Domnul Ceaușescu exagerează

Publicat în Dilema Veche nr. 388 din 21-27 iulie 2011
Răzbunări, patimi, resemnări jpeg

Au trecut peste douăzeci de ani de cînd în România se puteau interzice un film, o carte, o piesă muzicală, un spectacol de teatru. Dacă actul artistic nu corespundea, din punct de vedere ideologic, tovarăşii însărcinaţi cu educaţia şi cultura socialistă îl puneau la popreală. Nu aveai cum să-i dai în judecată şi să-i tragi la răspundere pentru abuzurile greu de imaginat pe care le făceau. Nu puteai să-i dai în judecată nici pentru că erau proşti, analfabeţi, primitivi, ticăloşi sau, pur şi simplu, perfizi şi răi. Prin urmare, în România preşedintelui Nicolae Ceauşescu nu puteai să te adresezi justiţiei pentru un abuz comis de vreun tovarăş de la legendarul Consiliu al Culturii şi Educaţiei Socialiste, care interzicea un spectacol. Azi, într-o Românie departe de a fi o democraţie perfectă, te poţi adresa justiţiei pentru orice chestie îţi trece prin minte. Iar acest lucru poate fi făcut de orice cetăţean al acestei ţări. De curînd, domnul Valentin Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, a pierdut un proces împotriva Teatrului Odeon. Reclamantul înregistrase la OSIM numele familiei sale şi dorea ca spectacolul Ultimele ore ale lui Nicolae Ceauşescu să fie oprit, pentru că folosea, fără drept, marca înregistrată Ceauşescu, cerînd şi daune morale simbolice în valoare de 1 leu. Procesul s-a încheiat fără ca reclamantul să aibă cîştig de cauză. 

Ar fi foarte uşor să transformi povestea asta într-un mişto crunt, într-o turnare de zoaie în cap, troacă de porci, spălare pe jos, facere de arşice, vărzuială şi cîte şi mai cîte. Generoasa limbă română excelează la capitolul ăsta. Dar răspunsul pe care îl poate primi un asemenea act de exercitare a libertăţii, aşa cum este chemarea în judecată a Teatrului Odeon de către domnul Valentin Ceauşescu, trebuie să aibă un ton civilizat. Altminteri, anii trecuţi din Decembrie ’89 pînă acum s-ar dovedi a fi un timp pierdut de pomană. Domnul Valentin Ceauşescu nu a ales să fie fiul lui Nicolae Ceauşescu. Ca noi toţi, în raport cu părinţii noştri. Spre deosebire de fratele său mai mic, Nicu Ceauşescu, nu a fost o prezenţă politică vizibilă în anii în care tatăl lor a condus ţara. Cu toate astea, vrînd-nevrînd, a fost unul dintre cei care s-au bucurat de prezenţa familiei sale la vîrful sistemului autocratic din România. Dincolo de implicarea sa în fotbal, ca susţinător fervent al echipei Steaua, discreţia prezenţei sale în spaţiul public e un lucru recunoscut. În nebunia evenimentelor de la sfîrşitul lui 1989 a fost arestat, acuzat de subminarea economiei naţionale şi reţinut, pînă prin august 1990. A fost, alături de sora sa, victima unor acuzaţii nedovedite, a unui val de ură şi dorinţă de răzbunare, lucruri oarecum fireşti pentru starea psihologică atît de complicată a unui popor sălbăticit, ţinut sub teroare şi muncit interior, inconştient, de un vechi şi profund sentiment de culpabilitate. A văzut, ca noi toţi, la televizor, simulacrul de proces intentat părinţilor săi, care au sfîrşit în faţa plutonului de execuţie. Cei mai mulţi dintre noi vedeau cum zac pe jos trupurile „Odiosului“ şi „Sinistrei“ care terorizaseră România. Domnul Valentin Ceauşescu îşi vedea părinţii, executaţi în urma unui proces jenant, la care asistaseră chiar apropiaţi ai familiei prezidenţiale. La televizor, se arătau obsesiv „robinetele de aur“ din reşedinţele familiei Ceauşescu, ale Zoiei Ceauşescu, „bogăţiile neînchipuite“ de care se bucuraseră „Tiranii“, împreună cu „beizadelele“ lor. Ulterior, s-a dovedit că robinetele cu pricina nu erau din aur, iar celebrele conturi ale lui Nicolae Ceauşescu au rămas la fel de nedescoperite ca OZN-ul prăbuşit la Roswell. 

