Două săptămîni nu prea plăcute

Publicat în Dilema Veche nr. 444 din 16-22 august 2012
Marea de altădată jpeg

După ce în articolul de săptămîna trecută am dezvăluit cîte ceva despre felul în care se fac unele tabere în ziua de azi, mă gîndesc că poate n-ar fi tocmai neinteresantă povestea unor tabere de altădată. De regulă, înainte de 1989, taberele se făceau în spaţii amenajate în mod special pentru aşa ceva, nu ca acum – în hoteluri sau pensiuni particulare alese pe cine ştie ce criterii. Nu înseamnă însă că era mai bine pe atunci. Una dintre cele mai căutate era tabăra internaţională de la Năvodari (printre puţinele care mai există şi astăzi), pentru condiţiile mai bune, dar şi pentru că o tabără la mare era ceva mai special, în condiţiile în care majoritatea se aflau în zone de munte. Nu oricine ajungea la Năvodari. Eu, de exemplu, n-am ajuns acolo.

Am nimerit într-un loc mult mai friguros, la Bilbor, lîngă Topliţa, unde am ajuns după vreo şapte ore cu trenul şi încă una cu autobuzul. În gara din Topliţa am aşteptat ceva vreme pînă să apară autobuzele. Veşnicele aşteptări legate de autobuzele care duc lumea în excursii şi în tabere, un fel de ritual (dez)organizatoric înrădăcinat de decenii şi imposibil de schimbat. Aştepţi întîi să apară autobuzul... cînd vine te sui în el şi mai aştepţi o vreme pînă să pornească... nimeni nu-ţi spune nimic şi nu înţelegi niciodată rostul acestor pauze interminabile, care-ţi pun răbdarea la grea încercare, mai ales dacă eşti copil.

În sfîrşit, am ajuns la locul unde aveam să ne petrecem două săptămîni din vacanţa mare. Era o curte mare cu cîteva barăci din bîrne groase de brad, date cu gudron. Printre ele era şi un teren cu două porţi şi un catarg pe care se ridica steagul. Evident, am aşteptat din nou pînă să fim triaţi, pe şcoli şi clase, şi repartizaţi într-un fel, în barăci. Acestea păreau vandalizate, aveau geamuri sparte, iar paturile şi mobilele din interior erau total delabrate. Am aflat că, înainte, acolo fusese un cămin pentru copii cu probleme (ce fel de probleme, n-am ştiut).

Nu-mi cunoşteam colegii de tabără, dar aveam neplăcuta senzaţie că ei se ştiau de cînd lumea. Programul era strict, ca la armată. Ne sculam dimineaţa devreme şi trebuia să facem înviorarea, aveam trei mese pe zi şi două gustări la 10 dimineaţa şi la 5 după-amiaza. În afară de nişte felii de pîine intermediară cu magiun, nu-mi mai aduc aminte ce ni se dădea să mîncăm. Mai ţin minte însă înfrigurarea cu care aşteptam să se facă ora de masă sau de gustare, semn că, în general, ne era cam foame. Seara, la nouă, se dădea stingerea. Profesorii erau cazaţi împreună, în cea mai bună baracă, unde petreceau pînă la ore înaintate. Uneori, mai dădeau cîte o raită prin dormitoarele noastre, să vadă dacă ne culcaserăm. Se întîmpla să ne surprindă treji sau chiar bătîndu-ne cu perne.

Peste zi, făceam excursii prin împrejurimi. Cînd era vreme urîtă (şi aşa era mai mereu), stăteam în tabără şi ţin minte că eram vag terorizaţi de tot felul de programe educative, la care nişte profesori pe care nu-i cunoşteam ne spuneau şi ne cereau tot felul de lucruri foarte depărtate de dorinţele şi preocupările noastre.

Cînd nu aveam alt program, noi, băieţii, jucam cărţi sau exersam aruncarea briceagului în diverse suprafeţe de lemn, în care trebuia să se înfigă. De la magazinul de vizavi de poarta taberei ne cumpăraserăm cu toţii bricege cu mîner în formă de peşte. Unii au fost prinşi, iar bricegele le-au fost confiscate. Tot de la magazinul de vizavi cumpăram şi suzete. Da, suzete pentru bebeluşi. A fost un fel de modă lansată de unul dintre noi, care şi-a cumpărat primul şi care ne-a spus că dacă stai seara cu suzeta în gură ţi se îndreaptă dinţii, altminteri nu ştiu ce nenorociri urmau a se întîmpla cu dantura cînd vei fi mare. Şi a doua zi ne-am dus cu toţii, băieţi de vreo nouă-zece ani, să ne cumpărăm suzete. La un moment dat, intrigate de aşa un fenomen, vînzătoarele au început să ne ia la întrebări. Ce naiba făceam cu ele? Cînd luaserăm bricege nu ne întrebaseră nimic.

