup, că cineva a luat un ditamai balonul și i l-a înfășurat strîns cu bandă adezivă peste mijloc. Burta aia e atît de mare că omul nu-și vede vîrfurile pantofilor, e atît de mare că, dacă ar sta la coadă, între el și persoana din față ar mai încăpea vreo trei, e atît de mare că intră singură pe ușă cu mult înaintea lui, e atît de mare că poate să mănînce direct pe ea, simultan, o masă cu trei feluri, și tot i-ar rămîne loc pe burtă de o sticlă de vin, un pahar cu picior și o vază cu flori.

„’Re-ați ai dracului de jegoși“, zice, cu o mîrîială atît de rea și de înveninată, că înțepenesc cu legătura de pătrunjel în mînă. Mă uit pe jos să văd dacă n-am scăpat ceva acolo cînd am luat pătrunjelul din buchețoiul pus în apă între lăzile cu roșii cherry și castraveți insipizi lucind în țipla lor. Nu. N-am scăpat. Sînt OK, nu-s o jegoasă. Pe cine s-o fi supărat așa? Poate pe doamna aia cu inele pe absolut toate cele zece degete care caută perfecțiunea între portocale? Le ia pe fiecare, le întoarce pe toate părțile, le măsoară din ochi – habar n-am ce: circumferința? coaja? intensitatea culorii? Sau poate pe domnul ăsta care sapă și el băgat pînă la coate în grămada de ardei gras după ardeiul gras suprem, cel mai lucios, cel mai vîrtos, cu codița cea mai verde? Sau pe fata care a provocat o avalanșă de mere atunci cînd a dizlocat de la baza construcției făcute cu migală cel mai baban, mai roșu și mai crocant măr? Mărul pe care l-a ales ținea în spate toată lada. Odată luat, frații lui rumeiori – bot de iepure – s-au răspîndit peste tot: sub tejghele, rafturi și frigidere. Biata fată a încremenit cu mărul-trofeu în mînă.

Oricum, aici toată lumea se urăște cu toată lumea. Paznicii îi urăsc pe clienți, clienții îi urăsc pe paznici și se urăsc mai cu seamă între ei. E ca și cum intri în magazin și îți dispar brusc răbdarea, empatia și puterea de înțelegere. Cineva s-a oprit cu ditamai căruciorul plin fix în spațiul dintre două rafturi și n-ai loc să treci nici pe stîn­ga, nici pe dreapta. Ocolești pe dincolo, pe la cafele, și îl blagoslovești pe el, pe neamul lui, cu coșul lui cu tot – borcanele, conservele, pungile, bidoanele cu Domestos, dar și pachetul cu hîrtie igienică pus moț peste toate cele – ce naiba face ăsta, se pregătește de sfîrșitul lumii, de Brexit, de apocalipsă? Un alt domn stă în spatele meu, bîțîie din picioare, țistuie din buze cît stau și mă uit prin geamul frigiderului după un unt anume. Mi s-a spus să iau din ăla și numai din ăla, așa că mă uit prin geam total dezorientată, mintea mea nu procesează destul de repede procentele de grăsime, ambalajele strălucitoare, îl simt în spate pe tipul ăsta care probabil m-ar strînge acolo de gît; între iaurturi cu fructe și smîntîna dulce de gătit, precis s-ar comite o crimă la nervi, așa că fac un pas in lateral și îl las să se grăbească. Smulge de ușa frigiderului și-și dă cu ea în cap. Pe fața mea răsare necontrolat semiluna unui zîmbet larg, tîmp, ah, dulcea justiție divină a supermarket-ului. Ne vom întîlni mai tîrziu la case și vom măsura din ochi cît de repede merge coada celuilalt. De data asta voi fi tras eu lozul necîștigător: avem la casă un novice care se mișcă greu și nu știe codul de la praz.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Tentativă de omor în trafic. Pietoni loviți intenționat cu mașina pe trotuar. Una dintre victime a fost ulterior înjunghiată
Doi bărbați au fost arestați preventiv sub acuzația de tentativă la omor după ce unul dintre ei a lovit în plin cu mașina doi pietoni care mergeau pe trotuar, iar cel de-al doilea s-a dat jos din autovehicul și a înjunghiat-o apoi pe una dintre victime
image
Prețurile de pe litoralul românesc au luat-o razna. Cât au ajuns să coste produsele obișnuite din supermarket
Luna mai este aproape de final iar comercianții de pe litoralul românesc pun la punct ultimele detalii pentru noul sezon de vacanțe. Chiar dacă turiștii nu se înghesuie deocamdată în stațiuni, multe afaceri deja și-au deschis porțile
image
Istoria romanțată a Hotelului Intercontinental, unde s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar" VIDEO
Simbol al Capitalei, Hotelul Intercontinental a fost inaugurat în luna mai a anului 1975. De-a lungul timpului, aici au înnoptat personalități ale lumii și tot aici s-a filmat pelicula „Nea Mărin Miliardar".

HIstoria.ro

image
Cadoul de nuntă primit de Zoia Ceaușescu de la părinți
Fabricat în Franța, la o comandă specială a familiei Ceaușescu în anul 1983, automobilul Fuego GTS a fost facturat de către Renault (Service des Ventas Speciales Exportation) pe numele Ceaușescu Elena Zoia, unul dintre copiii familiei prezidențiale, care l-a primit cadou de nuntă de la părinți.
image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.