Doi ţărani

Publicat în Dilema Veche nr. 693 din 1-7 iunie 2017
Doi ţărani jpeg

├Ämi revine ├«n memorie, de la o vreme, destul de ap─âs─âtor, o amintire din trecutul meu apropiat. ├Än urm─â cu c├«╚Ťiva ani, pe c├«nd armata mai era ├«nc─â obligatorie ├«n Rom├ónia (ve╚Ťi vedea imediat relevan╚Ťa informa╚Ťiei!), m─â aflam, la un moment dat, ├«n spatele cl─âdirii care ad─âposte┼čte Facultatea de Informatic─â din Ia╚Öi, ├«ncerc├«nd s─â localizez intrarea cea mai potrivit─â ├«n enigmaticul labirint. Aproape f─âr─â zgomot, cu sfial─â ┼či ├«ndelungi ezit─âri, s-au apropiat de mine dou─â persoane, ├«ncuraj├«ndu-se parc─â reciproc s─â m─â abordeze. Tat─â ┼či fiu ÔÇô dup─â toate aparen┼úele ÔÇô, veneau, f─âr─â ├«ndoial─â, de prin vreun sat ├«nvecinat (cu Ia╚Öiul), lucru sugerat nu at├«t de b├«lb├«iala comportamental─â, c├«t de vestimenta┼úia tip ÔÇ×ajutor interna┼úionalÔÇť, din tradi┼úia inaugurat─â de Armata Salv─ârii din America, devenit─â un fel de uniform─â a ┼ú─âranului rom├ón, ├«n anii ÔÇÖ90 mai ales. T├«n─ârul, om la aproximativ dou─âzeci de ani, atr─âgea aten┼úia prin paloarea exagerat─â a obrazului ┼či un anume aer morbid, de debilitate general─â. Tat─âl, pletos ┼či neb─ârbierit, cu o coloratur─â exotic─â a hainelor, asem─ân─âtoare cromaticii lepidoptere, de var─â t├«rzie, privea ritmic la b─âiat ┼či la mine, suger├«nd, printr-o expresie tembel─â a fizionomiei, c─â adolescentul maladiv este subiectul de discu┼úie.

ÔÇ×Unde e Spitalul Militar, v─â rog frumos?ÔÇť se auzi, ├«n cele din urm─â, ├«ntrebarea. Mirat de faptul c─â puteau fi at├«t de deruta┼úi chiar ├«n preajma uria┼čului obiectiv, le-am ar─âtat, ├«ntr-o gestic─â elaborat─â, poarta edificiului ÔÇô situat, de altfel, la pu┼úini metri ├«n spatele lor. Mi-au mul┼úumit ┼či s-au ├«ndreptat c─âtre soldatul de serviciu, cu pas rar, mai cur├«nd nesigur. Probabil ├«nt├«mpl─âtor, zona de acces ├«n spital era populat─â la acea or─â. Mai mul┼úi angaja┼úi ├«n halate albe p─âl─âvr─âgeau ╚Öi, sporadic, aruncau priviri prin diverse documente, cre├«nd impresia agita┼úiei generale. Cei doi au ├«naintat o vreme, ┼úintuind, cu ochi ├«ngrijora┼úi, dinamica adunare, ┼či, c├«nd mai aveau doar o arunc─âtur─â de b─â┼ú p├«n─â la destina┼úie, s-au oprit inexplicabil. Dintr-un ne┼čtiut motiv, tat─âl a cedat primul. S-a aplecat la urechea fiului ┼či i-a ┼čoptit, tem─âtor, ceva. B─âiatul a acceptat observa┼úia, ├«ntruc├«t s-a ├«ntors din drum, uit├«ndu-se cu nedumerire ├«n jur. Au schimbat mai multe replici, toate scurte, ┼či au p─âstrat aceea┼či buim─âceal─â pe figuri, ne┼čtiind, ├«n mod vizibil, ce ar trebui s─â fac─â. Dup─â o a┼čteptare bizar─â, de ordinul minutelor (nu pot s─â spun de ce am continuat s─â-i privesc!), a urmat un fel de explica┼úie ├«ntre ei, ├«ncheiat─â cu o ridicare din umeri. S-au ├«ntors ┼či, cu pa┼či hot─âr├«┼úi, au luat-o la st├«nga ┼či, mai apoi, pe bulevardul Copoului ├«n vale.

