Dom'le, m-ai dezamăgit!

Publicat în Dilema Veche nr. 423 din 22-28 martie 2012
Dragoste şi răzbunare jpeg

De ceva vreme îi tot recomandam unui prieten o carte. N-a citit-o. Au trecut cîţiva ani de atunci. Cu ceva timp în urmă, ne-am văzut. O citise. Uitase de recomandarea mea. Pur şi simplu, îi picase în mînă şi o citise. Îl întreb dacă i-a tihnit lectura. Îmi răspunde! L-a dezamăgit. De ce l-a dezamăgit?! Pentru că oricum autorul l-a dezamăgit cu ceva vreme în urmă. Acum a luat şi cartea, să vadă ce e de capul ei. E clar. Aşa rămîne. Dezamăgit. Insist să aflu de ce. Şi, pînă la urmă, îmi spune. Pentru că prea se dă instanţă morală, că ştie el tot, c-o fi şi-o păţi, ne spune el chestii, trestii, ne explică cine sîntem, pe cînd el, scriitorul, e de fapt un tip imoral. La rîndul meu, o ţin şi eu langa cu întrebările. Dar de ce e un tip imoral? Ce-a făcut aşa de grav, încît să poată fi calificat în felul ăsta? Ei bine, a stat cu anii la mama dracu’, departe de ţara asta, la boierie şi căldurică, după care se vaită că ce greu i-a fost lui p’acolo. Păi, dacă erai un tip moral, zice prietenul meu, nu stăteai, nene, p’acolo, să te vaiţi de singurătate şi spleen. Căutai un loc mai bun, luptai pentru patrie, în exil, făceai chestii. Îi explic răbdător că scriitorul la care ne refeream făcuse, la vremea lui, toate astea. Scria, de altfel, negru pe alb, chiar şi în cartea proaspăt citită. Hai, mă, lasă-mă cu poveştile astea, îmi spune. Ăsta e praf în ochi. M-a dezamăgit, şi gata. Bun, zic. Spune-mi unul care nu te-a dezamăgit. Nu ştiu, îmi răspunde.

Cunosc, mai aproape sau mai la distanţă, destui oameni care lucrează la companii mari, la multinaţionale, la – cum li se spune acum – „jucători importanţi de pe piaţă“. Au o viaţă mult mai bună decît a multora. Au traversat criza sub o puternică protecţie simbolică, aşa cum visaseră cînd erau mici şi îşi doreau să lucreze undeva „ca-n Vest“. Să fie ca ăia din filme. Să facă chestii interesante. Să se identifice cu brandul la care lucrează şi să se inspire din valorile lui. Să trăiască într-un mediu civilizat, contemporan, salubru, cu reguli, cu disciplină. Să facă parte dintr-o comunitate profesională în care se simt confortabil. Nu în cele din urmă, să cîştige decent, să-şi permită o maşină pe care şi-au dorit-o multă vreme şi să poată zbura pînă în cele mai îndepărtate colţuri ale planetei, prin concedii. Pentru cei mai mulţi dintre cei pe care îi ştiu, nu e bine. Nu e bine, şi pace. Sînt dezamăgiţi. Şi resemnaţi. Şi îşi urăsc locurile de muncă.

Mergi la teatru. Sală plină. Loc independent, teatru cu un public bine definit, care, presupui, ştie la ce vine. Începe spectacolul. Te mai uiţi, din cînd în cînd, la feţe. Evident, spectacolul nu trebuie să ne placă în egală măsură tuturor. În fond, e absolut normal ca unora să le placă, iar altora nu. Teatrul nu e vreun spaţiu al unanimităţii. Dar nu asta e problema. Mulţi stau cu rîsul în gît. Cu un soi de hăhăială, gata să explodeze din plămîni, printre buze, în arena complicităţii cu actorii. Dar treaba asta nu se întîmplă. E altfel de spectacol. Ar rîde un pic, dar parcă le stă în gît rîsul ăsta. Şi nu se simt confortabil. Pentru că s-au obişnuit cu un alt soi de teatru, mai frivol, mai la îndemînă, care nu te pune în situaţii de-astea. La ieşire, auzi clar: mmm-a cam dezamăgit…