Prin acea mică localitate am auzit pentru prima dată vorbindu-se ungureşte pe stradă. Mi s-a părut foarte curios să descopăr că există oameni care locuiesc în România şi vorbesc altă limbă. După o săptămînă, mama a venit într-o scurtă vizită, să mă vadă. Am rugat-o să mă ia înapoi acasă. Păream uşor speriat şi îmi curgea nasul. Purtam exact aceleaşi haine ca la plecare, iar tenişii din picioare îmi erau uzi. Găsisem nişte terenuri mlăştinoase prin care să mă afund, în curtea taberei, dar asta fusese cu o zi înainte. Mi-a aruncat tenişii şi mi-a cumpărat nişte pantofi negri, mai solizi. A constatat şi că geamantanul roşu de piele, pe care mi-l cumpărase special pentru tabără, era nedeschis. Nu numai că nu-mi schimbasem niciodată tricoul, pantalonii sau ciorapii, dar timp de o săptămînă nu folosisem nici măcar pijamaua. Umblasem doar în buzunarul geamantanului să iau periuţa şi pasta, fiindcă spălatul pe dinţi era obligatoriu, iar pasta mai folosea şi la alte lucruri, de pildă mînjirea pe faţă a colegilor, în timp ce dormeau (am păţit-o şi eu). Cred că în mediul acela pe care-l percepeam ca murdar, friguros şi ostil în general, aveam senzaţia că mă protejez dacă-mi păstrez tot timpul hainele pe mine, ca o armură. În concluzie, nu ştiu alţii cum or fi fost, dar mie nu mi-a plăcut în tabără. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

2025 Anul Șarpelui de Lemn Foto YouTube
Secretele Noului An Chinezesc. Cum să atragi norocul și să alungi ghinionul în 2025
Anul Nou 2025 marchează începutul Anului Șarpelui, conform calendarului lunar chinezesc. Sărbătorit de milioane de oameni din întreaga lume, acest eveniment este un prilej pentru tradiții culturale, reuniuni de familie și speranțe pentru noroc și prosperitate în noul an. În 2025, Anul Nou
crisa booking1 jpeg
Satul superb din România cu un potențial uriaș. Are o singură stradă principală, iar mulți îl consideră unul dintre cele mai frumoase locuri din lume
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori, atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar dacă suntem în căutarea unei destinații de vis, comuna Crișan, din Delta Dunării, este alegerea perfectă!
bicicleta, sala de fitness jpg
Cele 60 de minute care fac diferența dintre viață și moarte. Ce arată noile studii despre legătura dintre sport și cancer
Sportul ne salvează viața. Cel puțin asta arată un studiu care indică faptul că cei care fac activități fizice constant au șanse mari de a scăpa de formele grave de cancer. În special, cancerul de prostată și cel mamar. Medicii recomandă minim 60 de minute de sport pe săptămână.
Captură de ecran din 2025 01 25 la 20 51 41 png
A pierdut 127 de kilograme în doar doi ani, fără pastile sau operații. Ce lucru banal a făcut zi de zi
După ce a început să se confrunte cu tot mai multe probleme grave de sănătate, Dave Lancaster, un bărbat din Marea Britanie, a decis să facă o schimbare majoră în viața sa. În doar doi ani, a reușit să slăbească 127 de kilograme, într-un mod cu totul surprinzător!
tezaur lozna jpg
Misterul unui vestigiu dacic. Ce reprezenta „gheara” descoperită în mlaștinile din nordul României
Pe teritoriul județului Botoșani, s-a descoperit unul dintre cele mai misterioase obiecte care au aparținut triburilor dacice. Se bănuiește că este o armă nemaintâlnită în nicio așezare de pe teritoriul României. Descoperirea arată legătura puternică dintre daci și celți.
panou solar adobestock jpg
Are dreptate ministrul Burduja când critică exagerările politicilor verzi? Economist: „E o crimă, îți poate distruge sistematic toată industria”
Țările Uniunii Europene, printre care și România, au cele mai mari prețuri la energie, iar experții consultați de „Adevărul” spun că politicile de tip Green Deal afectează economia și ar trebui reviziuite cât mai curând. Același lucru l-a afirmat de curând ministrul Economiei, Sebastian Burduja.
liceul bratianu n balcescu   foto fb liceul n balcescu jpg
Situație disperată la un liceu din județul Constanța. 14 elevi de la seral au fost anunțați că li se desființează clasa din februarie
O clasă care până acum câteva săptămâni avea 15 elevi a rămas doar cu 14 și, din acest motiv, elevilor li s-a transmis că trebuie să se transfere. Situația a apărut la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu” din Nicolae Bălcescu, unde funcționează o singură clasă de seral, elevii fiind în clasa a XII-a.
Grasime abdominala_shutterstock 1015212598 jpg
Medicii spun ce măsuri ar trebui să aibă talia unei persoane sănătoase. La ce riscuri de sănătate se expun cei cu grăsime pe abdomen
Oamenii cu burtă proeminentă sunt în mare pericol, spun specialiștii. Mai ales în condițiile în care abdomenul este plin cu grăsime viscerală, cea care înconjoară organele și crează disfuncții, multe fatale, de-a lungul timpului. Specialiștii spun care este și circumferința optimă a taliei.
Criza financiara economie FOTO Shutterstock
Motivul revoltător pentru care România refuză banii UE cu dobândă modică și preferă împrumuturi cu costuri record. Analist: „E de studiu de caz”
România se împrumută la costuri record, mai scump și decât Grecia, țară aflată acum câțiva ani în pragul falimentului. Analistul Adrian Negrescu acuză că refuzăm fondurile europene cu dobânzi modice pentru a nu fi obligați să facem reforme, așa că preferăm să ne finanțăm scump.