Irepresibilul meu instinct asociativ ┼či analitic m-a determinat imediat s─â construiesc ├«n minte urm─âtorul scenariu care, accept din start, s-ar putea s─â fie ├«n totalitate fantezist. T├«n─ârul ┼ú─âran cu aspect patologic fusese nu de mult chemat la recrutare. Prezentat con┼čtiincios la Centrul Militar din Ia╚Öi, b─âiatul aflase, ├«n urma controlului efectuat de c─âtre doctorii de acolo, c─â este suspect de o boal─â, pesemne serioas─â. Cum se proceda ├«n astfel de cazuri, el a fost direc┼úionat spre comisia medical─â a spitalului amintit. ├Än ziua respectiv─â, recrutul, ├«nso┼úit de p─ârintele ├«ngrijorat, ajunse, ├«n sf├«r┼čit, la locul indicat. Traumatiza┼úi deja de forfota ora┼čului ┼či problemele ivite aici, cei doi au intrat cu adev─ârat ├«n panic─â abia ├«n fa┼úa severei construc┼úii, animate, chiar de la intrare, de semnele autorit─â┼úii. Speria┼úi, s─âtenii au g─âsit solu┼úia cea mai comod─â pentru ei: s─â lase totul balt─â ┼či s─â permit─â istoriei, dup─â modelul genera┼úiilor tradi┼úionale, s─â decid─â ├«n locul lor. Exemplul biblic al p─âs─ârii cerului, care tr─âie┼čte f─âr─â s─â-┼či bat─â capul cu grija zilei de m├«ine, fusese deja transformat de predecesorii lor, dup─â epoci ├«ntregi de ostracizare, ├«n mod de via╚Ť─â.

Cum am precizat, supozi┼úia narativ─â de mai sus deriv─â din fic┼úionalul pur, nefiind ├«ntemeiat─â nici m─âcar pe o minim─â confirmare. ├Än definitiv, persoanele men┼úionate s-ar fi putut afla acolo pentru a vizita o rud─â bolnav─â ┼či, v─âz├«nd aglomera┼úia, vor fi am├«nat evenimentul pentru mai t├«rziu sau, afla┼úi ├«n zon─â, veniser─â s─â se familiarizeze cu necunoscutul locului, ├«n anticiparea unei incursiuni ulterioare. Ipoteza mea epic─â se justific─â ├«ns─â printr-o realitate absolut incontestabil─â. Ea se refer─â la inhibi┼úia ┼či perplexitatea aproape neverosimil─â a oamenilor simpli din ╚Ťara noastr─â ├«n fa┼úa sistemului. De┼či, ├«n mod paradoxal, noi nu avem respect pentru autoritate, practic├«nd mereu zeflemeaua la adresa oric─ârui factor de stabilitate legislativ─â, confrunta┼úi nemijlocit cu imaginile autorit─â┼úii, (unii dintre noi) intr─âm ├«ntr-o stare de surprindere paralizant─â. Manifest─âm o mentalitate p─âguboas─â, acord├«nd prioritate comunit─â┼úii ├«n fa┼úa persoanei. Nu avem deocamdat─â deprinderea s─â ne cerem drepturile ┼či s─â apel─âm la sistem ca la un instrument de sprijin ┼či propulsare a individului, ╚Öi nu ca la o structur─â rigid─â de represiune.

Chiar dac─â explica┼úia retragerii ├«nfrico┼čate a celor doi ┼ú─ârani, similar─â, ├«n mintea mea, nebuloasei panicate a ÔÇ×pro┼čtilorÔÇť lui Rebreanu, are un con┼úinut epic, grefat pe rela┼úion─ârile mele (posibil) deviate, conturul celor dou─â fiin┼úe obosite, pierdute ├«n mul┼úimea zgomotoas─â a Copoului ie╚Öean la or─â de v├«rf, mi-a l─âsat o umbr─â de triste┼úe. Ame┼úi┼úi de zgomotele str─âzii, tat─âl ╚Öi fiul mergeau ├«n toate direc┼úiile, ├«ncerc├«nd s─â evite deranjarea celorlal┼úi, dar, paradoxal, provoc├«nd-o prin lipsa de coordonare. Exoticul hainelor lor continua s─â atrag─â aten┼úia, f─âc├«ndu-i pe am├«ndoi vizibili ├«n aglomera┼úia de indivizi ┼či obiecte. ├Än plus, pe spatele hainei t├«n─ârului erau imprimate, ├«n galben ┼úip─âtor, cuvintele U.S. Air Force. 