Curg dezamăgirile la adresa intelectualilor care n-au refuzat vizibilitatea în spaţiul public. A devenit o plăcere cotidiană exprimarea seturilor de dezamăgiri în toate direcţiile. Că ăla e aşa, că ălălalt e pe dincolo, că nu-l mai suport pe cutare. Dar cea mai frecventă formulă e din lanul bogat al dezamăgirilor definitive. Cutare m-a dezamăgit. Gata. M-am lămurit ce fel de om e. Toate astea, după ani de miere şi de admiraţii ditirambice, care nu mai încăpeau nici în cele mai generoase hambare ale admiraţiei. Pe urmă a venit reversul medaliei. Vînarea oricărui gest, cîntărirea cu balanţe analitice a oricărui cuvinţel, întoarcerea pe dos, de zeci de ori, a oricărei afirmaţii, solidarizări, luări de poziţie, gînd exprimat în spaţiul public. Dintr-odată, nimic nu mai e bine. Domnul de odinioară, subiectul admiraţiei, a devenit doar un nume de familie, exprimat ca şi cînd ne-am fi tras de curele cu el şi-am fi fumat împreună, în uscătorul blocului, cînd eram mici. Ne-a dezamăgit. Acum ştim cum e de fapt. I-am dibuit adevărata faţă. Şi toată gura, pieptul, burta, mîinile şi picioarele sînt încălzite de o lumină a unei plăceri unice. O erotică a dezamăgirii şi a dării ochilor peste cap sau a fluturărilor de gene, care premerg extazul absolut al formulării eliberatoare. M-a dezamăgit. Mai dă-l şi-n mă-sa. S-au concentrat în cîteva cuvinte toţi anii de suferinţă a admiraţiei. Iubirea de pînă acum se dovedeşte a fi un chin cumplit. Doar exprimarea dezamăgirii ne mai poate scoate din suferinţă.

Normal că nimic pe lumea asta nu e bătut în cuie. Scriitorii, muzicienii, actorii, regizorii, gînditorii au momente de glorie şi momente de alunecare, de oboseală, de slăbiciune, de laşitate, de ipocrizie, de cădere. Punînd atît de puţină bază pe noi înşine, i-am învestit pe unii dintre ei cu tot ce nu puteam face noi. Acum, deseori, avem senzaţia că au şi greşit în locul nostru. Pentru că noi credem că artiştii şi intelectualii trebuie să ne salveze. Ei trebuie să ducă ţara asta într-o direcţie bună, iar noi nu avem decît să stăm ca în autocar, în excursie, să privim peisajul. De la dezvoltarea unei uri pentru propriul loc de muncă în care nu se mai poate vedea nimic interesant, pînă la arderea în efigie a celui pe care l-am idolatrizat pînă nu demult, de la formularea insatisfacţiei faţă de orice, pînă la refugiul automutilant în hipnoza televizorului, circulă un rîu de dezamăgiri. E cea mai comodă formă de a scăpa de propria ruşine, de propriile vinovăţii, inabilităţi şi stîngăcii. E cea mai plăcută modalitate de a scăpa de orice lest al conştiinţei.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

cumpărături online foto pixabay
Compania americană Amazon şi-a propus eliminarea concurenţilor chinezi Temu şi Shein: nou site, cu prețuri „nebunesc de mici”
Multinaţionala Amazon a lansat un nou site de comerț electronic cu o mare diversitate de produse la preţuri foarte mici, în încercarea de a limita piaţa concurenţilor chinezi Temu şi Shein.
Federaţia Română de Tenis jpg
România, învinsă de Japonia cu 2-1, la turneul final al Cupei Billie Jean King la tenis
România a fost învinsă de Japonia cu scorul de 2-1, joi seara, în prima rundă a turneului final al competiţiei feminine de tenis pe echipe Cupa Billie Jean King, joi, la Malaga (Spania).
Ana Bogdan (EPA) jpg
FOTO Hassan Farah / X
Explozii la Damasc. Cel puțin 15 persoane au fost ucise în noi bombardamente israeliene asupra capitalei Siriei
Cel puţin 15 persoane au fost ucise şi 16 rănite de lovituri aeriene israeliene care au vizat joi două zone din capitala siriană Damasc şi din apropierea acesteia, a relatat agenţia siriană de stat SANA.
1 chec cu portocale jpg jpeg
Cea mai delicioasă rețetă de chec cu portocale. Se prepară rapid și este ideală pentru masa de sărbători, dar și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce
Cel mai delicios chec cu portocale, ideal atât pentru masa de sărbători, cât și pentru zilele în care avem poftă de ceva dulce. O rețetă inedită, creată de Cosânzenele gătesc, una dintre cele mai cunoscute pagini de rețete de pe TikTok.
ape-uzate
România trimisă în judecată de CE pentru că nu a colectat şi epurat corespunzător apele uzate urbane
CE a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa CJUE pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale.
horoscop jpeg
Horoscop vineri, 15 noiembrie 2024. Surpriză de proporții pentru 2 zodii. Ce schimbări apar în viața unui nativ chinuit în ultima perioadă
Weekendul e un motiv de bucurie, iar horoscopul pentru ziua de vineri, 15 noiembrie 2024, confirmă acest lucru.
Casă tătărească din Dobrogea. Fotografie de Anatole Magrin (© Imago Romaniae)
Cum arătau satele și locuințele în Dobrogea la finalul secolului al XIX-lea. Influențele otomane erau la tot pasul: „Au un aer umed și infect”
Dobrogea a devenit parte din România după Războiul de Independență, dar cu toate astea, zona și-a păstrat specificul otoman chiar și la sfârșitul secolului al XIX-lea.
question 2736480 1280 jpg
Cuvântul din limba română pe care mulți îl folosesc greșit. Preşedinţie sau preşedenţie? Care este, de fapt, varianta corectă
Deși ne străduim să vorbim și să scriem corect, sunt multe cuvinte pe care le folosim greșit zi de zi, pentru că le auzim în forma lor incorectă destul de des.