Douăsprezece alerte legate de Europa

Publicat în Dilema Veche nr. 796 din 23-29 mai 2019
Teatrul – dimensiune  identitară a Europei jpeg

În ultimii doi ani un tsunami numit Brexit i-a obligat pe europeni să reflecteze mai mult la Europa pe care şi-o doresc. Iar apropierea alegerilor europene i-a făcut pe mii de oameni politici, de economişti, de intelectuali, de experţi şi de simpli cetăţeni să se exprime pe această temă, fie în presă, fie pe reţelele de socializare.

Cîteva semnale de alarmă revin cu insistenţă, iar a nu le lua în seamnă ar echivala cu o incredibilă orbire:

1) Fără unitate, Europa va deveni o pradă uşoară pentru marile puteri care vor să dicteze viitoarele reguli de convieţuire pe planetă. Statele Unite, China, Rusia, India nu mai sînt, din diferite motive, prietenii Uniunii Europene. Prin slăbiciunile manifestate pînă acum, Europa a lansat un fel de invitaţie generală: veniţi să ne ocupaţi, să ne cuceriţi, să ne divizaţi, să vă tăiaţi cîte o bucăţică din ceea ce a reprezentat pe vremuri vechiul continent şi prima putere a lumii.

2) Chiar şi după ce Donald Trump nu va mai fi preşedintele Statelor Unite, atitudinea americanilor faţă de Uniunea Europeană va rămîne ostilă, poate chiar din ce în ce mai ostilă, pentru simplul motiv că proiectul comunitar înseamnă o tentativă de civilizare a capitalismului.

3) Islamul radical vede în Europa un spaţiu fragil, uşor de cucerit fără violenţă, doar prin recurgerea sistematică la revendicări aparent democratice. Nu este democraţia un spaţiu de liberă exprimare a convingerilor? De ce ar trebui atunci blamaţi cei care consideră că islamul are răspunsuri la toate întrebările omului?

4) Fără o armată proprie şi fără o apărare autonomă, Uniunea Europeană nu va putea avea o diplomaţie credibilă şi deci nu va putea influenţa mersul lumii.

5) Dacă Uniunea Europeană va continua să aibă frontiere permeabile, acest lucru va însemna o veşnică invitaţie la imigraţie clandestină. Prima consecinţă pe plan politic, dacă europenii nu se vor dota cu forţe suficiente pentru a-şi păzi frontierele, va fi propulsarea în sfera decizională a partidelor de extremă dreapta şi ultranaţionaliste.

6) Europenii nu vor aprecia niciodată o Europă în care copiii lor vor trăi mai prost decît părinţii lor. Or, toţi indicatorii merg în acest sens. Adulţii de azi le lasă copiilor o moştenire toxică: o planetă cu resursele pe cale de epuizare, o lume în care o specie din opt este pe cale de dispariţie, o democraţie epuizată care trebuie reinventată… Sentimentul eşecului nu este niciodată mai puternic decît atunci cînd trebuie să-i spui copilului tău „tu va trebuie să ieşi la pensie mai tîrziu decît mine şi să accepţi locuri de muncă mai precare şi mai prost plătite“.

7) Libertatea nu are sens dacă se transformă într-o competiţie exacerbată, monstruoasă, cinică, inumană, ruinătoare pentru spirit şi corp, pentru individ şi societate. Democraţia liberală îşi pierde puterea de atracţie dacă generează inegalităţi sinistre, dacă distruge ireversibil mediul înconjurător şi creează mutanţi umani (altfel spus, dacă îi transformă pe cetăţenii cu spirit critic în consumatori docili).

8) Dacă nu va fi schimbată regula de luare a deciziilor în interiorul Uniunii Europene, mai precis dacă nu se va trece de la regula unanimităţii la cea a majorităţii calificate, mecanismul comunitar se va bloca.

9) Doctrina democraţiei iliberale a lui Viktor Orbán nu este încă pusă total la zid. Liderului de la Budapesta i s-a trasat însă o linie roşie şi i s-a spus: atenţie, evită orice alianţă cu partidele de extremă dreaptă din Europa şi vom considera teoria ta ca o bază acceptabilă de dezbatere.

10) Fără elite, un popor devine un fel de ambarcaţiune în derivă. Cînd elitele se rup însă prea mult de cetăţeni, ele devin un fel de sectă care suscită neîncredere, dispreţ şi chiar ură. Elitele europene par că s-au înscris pe un drum greşit, de unde şi numeroasele revolte antisistem.

11) Europa dă semne neliniştitoare pe plan economic. Pentru moment pare exclusă din cursa tehnologică. În materie de inteligenţă artificială, bătălia se dă între Statele Unite şi China. Or, profeţii spun că lumea va fi dominată în deceniile viitoare de cei care vor avea cel mai repede monopolul tehnologiilor desemnate prin sintagma inteligenţă artificială.

12) Europa de Răsărit nu acceptă să preia dilemele morale ale Europei occidentale. De unde o fractură între Vest şi Est. În ochii a patru sau cinci miliarde de oameni, Europa este inventatoarea unui sistem economic injust, care s-a globalizat. Din Europa, şi nu din altă parte, au plecat revoluţia industrială, capitalismul, cultul pentru competiţie… China nu uită că europenii au umilit-o cumplit timp de un secol, iar acum vrea să-şi ia revanşa. Şi în alte regiuni ale lumii, alte popoare şi comunităţi nu au uitat cum s a comportat omul alb timp de cîteva secole, europeanul înfumurat şi crud venit în calitate de „civilizator“… Dar unele ţări răsăritene integrate în Uniunea Europeană le spun occidentalilor: „Noi am avut un alt destin istoric, am evoluat în partea opresată şi nu în cea opresoare, deci nu avem aceleaşi datorii morale de plătit“. De fapt, vestul şi estul Europei funcţionează de puţină vreme într-un ansamblu comun, de unde şi dificultatea de a împărţi povara datoriei morală faţă de restul lumii.

Cînd se va vota, pe data de 26 mai, europenii vor avea, pînă la urmă, de ales între două opţiuni. În favoarea unei Europe imperfecte, dar care este, la fel ca democraţia, „cel mai prost sistem cu excepţia tuturor celorlalte“. Sau în favoarea predării generale.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.
Grupul de Luptă NATO dislocat în Cincu Foto Ministerul Apărării Naționale   Facebook jpg
Grupul de Luptă NATO de la Cincu va fi ridicat la nivel de brigadă. Belgia va crește contribuția cu trupe
Oficialii belgieni au precizat că, în anul 2025, numărul trupelor belgiene va crește pentru a susține exercițiile la nivel de brigadă de la Grupul de Luptă NATO de la Cincu, din județul Brașov.