Codrin Liviu Cu╚Ťitaru este profesor la Facultatea de Litere a Universit─â╚Ťii din Ia╚Öi. Cea mai recent─â carte publicat─â: romanul Scriptor sau Cartea transform─ârilor admirabile, Editura Polirom, 2017.

Foto: wikimedia commons

B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Onoarea și dezonoarea Legiunii de Onoare
Ce onoare mai e medalia Legiunii de Onoare dac─â e oferit─â unor dictatori?
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
F─âr─â solemnit─â╚Ťi (memorialistic─â)
Episoadele ÔÇ×omene╚ÖtiÔÇŁ de care am avut parte ├«n nea╚Öteptatele mele experien╚Ťe ministeriale au, totu╚Öi, hazul lor, pe care mi-l amintesc cu o consistent─â nostalgie ╚Öi pe care le povestesc cu pl─âcere c├«nd se ive╚Öte ocazia.
Frica lui Putin jpeg
Homo mendax
Diversitatea ╚Öi amploarea capacit─â╚Ťilor noastre de a min╚Ťi, de a ne min╚Ťi, de a-i min╚Ťi pe ceilal╚Ťi, de a spune falsul, inten╚Ťionat sau nu, s├«nt uluitoare.
Richard M  Nixon and Leonid Brezhnev 1973 jpg
SALT în istorie
În urmă cu exact o jumătate de veac, în mai 1972, cele două superputeri ale Războiului Rece, SUA și URSS, au făcut un pas important și trudit din plin spre dezarmare sau, mai degrabă, spre controlul înarmărilor.
646x404 jpg
Taxe și impozite mai mari? Nu înainte de a lupta, pe bune, cu evaziunea
├Än legisla╚Ťia fiscal─â s├«nt multe exemple de tratamente preferen╚Ťiale.
Iconofobie jpeg
De ce m-a enervat Churchill
Curajul nu se opune a╚Öadar numai la╚Öit─â╚Ťii. Aceasta din urm─â reprezint─â forma absolut─â de e╚Öec al lui, de abdicare a individului de la conduita b─ârb─âteasc─â.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Toxic (adică nașpa)
Dic╚Ťionarele noastre nu au ├«nregistrat ├«nc─â sensurile figurate al adjectivului ÔÇ×toxicÔÇŁ, de╚Öi acestea s-au r─âsp├«ndit foarte mult ├«n ultima vreme ├«n mass-media ╚Öi ├«n comunicarea curent─â, fiind bine reprezentate ├«n spa╚Ťiul online.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Experien╚Ťe culinare norvegiene
Povestea asta cu cantina se desf─â╚Öoar─â ├«n spa╚Ťii deschise, care comunic─â direct cu holurile largi, ├«n edificii cu ferestre imense sau cu pere╚Ťi practic de sticl─â, cre├«nd o senza╚Ťie de deschidere ╚Öi de libertate,
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Grand Chess Tour din nou în România. Merită bucureștenii așa un turneu?
La ┼čah nu po┼úi s─â urli, s─â ├«njuri, s─â acuzi arbitrul ┼či s─â pretinzi c─â pe Levon Aronian, de exemplu, nu ├«l cheam─â a┼ča, c─â a folosit ├«n mod fraudulos numele, culorile de pe cravat─â ┼či blazonul familiei.
Comunismul se aplic─â din nou jpeg
Podul de piatr─â
Nep─âsarea fa╚Ť─â de reguli, cutume, tradi╚Ťii sau istorie pare s─â fie ea ├«ns─â╚Öi un adev─ârat specific local pe la noi.
Alegeri fără zvîc  Pariem? jpeg
Garguie, himere, c─âp─â╚Ť├«ni
Empatia func╚Ťioneaz─â doar cu viii. Cu mor╚Ťii, arareori e omul zilei empatic, iar cu cei mor╚Ťi demult, chiar deloc!