Nu e foarte greu să înţelegi frustrarea domnului Valentin Ceauşescu, un om care şi-a văzut părinţii executaţi, fratele şi sora murind după lungi suferinţe, numele familiei porcăit în toate felurile posibile, de mii de ori pe zi, atîta amar de vreme. Însă domnul Valentin Ceauşescu ar trebui să înţeleagă că numele familiei sale nu-i mai aparţine doar dumnealui. Vrînd-nevrînd, el ne aparţine tuturor. Nicolae Ceauşescu a dorit cu orice chip să nu-şi mai aparţină, ci să se livreze plenar întregului popor. Dacă domnul Valentin Ceauşescu e deranjat de abuzurile asupra numelui familiei sale, de ce n-a înregistrat marca înainte de 1989, cînd numele era folosit sufocant? De ce n-a protestat în justiţie atunci cînd, zilnic, spectacolele omagiale purtau numele Ceauşescu? Ştiu, cele mai multe spectacole erau oferite gratuit, dar nu erau tot folosiri comerciale ale mărcii, cîtă vreme, totuşi, uneori, biletele la teatru, cărţile, discurile, ziarele şi revistele unde era pomenit numele aveau un preţ? În plus, înregistrarea la OSIM a mărcii Ceauşescu e profund insuficientă pentru dorinţa de a proteja acelaşi nume. Departe de mine intenţia de a dori să-l jignesc pe reclamant, dar îi amintesc faptul că acest popor, bun sau rău, ticălos sau blajin, e, în primul rînd, unul cumplit de hîtru. Nu ştiu dacă asta e de bine sau de rău. Dar ştiu că domnul Valentin Ceauşescu ar trebui să mai înscrie o serie de mărci care se referă la aceeaşi entitate: Stejarul din Scorniceşti, Cel mai iubit fiu al poporului, Geniul din Carpaţi, Conducătorul iubit, Comandantul suprem, Tovarăşu’, Campionul Păcii, Ctitorul, Demiurgul, Pingelică, Ceaşcă, Nick Ciao, Realesu’, Ceauşică, Scornicelu’, Csoszi, şi lista e lungă. 

Democraţia adevărată e fragilă prin natura ei, se redefineşte zilnic, se adresează la fel de generos şi celor care nu o înţeleg sau nu o acceptă. Ne creează un spaţiu rezonabil tuturor. Îl înţeleg pe domnul Valentin Ceauşescu, atunci cînd caută osemintele părinţilor săi sau cînd e deranjat că vede portretul tatălui său caricaturizat într-o imagine vampirică, pe o sticlă de vodcă ce îi poartă numele. Dar nu îl mai înţeleg cînd vrea să interzică un spectacol de teatru. Aici, domnul Ceauşescu exagerează. Şi face un deserviciu propriei reputaţii la care, bănuiesc, ţine foarte mult.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

nexus gaming castigatoarea mondiala counter strike jpg
România a devenit campioană mondială la Counter-Strike la World Esports Championship 2024
Echipa românească de esports Nexus Gaming a obținut titlul de Campioană Mondială la Counter-Strike la Riad, Arabia Saudită, unde se desfășoară săptămânile acestea World Esports Championship 2024.
alibec bataie kosovo jpg
Franco Foda le cântă în strună kosovarilor care îl plătesc
Franco Foda (58 de ani), selecționerul neamț al naționalei din Kosovo, a oferit un interviu jurnaliștilor din țara natală, după meciul cu probleme care a avut loc vineri seara, la București, în etapa a 5-a din Liga Națiunilor.
image png
Suedia se pregătește de război. Ce au primit în cutiile poștale milioane de familii
Suedia trimite aproximativ cinci milioane de broșuri locuitorilor, îndemnându-i să se pregătească pentru eventualitatea unui război, cu instrucțiuni privind modul de stocare a alimentelor și a apei, pe fondul temerilor tot mai mari privind un conflict cu Rusia.
Zelenski, pe front Captuta FB png
Zelenski a sfidat trupele lui Putin. S-a apropiat la mai puțin de zece kilometri de linia războiului, ca să-și viziteze soldații din Pokrovsk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni că a vizitat trupele care apără oraşul Pokrovsk, un nod logistic cheie pentru trupele ucrainene pe frontul de est şi spre care armata rusă se apropie tot mai mult.
image jpeg
3 modalitati prin care poti ameliora durerile articulare jpg
4 modalități prin care poți ameliora durerile articulare
Durerile articulare pot provoca disconfort și neplăceri și se pot resimți în diferite zone ale corpului.
Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.