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Pacientul rus
Rusia e tratat─â diferit, ├«ns─â tratamentul acesta e similar cu acela aplicat unui locatar de bloc care amenin╚Ť─â s─â dea foc la butelie.
Nicu┼čor fa┼ú─â cu reac┼úiunea jpeg
Către ieșirea din ipocrizie
Administra╚Ťia de la Washington a f─âcut eforturi majore pentru a evita scurgerile de informa╚Ťii cu privire la dimensiunile reale ale sprijinului pe care ├«l ofer─â ucrainenilor.
B─ât─âlia cu gigan╚Ťii jpeg
Îngrijorări de Noaptea Muzeelor
E alternativa smart la ieșirea prin cluburi și discoteci.
Teze pentru o fenomenologie a protec┼úiei (├«ngere┼čti) jpeg
Stupori alimentare
Urm─âresc de mult, cu aten╚Ťie, ÔÇ×bibliografiaÔÇŁ nutri╚Ťioni╚Ötilor profesioni╚Öti ╚Öi, pe urmele cet─â╚Ťeanului turmentat care ├«ntreba mereu cu cine s─â voteze, ├«ntreb ╚Öi eu, timid, dar tenace: ÔÇ×Eu ce s─â m─ân├«nc? Ce s─â beau? Cum s─â aleg dieta optim─â?ÔÇŁ.
Frica lui Putin jpeg
Unde-s gîlcevile de altădată?
Unde sînt certurile de odinioară precum cele dintre Ponta și Antonescu, care au condus la ruperea USL-ului?
Postmaterialismul, butelia și pandemia jpeg
Miori╚Ťa woke
Ca orice protestatar respectabil, ╚Öi miori╚Ťa original─â se simte ignorat─â, a╚Öa c─â ÔÇ×iarba nu-i mai place, gura nu-i mai taceÔÇŁ.
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat jpeg
De la Madlenka la Madeleine Albright, doamna secretar de stat
Pentru prima oară de la nașterea SUA, o femeie avea să conducă Departamentul de Stat.
O mare inven╚Ťie ÔÇô contractul social jpeg
Libertatea de exprimare ├«ntre tirani, manipulatori, naivi, mizantropi ╚Öi echidistan╚Ťi
Romanul lui Vodolazkin și cartea lui Procopius din Caesarea dezvăluie, fiecare în felul său, modul în care se scrie istoria.
Iconofobie jpeg
Un menu european
Natura profund─â, intim─â, a fiin╚Ťei filologului fusese iremediabil r─âscolit─â, devastat─â chiar.
ÔÇ×Cu buleÔÇť jpeg
Celebrul ÔÇ×SuplementÔÇŁ
E remarcabil─â ├«mbog─â╚Ťirea substan╚Ťial─â a bibliotecii digitale a Institutului de Lingvistic─â ╚Öi Istorie Literar─â ÔÇ×Sextil Pu╚ÖcariuÔÇŁ din Cluj.
FILIT ÔÇô Ia╚Öi 2021 jpeg
Acele lucruri inefabile care te fac să te îndrăgostești
S├«nt la etapa na╚Ťional─â a Olimpiadei de Lectur─â ca Abilitate de Via╚Ť─â.
Un sport la R─âs─ârit jpeg
Oameni ca Jose Mourinho sau Ronnie OÔÇÖSullivan au ├«nceput s─â pl├«ng─â. Ce se ├«nt├«mpl─â?
Cu Ronnie e despre recorduri, nu-l credeţi că nu-i pasă! A egalat numărul maxim de titluri mondiale. Asta face un pic de apă în ochi.
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin jpeg
Alb ╚Öi negru ÔÇô interviu cu Garry KASPAROV, campion mondial la ╚Öah, oponent al regimului Putin
ÔÇ×Doar victoria Ucrainei ╚Öi distrugerea total─â a ma╚Öinii de r─âzboi a lui Putin pot aduce pacea, at├«t pentru Ucraina, c├«t ╚Öi pentru estul Europei sau pentru Europa ├«ntreag─â ╚Öi, de fapt, pentru ├«ntreaga lume.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.